De la Paris la Piatra Neamț
Despre Cornelia Decu Chaumont am putea spune că este un altfel de zână a aromelor și a mirosurilor. Stăpâneşte aproape toate secretele care au capacitatea de a transforma aromele în elixire de sănătate şi frumuseţe.
A locuit mai bine de 20 de ani în Paris unde a fost conectată la lumea antreprenoriatului. Într-o zi de târg aparent obișnuită, a fost să se întâmple întâlnirea cu uleiurile esențiale. Și atunci, în acea zi, cu o sticluță de ulei esențial în mână, s-a produs scânteia și magia.
În spatele acestei vieți de succes, întâlnim un om cald, deschis, care inundă de bunătate. Un om exuberant, mereu cu zâmbetul pe buze și un cuvânt bun de spus.
Cornelia Decu Chaumont se descrie ca fiind, înainte de toate, o femeie care iubește copiii, care se acomodează ușor. O femeie fericită pentru că a înțeles puterea gândului, dorința, destinul și acceptarea.
Copil fiind, m-am bucurat de părinți iubitori și grijulii. Mama a fost cea care mi-a insuflat pasiunea pentru creație. Când iubești creația, iubești noul, iubești oamenii! Par sofisticată, însă, în realitate iubesc lucrurile simple, iar lucrurile complicate, obișnuiesc să le transform în simple. Tata este cel care m-a motivat să învăț. Setea de cunoaștere e dată de dorința de a ști unde mă aflu în fiecare secundă, cu sufletul meu, cu dorințele și visele mele.
După ce a cunoscut liniștea, magia și beneficiul uleiurilor esențiale, Cornelia Decu Chaumont a decis să se înscrie la Institutul Francez de Aromaterapie, pentru a intra în lumea aceasta a simțurilor olfactive și nu numai. După ce le-a stăpânit, s-a întors la Piatra Neamț.
Pasiune, destin, spontaneitate și aromaterapia, rețeta unui om împlinit
Cornelia Decu Chaumont a ajuns ceea ce o reprezintă acum, prin „pasiune, destin, înțelepciunea transmisă de profesori, iubirea de semeni, colaborarea cu elevii mei și nu în ultimul rând, un dar de la Dumnezeu.”
Doamna care a îmblânzit aromele ne spune că este esențial ca zilnic să facem lucruri, să fim egali cu noi, să facem lucruri respectându-ne și respectându-i pe cei din jur, să ne urmăm visele cu ochii și sufletul deschis.
Pasiunea e de sus, este simț, iar Profesorul Pierre Franchomme este cel care m-a motivat, m-a provocat, să învăț și să gândesc aromaterapia pentru nevoile secolului XXI. Am sentimentul că nu voi spune niciodată destul MULȚUMESC! La Congresul de Aromaterapie de la Cluj din 2017, a acceptat să vină și a prezidat acest eveniment unic, pe care l-am creat cu ajutorul Facultății de Farmacie, a USAMV CLUJ și a Academiei oamenilor de știință.
În cadrul acestui Congres, dar și al celui de la Galați, au fost prezentate de către aromaterapeuți, spectrul larg al beneficiilor uleiurilor esenţiale pentru afecţiuni ca dureri musculare sau articulare, dar şi în industria alimentară sau cosmetică. În urma acestor prezentări, s-a conturat clar intenţia ca aromaterapia să fie studiată ca specializare.
Și mai interesant este faptul că aceste arome se folosesc de la mâncăruri, unde au un aport interesant de gust, până la tratarea unor boli cronice, înlocuind antibioticele. Întorcându-ne în timp, le-am regăsi încă din timpuri biblice, dacă ar fi să ne gândim la tămâie și mirt.
Cornelia Decu Chaumont despre ce sunt de fapt uleiurile esențiale și aromele
Un ulei esențial este un lichid concentrat în substanțe vegetale, obținut prin extragerea sau distilarea moleculelor volatile din planta de origine. Majoritatea sunt terpenoizi și molecule aromatice. Uleiurile esențiale din diferite plante au prin urmare proprietăți diferite, în funcție de plantă.
Mulți au căutat să dea o explicație puterii uleiurilor esențiale să le găsească un corespondent, iar profesorul Pierre Franchome spune că sunt chintesența plantelor aromate.
Fiind o lume nu doar nouă sau interesantă ci o terapie complementară, am fost curioasă să aflu de unde vine forța uleiurilor esențiale, cum ne vindecă ele, dacă le putem folosi după ureche sau avem nevoie de un specialist când le utilizăm?
Ideal este să fim informați înainte de a consuma uleiurile esențiale, ele au o multitudine de compuși chimici, studiul este foarte dificil, de aceea se recomandă a nu se utiliza la copii sub 6 ani decât sub atenta supraveghere a terapeuților. Singurul ulei benefic și fără contra-indicații în doze recomandate este uleiul de mușetel nobil.
Într-o lume plină de arome și chintesențe, dar oarecum încă atât de misterioasă, bănuiesc că pentru un aromaterapeut, ele devin cumva o stare de a fi. Cornelia Decu Chaumont seamănă chiar dumneaei plante în grădina din Piatra Neamț.
E modul meu de a fi, de a mă exprima, de a iubi! Când o nouă apă de toaletă sau de parfum organic apare în testare, bucuria este maximă! Ochii închiși și nările dilatate ale celor care fac voiajul olfactiv, probează că ceea ce fac e o binecuvântare celestă în direct cu sufletul celor care beneficiază de creație.
Fiind conectată aproape în permanență cu lumea aromelor, Cornelia Decu Chaumont, ne spune că își schimbă sistematic pălăria! Zâmbește. La dumneaei, totul este o metaforă frumoasă care are finalitate în tot ceea ce face.
O dată suplimentele alimentare și apoi dermato cosmeticele. Ambele sunt practic din aceeași materie primă, doar dozele se schimbă. Adesea schimbarea îmi vine de la nevoile celor cu care interacționez, care sunt multi la număr și pe care profit de ocazie să îi salut! Inspirația vine și din simpatia, recunoașterea și recunoștiința celor care se bucură din 2014 de creațiile mele. Răspund unei nevoi de piață, cu ceea ce fac. Oamenii își doresc să-și găsească sănătatea, starea de bine în natură. Motiv pentru care am semnat produse pentru laboratoarele Fares Bio Vital unde, din iunie suntem prezenți în cele 102 drogherii DM din România cu 17 produse: uleiuri esențiale, biluțe suport pentru uleiurile esențiale, sinergii pentru femei și pentru bărbați ce se iubesc, pentru stare de liniște, memorie și concentrare, lista e mai lungă. În toamna aceasta vom lărgi gama de produse !
Apartenențe, lecții și gânduri de la Cornelia Decu Chaumont
Antreprenoarea consideră că lucrurile se întâmplă unde este mai bine pentru noi, când este mai bine pentru noi. Asta înseamnă că e bine să avem program, planificări, obiective dar nu trebuie să ne luăm în serios.
Ce vreau să spun e că primim semne suficiente și că nu le luăm în seamă și vrem lucruri, care nu întotdeauna sunt benefice. De unde și nevoia de a sta de vorba cu tine, cu sufletul tău, cu Dumnezeu! Trebuie să știm că puterea de decizie ne apartine, că și eșecul este un pas înainte dacă nu lăsăm ego-ul să ne amprenteze, că nu suntem niciodată prea bătrâni pentru a o lua de la zero, că starea noastră de bine este cea mai importantă, deci e bine să nu lăsăm niciun gând negru să ne apropie, iar dacă interacționăm cu oameni negativi care nu sunt bine în ființa lor, le putem doar spune că sunt o mulțime de mijloace pentru a trece orice supărare. Dacă cer ajutor, îl dăm, dacă nu, ne vedem de drum, căci acesta este un indiciu că nu este problema noastră. Întrebarea de bază este: ce te face fericit? Unde te proiectezi peste 5 ani, peste 10 ani și toate acestea într-un mod sincer și mai ales fără FRICI. Trebuie să crezi în visul tău câteodată împotriva tuturor celor din jurul tău! Și din punct de vedere business este ideal să știi cât vrei, cât poți să pierzi!
Cuvânt de încheiere
Bombardați constant de poluare, stres și alți factori nocivi pentru sănătatea noastră interioară și fizică, simțim să ne reîntoarcem tot mai mult sufletul și gândul către natură, produse bio, armonia şi energia pe care aceasta le dăruieşte cu generozitate, deși noi ne-am făcut un obicei din a o răni și distruge.
Uleiurile esențiale sunt poate una din cele mai plăcute, dar și sănătoase modalități prin care omul poate să se apropie din nou de natură, iar interesul pentru utilizarea acestora a devenit din ce în ce mai mare.
Nu pot să spun că am înțeles foarte profund tot ce înseamnă el ca ansamblu, deoarece vorbind de uleiuri și aromaterapie, vorbim de un ansamblu, dar, cred că uleiurile esnețiale sunt un fel de „puls”, de „inimă” a aromaterapiei. Nucleul acesteia!
Am înțeles însă că aromaterapia are numeroase beneficii și poate trata numeroase afecțiuni: susține digestia, stimulează imunitatea și combate infecțiile, stimulează memoria, reduce stresul, echilibrează hormonal, reduce toxicitatea, ameliorează durerile de cap, tratează alergii, etc.
Din această călătorie în lumea olfactivă, care de altfel este o lume nu doar a mirosurilor ci a culorilor, dacă îți permiți să fii vizionar, am mai înțeles că ceea ce ești sau poți deveni, este un pic de noroc, de întâmplare divină și alegere personală. Așa cum a fost ziua aceea obișnuită de târg, unde o sticluță de ulei a dat naștere unei lumi întregi, noi, fără limite și benefice.
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!