Când într-o țară precum România apare un grup muzical format din patru fete talentate, membre ale Filarmonicii Brașov, care transpun doar prin instrumente cu coarde piese celebre din muzica pop-rock, atunci e cazul să ne ridicăm sprânceana și să privim/ascultăm cu atenție mesajul transmis prin sonoritățile create. În continuare aveți ocazia să descoperiți povestea fascinantei formații 4Tune Quartet, care în doar 5 ani de existență a reușit să se impună pe scena muzicală românească cu un proiect atipic.
Cum nu au putut toate patru membre ale trupei să-mi răspundă la întrebări, Alexandra și Roxana și-au sacrificat din timpul lor pentru ca acest articol să fie posibil.
4Tune Quartet, povestea fetelor îndrăgostite de muzică
4Tune Quartet este o trupă de coveruri rock mai neobişnuită, cântând la instrumente clasice cu corzi. S-a constituit în urmă cu 5 ani și le are în componență pe Roxana Barsan – vioara I, Corina Tofănel – vioara a II-a, Simona Gurău – violă şi Alexandra Enache – violoncel.
Fiecare dintre cele patru fete provin din alt oraş: Roxana din Satu Mare, Corina din Braşov, Simona din Bacău iar Alexandra din Bucureşti. Roxana şi Alex sunt colege încă de la Liceul de Muzică din Bucureşti. Au intrat împreună la Facultatea de Muzică din Braşov, unde au devenit colege cu Simona.
Mai târziu, au intrat în rândurile instrumentiştilor orchestrei Filarmonicii Braşov, unde au devenit colege cu Corina, reîntoarsă în Braşov după terminarea studiilor la Academia de Muzică din Cluj. Dragostea pentru muzica clasică le-a făcut braşovence pe toate, iar dragostea pentru rock şi prietenia le-a reunit pe toate patru în 4Tune Quartet.
Primii pași spre muzică
Punctul zero care le-a adus spre viața muzicală a diferit la fiecare. În cazul Roxanei, părinții au decis pentru ea, amândoi fiind muzicieni. Cu timpul, ea a fost tot mai atrasă de lumea asta a muzicii, plină de emoții și experiențe deosebite. De aceea, Roxana crede că o evoluție treptată a adus-o până aici.
Alexandra are o poveste asemănătoare deoarece și ea a fost înconjurată de muzică din totdeauna, mama fiind muzician şi primul ei profesor de violoncel.
Deși am început studiul muzicii la 5 ani, primul an de liceu, an în care am avut un moment de rătăcire faţă de muzică, m-a facut să realizez că dacă aş face orice altceva, nimic nu m-ar face să mă simt un om complet, aşa cum o face muzica. (Alexandra Enache)
Toate cele patru fete au în spate o formare educațională solidă. Părinţii Alexandrei sunt cei care i-au construit o fundaţie trainică, pe care ea a continuat să construiască singură, împrietenindu-se încă de mică cu biblioteca din casă. Aceasta, pe lângă foarte multă literatură, conţinea şi multe discuri cu muzică clasică sau benzi de magnetofon cu Pink Floyd, Deep Purple, Creedence. Cam tot ce considerăm acum rockul old school.
Până la urmă, dezvoltarea fiecăruia este o sumă formată din familie, oamenii din jur, experienţe avute. Cu cât suma asta este întregită cu frumos, demnitate, bucurie de a trăi şi dragoste, cu atât viaţa ta, ca individ, este mai fericită şi poţi oferi din fericirea asta celor din jur. (Alexandra Enache)
Roxana recunoaște că tot ce a ascultat, profesorii și muzicienii cu care a studiat și a colaborat, fac parte din dezvoltarea sa ca muzician. Cât despre valori, mereu și-a dorit să fie fericită. Să facă ceea ce o face fericită (are și multe hobby-uri) și să fie înconjurată de oameni faini.
Întrebarea care a creat 4Tune Quartet
Totul a plecat de la impulsul dat de un prieten drag lor. Acesta le-a întrebat într-o zi: ”dacă tot sunteţi prietene, cântaţi la instrumentele care alcătuiesc un cvartet şi vă place rockul, de ce nu faceţi rock împreună?” Fetele au început dintr-o joacă şi s-au îndrăgostit de ceea ce a ieşit!
Publicul trupei 4Tune Quartet de până acum este, cu preponderenţă, român deoarece încă nu au concertat în afara țării. Constatarea lor e că au parte de un public divers, deschis şi receptiv. Rar li s-a întâmplat să aibă în faţă oameni rezervaţi la vederea intrumentelor clasice, aşteptându-se, probabil, la ceva rigid sau pretenţios. De obicei, senzaţia asta le dispare înainte de finalul primei piese.
Muzica bună, cântată bine şi cu bucurie, rezonează în sufletul oricui!
Bariera dintre muzica clasică și cea rock
Pentru unii ar putea părea paradoxal, dar destul de mulţi rockeri sunt şi iubitori de muzică clasică. Sunt parte din publicul Filarmonicii, public care a început să fie din ce în ce mai numeros şi mai tânăr, ceea ce e îmbucurător!
Rockerii, în general, sunt apropiați de muzica clasică. Am cunoscut oameni pasionați și cu vaste cunoștințe de istoria muzicii. Publicul Filarmonicii este unul destul de divers. Ni s-a întâmplat ca la concertele 4Tune, fie să ne recunoască lumea de pe scena Filarmonicii, fie să vină apoi și la Filarmonică, să ne vadă și în alt cadru. (Roxana Barsan)
Deși la prima vedere par două genuri muzicale antagonice, rock-ul și muzica clasică sunt foarte apropiate. Metalul simfonic și numeroasele trupe rock care cântă acompaniate de orchestre sau ansambluri de muzică clasică, sunt dovada acestui lucru.
Întrebată de barierele dintre muzica clasică și cea rock, Alexandra Enache amintește de o glumă care se dovedeşte de multe ori a fi, de fapt, un adevăr: ”Classical music is just metal music before electricity” (Muzica clasică e doar muzica metal de dinaintea electricității).
Muzica clasică este baza dezvoltării genurilor muzicale actuale şi o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru multe ramuri ale genului rock. Asta e un bun argument pentru a face cele două „tabere” să fie curioase una despre cealaltă, e de părere violoncelista.
Colabărările cu Htethemeth și Dirty Shirt
Prima colaborare a trupei 4Tune Quartet a fost cu formația brașoveană Hteththemeth. Se cunoşteau de ceva timp, membrii ambelor grupuri făcând parte din public atunci când fiecare aveau concerte. De aici până la a avea o colaborare ce s-a transformat într-o prietenie a fost un pas uşor de făcut. Aşa au devenit colegi de scenă în cadrul concertelor Hteththemeth – “Best Worst Case Scenario – a classical twist”.
După lansarea videoclipului piesei lor, “Light Lies”, clip la care au participat şi fetele de la 4Tune Quartet, au fost contactate de către trupa Dirty Shirt. S-a născut astfel o altă prietenie faină, muzicală şi nu numai, şi o colaborare ce va continua şi pe viitor. Cu Dirty Shirt au împărţit scena de multe ori şi alături de ei au avut bucuria de a cânta pe scena a două mari festivaluri – Rockstadt Extreme Fest şi Metalhead Meeting.
Pașii unui muzician spre performanță
Roxana e de părere că cel mai important pas spre performanță e studiul zilnic. Cu toate că nu a avut niciodată un mentor, crede că i-ar fi fost de mare ajutor în dezvoltarea sa ca muzician. A avut noroc cu părinții ei, care își iubesc meseria și au fost mereu preocupați să evolueze. Ei sunt cel mai bun exemplu pentru vioara I a trupei 4Tune Quartet.
Alexandra afirmă că, pentru a atinge performanṭa şi a te menṭine este nevoie de foarte multă muncă, tenacitate, răbdare, încredere în sine, dorinṭă de a deveni mai bun, dragoste şi dăruire pentru muzică. Și asta, în fiecare zi! Toṭi profesorii cu care a lucrat, toṭi muzicienii alături de care a cântat au învăṭat-o ceva, dar consideră că cel mai bun mentor al fiecăruia este chiar el însuşi.
Muzica nu este o meserie. Mi se pare chiar jignitor să o numeşti astfel. Ea este o vocaṭie, o pasiune, un ceva special cu care te naşti şi pe care doar tu singur te poṭi determina să îl pui în valoare. (Alexandra Enache)
Pe cât este de minunată muzica, este şi grea, în egală măsură. Cumva, este ca în sport – când nu te mai antrenezi, nu mai poṭi fi competitiv. Puterea şi dăruirea de a face muzică bine stă în fiecare muzician în parte, iar răsplata pentru tot efortul ăsta este, de cele mai multe ori de ordin spiritual şi nu material. Atâta timp cât iubeşti cu adevărat ceea ce faci, merită din plin şi este un sentiment inegalabil, subliniază Alexandra Enache.
În afară de concertele stabilite deja în Braşov, membrele trupei își doresc mult să fie auzite în cât mai multe oraşe din ṭară. Pentru anul următor, fetele au în gând şi înregistrarea unui album.
Eu spun că merită fiți cu ochii și urechile pe canalul lor de youtube sau pe pagina lor de facebook!
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!