Altostratus este o companie tânără de IT care se dezvoltă rapid și oferă servicii de consultanță pentru companii medii și mari. Andrei Cîrstea a pus bazele companiei în 2021, reușind ca într-un timp foarte scurt să atragă un portofoliu apreciabil de clienți mulțumiți de serviciile sale. Valorile etice, în combinație cu perseverența și pasiunea sunt rețeta succesului în acest caz, iar a fi tânăr antreprenor este o provocare pe care Andrei Cîrstea a câștigat-o. El reprezintă un model de succes, arătând că putem avea încredere în propriile vise și cum să luptăm pentru realizarea lor.
Andrei Cîrstea s-a născut pe 12 iunie 1998 în Pitești. După terminarea liceului, din 2017 până în 2019, a urmat cursurile la Universitatea din Pitești, fără să finalizeze studiile. A renunțat la facultatea de Electronică pentru că și-a dat seama la timp că nu era ceea ce-și dorește.
O ofertă de muncă pe placul său l-a făcut să se mute în Brașov unde a învățat tehnologia Okta. În momentul de față, pe lângă activitatea sa antreprenorială, Andrei este student la Drept în Brașov.
A avut o perioadă în care citea foarte multă psihologie, Nietzsche, Carl Gustav Jung, Dostoievski, dar nu a regăsit eficiența acestor cărți în practica zilnică. Principiul după care-și trăiește viața este:
Să nu faci niciodată ceva ce ție nu ți-ar conveni. Oferă mereu valoare adăugată, ca un beneficiu suplimentar la serviciul/ produsul livrat.
Primul proiect antreprenorial
Debutul antreprenorial al lui Andrei Cîrstea a avut loc la vârsta de 19 ani, când a dezvoltat în Blockchain o aplicație medicală. Ea permitea colectarea de date de la toți utilizatorii: radiografii medicale și diverse tratamente la care alte platforme să aibă acces mult mai ușor. Companii uriașe ca Bayer au bugete de cercetare de sute de milioane de euro, pentru a obține informații de acest tip.
Aplicația crea contracte virtuale cu pacientul sau cu utilizatorul, care oferă date personale și primește la schimb tratamente și medicamente mai ieftine. De exemplu, dacă o companie observă că există o cerere mai mare pentru un anumit medicament, ea poate solicita cantități mai mari de la producători, scăzând astfel prețul.
Din păcate, lucrând singur pe atunci i-a fost mai greu să acopere tot ce ține de performanța unei firme și nu a reușit să se impună pe piață. Cu toate acestea, dorința de a deveni independent și a nu depinde de un loc de muncă plictisitor, l-a determinat pe Andrei Cîrstea să persevereze și să încerce altceva care să-l apropie de visul său.
Atunci când nu ai altă alternativă decât de a avea un job, cam trebuie să găsești soluții diferite pentru a face rost de capital pentru o afacere personală. Mereu mi-a plăcut să am ceva ce să știu că e al meu. Până la un punct îți oferă foarte multă libertate în alegeri. E diferit decât a face aceleași task-uri de la 9 la 17. Ca antreprenor tot încerci, știind că până la urmă trebuie să iasă ceva.
Okta, deschiderea oportunității antreprenoriale
Timp de un an și șapte luni, Andrei Cîrstea a fost angajat pentru Okta. A fost ocazia perfectă de a identifica noi oportunități pentru a-și îndeplini visul antreprenorial.
Okta este o platformă care permite conexiunea pe mai multe aplicații. Okta creează sistemul de encriptare și nivelul de securizare, iar utilizatorul poate accesa orice aplicație are nevoie pentru activitatea zilnică. Astfel, există o singură fereastră pe care utilizatorul intră, după care accesează orice altceva de pe platformă, totul fiind securizat. Beneficiul major pentru angajat este că nu mai are nevoie de onboarding, el putând accesa orice are nevoie pentru activitatea sa, din același loc. În plus, o echipă de experți se ocupă de întreaga tehnologie, iar utilizatorul se concentrează pe avantajele aduse de aplicație.
Cu toate că această explicație poate fi confuză pentru o persoană fără tangențe în domeniul IT și nu are nevoie de acest tip de servicii, companiile care înțeleg aceste beneficii, le caută cu mare interes, ne explică Andrei Cîrstea.
Lucrând pentru Okta, și-a dat seama că numărul de specialiști din acest domeniu este extrem de mic în Europa și că foarte multe companii caută astfel de servicii. A văzut o oportunitate în această direcție și în septembrie 2021 și-a creat propria companie – Altostratus.
Altostratus, securitate și automatizări în Cloud
Startul a fost complicat deoarece, neavând acces la un fond de investiții, a livrat gratis unele servicii din portofoliu. A avut discuții cu business angels, neconcretizate deoarece nu avea încă o echipă formată și nu era pe atunci foarte credibil, fiind singur și foarte tânăr. Au existat de asemenea investitori din Austria dispuși să ofere bani, dar aveau condiții cu care Andrei nu a putut fi de acord.
Cea mai mare greșeală pe care am făcut-o vreodată a fost să încerc să fac totul singur, să nu formez o echipă. Poate am fost prea încăpățânat să cer ajutor la început. După ce am început să împart sarcini și să lucrez în echipă, nivelul de stres a scăzut și performanța a crescut.
Andrei Cîrstea a reușit să formeze o echipă, într-un timp foarte scurt. A recrutat câțiva oameni cu experiență, foști colegi de la Okta atrași de un mediu dinamic, mai puțin riguros și cu rezultate mai vizibile. A doua jumătate de echipă a fost formată pe bază de recomandări, tot pe principii de experiență.
Altostratus este un gen de nori de altitudine medie din care pot cădea precipitații care se evaporă înainte de a atinge solul sau o ploaie slabă. Acest nume s-a potrivit ca o mănușă pentru activitatea firmei.
Brandul Altostratus are legătură cu automatizările și securitatea în Cloud. Este asemuit cu un nor automat, util unei companii de dimensiune medie.
Cum se diferențiază Altostratus în domeniul său
Cei 9 angajați sunt distribuiți în trei echipe și două departamente mari. Două dintre echipe sunt responsabile de consultanță și implementare Okta, iar o echipă se ocupă de ServiceNow.
Pe partea de Okta, Altostratus oferă consultanță completă pentru orice fel de sistem, orice fel de platformă care se dorește a fi integrată cu această tehnologie. Practic, Altostratus poate construi orice multi-sistem de la zero, conform cerințelor clientului. Compania oferă securizare de platformă, creare de sistem, de life-cycle, sincronizări de diverse atribute sau conexiuni, atât On-Prem cât și on-cloud, printre multe altele.
Pe partea de ServiceNow, Altostratus se axează foarte mult pe scripting și automatizări pentru diverse fabrici. E un portal SSL Service în care clienții pot cere orice, completează un formular, iar aplicația așteaptă aprobări sau se generează automat. Acesta e un pachet complet de automatizări extrem de util companiilor care vor să-și ușureze munca.
Pentru Andrei, este esențial să ai foarte mare încredere în oamenii cu care lucrezi, să știi că te poți baza pe ei. Rezultatele deja se văd, fiindcă Altostratus crește rapid: în doar câteva luni de la lansare, au câștigat o mulțime de proiecte, iar brandul este extrem de atractiv pentru potențiali investitori. Viitorul sună bine, fiindcă toate încasările merg în prezent spre investiții, training-uri, sau formare de echipe noi.
Descoperirea nevoilor pieței, cheia succesului în afaceri
Cum poate un antreprenor identifica nevoile pieței, dar și lucrurile pe care trebuie să le inoveze / schimbe pentru a ajunge la succes? Simplu. Să aibă mereu urechile ascuțite, ne spune tânărul antreprenor. De exemplu, pe când Andrei Cîrstea era angajat Okta, a observat că cererea era tot mai mare, ceea ce necesita crearea de noi locuri de muncă. A speculat această nevoie și și-a lansat propria firmă.
Să fii atent la ce vrea omul și să te implici un pic mai mult cu clienții, mai ales dacă ai o conexiune interumană cu ei. Să îi asculți, să vezi ce probleme au, să vezi cum poți să-i ajuți!
Cea mai mare provocare de la începutul afacerii a fost găsirea de clienți. În momentul de față pregătește o campanie de marketing care presupune promovare la diverse workshop-uri și mai multă promovare pe social media targetată în special pe LinkedIn. Chiar dacă fac și „marketing de gherilă” prin evenimentele la care participă, majoritatea clienților vin pe bază de recomandare de la alți clienți mulțumiți.
România e acum un mediu mai primitor decât a fost vreodată, e de părere Andrei Cîrstea. Cu toate că legislația, mediul de afaceri, educația nu sunt la nivelul care ar trebui, merită să încerci să creezi ceva aici. El consideră că e de datoria lui să stea în România și să aibă propria contribuție la reconstruirea țării, deși i-ar fi foarte ușor să plece.
A avut numeroase oferte de muncă în Europa și America, pe un salariu foarte bun. A urmat studii la Paris, unde avea prieteni și acces la un loc de muncă bine plătit. A rămas fiindcă aici are familia, prietenii, aici a copilărit, aici simte că e acasă.
În plus. Andrei se bucură să facă parte dintr-o clasă de mijloc tot mai puternică, aproape inexistentă în urmă cu 7-8 ani din punctul său de vedere. Antreprenorul constată că apar oameni bine intenționați și pregătiți, care vor să schimbe lucrurile în bine în România.
Planuri de viitor pentru Andrei Cîrstea și Altostratus
Faptul că muncește foarte mult pentru a dezvolta Altrostratus nu îi mai lasă mult timp pentru hobby-uri. Se relaxează plimbându-se pe jos în medie câte 10 km zilnic alături de prieteni. Plimbarea îl ajută mult să creeze idei pentru dezvoltarea afacerii. Când timpul îi permite, merge la înot.
Planul de viitor al lui Andrei Cîrstea este să crească în continuare firma, să se dezvolte și spre alte aplicații. Pe termen mediu-lung, își propune să creeze un departament dedicat securității cibernetice, dar și un departament cu studenți pentru dezvoltarea de aplicații mobile.
Sfatul său pentru tinerii care nu știu ce vor de la viață este „Să nu dai ce vrei acum pe ce vrei cel mai mult! Să știi ce vrei cel mai mult și să nu-l dai pe nimic altceva. Să fii perseverent!”
Andrei Cîrstea este un model pentru tinerii care cred că pot progresa doar în străinătate. Altostratus, afacerea pe care a dezvoltat-o alături de echipa sa, a ajuns să fie performantă într-un timp foarte scurt, devenind un exemplu pentru antreprenori.
Vârsta nu este o piedică în obținerea succesului. Condiția de bază e să descoperi o nevoie reală și să o rezolvi într-un mod profesionist, oferind valoare pentru beneficiari. Andrei Cîrstea a înțeles acest lucru, dovadă stând rezultatele obținute într-un timp atât de scurt.
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!