Alexandru Darida, pictorul contrastelor și al luminii, este originar din Satu Mare. A finalizat Universitatea de Artă şi Design la Cluj, iar în anul 2018 a fost inclus în topul celor 60 de maeștri ai artei contemporane. Gala ceremoniei de premiere a avut loc la Muzeul de Artă și Design din New York.
Născut într-o familie mixtă italiano-română, Alexandru Darida a demonstrat încă de mic o aplecare spre artă. Atât părinții, cât și fratele său mai mare, Ioan (astăzi specialist în restaurare și conservare), au jucat un rol important în dezvoltarea pasiunii sale pentru artă și pictură.
După studiile de artă şi design la Cluj, s-a format ca artist în anii comunismului din România, afirmându-se în numeroase expoziţii personale şi de grup, alături de Uniunea Ariştilor Plastici, filiala Satu Mare.
Totuși, comunismul a fost un fel de colivie a tristeții și absurdului, în care manifestarea artistică nu avea cum să își găsească zborul, fără să fie întrerupt, limitat, într-un fel sau altul. Sau uneori, frânt!
Lipsa de libertate de a-mi exprima crezul artistic într-un sistem comunist, m-a determinat să părăsesc România. Am evadat reuşind să rămân în Italia, unde în foarte scurt timp, în urma unei expoziții personale la Roma, am reușit să mă lansez și să mă fac cunoscut.
Și iată cum, un alt mare artist român ia calea străinătății, cale care i-a permis mai apoi atât exprimarea ca artist, cât și desăvârșirea.
Alexandru Darida a studiat în Roma, la Academia Liberală Benedetto, tehnici vechi precum fresca secca sau fresca umida, tehnici care mai târziu l-au ajutat să-și dezvolte un limbaj plastic personal. Studiile în marile muzee din Italia l-au marcat profund, din toate punctele de vedere:
L-am cunoscut pe Ministro dell Participatione Estatalle, fostul primar al Romei, Clelio Darida. Având acelaşi nume, fără să fim rudenii mi-a facilitat procesul de a emigra în Statele Unite, în Chicago. Odată ajuns în America, începuturile au fost foarte dificile. Am continuat studiile la American Academy of Art of Chicago, cu profesorul Irving Shapiro.
În scurt timp, a deschis o galerie unde a reuşit să se lanseze în labirintul complicat al artelor. În epoca noastră de consum, dezumanizată, inspiraţia multor artişti este dată de haosul social, de zgomotul străzilor, ne spune Alexandru Darida.
Paradoxal, pictura sa este într-o permanentă căutare a păcii, a echilibrului, dar cu o vigoare în travaliul dramatic cromatic debordant. Fiecare gând este de fapt o energie pe care Maestrul Darida dorește să o traducă şi să o materializeze în limbaj plastic.
Arta, tot o credință este. Cei care o gustă, e ca şi cum ar lua anafură pentru suflet şi minte și ar împărți-o apoi altora. Arta se întâmplă atunci când sufletul stă pe vârfuri în faţa noastră şi face reverenţe la scenă deschisă.
Binecunoscuta poetă, autoare dar și critic de artă, Doina Uricariu, în prefaţa albumului de pictură “Alexandru Darida Master of Color”, scrie: „Nu este greu să descoperim în pictura lui Darida, puterea memoriei şi forţa vindecătoare a artei. Poezia picturii UTpicture Poesis.”
Evenimentele sociale, culturale, economice se derulează într-un ritm rapid la care se adăugă internetul. Artistul trebuie să fie o oglindă a epocii în care trăieşte, de aceea este imperios necesar să treacă permanent printr-o metamorfoză, ne spune artistul. Să rămâi ancorat în rădăcinile de unde ai pornit, dar în acelaşi timp să evoluezi şi să te ridici la nivelul scenei mondiale.
Picasso este un exemplu elocvent. A reuşit să treacă prin multe stiluri şi curente, dar a rămas fidel cu el însuşi. Iată de ce doresc în permanenţă să-mi lărgesc ambitusul exprimării plastice. Mi-am extins culorile din pânze în sculpturi realizate în acrilic (Lucite). Aceste tratate cu pigmenţi de vitraliu au transparențe ce reverberează efectul din picturile mele.
Sarah Seamark, editoarea revistei „Art World News”, ne spune: „Darida utilizează în sculpturile lui, linii simple minimaliste, iar tonurile cromatice bogate evocă vibraţii emoţionale în afară de timp şi spaţiu. Intenţia lui este să intre în energia pură dincolo de materie.”
Premiile nu sunt doar mari recunoașteri a activității artistice, dar și un altfel de punct… un punct pe sufletul artistului, un semn de cale a faptului că a mai marcat un loc în drumul și ascensiunea sa artistică, un loc de popas al artiștilor tineri, un reper! Drumul Maestrului Alexandru Darida este presărat cu zeci de astfel de recunoașteri, premii și distincții. Nu le vom enumera pe toate, deoarece este imposibil, dar vom marca o parte.
Astfel, regăsim picturile și sculpturile sale în numeroase galerii şi muzee din America şi Europa: Illinois State Museum, Southern Museum of Nevada Las Vegas, Dali Lamb Museum Chicago, Muzeul de artă Contemporană din Barcelona.
A fi deschis la tot ceea ce e nou este datoria fiecărui artist. În felul acesta dobândeşti o viziune şi gândeşti pentru viitor.
În anul 2017, la Muzeul European de Artă Modernă „Bienal de Arte Barcelona”, Alexandru Darida a primit „Premiul Francisco Goya”. Ceremonia de premiere a avut loc la Gran Teatre del Liceu, iar din juriu a făcut parte şi Jose Van Roy Dali, fiul celebrului artist Salvador Dali.
La Florenţa a primit premiul internațional „Leonardo Da Vinci Internaţional Award”, premiul Milano, premiul de excelenţă al Primăriei Chicago, dar și „Premiul Michelangelo”.
În februarie 2017 artistul a primit Premiul Cristoforo Columbo Art Explorar, la Genova, în Italia și a fost inclus volumul al 11-lea al enciclopediei „International Contemporary Masters” care cuprinde o sută de artiști din toată lumea care au avut o expoziție la Metropolitan Gallery Art Museum.
La muzeul de Artă şi Știinţă din Milano, la expoziţia de grup cu ocazia comemorării a 500 de ani de la naşterea lui Leonardo Da Vinci, a primit „Premiul Mona Lisa”.
În anul 2018, a primit premiul internaţional „Constantin Brâncoveanu – New York Public Library” și a fost inclus în topul primilor 60 de maeștri ai artei contemporane, „Top 60 Masters of the Contemporary Art”.
Alexandru Darida, un maestru al culorilor, un dirijor al unei întregi simfonii de contraste, lumi și nuanțe, este totodată membru în Academia Americano-Română de Arte şi Ştiinţe şi în acelaşi timp, a primit „Premiul de Excelență în Arte”, din partea Academiei.
Una dintre amintirile care rămâne vie este expoziţia de la Institutul Cultural Român New York, vernisată de directoarea din acea vreme Doina Uricariu. În această expoziţie, Alexandru Darida a prezentat o colecţie de portrete de personalităţi de seamă din cultura română. Expoziţia a fost extinsă şi la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite New York.
Desigur când sunt în fata şevaletului nu mă gândesc nici pentru o clipă la decoraţii sau premii. Doresc să mă identific cu pânza sau materialul cu care lucrez. Ori de câte ori călătoresc pentru diverse vernisaje şi evenimente, doresc în ultima analiză să revin în studioul meu, departe de orice aplauze şi să caut acea forţă creativă din lăuntrul meu, care îmi dă adevărata satisfacţie şi bucurie.
Maestrul Alexandru Darida nu este doar un pictor, pe care să ni-l imaginăm în fața unui șevalet. El este artistul care pictează cu lumina, culoarea și energia emoțiilor.
Este artistul care a reușit ceea ce puțini alții reușesc: să îmblânzească lumina și culorile, iar ele, să se aștearnă pentru el și noi, în simfonii de nuanțe, pe pânza cuminte.
Arta este o știință a sufletului, mai mult decât a orice altceva. Degeaba am avea tehnica, unghiurile, teoria, mintea, dacă nu am avea emoțiile care să le dea aripi, să le transpună într-un univers al simțurilor, al divinului, al frumosului. Imaginația și emoția sunt cele care iau culoarea de mână și o invită la dans!
Deși din cauza unui sistem comunist l-am pierdut ca artist care să se manifeste în țara noastră, Alexandru Darida și-a păstrat legătura și apartenența la rădăcinile sale românești, lucru care se poate simți și regăsi în tablourile realizate de Domnia Sa.
Cum aș descrie eu o pictură de a Maestrului? Precum un tango tomnatec în care emoția este invitată la dans de culoare și lumină!
Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.