Alex Robciuc

Atunci când Lonely Planet, National Geographic şi The Telegraph îţi promovează frumuseţile ţării, arunci o privire şi asupra celui care realizează acele instantanee. Când constaţi că în spatele acestor poze nu se află instituţiile statului, ci un tânăr talentat care face totul doar din dorinţa sinceră de a promova România, atunci îi acorzi atenţie acelei persoane pentru ca gestul său să devină model de urmat de către cei din jur. În continuare îl vom descoperi pe Alex Robciuc, fotograful ale cărui poze sunt apreciate de cele mai importante publicaţii din lume.

 

Drumul lui Alex Robciuc spre arta fotografică

Pe Alex îl cunosc de pe vremea când avea primul său aparat de fotografiat digital. Se întâmpla în urmă cu vreo 15 ani, când eram uimit de sclipirea sa în a captura detalii relevante, neobservate pentru cei neînzestraţi cu acest dar.

Atracţia spre arta fotografică o are de la bunicul său, însă pasiunea adevărată a apărut cu adevărat pe măsură ce a realizat cât de vast şi complex este domeniul fotografic. La vremea aceea, își lua informațiile din cărţile şi revistele pe care le găsea în comerţ, sau din site-urile dedicate fotografiei.

A fost un autodidact convins şi şi-a îmbunătăţit tehnica şi performanţa prin foarte mult exerciţiu.

A început cu aparate pe film, după care a trecut pe aparate digitale mici (pentru începători). Pe măsură ce a devenit tot mai bun, a trecut la aparate mai profesioniste. Practic nu există un aparat profesional care să nu fi trecut prin mâna lui. În prezent utilizează un DSLR de tip Full Frame de la Nikon.

I-a luat vreo 7 ani până să se transforme din amator într-un fotograf profesionist și editor de imagine. Foarte multă răbdare, perseverență și investiții consistente, de asemenea studiul unor tehnici care se schimbă foarte rapid în acest domeniu. Nu și-a pus însă niciodată problema să lucreze și altceva.

Astăzi se ocupă cu aproape toate genurile de fotografie (corporate, fashion, comercial, produs, eveniment…etc). Fără nici o ezitare însă, Alex preferă în primul rând fotografia de tip landscape, ea fiind şi cea cu care a devenit cunoscut. De asemenea, îi place sa facă şi portrete, în special persoanelor din Maramureşul natal.

 

”Mediul în care trăieşti, în special locul din care provii,  îţi vor impune niște standarde, iar performaţele tale se pot ridica până la acel nivel pe care îl poate oferi locul respectiv.”

Chiar dacă în prezent locuieşte în Timişoara, Maramureşul rămâne locul pe care îl consideră acasă, şi unde se întoarce cu cea mai mare plăcere de fiecare dată.

Maramureșul este un loc frumos estetic, frumos cultural, chiar frumos social, frumos arhitectural, iar acest lucru sper să nu se schimbe prea curând.

Ştiind că Alex a cunoscut aprecierea pentru munca sa pe când locuia încă în Sighetu Marmaţiei, am fost curios să aflu de la el cât de important e oraşul în care trăieşti pentru dezvoltarea abilităților și a performanței.

Consider că, în dezvoltarea individuală, mediul în care trăieşti, în special locul din care provii,  îţi vor impune niste standarde, iar performaţele tale se pot ridica până la acel nivel pe care îl poate oferi locul respectiv. În momentul în care doreşti ca performanţele tale să fie mai mari de atât, trebuie să te detaşezi de locul respectiv, indiferent că o vei face fizic sau poate virtual, în zilele noastre. În ceea ce priveste abilităţile, acestea sunt direct proporţionale doar cu talentul tău şi munca depusă pentru a le dezvolta.

Alex recunoaşte că în Sighet i-a fost puţin mai greu să lucreze în domeniul în care şi-a dorit, fotografia. Totuşi, zona Sighetului, familia, prietenii şi cunoscuţii l-au ajutat să  devină cunoscut. În schimb, în Timişoara a explorat un alt potenţial al talentului său, reuşind să trăiască din asta în timp ce face ceea ce îi place.

Știm foarte bine, iar Alex ne confirmă, că timpul liber al unui fotograf, în general, este folosit pentru a explora noi destinaţii, cu noi subiecte de fotografiat. Cu toate astea, fotograful Alex Robciuc nu are o viaţă limitată doar la fotografie, pe care unii ar putea-o numi plictisitoare sau rutinată. Muzica, jocurile pe calculator, cărtile şi filmele îi ocupă într-un alt mod plăcut puţinul timp rămas.

Îi e greu să numească un fotograf preferat, dar urmăreşte munca multor alţi fotografi foarte buni din trecut şi din prezent. De la fiecare are ceva de învăţat, iar asta se simte şi în munca lui care a evoluat frumos în ultimii ani.

Celor care doresc să meargă pe același drum sau sunt la început în descoperirea artei foto, le sugerez să aibă multă răbdare cu ei înşişi deoarece fotografia este o artă, iar rezultatele nu se pot vedea imediat. În orice caz, e important să încerce. Pe parcurs, fiecare descoperă dacă o să îi placă cu adevărat arta fotografică, dar e important să încerce.

 

Fotografiile lui Alex Robciuc, cea mai bună reclamă pentru România

Încă din timpul facultăţii, şi-a dorit să promoveze România prin pozele sale, iar visul său a devenit realitate. Fotografiile sale au făcut deja înconjurul lumii, fiind publicate într-o mulțime de reviste, editoriale, siteuri sau emisiuni TV.

Din presa internaţională se pot aminti publicaţii ca Daily Mail, National Geographic, The Telegraph, The Guardian, Der Spiegel, Lonely Planet, Digital Photographer, Shutterbug, Yahoo, La Repubblica, Corriere Della Sera, Bored Panda…etc. De asemenea, o selecţie din lucrările sale se află în baza de date a Getty Image.

Cu toate că a avut parte de o expoziţie anul acesta la Sala Palatului din Bucureşti, Alex Robciuc nu şi-a planificat alte expuneri ale lucrărilor sale în viitorul apropiat. Nu ştim însă ce aduce viitorul.

Cum însă foarte mulţi turişti îşi planifică concediile în funcţie de recomandările pe care le descoperă în Lonely Planet, apariţia articolului şi a pozelor lui Alex Robciuc în această publicaţie reprezintă un plus foarte mare de imagine pentru România.

Cele mai importante colaborări pe care le-a avut până acum, cu marile agenţii de presă, fotografiile şi articolele aparute în peste 60 de ţări şi poate tot atâtea limbi, fac din Alex Robciuc unul dintre cei mai importanţi ambasadori ai României peste hotare.

Fiecare, în concepţia proprie, crede că se pricepe şi că dispozitivul cu care a fotografiat îl ajută. După părerea mea, ceea ce face diferenţa în fotografie este unicitatea subiectului/situaţiei, corectitudinea executării şi, poate câteodată, motivul foarte bine ales şi cântărit pentru care se face fotografia.

 

Alex Robciuc

Alex Robciuc

Alex Robciuc

Alex Robciuc

Alex Robciuc

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *