Categorii: Profesii

Ada Sînziana Cosma, un arhitect cu suflet de artist, promovează artizani români

Cu un picior în lumea cotidiană și cu celălalt într-o lume ideală în căutarea perfecțiunii, Ada Sînziana Cosma este un suflet deosebit în care arta și culorile se împletesc în mod ideal. Dragostea sa pentru frumos sub toate aspectele lui o îndeamnă să creeze și să susțină artizanii și artiștii români. 

 

Gândirea sa creativă o determină să își urmeze cu drag profesia de arhitect, dar și să contribuie la îndeplinirea de vise, găsind soluții acolo unde aparent nu există.

 

Ada Sînziana Cosma și drumul către arhitectură

Încă din copilărie a fost atrasă de desen, de culori și mai ales de pictură. Era o copilă atentă la detalii, iar natura o fascina în permanență.

Încerca să o surprindă cât mai bine în desenele și picturile sale începând cu vapoarele din portul Dunării gălățene. Continua cu cascadele, dealurile și munții din zona Bistriței, locul său natal.

În clasa a VII-a a avut un vis revelator, în urma căruia a înțeles că trebuie să devină arhitect. Au urmat cursuri de desen, meditatii, mutarea în Constanța, totul pentru a fi admisă la Colegiul Național de Artă Regina Maria, secția arhitectură.

Drumul spre visul său nu a fost unul facil, dar a meritat.

În clasa a XII-a a avut ocazia să participe la Olimpiada Națională de Arte din 2009 ținută la Târgu Jiu, secția arhitectură de interior. A fost o surpriză mare pentru toți, dar mai ales pentru Ada, să obțină premiul cel mare.

Mai târziu, în 2018 participa la proiecte de anvergură internaționale desfășurate în Asia. Aici munca depusă a fost una asiduă, cu termene de livrare scurte. Avea un volum mare de lucru pentru care 24 ore nu păreau de ajuns. Totuși satisfacția a fost pe măsură.

Cât despre perioada petrecută în cadrul Universității de Arhitectură din Palermo, în anul IV de facultate, arhitecta mărturisește că s-a simțit ca acasă, printre oameni de mare calitate, de la care a învățat enorm de multe.

Ultimul an de facultate i-a adus încă o surpriză – a fost acceptată de un birou de arhitectură extrem de cunoscut din Catania, pentru efectuarea practicii. În Sicilia, chiar dacă orașele sunt destul de apropiate, culturile sunt diferite și oamenii fascinanți și originali.

 

Arhitectura, o artă în sine

Ce este arhitectura până la urmă? Ada Sînziana Cosma explică:

Arhitectura este o artă, o formă de a vedea lumea înconjurătoare din altă perspectivă, un mod de a te exprima și totodată de a te cunoaște și de a te explora mai întâi pe tine, prin propria-ți creație.

Dacă te gândeai că arhitectura înseamnă numai linii și cifre, de fapt lucrurile sunt mai profunde pentru oamenii pasionați. Ada a descoperit că această profesie necesită cunoștințe de psihologie pentru a înțelege ce își doresc clienții sau beneficiarii.

Casa fiecărei persoane este un loc sacru și ar fi bine să îl reprezinte în totalitate. Aici intervine contribuția arhitectului, care ar trebui să înțeleagă cerințele și dorințele clientului. Mai mult, ar fi bine să înglobeze latura tehnică cu designul final al casei.

Munca arhitectului este asemeni unui proces prin care ar trebui să creeze scheletul unui om, având în minte cum va arăta la final. Așa este și cu casele. Pe deasupra unor linii drepte, a unor uși, ferestre și pereți, casa va avea o anumită personalitate și va crea atmosfera de „Acasă”.

De cele mai multe ori, clienții nu știu exact ce își doresc, dar știu foarte bine ce nu își doresc. De aici pleacă munca Adei, construind cu grijă casa de la ipotezele cunoscute deja.

 

Bunătate ca monedă de schimb

Pe lângă profesia de zi cu zi, arhitecta simte o imensă dorință de a ajuta oamenii să prospere. De fapt, totul pornește de la educația primită acasă.

Ada este de părere că „o generație care se ajută înțelege că a provoca un rău sau a nu oferi un ajutor atunci când se poate nu face nimănui bine”. Dacă am putea gândi toți la unison pentru a evolua unitar, nu individual, totul s-ar schimba spre extraordinar.

Nici un om nu se naște învățat, dar atâta timp cât este deschis la idei noi și mânat spre creștere constantă, este pe drumul cel bun.

Datorită faptului că are studii in domeniul arhitecturii și al designului interior, Adei i se pare firesc să ajute beneficiarii să gândească “out of the box” și mai ales să își pună întrebări despre viitorul lor în acea locuință.

Lucrurile mărunte din viața Adei fac din fiecare zi una extraordinară. O amuză clienții care încearcă să răspundă întrebării „unde se văd peste 5-10 ani”, ca și cum s-ar afla la un interviu de angajare. Este important ca oamenii să știe ce vor să facă în acea casă pentru ca arhitectul să aleagă valoarea investiției necesare și să construiască o variantă fiabilă.

 

Every great design begins with an even better story

Ada își ghidează viața după două motto-uri, unul mai interesant ca altul. Primul, menționat mai sus, se referă la faptul că ea creează un design după ce află povestea de viață a beneficiarului.

Casa este bine să se plieze pe personalitatea, obieciurile, modul de petrecere a timpului liber, stilul de viață al clientului sau beneficiarului.

Al doilea motto este “Design won’t save the world, but it (damn sure) makes it look good”. Se referă la educarea percepției oamenilor asupra mediului lor.

De aceea, o locuință organizată eficient, aerisită și funcțională ajută beneficiarii să se relaxeze și să gândească, creativ. Este sarcina arhitectului să creeze spațiul potrivit pentru o familie, pentru o viață armonioasă și echilibrată.

 

Mentori și modele în viață

În funcție de etapa în care se află o anumită persoană, aceasta își alege mentorii dintre persoanele apropiate. La început părinții par cei mai înțelepți oameni din lume. Odată ajunși la școală alegem profesori sau asistenți universitari drept modele.

Timpul trece, întâlnim tot mai mulți oameni și realizăm că rezonăm cu o parte din ei. În timpul facultății, Ada Sînziana Cosma a avut mai mulți mentori care au ajutat-o să dobândească o gândire creativă și să își împingă tot mai departe limitele.

Aici enumeră profesorul din anul I – arhitect Ștefan Ghenciulescu, iar în anii terminali pe Arhitectul Emil Ivănescu, profesorul arhitect Dorin Ștefan și pe arhitectul Dan Dinoiu.

Se consideră norocoasă că a avut astfel de profesori care au ajutat-o să își depășească limitele gândind tot mai creativ și din mai multe perspective. În fond, gândirea creativă nu este utilă doar în viața profesională, ci în viață în general.

Același obiect privit din altă perspectivă poate avea altă funcțiune. Ușor de zis, greu de realizat.

Totuși, nu doar la școală oamenii își găsesc mentori, ci și în drumul lor spre dezvoltarea personală. Astfel, Ada a găsit două femei de renume pe care le admiră și urmărește: designerul Kelly Wearsler și arhitecta Zahira Cury. De ce? Fiindcă aceste doamne nu numai că explică foarte bine teoria, dar sunt un punct de referință în design-ul interior și o sursă infinită de inspirație pentru ea.

 

Dezvoltare personală continuă

Este important pentru persoanele care creează, să se simtă inspirate, să aibă modele și să se dezvolte în permanență pentru ca motivația, creativitatea și inspirația să nu „sece” niciodată.

Ada Sînziana Cosma este co-fondator al unei firme de arhitectură, iar planurile sale de viitor includ lansarea unei colecții de produse semnate INFINIX Design.

Cu ajutorul acestei colecții dorește să ducă numele țării noastre în cât mai multe locuri și de ce nu, chiar și continente. Astfel, dorește să promoveze artiștii și artizanii români la scară globală.

Mai mult, datorită dragostei pentru vremea călduroasă, și-ar dori să „migreze” spre sud în sezonul rece.

Ada ne-a fost recomandată de buna sa prietenă cu dragoste infinită pentru linii și culori, pictorița Diana Nour despre care am scris anterior.

Ambele au urmat aceeași școală generală, au fost colege de bancă, au mers la aceeași olimpiadă unde au cunoscut laurii victoriei. Deși distanța le desparte, prietenia lor nu și-a pierdut din intensitate chiar dacă anii au trecut. Ambele creează lucruri frumoase, unice, care bucură sufletele oamenilor.

Distribuie
Scris de:

Ți-a plăcut articolul? Zilnic postăm noi exemple similare de succes! Urmărește-ne pe Facebook și nu rata reportajele noastre!


Implică-te și tu în Elita României! Intră pe Patreon și vezi cum și de ce să ne oferi sprijinul tău!

Become a Patron!

Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.