Anamaria Mihăilă

Într-o lume unde notele și diplomele contează mai mult decât aptitudinile propriu-zise, Anamaria Mihăilă reușește să bifeze două lucruri: excelența și dăruirea. 10 la examenul de Titularizare și Definitivat, dar și cântăreață de muzică populară, Anamaria le face foarte bine pe amândouă. 

 

Trăim într-o epocă în care părerea și judecata altora asupra performanțelor personale încă are o pondere mare în stima personală. Mai există și excepții – oameni care nu își ridică stima de sine pe validările primite din partea celorlalți. Anamaria a sfidat sistemul reușind să ia o notă mai mare decât visează mulți, o notă aproape imposibil de obținut.

Astfel a ajuns cunoscută, premiată și lăudată pentru performanța de care a dat dovadă. Înainte de asta făcea performanță în fața copiilor, fără ca adulții să știe sau să fie de față.

 

Nota 10 nu garantează nimic

În copilărie își dorea să devină profesor sau avocat, de aceea a dat admitere la ambele facultăți. A ales în cele din urmă să renunțe la facultatea de Drept pentru a se dedica Filologiei, iar în cele din urmă a terminat cu brio facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Deocamdată este profesor suplinitor și speră că sistemul o va primi pe deplin la un moment dat. Este trist cum un profesor cu rezultate incredibile așteaptă mila sistemului, adică un loc disponibil într-o școală.

Anamaria Mihăilă a ales profesoratul deoarece își cunoaște materia și pentru că are o relație frumoasă cu copiii. Un factor motivator puternic a fost confirmarea primită de la profesoara sa coordonatoare, în perioada de practică pedagogică. Aceasta i-a spus că a văzut o mulțime de profesori înzestrați, iar Anamaria cu siguranță se numără printre ei.

Nu știu sigur dacă sunt „înzestrată”, mi-e greu să cred în așa ceva, dar am convingerea că m-am format tot timpul pentru profesia aceasta.

În afara orelor de predare, Anamaria Mihăilă este cântăreață de muzică populară într-un oraș care a avut un ansamblu de folclor de tradiție. Ansamblul “Păunița” este un motiv de mândrie al orașului Sângeorz-Băi încă de acum 49 ani.

Când Anamaria avea 7 ani, a fost invitată de directorul ansamblului din acea vreme la Casa de Cultură din oraș. Pentru că îi cunoștea pe părinții săi și i-a descoperit calitățile, domnul Vasile Ilișiu și ansamblul local au șlefuit un talent ascuns și au determinat-o pe Anamaria să îndrăgească folclorul.

Nu m-au învățat să cânt, dar m-au învățat să ascult. A fost mult mai important pentru modul în care m-am construit.

Chiar în acel an, micuța Anamaria cânta, de 1 decembrie, ”Bade, pălărie nouă” pe scena Casei de Cultură din Sângeorz-Băi.

 

Anamaria Mihăilă – file de viață

Anamaria se consideră o persoană iubită de Dumnezeu. Un lucru pe care l-a înțeles din experiențele trecute este faptul că „viața nu are răbdare, că oricât ești de organizat, în realitate nu poți păstra un tipar și că trebuie să o ajungi mereu din urmă.”

O lecție dureroasă pe care a primit-o este că oamenii caută tot timpul să facă circ din viața cuiva, puțini văzând omul din spatele aparențelor.

Oamenii sunt mereu dornici de spectacol. Ar fi bine să nu uite însă că pentru asta sunt momentele mele de scenă. Viața mea privată îmi aparține.

În viața personală cele mai dragi amintiri sunt prima întâlnire cu soțul și copilul său, momente pe care le trăiesc în trei și le transformă în amintiri în fiecare zi.

Unul dintre cele mai dificile momente din viața profesională este momentul când se înscria la examenul de Titularizare. Atunci a trebuit să bifeze o căsuță prin care lua la cunoștință că nu există posturi titularizabile ca profesor de Limba română.

Nota nu e o miză, dar e o dovadă. O dovadă de muncă și de dăruire. Îmi place nespus ceea ce fac, deși nu mă pot bucura niciodată pe deplin de roadele de la catedră. Pentru că migrez, în fiecare an, de la o școală la alta.

Anamaria Mihăilă a dat examenul de titularizare în două județe, Cluj și Bistrița-Năsăud unde există doar posturi de suplinitor. În ultimii 4 ani a început să cânte în timpul liber înregistrând până acum un număr de 7 melodii, iar alte 4 sunt în lucru. Foarte curând va lansa un album muzical cu aceste melodii.

Anamaria Mihăilă, despre sistemul educațional românesc

Copiii cărora le predă sunt diferiți de generația dinainte, prin faptul că sunt mult mai familiarizați cu tehnologia decât ceilalți. Este foarte bine deoarece putem ușor învăța de la ei și profesorii pot adapta până și metodele de predare.

E o generație foarte inteligentă – unii citesc atât de mult încât îmi fac și mie sugestii de lectură; alții au o inteligență procedurală căreia îi fac față cu greu. Copiii aceștia sunt o provocare superbă.

Dacă ar fi să vorbim despre 3 probleme ale sistemului educational românesc, Anamaria Mihăilă le menționează pe următoarele:

  1. Elitismul de paradă – examenul de Titularizare ar trebui eliminat/ modificat în așa fel încât să răspundă cerințelor din sistem (profesorii ar trebui selectați, ca în multe alte țări, în urma unor interviuri cinstite și pe baza unor CV-uri reale în funcție de nevoile școlilor).
  2. Funcțiile inamovibile – Titulatura, la noi, echivalează cu o funcție obținută, de cele mai multe ori, pe viață. Ar trebui să se verifice permanent activitatea profesorilor. Acest lucru ar oferi și celor mai tineri o șansă și ne-ar ține mereu racordați la realitatea elevilor noștri.
  3. Transparența. Nu mi se pare decent ca directorii, profesorii sau inspectorii să fie afiliați politic, mai ales că toți semnăm un document prin care ne asumăm că nu ocupăm poziții incompatibile cu cariera didactică.

Am întrebat-o ce ar face diferit dacă ar fi să ia totul de la capăt. Anamaria mi-a răspuns simplu că și-ar termina doctoratul mai devreme deoarece ar ști cum să se organizeze mai bine. Precum a spus, „viața nu poate fi pusă în așteptare până își scrie teza.”

Anamaria Mihăilă: „Deși nu știu precis în ce direcție vor merge lucrurile, sunt sigură că se vor așeza perfect pentru mine.”

Profesor de nota 10 dedicat copiilor, mamă cu normă întreagă, doctorandă și cântăreață de muzică populară în timpul liber, Anamaria Mihăilă pare că sfidează legile fizicii. Pentru ea energia se multiplică, iar ziua se lungește.

Cât despre statul nostru cel de toate zilele, iată un profesor cu calități deosebite. Credeți că îi putem găsi un loc stabil în învățământ, așa cum merită?

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *