Arta si Cultura

Andrei Pennazio, noul Picasso al artei contemporane?

Andrei Pennazio, un adolescent cu dublă cetățenie, din Iași, uimește lumea artiștilor prin picturile sale demne de comparații cu maestrul Picasso. La doar 16 ani, se bucură de un imens succes care include expoziții la nivel internațional.  

 

Andrei Pennazio este elev la Colegiul Național de Artă “Octav Băncilă” din Iași. El învață la secția de design industrial, fiind coordonat de profesorul Dumitru Cristescu. Îi poartă maxim respect și recunoștință acestuia deoarece l-a ajutat să se dezvolte. Deși și-a petrecut copilăria în Italia rurală, de câțiva ani s-a întors în România.

 

Andrei Pennazio, un pictor-adolescent cu potențial

S-a născut în Alba, provincia Cuneo, Italia și a copilărit acolo. A trăit într-o zonă rurală, fapt care i-a permis să stea cât mai mult în natură, să vadă lucruri frumoase, să simtă mirosul florilor și să înțeleagă mai bine minunile din jurul său.

De mic i-a plăcut să coloreze și să picteze, iar de aici a apărut înclinația spre artele plastice. Aproape tuturor copiilor preșcolari le place să deseneze.  El a avut norocul să aibă în jurul lui persoane empatice și răbdătoare care au crezut în talentul său.

În Italia, Agostina Destefanis a fost cea care l-a descoperit și i-a îndrumat pașii, iar în România, Maria Boz, un artist plastic recunoscut l-a susținut în toate demersurile sale.

Aceștia și mulți alții au crezut în potențialul său, înainte ca el să devină conștient de talentul său. Picturile sale zugrăvesc uneori Italia rurală, dar continuă prin exprimarea celor văzute pe meleaguri românești.

Chiar dacă Italia este foarte diferită de România, Andrei le iubește în egală măsură. Mai mult, consideră că Italia are foarte multe în comun cu România și se simte acasă în oricare dintre ele.

El nu le privește cu un ochi critic, ci încearcă să ia ce-i mai frumos din fiecare. Se simte legat mai mult de România pentru că aici a petrecut mai mult timp de când a crescut.

Viața în România

Are vârsta de 16 ani, este în clasa a-XI-a și se consideră a fi un adolescent ca oricare altul. Printre pasiunile sale se numără pictura, istoria, istoria artei, literatura și în general, tot ce înseamnă artă.

Andrei se inspiră din tot ce este cuprins în jurul lui, din lucrurile simple, uneori chiar banale în concepția altor persoane. Toate au ceva frumos de dezvăluit dacă sunt privite din unghiul corespunzător. O carte, o clădire, zborul lin al unei păsări sau stelele nopții, orice se regăsește în jurul său îl inspiră și îl determină să picteze.

Îi place de asemenea să citească, în special biografiile artiștilor sau cărțile criticilor de artă. Faptul că învață la școală istoria artei, îl ajută să aprofundeze mai ușor informațiile acestui domeniu.

Andrei Pennazio nu crede că este perceput diferit față de alți adolescenți, prin prisma faptului că are un talent aparte. El consideră că toți cei din jurul său îi oferă dragostea și încrederea de care are nevoie. Este susținut în eforturile sale de a deveni un pictor renumit.

Similar cu orice adolescent, Andrei visează cu ochii deschiși și face tot ceea ce îi stă în putință pentru a-și îndeplini visul. El vrea să devină artist plastic și să învețe cât mai mult din domeniile artei: sculptură, grafică, design. Totuși, dorința sa cea mai arzătoare este să continue să picteze pentru că simte că și-a găsit menirea.

Realizările lui Andrei Pennazio

La doar 6 ani lua premiul I în cadrul concursului Beffana. La 8 ani a participat la prima expoziție de grup. La 10 ani avea deja prima expoziție personală în satul natal Lequio Berria, provincia Cuneo.

În perioada 2014-2019, adică înainte să împlinească 13 ani, a participat la mai mult de 25 de expoziții, din care 20 au fost expoziții personale. Picturile sale au putut fi analizate, comentate, admirate în 7 țări: România, Italia, Moldova, China, Franța, Spania, Bulgaria.

Domnul conf. univ. dr. Cristian Ungureanu de la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași spunea despre Andrei că deține abilități care „nu sunt fapt obișnuit nici măcar în rândul celor care au finalizat studii artistice complete.” Din punctul său de vedere, adolescentul deține „un talent excepțional asupra suprafeței picturale, își organizează compozițiile cu atenție și inspirație, cu improvizații la nivelul structurilor plastice care denotă o imaginație creatoare ieșită din obișnuit.”

În anul 2019, a avut două expoziții în Franța în cadrul evenimentului Pankultura organizat la Lille, unde a reprezentat România. La Valenciennes, picturile sale au fost expuse la Conservatorul Eugène Bozza. Mai mult, Andrei Pennazio este beneficiar al Programului MOL de promovare a talentelor, ediția 2018 și bursier la Fundația Comunitară Iași.

Anul trecut, în perioada 12-28 iulie, 19 pânze i-au putut fi admirate în cadrul expoziției personale „Taifasul culorilor” organizat de Muzeul Național al Marinei Române.

Începând cu 12 martie, picturile sale pot fi admirate în cadrul Expoziției “Printre Semne” găzduită de Conacul Gaal, comuna Dalnic, județul Covasna.

 

Visurile unui adolescent talentat

Andrei Pennazio își dorește să poată călători cât mai mult pentru a descoperi lumea întreagă, dar mai ales pentru a vedea cât mai multe muzee și stiluri de viață. Unul dintre visurile lui Andrei este să vadă operele marilor maeștri și să cunoască mai bine cultura cât mai multor țări.

Din punctul său de vedere, diferențele culturale sunt foarte importante, iar cunoașterea lor îi va îmbogăți enorm cunoștințele generale și își va pune amprenta în mod pozitiv asupra modului în care percepe lumea înconjurătoare.

Dat fiind faptul că a cunoscut deja două culturi, cea românească și cea italiană, Andrei are un mod de percepție aparte al realității din jurul său. Cultura care l-a impresionat a fost cea chineză deoarece este extrem de diferită față de cea occidentală.

Andrei este un tânăr foarte modest care a pornit pe acest drum încrezător în forțele proprii, dar care consideră că mai are foarte mult de învățat până să fie considerat un artist plastic renumit.

El are voința de a învăța zi de zi, de a asimila cunoștințe noi, de a se forma admirând lucrările artiștilor plastici, care reprezintă un punct important de atracție. Se inspiră din munca lor și știe că mai trebuie să învețe foarte multe tehnici specifice pentru a deveni ceea ce își dorește.

Deocamdată este doar un tânăr care aspiră să devină pictor într-o zi și să se bucure de admirația celor din jur. El vrea să ofere un strop de fericire oamenilor care vin să-i vadă lucrările în expoziții și să-i facă mai încrezători în ziua de mâine prin încântarea oferită nu doar la nivel vizual, ci și sufletesc.

Visurile sale includ cât mai multe expoziții, atât de grup cât și personale. Ca viitor adult, dorește să urmeze cursurile Universității Naționale de Artă “George Enescu” din Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design, la secția pictură.

Andrei Pennazio este un elev a cărui minte creatoare și inimă de artist și-au dat mâna pentru a ne bucura ochii și sufletele prin artă.

Mulțumim, Andrei, pentru că ești un om de elită chiar de la 16 ani!

Distribuie
Scris de:

Ți-a plăcut articolul? Zilnic postăm noi exemple similare de succes! Urmărește-ne pe Facebook și nu rata reportajele noastre!


Implică-te și tu în Elita României! Intră pe Patreon și vezi cum și de ce să ne oferi sprijinul tău!

Become a Patron!

Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.