Pentru Victor Dragomir, astronomia este o pasiune care ajunge până la stele! Ploieştean dinspre tată (nn – mama băiatului fiind originară din Ardeal), liceanul premiant de doar 16 ani a făcut linişte la ultimul concurs la care a participat şi pe care l-a câştigat fără probleme.
Sub privirile unui inginer de la NASA, care a făcut parte din juriu, Victor a cucerit locul 1 pe ţară la concursul “Scientist for a Day” organizat sub patronajul Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale a Statelor Unite! Elevul Colegiului Naţional “I.L. Caragiale” din Ploieşti a fost preferatul juriului, care a avut de ales dintr-un număr de 450 de eseuri – realizate atât de competitori din România, cât şi din străinătate.
În timp ce colegi de vârsta lui „rup” facebook-ul în două în goană nebună după like-uri sau comment-uri, Victor se concentrează pe pasiunea vieţii sale – astronomia. Telescopul este cel mai bun prieten al adolescentului din Ploieşti, care visează ca într-o zi să lucreze la NASA.
Primul pas, mic este adevărat, l-a făcut deja prin câştigarea locului 1 la concursul “Scientist for a Day”. Succesul a fost obţinut cu sudoare şi mari sacrificii.
L-au fascinat stelele încă de când era un ţânc, iar de atunci nu ratează niciun studiu sau proiect legat de astronomie. Pasiunea i-a fost alimentată în familie, părinţii făcând tot posibilul pentru a-i satisface setea de cunoaştere, sau pentru a-l ajuta să desluşească din tainele Universului.
Cărţi de astronomie, înaintea poveştilor lui Creangă
La 4-5 ani, copiii sunt atraşi în general de nemuroatoarele poveşti ale lui Creangă. Pentru Victor, însă, astronomia a fost mai puternică decât cântatul pupezei lui Nică…
A început timid, cu istorioare frumoase despre spaţiu, dar treptat a început să lectureze lucrări serioase de astronomie. Punea atât de multe întrebări, încât i-a făcut pe părinţii săi să-i cumpere o enciclopedie de astronomie pe care Victor a început să ă citească singur!
La şcoală s-a remarcat rapid şi a devenit abonatul clubului “Micii Astronauți Luceafărul”. Aici a început să desluşească mult mai multe mistere şi să se simtă atras ca un magnet de Univers.
Îmi place să observ galaxii, comete, roiuri de stele, sateliți sau planete. Mă provoacă totul, îmi stimulează gândirea și dorința de cercetare. Mereu am fost curios să aflu, să știu, să învăț şi să explorez. Încet, încet, am aflat şi răspunsul la o întrebare care mă urmărea. Mi-am dat seama repede cât de mici suntem într-un Univers atât de mare.
La concursul “NASA – Scientist for a Day”, adolescentul din Ploieşti a luat aurul cu un studiu de caz în vederea explorării unui obiect ceresc: Ariel, Oberon și Titania (sateliți ai lui Uranus). Aceasta a fost şi tema concursului, Ariel fiind satelitul ales de Victor pentru a-și expune viziunea și ideile sale legate de acest subiect. Jurizarea la acest concurs a fost „oarbă”, corectorii primind eseurile fără informaţiile legate de identitatea autorilor.
“Jet Propulsion Laboratory” – NASA, visul său de-o viaţă
Eseurile care au întrunit un anumit punctaj au fost declarate finaliste şi au fost retrimise spre jurizare către un cercetator. Anul acesta câştigătorii au fost desemnaţi de către John Hopkins, inginer cercetător care lucrează la misiunea NASA – “Dragonflay”, următoarea misiune pe Titan.
La NASA speră să ajungă şi Victor Dragomir:
Să lucrez la NASA ar fi o posibilitate extraordinară, iar daca aş alege o divizie acolo ar fi “Jet Propulsion Laboratory” (JPL) care este locul unde se lucrează la toate misiunile spaţiale NASA (Voyager, Curiosity, Perseverance etc). O altă posibilitate foarte atractivă pentru mine ar fi să lucrez la compania SpaceX. Deşi există de doar 19 ani pe piaţă, această companie a stabilit numeroase recorduri în domeniul explorării spaţiale, în viitor plănuind să trimită şi oameni pe Lună şi pe Marte, activităţi la care aş fi onorat să iau parte.
Dacă ar fi să o ia de la capăt, Victor ar alege fără probleme tot astronomia. E de părere că s-a născut pentru acest domeniu şi ca să afle marile mistere ale Universului. Nu îşi poate imagina să facă altceva în viaţă.
Ar fi cea mai mare realizare a sa să ajungă în Spaţiu, al doilea român după celebrul Dumitru Prunariu. Spune că primul lucru pe care l-ar face după ce ar ajunge pe orbită ar fi să privească Pamântul, „casa unei specii ce este capabilă să trimită oameni în spaţiu”, după care s-ar uita la fereastra opusă pentru a vedea imensitatea Universului şi să-şi dea seama, mai mult ca niciodată, de cât de mici sunt şi neînsemnaţi suntem noi oamenii.
Pe lângă dezvoltarea sa personală, nu a uitat niciodată începuturile lui ca pasionat de astronomie. La rândul lui, susţine în permanenţă noua generaţie de copii prin participarea la diferite cursuri, proiecte sau acţiuni de voluntariat. Vrea ca aceştia să nu treacă prin ce a trecut el – care nu prea a avut cui să pună întrebări şi, mai ales, nu a primit informaţiile pe care şi le-a dorit la momentul respectiv.
Întotdeauna şi-a dorit să realizeze ceea ce şi-a propus pentru că, spune el, doar cu multă muncă şi determinare se poate vorbi de ţeluri atinse în viaţă.
Victor Dragomir, profesor-mentor la Palatul Culturii din Ploieşti!
Marele său regret până în acest moment a fost pandemia de Coronavirus, care i-a luat şansa de a se califica la faza internaţională a Olimpiadei de astronomie şi astrofizică. Tot pandemia i-a barat oportunitatea de a le da lecţii altora.
În vara dinaintea pandemiei, Victor Dragomir a fost propus ca profesor-mentor la Palatul Culturii din Ploieşti în cadrul proiectului educaţional voluntar “Şcoala la Muzeu”. Timp de 2 săptamâni a retrăit amintirile începuturilor vieţii lui ca pasionat de astronomie alături de micii elevi care au vrut să înveţe de la el.
Victor este atras şi de fizică şi robotică, dar niciuna dintre ele nu se compară cu astronomia.
În esenţă astronomia este ştiinţa care studiază tot ceea ce este dincolo de Pamânt, fiind un domeniu extraordinar de vast de studiu. Cu toate câte am reuşit noi, ca rasă umană, să învaţăm si să acumulăm pe parcursul acestor milenii, tot ştim foarte puţin despre Universul în care ne afăm. Acest lucru mă încântă foarte tare şi înseamnă, totodată, că am şi eu şansa să ajut la aflarea marilor secrete ale Universului. Poate că într-o zi o să descopăr ceva extraordinar, de care umanitatea să beneficieze pentru mileniile care vor urma.
Astronomia l-a fascinat încă de la 4 ani, când a primit cadou din partea bunicilor o enciclopedie. Răsfoind-o, a fost atras de imaginile cu planete, galaxii şi nebuloase. Vroia să afle ce reprezintă fiecare, ce se întâmplă „dincolo”, înţelegând că nu există doar planeta Pământ.
Din acel moment, părinţii si bunicii i-au pus la dispoziţie toate materialele pentru studiu – cărţi, DVD-uri, encicopedii, materiale de pe internet printate. Astfel, au devenit echipa cea mai puternică şi le mulţumeşte zi de zi celor dragi pentru întreaga susţinere.
Visează să studieze la renumitul MIT
Cu puţin noroc şi multă muncă, în doi ani Victor Dragomir poate cuceri bursa care să-l ducă spre prima treaptă a visului său – celebrul “Institute of Technology” din Massachusetts, ce şcoleşte o parte din viitorii profesionişti NASA. Asta şi pentru că în România nu sunt facultăți dedicate exclusiv astronomiei, astrofizicii și cosmologiei. Iar acest domeniu, care pentru el înseamnă totul, presupune mult efort de cercetare, dar și sprijin important din partea specialiștilor consacrați.
Sunt de părere ca aş avea şanse foarte bune să-mi construiesc o carieră şi în România, dar îmi doresc să merg să studiez în America deoarece în felul acesta mi-ar fi mai uşor să ajung să lucrez la NASA şi SpaceX, locurile mele de muncă de vis!
Acum, Victor trebuie să-şi îndeplinească singur un alt vis: să încerce avionul special NASA “Vomit Comet”. Acesta are rolul de a zbura continuu în sus şi în jos pentru a-i face pe pasageri să se simtă o dată aproape imponderabili, după care de aproape 2 ori mai grei – deoarece naveta simulează foarte bine condiţiile de decolare a unei rachete.
Locul 1 obţinut la concursul “NASA – Scientist for a Day” îl face şi mai mult să-şi dorească să exploreze astronomia. Simte că pentru asta a fost făcut, deşi nimeni din familie nu a avut vreodată o astfel de pasiune.
Recunoaşterea celor din jur înseamnă extraordinar de mult pentru Victor, care le este recunoscător la rândul lui tuturor celor care l-au susţinut până acum şi l-au ajutat constant să-şi ducă pasiunile la nivelul următor.
Liceeanul din Ploieşti nu are de gând să intre vreodată în politică, din simplul motiv că nu îl interesează. Crede însă că, la un anumit moment, guvernanţii vor trebui să fie mult mai atenţi cu tânăra generaţie. Le-a transmis şi un mesaj:
Cu toţii ar trebui să nu subestimeze niciodată puterea voinţei copiilor, care îşi doresc să schimbe lumea si să ajungă cât mai departe. Părerea mea este că noua generaţie trebuie susţinută cât mai mult posibil, pentru că de asta depinde viitorul tuturor.
Victor Dragomir, palmares impresionant la 16 ani
În prezent elev în clasa a X-a, Victor Dragomir frecventează cursurile de excelenţă pe astronomie şi este olimpic naţional. Are nenumărate premii şi medalii cucerite la concursurile la care a participat, între care sunt de menţionat:
– loc I Judeţ Prahova – Olimpiada Judeţeană de Astronomie şi Astrofizică (2019-2020)
– loc III, după centralizarea naţională pe judeţe, la Olimpiada de Astronomie si Astrofizică, performanţă ce i-a oferit şansa de a face parte din lotul naţional al României pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică 2019-2020, Italia (nn – competiţia nu s-a mai organizat din cauza pandemiei)
– medalie de bronz la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică (2018-2019)
– medalie de bronz la Concursul Naţional de Fizică, Astronomie şi Astrofizică “Marin Dacian Bica” – secţiunea de Astronomie şi Astrofizică (2018-2019)
– locul IV la Olimpiada Naţională de Robotică “World Robot Olimpiad Romania” (2018-2019)
– premiul III la Concursul Naţional de Fizică PHI (2017-2018 şi 2016-2017)
– Premiul Excelenţei: Categoria I “Centrul Judeţean de Excelenţă” Prahova – Astronomie şi Astrofizică (2018-2019)
– Diplomă de Excelenţă din partea Colegiului Naţional “Ion Luca Caragiale” -“pentru rezultatele deosebite la concursurile şi olimpiadele şcolare care au contribuit la ridicarea prestigiului şcolii” (2018-2019)
– Diplomă de Excelenţă din partea Primăriei Municipiului Ploieşti -“pentru performanţele obţinute şi modul de excepţie în care a reprezentat oraşul în cadrul competiţiilor naţionale” (2018-2019)
– Diplomă de Excelenţă din partea Consiliului Judeţean Prahova -“pentru poziţia de excelenţă deţinută în galeria de olimpici ai învăţământului prahovean în 2018-2019”
– fondator Clubul micilor astronauţi “Luceafărul” şi cursuri astronomie în cadrul Centrului de Excelenţă Prahova
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!