Alexandra Ușurelu

Dacă pe unii cuvintele îi rănesc, pentru Alexandra Ușurelu cuvintele au o altfel de putere. Impactul lor poate să schimbe vieți dacă sunt alese. „Tu ești ca o prințesă din povești, doar că tu chiar exiști. Mi-a plăcut atât de mult concertul. Tu cânți ca din povești, dar tu ești fata care chiar există.” Sunt vorbele prețioase ale unei fetițe distinse, drăgălașe, care, în foaierul sălii de teatru, după un concert, au sădit în interiorul artistei convingerea că este fata care chiar există pentru acea fetiță și pentru toți cei care la final de concert vin să o îmbrățișeze pentru a se asigura că este reală.

 

Reacțiile și aprecierile constante ale celor ce îi ascultă și îi înțeleg muzica, un public numeros, mai mare decât își imagina, peste 600 de concerte pe toate scenele mari din țară în care a împărtășit doar emoții, sunt dovezile că ea și muzica sunt un tot de nedespărțit.

Când era mică, visa să devină Alexandra Greuceanu. Voia să fie ca acel personaj din poveste, un supererou.

Astăzi, superputerea sa este talentul fără margini. Muzica ce o compune și o cântă izvorăște din adâncurile ei, iar povestea i s-a conturat din clipa în care a simțit să dea frâu liber la tot ce trăiește.

 

Cum a crescut fetița Alexandra Ușurelu

Cei mai frumoși ani, anii copilăriei, i-a petrecut în Oltenița, județul Călărași, până la vârsta adolescenței.

La Giurgiu, de unde este mama mea, am locuit doar în clasa I și a II-a, dar mergeam în fiecare vacanță acolo. Deși am trăit între două lumi, am multe, multe amintiri frumoase, legate între ele de un vis, acela de a păstra oamenii împreună. Un vis născut din povești, care a devenit o poveste la rândul lui. Povestea vieții mele.

La școală era fetița visătoare, dar cu temele mereu bine făcute, protejată de băieții cei mai influenți din clasă. A purtat iubire pentru colegii de clasă și s-a înțeles bine cu toți. Și, mai adaugă Alexandra pe un ton hâtru, „chiar și cu băiatul de care îmi plăcea și care mă alerga în fiecare pauză.”

După program, era mereu ori pe stradă, jucându-se cu copiii, ori pe bicicletă, înspre locul unde se varsă Argeșul în Dunăre sau înspre port, însoțită întotdeauna de lupoaica sa, Hera. Sau poate în cireșul alb și bătrân din curtea casei, „visând spre orizonturi îndepărtate”. evocă cu drag Alexandra.

A crescut cu iubire în sânul familiei. Se învârte în jurul muzicii. Rămâne mereu același om frumos, autentic, cu bunul simț cules de la părinți.

Este atentă, onestă, curajoasă, generoasă cu oamenii din jur, nu se dezminte de promisiuni. Iubește lucrurile simple care sunt mari pentru sufletul său.

Crede în ea, crede în apropiați, pune credință și dragoste în orice lucru care vrea să iasă de pe mâna ei.

 

Dacă nu ar fi fost cariera de acum, ar fi lucrat în domeniul cifrelor

Alexandra Ușurelu se hrănește cu ceea ce face. Drumul său s-a creionat în momentul în care a dorit să cânte și să încânte.

Își descrie traseul ca fiind unul pe care l-a ocolit o vreme, dar care la final s-a arătat magic, un drum care ascunde după fiecare cotitură noi motive să tresare de bucurie.

Părinții au încercat să o ghideze spre a urma o carieră „mai sigură”, în domeniile juridic sau economic, ceea ce a și absolvit. Poate ar fi avut o carieră prosperă în domeniul cifrelor acum, dar tânăra a decis că nu poate trăi fără muzică și a ales să-și îndeplinească visul, după finalizarea studiilor.

Cifrele mă ajută să fiu organizată, dar nu-mi hrănesc sufletul. Sunt un om căruia îi place să trăiască printre cei care aleg să viseze, să se lase emoționați, care tresar când li se întâmplă ceva frumos, iar eu iubesc să îi fac pe oameni să simtă asta.

Prezența mare la concerte și aprecierile primite de-a lungul anilor au fost imboldul de a cerceta literatura de specialitate pentru a aprofunda efectul terapeutic al muzicii. A urmat masterul „Art-terapie prin Teatru și Artele Spectacolului” din cadrul UNATC cu scopul de a-și îmbunătăți concertele, principalul mod de a-și promova și duce mai departe muzica.

La finalul celor doi ani de master am realizat și proiectul „Muzica, sentiment al apartenenței”, care demonstrează eficacitatea consilierii artistice în cazul copiilor vulnerabili, evidențiind dezvoltarea abilităților lor non-cognitive și câștigurile demersului de integrare în comunitate a acestora.

 

Momente de pus în ramă

Cea mai mare mulțumire este atunci când dăruiește. Orice, oricând, oricui. O împlinesc clipele când dă din ea tot ce are mai bun pentru cei din jurul său.

Nu se uită nici pe ea, nu-l neglijează nici pe cel ce îi este partener de viață, Bobby Stoica. Formeză un duo perfect, iar clipele petrecute împreună sunt de neînlocuit.

Armonia este, în general, un cuvânt pretențios și rar întâlnit, definește o stare ideală la care ajungi cu multă răbdare și înțelepciune. După opt ani împreună, eu și Bobby Stoica, soțul meu, reușim să facem echipa perfectă.

Timpul oferit în scop umanitar este la fel de prețios, Alexandra oferind o mână de ajutor ori de câte ori a avut ocazia. Se bucură de viața pe care o parcurge fără prea mari regrete, dar o întristează oamenii care se simt neajutorați și neputincioși.

Nu este vreo diferență etică în abordarea mea în cadrul concertelor obișnuite sau ale celor umanitare, scopul este același: cânt pentru ca fiecare dintre ascultători să-și ia din vocea, din muzica și din prezența mea ce au ei mai mult nevoie.

Cerul întregii sale călătorii până aici este plin de luciri puternice. Nu poate uita ochii înlăcrimați ai părinților care au însoțit-o la primul său concert.

Poate mai puternic decât toate a fost acela când Alexandra Ușurelu nu a mai putut cânta, iar oamenii de pe toate cele trei nivele ale Filarmonicii din Pitești s-au ridicat în picioare și au început să cânte în locul artistei. Sau poate cel în care a susținut două concerte consecutive pe scena Sălii Mari a Teatrului Național din București.

O provocare mare a fost turneul maraton „Înconjurul Lumii”, în care am susținut 28 de concerte într-un timp record, fiecare dintre ele în săli de spectacol din orașe diferite, în deschiderea trupei Vunk.

 

Cum este Alexandra Ușurelu când nu o vede nimeni

Alexandra Ușurelu rămâne același om frumos îndiferent de spațiul în care își face simțită prezența. Atât pe scenă, cât și în spatele ei nu-și pierde bunele maniere, candoarea, blândețea, finețea.

Nu s-a pierdut pe un drum presărat de ambiții, imagine, întrecere. Se păstrează omul special care pune iubire în tot ceea ce face. Nimic mai mult, dar care spune tot.

Arta înseamnă terapie, luminează lumi și aduce oamenii împreună, iar cea mai frumoasă întâlnire a sa, pe lângă cea cu talentul, rămâne întâlnirea cu oamenii.

Ei sunt cei care mă fac să văd altfel lumea, cei pentru care cânt, cei care mă fac să simt că și Pământul este un Paradis.

Atunci când este singură, este la fel de senină și îi place să-și imagineze că există în sufletele oamenilor, iar ei o plimbă prin cele mai frumoase și luminoase gânduri ale lor.

 

Alexandra Ușurelu – repere biografice

A debutat ca artist muzical independent pe scena Teatrului Odeon din București. La scurt timp de la lansarea albumului său, a devenit una dintre cele mai de succes artiste independente din România, cu numeroase cereri de concerte și mii de plătitori de bilete anual.

Tânăra artistă a lansat albumul de studio „La capătul lumii” în 2014 și DVD-ul „Simfonic Pur” la doi ani distanță, filmat live la primul său concert susținut la Teatrul Național din București. Primul album de studio, „La capătul lumii”, a fost triplu nominalizat de către Societatea Română de Radiodifuziune, în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Galei Premiilor Muzicale Radio România, la categoriile „Cel mai bun debut”, „Cel mai bun album”, „Cel mai bun duet”.

În cadrul Galei Premiilor Mamaia Music Awards 2015, „La capătul lumii” a câștigat premiul pentru cel mai bun album al anului.

Concertul pentru îndrăgostiții din Iași, ori cei veniți special în orașul celor șapte coline cu ocazia sărbătorii de Valentine’s Day, pe care-l organiza anual de 6 ani nu a fost întrerupt, dată fiind situația aceasta care ne separă și ne ține la distanță. Alexandra Ușurelu nu a dorit să ocolească tradiția, astfel încât pe 14 februarie 2021 la ora 20:00 susține online concertul de lansare a noului său album „Fata care chiar există”, nume ales de marea de oameni care vibrează pe muzica sa.

Acest concert special, care va fi cântat în formula de scenă cu band și cvartet de coarde, se va transmite o singură dată. Artista nu s-a putut lipsi de bucuria pe care o simte atunci când are lucruri de dat pentru semenii săi. Se mândrește cu noul său album, o colecție de cincisprezece cântece.

 

Foto Credit: Gina Buliga

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *