Afaceri

Ana Raluca Chișu, Kinetobebe: „Și eu acum ce fac?! – întrebarea de la care am creat un antreprenoriat” (VIDEO)

Ana Raluca Chișu este economist ca formare, antreprenoare, fondatoare a Centrului de recuperare pediatrică Kinetobebe, specialist și formator în management sanitar. De peste 10 ani, de când a înființat primul centru de recuperare pediatrică, învață mereu despre diagnostice și anamneze pediatrice, dar și despre elemente juridico-administrative-financiare indispensabile antreprenoriatului.

 

După ce a realizat ce nevoie uriașă există la nivelul educației părinților când vine vorba de dezvoltarea fizică a copiilor, a inițiat campanii și proiecte sociale destinate informării pe teme de dezvoltare motorie și a pus bazele unei clinici sociale de recuperare care acordă burse de tratament copiilor care nu și-l pot permite.

Vorbește deseori în public despre sănătatea copiilor, promovează acțiuni sociale și este un voluntar activ.

Este membru activ în Asociația INACO Inițiativa pentru Competitivitate și una dintre cele 100 de protagoniste din „Forța civică a femeilor”, volum de istorii orale de responsabilitate socială, coordonat de Andreea Paul.

Iată doar câteva lucruri pe care le veți afla din acest interviu:

 

Jocul preferat de Raluca Chișu în copilărie

„Spune-mi care e jocul tău preferat în copilărie și îți voi spune ce te vei face când o să fii mare” – cam despre asta a fost vorba în discuția cu Ana Raluca Chisu, fondatoare Asociația KinetoBebe, primul centru de recuperare pediatrică din România.

Care era jocul preferat al Ralucăi în copilărie? Să pună înapoi petalele căzute ale florilor. Să repare ceva fragil, delicat. De aici și vocația ei de reparator – al suferinței copiilor cu probleme de motricitate, dar nu numai, al confuziei și agoniei părinților și aparținătorilor care nu știu încotro s-o apuce când au un nou născut prematur care necesită terapie, al unui sistem de sănătate disfuncțional.

Anii de educație ardelenească – cu vădite accente germane – au învățat-o să construiască lucrurile temeinic. I-a avut ca profesori și îndrumători pe soții Iohannis și pe părintele Constantin Necula – la vremea aceea profesor de religie, la fel de iubit și de apreciat de către elevii lui, care îl numeau „Papi”.

De la dumnealui a învățat că fiecare poate și trebuie să facă lucruri, cu responsabilitate și dăruire, fără să se plângă mereu că „altcineva” e de vină pentru răul care se întâmplă.

De atunci a deprins să facă voluntariat de calitate. Și tot de atunci a încolțit sămânța ideii de antreprenoriat – pe care de peste 10 ani îl cu pasiune, încăpățânare și idealism.

 

Cum rezistă un antreprenor idealist, cu vocație de voluntar, într-o lume extrem de pragmatică

Pare un paradox această combinație deloc favorabilă antreprenoriatului, dar Raluca are antrenament îndelungat în a păstra echilibrul.  

La această întrebare cred că nici acum, la 39 de ani, nu știu să răspund, știu în schimb că doresc să las ceva oamenilor în urma mea. Sunt economist ca formare, dar ca antreprenor trebuie să îmi asum și meseriile de jurist și de finanțist, care vin la pachet.

De mai bine de 10 ani am învățat diagnostice și anamneze pediatrice și am devenit formator cu diplomă pentru a putea disemina tot ce știu în domeniul managementului sanitar.

Urmăresc activitatea terapeuților și mi se pare nobil ce fac ei cu cei mici.

Îmi place să vorbesc în public despre sănătatea copiilor, îmi place să promovez acțiuni sociale, să dezbat propuneri de politici publice pentru educație și sănătate. Îmi place să pot să fac bine, îmi place să fiu voluntar!”

 

Cu ce se confruntă România în materie de cazuistică medicală pediatrică și cum se vede sănătatea pediatrică din România din cabinetele de terapie ale Asociației Kinetobebe?

„Cu aproape jumătate dintre copii până în 10 ani care prezintă devieri ale coloanei vertebrale, asimetrii de umeri și un mers incorect. Așa a rezultat din proiectul Ajutor! Vreau să cresc sănătos!, proiectul care a durat circa doi ani și în care au fost evaluați motor, gratuit, peste 5.000 de copii în București și în alte 14 orașe.

Obiectivele noastre au fost analizarea stării de sănătate a dezvoltării motorii a copiilor, dar și conștientizarea faptului că profilaxia și stimularea corectă a copiilor duc la o viață sănătoasă de adult. Acțiunea de bază a constat în sute de ore de evaluări făcute în grădinițe, școli, creșe, în cămine culturale, săli de conferință etc. Evaluam oriunde puteam, cu costuri mici, să replicăm trasee de stimulare motorie și să oferim copiilor mediul propice pentru a putea să se simtă bine.

Rezultatele – mai mulți  medici, părinți și educatori acordă mai multă atenție acestor aceste aspecte și astfel le semnalează mult mai repede, mai multe materiale educative și de sensibilizare în media și social media. De aici a rezultat și Clinica socială de recuperare și bursele acordate copiilor care nu își pot permite tratamente.”

 

Ce este Clinica de Recuperare Baby Boom by Kinetobebe

Ajuns la cea de-a zecea ediție, proiectul este organizat de Kinetobebe, în parteneriat cu târgul Baby Boom în București. Anul acesta va avea loc în perioada 5-8 martie.

„Într-un mediu total neconvențional replicăm o clinică de recuperare pentru bebeluși, unde oferim terapie gratuită copiilor până în doi ani și consultanță părinților. Am angrenat specialiști din domenii conexe: stomatologi, ortodonți, psihologi pediatri, logopezi, nutriționiști, bloggeri și promovăm sănătatea și în networkingul de specialiști.

S-au adunat mii de beneficiari ai acestor activități oferite gratuit, fiecare evaluare fiind urmată de recomandări de urmat. Vizăm în principal educarea părinților și explicarea tuturor aspectelor pe care trebuie să le ia în considerare atunci când acordă atenție adoptării unui mod de viață sănătos.

Așa a luat naștere Asociația KinetoBebe, un ONG care are ca principale scopuri educarea sanitară și acordarea de terapie pediatrică la cel mai înalt nivel de responsabilitate.”

 

Viața de antreprenor în România nu e deloc ușoară. Trebuie să faci față unei birocrații copleșitoare, legislației care se schimbă de la o zi la alta, crizei de personal, lipsei de fonduri. Și să fii un vizionar care investește pe termen lung, care vede de acum cum evoluează lucrurile pentru măcar 10 ani de acum înainte.

Raluca Chișu promovează inovația și unul dintre obiective este crearea unei camere senzoriale pentru terapia pediatrică.

„Am în minte multe planuri. Le analizez pe toate părțile, uneori zi și noapte – câteodată nu știu cum să le opresc, nu-mi dau pace. Sunt multe idei pe care doresc să le transform în realitate… Nu stabilesc targeturi, ci mă străduiesc să fac cât mai mult, uneori până la epuizare, până la uitare de mine.

Nu îmi place să mă plâng. Când nu mai pot, comunic pe whatsapp sau messenger cu echipa și le spun doar că nu pot vorbi. Caut pe cât posibil să îi cruț de toate frământările și fricile mele și să găsesc soluții la problemele care apar. Dar nu îi împovărez cu temeri și greutăți, rezolvarea lor e sarcina mea.”

Și eu acum ce fac?!”- întrebarea unei mame disperate de la care a pornit ideea Kinetobebe – a devenit laitmotivul acestui antreprenoriat atipic, cu mult suflet și grijă, pentru care, zilnic, Raluca Chișu trebuie să găsească răspunsuri.

 

Sursa foto: Facebook Ana Raluca Chișu

Distribuie

Ți-a plăcut articolul? Zilnic postăm noi exemple similare de succes! Urmărește-ne pe Facebook și nu rata reportajele noastre!


Implică-te și tu în Elita României! Intră pe Patreon și vezi cum și de ce să ne oferi sprijinul tău!

Become a Patron!

Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.