Școala românească avea nevoie de un imbold în direcția digitalizării. Când autoritățile nu includ modernizarea educației pe lista priorităților, inițiativa poate veni foarte bine și din zona privată, de la cetățeni care își spun „De ce nu aș schimba EU asta?” Alexandru Holicov a pus bazele platformei Adservio cu ajutorul căreia școala din țara noastră a făcut un imens pas înainte.
Anul școlar a ajuns aproape de final. A fost un an provocator, dificil pe alocuri, mai ales datorită schimbărilor dese prin care au trecut toți cei implicați: profesori, elevi, părinți.
Cursuri la școală, cursuri de acasă, cursuri hibrid, digitalizare și o paletă largă de stări emoționale – uneori școlile au fost depășite, elevii copleșiți, profesorii epuizați. Un lucru bun ar fi faptul că pandemia a împins școlile nedigitalizate către tehnologia secolului în care trăim.
Cu aproximativ 12 ani în urmă. Alexandru Holicov era încă student. În acea perioadă, cei mai mulți încă se obișnuiau cu Internetul, dar el împreună cu vărul său, Ștefan Holicov, a dorit să facă un lucru diferit. Și-au imaginat un context educațional cât mai interactiv (deci, mai plăcut) pentru elevi și profesori.
Calea lungă de la idee la implementare
Spiritul antreprenorial moștenit de la tatăl său și-a pus amprenta în mod pozitiv și l-a ajutat pe Alex să facă primii pași în afaceri, încă de la vârsta de 16 ani. Așa se explică faptul că a reușit să lanseze foarte rapid catalogul electronic Adservio. Prima școală care a văzut beneficiul pe termen lung al unui astfel de sistem a fost Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Iași.
Autoritățile publice pot contribui la educația tinerilor dacă alocă resurse în această direcție. Cu patru ani în urmă, toate primăriile municipiilor din țară au primit de la Adservio invitația de a afla cum pot susține transformarea digitală a școlilor.
Singurul răspuns pozitiv a venit din partea primarului de la Buzău, care și-a dat seama cât de importantă este educația pentru comunitate. Pentru instituția pe care încă o conduce, educația este o investiție pentru viitorul comunității, nu o cheltuială. Astăzi, toate cele 27 de școli și licee din Buzău au ajuns să implementeze Adservio, cu sprijinul primăriei.
Alexandru Holicov este determinat să meargă mai departe pe acest drum datorită nevoii de digitalizare care există, dar și motivat de dorința de a îmbunătăți condițiile în care elevii sunt educați. Mai mult, creșterea accelerată a industriei Edtech la nivel mondial îi dă încredere că el și echipa lui sunt pe drumul cel bun. Domeniul se află în plină dezvoltare.
Motivația echipei Adservio constă în faptul că au ocazia să fie un sprijin real, atât pentru profesori, cât și pentru elevi și să răspundă unor nevoi esențiale. Pe lângă faptul că utilizează platforma, utilizatorii beneficiază de diferite oportunități inițiate de Adservio și partenerii lor: webinarii practice, concursuri, boot-camp-uri pentru tineri, consiliere în orientarea vocațională sau scurte articole pe teme de actualitate.
Pandemia a făcut tuturor un BINE
De când a început pandemia, situația s-a schimbat radical. În această perioadă, s-a observat un proces alert al digitalizării, care a schimbat percepția despre educație în România și în toată lumea..
Sigur că procesul este anevoios, fiindcă multe uși rămân închise, fără să existe interes pentru un efort de aliniere a școlilor din România la standardele europene. Totuși, se observă o schimbare de mentalitate a profesorilor, care sunt tot mai conștienți de faptul că trebuie să se adapteze stilului de învățare al tinerilor (în care digitalul are un rol principal) și să țină pasul cu noile metode de predare-învățare-evaluare.
Înainte de pandemie, Adservio era folosit în 200 de școli, iar în timpul pandemiei s-a ajuns la un număr de 1500. Când școlile s-au închis, Adservio a pus la dispoziția lor platforma de management educațional, gratuit.
Cred că era nevoie de un eveniment care să ne scuture pe toți pentru că era deja târziu. (Alexandru Holicov)
Desigur că școlile au nevoie și de alte resurse pentru a se adapta tehnologiilor moderne. În acest sens, Adservio s-a bucurat de sprijinul Telekom Romania, care a oferit dispozitive și conectivitate școlilor care au dorit să devină mai eficiente.
În total investiția a fost de aproximativ 2.4 milioane euro și de multe ore suplimentare pentru echipa Adservio.
Progresul se face cu pași mici
Alexandru Holicov constată u ușurință faptul că o mare parte din conducerea școlilor se implică prea puțin pentru a-și adapta procesele educaționale și de management la secolul în care trăim. Totuși, acest lucru nu îi împiedică să meargă mai departe. Ei își mențin încrederea că până la urmă vor reuși să ajungă acolo unde și-au propus. Știe că răbdarea și bunăvoința vor diminua rezistența la schimbare.
Obiectivul lor este să sprijine cât mai multe școli, atât în mediul urban, cât și rural. Ei își propun să dezvolte produsul, astfel încât acesta să se bazeze pe cele mai noi tehnologii și să aibă succes în afara țării.
În ceea ce privește gestionarea activităților, părerile sunt împărțite. Unii profesori simt cum noua tehnologie le simplifică atribuțiile, iar cei cărora le lipsesc competențele digitale și viziunea ar spune că aceasta reprezintă un impediment.
În acest context, există mari diferențe, în funcție de dedicarea și motivația profesorilor. E esențial ca toți să depună un efort mai mic sau mai mare pentru a fi în pas cu tehnologia care stă la baza tuturor activităților desfășurate în secolul 21.
Am încredere că împreună construim pentru tineri un viitor frumos. (Alexandru Holicov)
Diferențe în educația la sat versus oraș
În mediul rural, școlile se luptă cu mult mai multe provocări decât în mediul urban. La sat, accesul la educație întâmpină o mulțime de piedici. Unii copii nu au nici măcar semnal la telefon, alții cunosc Internetul doar prin prisma Instagram-ului și Tik Tok-ului.
Și profesorii de la sat pot utiliza cu ușurință Adservio, mai ales că aici sunt mulți părinți plecați în străinătate.
Cu Adservio, aceștia primesc notificări atunci când copilul lor primește o notă, o absență sau o remarcă din partea profesorilor și pot comunica ușor cu diriginta/dirigintele. Astfel, ei sunt la curent în timp real cu situația școlară și pot preveni situațiile nedorite.
Împreună cu Școala de bani – BCR, Adservio a demarat o campanie de finanțare pentru școlile din mediul rural În acest fel, se va continua în mod eficient procesul de transformare digitală a procesului educațional și de management, iar profesorii, elevii și părinții din școlile selectate vor avea parte de ateliere de educație financiară.
Digitalizarea educației văzută de autoritățile publice
Anul acesta echipa Adservio împlinește 13 ani de când a implementat cu succes digitalizarea în școli.
Abia acum, după tot acest timp apar semnale pozitive din partea autorităților. În sfârșit, se privește și la noi cu ochi buni digitalizarea și modul în care aceasta schimbă educația. De aici și până la fapte mai este însă de lucrat, deoarece măsurile necesare pentru a susține acest proces întârzie să apară.
Sunt în continuare prea puține primării care au luat decizia de a sprijini financiar școlile care își doresc să folosească platforma de management educațional Adservio. Desigur că există și alternative, cum ar fi Google Classroom sau Microsoft Teams, însă Adservio este o platformă mai complexă, adaptată la modelul educațional românesc.
Din fericire, Ministerul Educației și-a exprimat recent susținerea pentru acest demers.
Reprezentanții Inspectoratelor Școlare Județene sau ai primăriilor pot avea acces la datele școlilor de care au nevoie, tot prin contul lor din Adservio. Ei au o viziune în timp real asupra situației școlilor pe care le gestionează și astfel pot lua mai rapid decizii bazate pe date.
Beneficii aduse de Adservio celor 3 grupuri: profesori, elevi, părinți
Profesori
Profesorii au nevoie de ajutor pentru a-și simplifica munca, mai ales când vine vorba de realizarea rapoartelor de activitate. În mod evident, este mult mai ușor să folosească secțiunea Statistici din Adservio decât să realizeze diverse rapoarte manual. Cu doar câteva click-uri își pot simplifica munca, pot face analize și pot lua decizii.
Absențele, notele, scutirile și motivarea absențelor, toate sunt gestionate mai ușor. Chiar și orarul poate fi introdus aici. Calculul mediilor și numărarea absențelor se face automat.
Profesorii pot decide mai ușor cine sunt elevii care vor urma să fie notați. În Adservio ei pot genera situația elevilor cu cele mai puține note/cele mai multe absențe. În funcție de acest lucru se calculează probabilitatea de notare.
Interesant este că și elevii au acces la această informație. Atunci când conducerea școlii dorește să consulte colectivul de profesori, este mult mai ușor să organizeze o întâlnire online pe platformă, să răsfoiască rapid cataloagele electronice, să obțină o viziune în timp real asupra evoluției elevilor sau asupra activității profesorilor.
Elevi
Chiar și elevii pot ști cu câteva zile înainte că au șanse mari să fie ascultați. Astfel, ei se pot pregăti mai bine. Oricum, ideea este ca elevul să învețe, nu să fie prins că nu știe. Mai mult, elevii de liceu pot găsi informații referitoare la universitatea care li se potrivește, pe baza unor teste și oportunități de orientare în carieră.
Tinerii apreciază Adservio pentru că pot trimite temele sau proiectele direct profesorilor, fără CD-uri, memory stick-uri sau alte suporturi, pot vedea instant notele obținute, pot forma grupuri de lucru. De asemenea, în biblioteca virtuală din platformă ei găsesc manuale și cărți din bibliografia recomandată.
Părinți
Părinții au acces la informații legate de copiii lor și sunt la curent cu situația lor școlară, prin notificările pe care le primesc. Pot comunica mai ușor cu școala, inclusiv prin faptul că participarea la ședințele cu părinții le este facilitată. Acestea se pot desfășura și online prin intermediul platformei.
Totodată, în loc să utilizeze e-mailul sau diverse grupuri de discuții pe Facebook și Whatsapp, ei pot comunica direct cu profesorii sau cu alți părinți cu ajutorul mesageriei.
Alexandru Holicov, Adservio: „Ne motivează frustrarea pe care o vedem”
Echipa Adservio se află în continuă dezvoltare. În prezent se lucrează la noi funcționalități în platformă și la trecerea aplicației de mobil pe cea mai nouă tehnologie. Prin urmare, echipa Adservio se mărește și își propune să se lanseze pe piața internațională. Fiind într-un proces continuu de învățare și dezvoltare, au mare nevoie de parteneriate de lungă durată.
Ne dorim un produs cu mai multe funcționalități și care să integreze cele mai noi tehnologii, ne dorim o dezvoltare sustenabilă, inclusiv în afara graniței.
Platforma Adservio poate fi folosită la fel de eficient atât în scenariul online, cât și offline sau hibrid. Indiferent de context, profesorii vor beneficia din plin de avantajele acestor funcționalități. Desigur că și conexiunea umană are un rol extrem de important, dar digitalul face parte din epoca modernă.
Adservio nu e doar o platformă, Adservio este și despre toți oamenii din jur: grădinițele, școlile și liceele cu care construiesc un viitor mai bun pentru tineri; partenerii care le sunt aproape; și echipa care lucrează de acasă sau de la birou, în Iași, București și Cluj-Napoca.
Alexandru Holicov se declară motivat de frustrarea pe care o simte când unii directori nu fac eforturi ca să le ofere elevilor condiții de învățare demne de secolul în care trăim. Cu atâtea forțe implicate și cu maximă încredere că totul va fi bine, echipa Adservio are certitudinea că toate aceste eforturi se vor concluziona în formarea tinerilor, cu scopul de a le oferi un viitor strălucit.
Educația din România are nevoie de susținere de la întreaga comunitate. Nu doar statul trebuie să le asigure elevilor condiții optime de dezvoltare. Dacă așteptăm o schimbare din partea lor, pierdem timp prețios. Antreprenorii, părinții, vizionarii, visătorii, cutezătorii, tinerii și respectabilii pot schimba lumea educației.
Haide să schimbăm lumea școlii românești prin inițiative de elită, așa cum este și platforma Adservio!
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!