Deși necesară în anumite domenii, uneori educația superioară nu îți aduce informațiile de care ai nevoie. Când ieși de pe băncile școlii, tot neștiutor ești. Alice Cazan își dorea să învețe copywriting la nivel profesional, dar la facultate nu se învață asta. Cărțile în limba română pe acest domeniu lipsesc. Atunci a decis să facă lucrurile diferit și să adune sfaturi chiar de la specialiști: copywriteri, content writeri, freelanceri, redactori, jurnaliști.

 

Piața muncii e ca o junglă. În jocul împerecherii, doar cine oferă mai multe are parte de o șansă, aici vorbind de rândurile din CV. Cine are experiență și cunoștințe va primi postul, cine nu, mai așteaptă.

Alice Cazan și-a dat seama rapid că facultatea de jurnalism nu oferă informații decât în proporție de 75%. Cunoștințele, abilitățile contează mult mai mult în fața unui recrutor sau angajator. Profesorii te învață, dar nimeni nu îți dă mură în gură. Pentru a învăța ceva palpabil, să faci mult mai mult trebuie să te implici, să ieși din teorie.

 

Ce înseamnă scrisul pentru Alice Cazan

Această fată cu un zâmbet inocent este mai mult decât o figură care îți place. Este emoție pură de bucurie împletită cu visare.

Este tipa care pune suflet în tot ceea ce face. Care își îmbracă trupul cu mătase sau dantelă. Este tipa pentru care scrisul e aer. Nu scrie perfect, pentru că perfecțiunea nu o definește. Ea scrie extraordinar. Cu greșeli, cu virgule puse, mâncate, cu i-uri luate, trimise pe cine știe unde în acest Univers. E definită de scrisul cu sentiment, nu de scrisul privit la lupă.

Modul în care vede scrisul este fascinant pentru că puțini oameni, chiar și cu experiență, pot să scrie cu atâta pasiune despre scris. Scrisul este o vocație și asta pare să fie în cazul lui Alice.

Scrisul a trecut de mult de la a lăsa o moștenire sau un semn că ai fost acolo la a schimba viețile oamenilor. Textul scris motivează, scoate din depresie, ridică oamenii, îi duce la culmi atât pe creatori, cât și pe cititori. Este o sabie cu două tăișuri care face bine.

Pentru Alice Cazan scrisul este un proces în sine, o eliberare, o forță de exprimare, nu un scop în sine. Călătoria spre sine contează, nu rezultatul. Câți scriitori pot spune același lucru? Mai puțin când scopul este un bestseller și un milion de dolari.

Dacă stai puțin de vorbă cu Alice, afli că scrisul nu este ceva ce face diferit, ci îl face cum simte. Face asta pentru că este lucrul la care trebuie să contribuie pentru a nu regreta toată viața.

Alice Cazan: „Principiul e să încercăm, indiferent de greșeală, pentru că cel puțin ne-am trăi viața.”

Lui Alice Cazan i s-a întâmplat ceva magic…

Motivul din spatele scrisului nu este unul material, cum ar spune mulți. Este de fapt o iubire pentru cuvinte și exprimare. Totul s-a întâmplat în mod miraculos, așa cum apar marile vocații și pasiuni în sufletul omului. Neașteptat, iremediabil și fascinant de frumos.

Stând la magazinul mamei sale, a simțit cum un caiet gol o chema să scrie pe el. A început să scrie poezii și nu s-a mai oprit de atunci. Orice vedea o inspira și putea relata despre asta.

Este important de menționat că este o fire „explozivă”, cum se autocaracterizează. Când își dorește ceva, face, iar părinții săi i-au fost alături la orice inițiativă. Au lăsat-o să își urmeze calea.

Văzând că de fapt copywritingul și content writingul nu se învață nici din cărți, nici la facultate, Alice Cazan a făcut ceva curajos. A compus un text pe care l-a postat pe Facebook, în care cerea oamenilor care trăiesc din scris să se implice într-un proiect inedit. Voia să strângă răspunsuri la o serie de întrebări legate de trăitul din scris pentru a încuraja tinerii să se îndrepte spre profesii dedicate.

În nici 24 ore de la inițiativă a primit „atât de multe mesaje (de zici că eu eram poștă și toți trimiteau scrisori cuiva) cu felicitări, dorințe de implicare.” Freelanceri, antreprenori, oameni de marketing, social media, jurnaliști, content writeri, copywriteri – toți și-au oferit o oră din viața lor pe gratis.

Pe baza tuturor acestor răspunsuri, Alice intenționează să publice o carte din care studenții sau tinerii absolvenți să aibă ce învăța. Mai mult, vrea să îi încurajeze să nu renunțe la scris dacă asta este pasiunea lor. Vrea să le arate că se poate trăi dintr-o pasiune și se trăiește bine de cele mai multe ori.

 

Sfaturi pentru cei care vor să trăiască din scris

Dacă ar fi să dea un sfat celor care abia își găsesc vocația sau pasiunea, acesta ar fi să aibă încredere în sine și să facă doar ce simte. Viața duce oamenii exact acolo unde simt să fie.

În afară de inițiativa cărții, Alice Cazan face voluntariat. Pentru ea, voluntariatul este o iubire infinită, un lucru care a găsit-o pe ea și nu invers.

Din voluntariat oamenii învață să dăruiască primind zâmbete și mulțumiri sincere și profunde. De asemenea, aceștia învață să fie mai comunicativi, mai responsabili, mai deschiși cu oameni care pot rezona cu ei înșiși.

Deși are doar 22 ani, Alice Cazan este mai matură decât mulți tineri din ziua de azi. A trecut prin provocări, care pentru ea sunt mereu oportunități, niciodată greutăți. Până în acest an nu a simțit extenuarea, iar când a simțit că nu mai poate, a călătorit pentru a se relaxa.

Apoi, ca un răspuns la întrebarea sa dacă scrisul este ceea ce trebuie să fie, s-a reîntors să scrie automat. Era firesc să se întoarcă pentru că îi este vocație, menire, pasiune, aer.

A descoperit că nu poate sta o zi fără scris pentru că sufletul îi este bucăți când nu are inspirație, dar divin se simte când „valul nu se mai oprește.”

Cea mai mare provocare din câmpul muncii mele este că merg mereu pe sârmă, neștiind unde ajung sau dacă mai pot sta în echilibru, dar continui să o fac.

 

Un proiect pentru încurajarea studenților și absolvenților

Entuziasmul tuturor acelor răspunsuri a cuprins-o pe Alice. Număra zilele și mesajele până la termenul limită al proiectului. Sigur că nu toată lumea a răspuns, lucru care a dezamăgit-o puțin, dar i-a dat și o lecție de viață. Nu trebuie să se bazeze mereu pe alții, dar trebuie să continue să spere.

A prins însă curaj pentru că a primit răspunsuri de la oameni cu mare experiență în domeniul lor. În prezent este voluntar la Studentnews.info, Ziel-Rumaenien.de și este un intern plătit drept creative writer la Maestoso, Wildventure Romania și Hashtagholiday.

Pentru Alice Cazan viitorul este o lume prea îndepărtată, de aceea nu vrea să o străbată. Trăiește momentul prezentului și nu își face planuri niciodată. Se bazează pe spontaneitate.
Pentru cei care doresc să o contacteze, să o întâlnească fie personal, fie virtual, Alice Cazan ar sta cu bucurie la povești. Deține un site tip blog, creat din timpul facultății. Acolo se regăsește scriind despre orice, dar nu este pregătită să publice tot ce scrie. Atunci când va fi pregătită o va face. Totuși gânduri și rânduri sunt lăsate în notițe, drept amintiri a lucrurilor ce au fost.

Avantajele scrisului sunt împlinirea emoțională, nu neapărat cea financiară. Pentru Alice Cazan ceea ce creează cu sufletul îi dă oportunitățile reale pe care mintea doar le proiectează, iar oportunitățile există pentru a fi inspirat. Oportunitățile sunt pentru a cunoaște oamenii și poveștile lor, despre a disipa în lume ceea ce crede că este mai frumos: scrisul în diferite subiecte.

Dacă ar fi să spună ce a ajutat-o la facultate în demersul de a trăi din scris, procentul este greu de calculat.

 

SCRIS = 100% sentiment

Procentul pentru mine are 5 litere – SCRIS din 100+% sentiment.

Alice Cazan a absolvit Facultatea de Jurnalism, iar asta ar fi cea mai bună alegere în viață. Profesorii săi au fost mereu deschiși la idei, au avut simțul umorului, au fost atenți la orice detalii și sunt dedicați să învețe studenții ce aveau nevoie.

Facultatea a fost o ocazie ideală pentru a se descoperi. Orele au fost o plăcere imensă, iar anii facultății au fost o sursă de informații utile pentru viață. Facultatea a contribuit 75% în ceea ce a reușit să fie datorită materiilor din aria de redactare, editare.

Curiozitatea și dorința de a vedea pe de-a-ntregul informațiile și a le aprofunda pentru viitor, combinate cu informațiile din voluntariat. Cunoașterea a fost un proces în care a învățat din diversele medii în care a ajuns: redacții, evenimente.

Cheia succesului e să încerci, să reușești, să cazi și să încerci, la infinit! Până te vei găsi pe tine.

Fascinată de cunoaștere, dar mai ales de oameni și de cuvinte, Alice Cazan va pune în scris sfaturile specialiștilor. Acestea sunt în materie de scris și se adresează celor interesați. Ce poate fi mai frumos decât un om care se gândește la cei în postura cărora a fost și ea?

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *