Vocea l-a purtat pe Alexandru Voina în biserică, în săli de spectacol, la operă, la evenimente publice și private. Face canto clasic, este dirijorul corului „Arhanghelii”, cor reprezentativ pentru zona Hunedoara, dar în urma unei invitații a mai obținut un rol în universul sonor. Este din 2020 unul dintre membrii unui grup vocal tradițional autentic care se ocupă cu promovarea și cultivarea cântului vocal folcloric strămoșesc, chiar arhaic, aparținător zonei de unde provine.
Vocea, care a fost descoperită încă de când era la grădiniță, dar șlefuită mult mai târziu, este ceea îl reprezintă și îl ajută să se exprime pe tânăr. Muzica îi este hrană sufletească, medicament, inspiratie, leac salvator.
Prima sa competiție muzicală a fost la vârsta de 5 ani, Tip Top Mini Top, competiție televizată și cu 500 de spectatori, unde a obtinut locul 2. Ulterior, Alexandru a participat la diferite spectacole, concerte și concursuri, iar odată cu perioada liceului, la concursuri de canto clasic locale, dar și naționale.
Fiind tenor, declară că a fost oarecum privilegiat, deoarece la vremea aceea era singurul cu acest tip de voce din liceu și astfel avea tot timpul ceva de câștigat. Eu cred că talentul pur și sârguinciozitatea l-au propulsat peste tot. Să-l cunoaștem mai bine!
Alexandru Voina a crescut în biserică, cu valori frumoase transmise de familie
Alexandru are cui semăna. Mama a fost exemplul frumos pe care l-a avut mereu în față, de la care și-a însușit cunoștințe muzicale și care l-a îndrumat să-și construiască o carieră în artă. La rândul ei a fost coristă și solistă în corul localității Vinerea unde și-a petrecut copilăria, fiind foarte talentată.
Sora lui, Maria, este și ea în domeniul muzicii. Studiază în cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la două secții. Drept urmare se susțin și-și oferă sfaturi pertinente și de competență.
Partea masculină din casă, adică tatăl celor doi, este înclinat mai mult spre știință, dar nu s-a împotrivit în fața alegerilor făcute cu sufletul asupra muzicii.
Am pornit la drum cu valori care țin de credință și patrie. Părinții noștri s-au ocupat de noi cât au putut ei de bine, au fost grijulii, ne-au arătat că nicio situație, oricât este de grea, nu rămâne fără rezolvare, ne-au susținut mereu și ne-au învățat ce înseamnă să fii cu adevărat om, iar pentru acest lucru le mulțumesc.
Alexandru nu se îndepărtează foarte mult de prezent. Ticluiește planuri de viitor, își pune țeluri de atins ca orice tânăr care dorește să facă o carieră în care să simtă mulțumire. Știe că viitorul va suna bine pentru că se va strădui și tocmai de aceea legătura cu muzica să fie neîntreruptă.
Orice voce poate fi modelată
Atracția pentru artă a existat mereu, aceasta părându-i-se o lume fascinantă și demnă de descoperit. Cred că nu a existat o etapă din viața lui Alexandru în care să nu practice sau să nu fi fost legat în vreun fel cu arta.
Fiind un copil energic, mi-am găsit tot felul de activități care să îmi ocupe timpul. Am încercat diferite hobby-uri, de la pictură pe sticlă, piatră sau pânză, la electronică, instrumente muzicale și cânt vocal.
Guvernează în jurul muzicii și al credinței. Timpul este împărțit între cor, facultate, studioul de înregistrări, studiu individual și orele de canto la care este prezent din calitatea de profesor. Muzica, crede el, este cea mai frumoasă formă de artă și nu o va trăda vreodată.
Vocea este instrumentul perfect, în egală măsură sensibil cu care defilează în lume, căruia îi va acorda maximă atenție și grijă. L-a purtat până în capitala Austriei. A avut ocazia să cânte la Palatul Schonbrunn și la Primăria Vienei în cadrul unui. eveniment televizat.
Consider că prin muncă și cu ajutorul unui mentor bun, vocea poate fi educată și modelată. Cu toate acestea, talentul reprezintă un punct important de plecare. Vocea este conectată complet la sistemul nostru nervos central, la toată ființa noastră și este dificil de lucrat cu ea, pentru că este influențată tot timpul de starea noastră. Trebuie să știm când cântăm și cum să ne raportăm la stările noastre. Văd acest lucru și la cursanții mei cu care fac canto că nu avem o zi ca alta.
Alexandru Voina – dirijor de cor și membru într-un grup vocal tradițional autentic
Deși încă tânăr, plin de aspirații, cu un bagaj de vise care garantează că vor fi îndeplinite, susține că drumul profesional a fost destul de anevoios, dar în egală măsură cu multe satisfacții.
A intrat în universul sonor la vârsta de 13 ani, atunci când s-a înscris la cursurile de muzică organizate la nivelul Casei de Cultură din Cugir, orașul său natal. Ulterior, Alexandru a devenit voluntar și astfel a reușit să identifice tinere talente locale.
Profesorii îndrumători i-au sugerat să se înscrie la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia. După 4 ani de canto clasic, ulterior absolvirii liceului a urmat cursuri în particular cu mai mulți profesori și maeștri din Cugir, Alba-Iulia, Cluj, București, Târgoviște și chiar Berlin. Alexandru le este tuturor recunoscător deoarece au contribuit la formarea sa ca tenor.
A participat la mai multe masterclass-uri de canto, unele conduse de mari personalități din zona belcantoului. Anul 2019 l-a găsit ca student al Facultății de Teologie din Alba Iulia, specializarea Muzică, unde studiază și cercetează diverse materii ale muzicii clasice până la muzica bizantină. În prezent, se concentrează pe finalizarea lucrării de licență.
Studiază, se perfecționează continuu și-și cunoaște foarte bine traiectoria în viață. Nu se oprește din a se exprima prin muzică. O dovedește faptul că, la o vârstă la care unii se preocupă doar de cursurile universitare, tânărul Alexandru inițiază și conduce „Arhanghelii” din Orăștie, un cor reprezentativ pentru zona Hunedoarei.
Din 2019 este în această funcție. A primit o recomandare din partea unui profesor de muzică și a îmbrățișat-o. I-au fost prezentate totodată atribuțiile și responsabilitățile de la care nu s-a dat înlături.
Acest cor are un palmares bogat, atât în țară cât și în străinătate. Printre concursurile importante, se numără cel din 2018, unde a obținut aurul la Roma sub conducerea dir. dr. Marius Ioan Popa, în cadrul unui concurs internațional cu o lungă tradiție.
ARHANGHELII se îndreaptă spre istorie prin oamenii care-l alcătuiesc, aceștia având sete de muzică, credință, sentimente puternice de comuniune, dar și dorința de munca.
În următorul an, a acceptat invitația de a fi membru al unui grup vocal cum sunt puține la număr în țară. Acest ansamblu, mărturisește Alexandru, reprezintă o mare valoare deoarece cântul în grai este un fenomen rar întâlnit în muzica populară actuală. Rolul grupului este conservarea unui stil de cânt vocal, așa cum se obișnuia în urmă cu sute de ani în țara noastră.
Alexandru Voina vorbește despre o Românie plină de talente
Alexandru crede cu convingere că datele native și intuiția muzicală ne fac diferiti pe noi toți. Ele reprezintă un pas important în evoluție, iar atunci când alături multă muncă, aduni roadele. Din proprie experiență știe că un echilibru între aceste două lucruri formează combinația perfectă pentru obținerea performanței.
Mai știe că la orele sale de canto a descoperit voci excepționale. Astfel, garantează că România nu va seca niciodată de oameni cu înclinații.
Tânărul vibrează de fiecare dată atunci când vorbește despre însemnătatea muzicii asupra lui și cât de „mare” l-a făcut. Parcă nu demult era un băiețel din Cugir alături de frații săi, printre animale, cu povești spuse de bunici, care în anii de gimnaziu nu a tatonat deloc cu muzica, iar la liceu s-a regăsit cu ea. Acum, adult deja, oferă încântare cu vocea sa.
Încă din cele mai vechi timpuri, muzica a fost prezentă în viețile oamenilor, ea reprezentând o vibrație care nu se stinge niciodată. Muzica apropie oameni prin sentimente și emoții, ne ajută să trecem peste cele mai grele momente și să ne bucurăm cu adevărat de momentele fericite. Pentru mine, această artă a reprezentat de multe ori un leac salvator în diferite situații prin care am trecut.
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!