Mobilierul transmis din generație în generație, sculpturile, caseta de bijuterii a bunicii sau vechiul gramofon sunt doar câteva dintre obiectele confecționate din lemn care au o valoare sentimentală pentru beneficiari. Din varii motive, posesorii doresc păstrarea lor, iar pentru că încă nu sunt pregătiți să se desprindă definitiv de ele, apelează la servicii profesionale de recondiționare, respectiv restaurare. The Wood Doctor, start-up-ul înființat de Adela Chivărean în urmă cu doi ani, este aici să ofere sprijin. 

 

Adela Chivărean, conservator-restaurator, este cea care are grijă ca bunurile culturale să prindă din nou viață. Se vede ca un fel de doctor al lemnului, de unde și denumirea proiectului său.

Denumirea THE WOOD DOCTOR vine de la ideea că restauratorul se raportează la piesele de mobilier ca la pacienți. Procesul este în realitate similar deoarece piesele contaminate stau în camera de carantină, sunt tratate cu substanțe injectabile, se utilizează instrumente chirurgicale, iar la final se eliberează o rețetă (fișă de restaurare). So I am The Wood Doctor.

A studiat ingineria lemnului și design de interior în cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, deși inițial a absolvit Facultatea de Litere. După vârsta de 22 de ani a hotărât ca toată energia ei să se ducă spre restaurare, așa încât și-a consolidat cunoștințele. După spusele sale, pregătirea academică este obligatorie în acest domeniu, nu se negociază cu ea.

În cadrul masterului, Adela a petrecut un an în sudul Austriei, restaurând biserici sub aripa mentorului său Werner Campidell Adolf. Acesta a fost printre primii oameni care i-au oferit încredere și au determinat-o să nu facă nimic altceva în viață.

Adela Chivărean: Dacă nu aș fi fost restaurator, probabil aș fi fost tâmplar!

Gândul pe care îl purta de mică s-a materializat, căci Adela, nesilită de nimeni, a ales să investească toate resursele către restaurare.

Se juca la vârsta inocenței ca oricare dintre noi interpretând roluri. Înțelegea de aproape comportamentele și acțiunile meseriei cea din prezent.

Se visa designer de interior. Își imagina cum cară după ea paletare și albume și obliga oamenii să-și pună diverse lucruri în casă, ușor nepotrivite, cum ar fi un copac, de exemplu.

Cu toate astea, a ținut ascunsă ideea sa. I se părea utopic, dar în momentul prezent este cea mai împăcată cu ceea ce face. Și totuși, dacă nu ar fi cariera de acum, ar dori să fie tâmplar. Tot din iubire pentru lemn, cum s-ar spune.

 

Pe lângă putere de muncă, îți trebuie pasiune și curaj pentru această meserie

S-a întors acasă, deși știa că cerințele de restaurare de pe piața locală sunt diferite față de cele din Austria. Și-a deschis propriul atelier în Ghimbav, lângă Brașov.

O găsim mereu acolo unde nu stă deloc. Repară, tratează sau pictează piese de mobilier. Lucrează și ca designer de interior, are proiecte de amenajare locuințe, case de oaspeți sau pensiuni în zona Brașovului. Și-a pus amprenta chiar și în capitală.

De asemenea, tot ce înseamnă promovare și marketing este tot responsabilitatea sa.

Se spune deseori despre Adela că face parte dintr-o lume a bărbaților, deoarece curajul nu i-a lipsit deloc. El vine în deplină armonie cu pasiunea pentru lucrul frumos, făcut cu mare plăcere.

Nu simt că merg la serviciu, nu sunt obosită seara, nu am program de muncă, lucrez și 14 ore dacă trebuie. Iar puterea asta este dată de pasiune, eu așa cred. Cunosc din ce în ce mai puțini oameni pasionați de orice și asta mă întristează. Majoritatea oamenilor nu trăiesc pentru ei, iar asta se reflectă în tot ce fac, inclusiv în viața profesională.

Trăiește și acum după 2 ani de existență pe piață și se amuză totodată de situațiile în care se întâlnește cu potențiali clienți și este întrebată: unde este domnul? Dărâmă prin faptele sale toate prejudecățile cum că bărbații discută business doar cu bărbați.

 

Cărui public se adresează Adela Chivărean

Adela dezvăluie că moștenește această pasiune de la părinții săi care au colecționat toată viața lucruri vechi de toate tipurile. A dobândit un respect pentru aceste obiecte, așadar crede cu tărie că nu poți vorbi despre artă dacă nu ai fost înconjurat de ea.

Declară că se confruntă cu mentalitatea oamenilor în acest domeniu, dar e norocoasă că cei ce îi solicită serviciile sunt majoritatea educați. Iar pe cei interesați, îi identifică în 5 secunde.

Clienții săi sunt oameni cu potențial financiar, care respectă patrimoniul și contribuie la conservarea sa. Se aleg de la sine, mai ales când aceștia au așteptarea ca piesele să arate ca noi, ceea ce nu e corect.

În restaurare, ideea este să nu se observe că pe acea piesa a fost intervenit. De aici se iscă multe întrebări. După câteva explicații unii înțeleg, iar alții nu, cu aceștia din urmă neputând lucra.

 

Dezvăluiri despre proiectele sale

În Austria a avut ocazia de a restaura un obiect foarte prețios: un altar ornat cu statuete cu sfinți. În afara faptului că era extrem de vechi și valoros, a trebuit să dea din timpul său câteva săptămâni pentru a-l duce la bun sfârșit.

Este clar că în restaurare fiecare proiect în parte are nevoie de durata sa. Este nevoie de răbdare și precizie, pentru că se lucrează din aproape în aproape. Poate fi și-un proces migălos, care necesită să-i oferi răgaz.

Am avut proiecte ample care au durat câteva luni, de exemplu recondiționări de uși și tocuri de uși sau ferestre. De asemenea, am avut un tablou la care am lucrat două luni din pricina detaliilor amănunțite ale picturii (un tablou în stil impresionist).

În momentul prezent, are proiecte destul de mari. Recondiționări de ferestre ale unor clădiri ce le va dedica vreme de vreo 6 luni de acum încolo.

Îmi este mereu dor de obiecte mici cu valoare specială în inima celor care mi le aduc. Reacția oamenilor cărora le înapoiez obiectele este cea mai mare satisfacție pe care o am și mă bucur împreuna cu ei.

Adela ne arată că lemnul și ceramica fac treabă bună împreună. Alături de o prietenă la fel de creativă a realizat de aproape un an o colecție de tocătoare de stejar cu inserție de ceramică, inspirate din natură și pictate manual. Ne garantează că sunt foarte drăguțe.

Adela Chivărean te invită acasă la ea

Este o casă suficientă pentru doi oameni care împart bucuria din 2012 în ea, alături de doi căței ce au venit în viața lor pe parcurs.

Casa în care locuiește este o clădire transilvăneană veche, în stil săsesc. Are o curte mare unde se află și The Wood Doctor. Mobila nu este nouă, iar majoritatea lucrurilor au o poveste. Bucătăria este încăperea preferată a Adelei.

Avem un pat mare din bârne de stejar, multe tablouri colorate, o oglindă de cristal imensă și un birou făcut dintr-un vechi banc de lucru. Parchetul este din lemn în stil „brăduț”, avem o sobă pe lemne în fața căreia dorm cățeii iarna și covoare de lână. În bucătarie bufetul este un vechi dulap de laborator din sticlă în care colecționez farfurii pictate, iar pe tavanul bordeux avem stele aurii.

Prietenii care i-au trecut pragul au păreri împărțite: unii spun că e drăguță și cozy, iar alții că are prea mult lucruri în casă. Dar, este cert că e o casă cu spirit artistic, iar amprenta sa se simte în fiecare colț.

 

Impresii de final despre experiența sa ca antreprenor

Tânăra restaurator spune că cea mai bună publicitate este calitatea serviciilor oferite și franchețea. Încă de la început a avut un concept vizual pe care îl păstrează și astăzi.

Nu a făcut compromisuri, deși inițial pentru a-și crea un număr de clienți a lucrat foarte mult pro bono. Doar o strategie până să aibă o bază de cumpărători.

Adela Chivarean The Wood Doctor

Ca o îndrumare pentru cei care doresc să apuce calea antreprenoriatului, răspunde cu un singur cuvânt: răbdare.

Dacă facem ce trebuie, suntem onești, lucrăm mult, nu există să nu apară și rezultatele. De asemenea, logistica este extrem de importantă, managementul timpului și adaptabilitatea.

Adela Chivărean încheie acest dialog purtat pentru Elita României cu mulțumiri familiei, prietenilor, cât și propriei persoane pentru ce a devenit azi.

Este omul care vede frumusețea în lucrurile atipice, iubește bisericile vechi, arhitectura gotică, muzeele. Nimic nu o sensibilizează mai mult decât animalele și natura. Îi mulțumim și noi că le aduce în față prin identitatea-i specifică, lucrul la care se pricepe cel mai bine.

 

Foto Credit: Above The Pine Trees

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *