În Brașov, voluntari seniori petrec timp cu copiii din medii sărace pentru a-i ajuta la teme, susțin ateliere de creație și uneori chiar ateliere vocaționale. Totul se întâmplă cu ajutorul unui ONG denumit Asociația Aici pentru Tine, înființat de Adina Camelia Gál în 2015.
Ai putea crede că seniorii nu mai pot contribui prea mult în societate. Se pare că nu este așa pentru oamenii din Brașov care au decis să se implice în comunitate. 16 pensionari au decis să își dedice timpul liber pentru a ajuta copiii din medii sărace.
Proiectul “Generații” adună copiii și pensionarii laolaltă pentru a-i ajuta să se dezvolte personal, emoțional. Totul a fost posibil datorită inițiativei Asociației “Aici pentru Tine”, înființată și coordonată de Adina Camelia Gál.
Asociația Aici pentru Tine a apărut din dragostea onestă și sinceră pentru aproapele nostru. Din 2015 a ajutat sute de copii, adulți și bătrâni cu povești de viață impresionante.
Acțiunile lor au avut loc în județul Brașov, dar și în alte județe din țară. Vorbim de una dintre puținele asociații care furnizează servicii sociale licențiate unor grupuri marginalizate.
Au ajuns să ajute: mame maltratate, copii abandonați, tineri din familii sărace, dar buni la învățătură, copii sau adulți cu probleme medicale. Centre Generații se mai regăsesc și în Bistrița, Mureș, Satu Mare, Timiș și Alba. În zona Transilvaniei, 80 de pensionari voluntari ajută 350 de copii.
Antreprenoare și mamă a doi copii, Adina Camelia Gál a început această activitate fără vreun câștig. Crede că iubirea face ca totul să devină mai ușor și să avem timp, iar fiecare are puterea să-și creeze propriul univers. Putem ajunge să ne îndeplinim misiunea pe pământ, important este să ne PESE!
Seniorii care se implică în comunitate înseamnă proiectul “Generații” care nu aparține asociației ca idee, ci ca și parte din el. Astfel, Asociația Aici pentru Tine a devenit parteneră cu alte centre educaționale din țară.
Acest proiect este finanțat de Hochland Bucuria Gustului și Fundația Regală Margareta a României.
Proiectul Generații a pornit din dorința de a apropia copii din medii puternice financiar de cei din medii dezavantajate. De aici până la ideea de a uni două generații atât de diferite, copii și seniori, a fost doar o scânteie. O scânteie de inspirație care a avut un mare impact pentru fiecare copil implicat în proiect.
Activitățile la care participă copiii și seniorii constau deopotrivă în educație formală și nonformală. S-a demonstrat utilitatea celei din urmă, pentru dezvoltarea personală, vocațională și spirituală a ambelor părți.
Copiii din mediile defavorizate au nevoie de acces la programe pe care nu le-ar putea accesa altfel. Dezvoltarea personală nu se află pe lista activităților pe care le-ar plăti părinți cu probleme financiare.
Acest program le-a dat șansa la activități deosebite, activități care îi dezvoltă pe ei și le oferă sens și scop seniorilor implicați. Copiii găsesc în adulți bunici noi care îi sfătuiesc, îi îndrumă, le explică lucruri, iar seniorii își regăsesc nepoții și simt că fac o schimbare în lume.
Ambele părți au de câștigat foarte multe din proces și asta s-a văzut de la început. Coordonatorii proiectului au observat chimia dintre participanți de la primele ședințe.
Copiii defavorizați sunt de obicei lipsiți de atenție și grijă în mediul de acasă. Atenția primită într-un mediu plin de iubire îi ajută să se dezvolte, să aibă încredere în ei. Chiar și o simplă poveste de viață lor li se pare impresionantă și le poate oferi un vis, un scop, un țel, un model de urmat.
Seniorii se simt utili, importanți, dată fiind izolarea și discriminarea socială pe care, din păcate, le simt aproape zilnic.
Un voluntar ar trebui să fie empatic, implicat și doritor să se dezvolte personal în mod continuu. Voluntariatul în România este deficitar, slab dezvoltat și mai are multe de învățat de la alte țări.
Totuși, deficiența unui sistem preuniversitar și universitar în oferirea de programe de practică se poate transforma într-o oportunitate. Voluntariatul devine astfel șansa de nerefuzat a tinerilor de a practica, a se perfecționa și a deveni productivi, eficienți în munca ulterioară.
Copiii care provin din medii defavorizate sunt deseori discriminați din cauza educației precare și chiar excluși social. Din acest motiv nu au încredere în forțele proprii și au mari șanse să devină asistați social ca părinții lor.
Misiunea proiectului este să îi ajute să își schimbe destinul prin forțele proprii. Ei au nevoi directe: sociale, personale, vocaționale, educaționale.
Adina Camelia Gál dorește să acționeze integrat prin măsuri active și sustenabile de prevenție pentru a-i integra în societate. În țara noastră, prevenția este un subiect tabu și preferăm să combatem efectele, nu să mergem la cauză.
Pentru a ajuta cât mai multe persoane, Asociația Aici pentru Tine și-a creat canal de YouTube și o emisiune în care prezintă proiectele. De asemenea, îndeamnă oamenii să fie mai buni și mai empatici cu cei din jur.
Este datoria noastră a tuturor să ne implicăm în a evita și a rupe răul din rădăcină, dar mai ales este datoria autorităților conducătoare care au puterea în mână și ar putea dacă ar vrea și ar exista dorința unitară pentru schimbare și dezvoltare.
Dacă ar fi să ne vorbească despre o lecție de viață pe care a primit-o, Adina Camelia Gál ar spune că atunci când Dumnezeu i-a dat ce își dorea, a înțeles că ar trebui să întoarcă binele primit.
Acest imbold nu i-a adus un câștig material, ci unul spiritual, o bogăție spirituală. „Binele nu uită niciodată să ne răsplătească.”
În acest moment, eforturile Adinei Camelia Gál și ale Asociației Aici pentru Tine se îndreaptă spre strategie și dezvoltare organizațională. Scopul este să atragă finanțări pentru a ajunge să ajute cât mai mulți oameni.
Pandemia a afectat totul: cazurile sociale s-au triplat, resursele s-au micșorat, donațiile s-au redus. La fiecare trimestru, orice companie poate direcționa o parte din impozitul pe profit către o cauză umanitară reală pentru a face bine. Sponsorizarea poate fi de 0.75% din cifra de afaceri sau maxim 20% la un ONG înregistrat în Registrul ANAF.
Cel mai mare vis al Asociației Aici pentru Tine este să creeze o casă mare, un cămin al iubirii și familiei. Își propun să construiască în Brașov un proiect pilot, unic în țară – primul Centru Comunitar Modern din România, dedicat persoanelor defavorizate. Acest centru va fi un complex multifuncțional menit să susțină educația, prevenția și reintegrarea copiilor, tinerilor și pensionarilor defavorizați.
Va avea o capacitate de 1000 persoane și va oferi servicii integrate prin intermediul unor săli de cursuri, consiliere și terapie psihologică, cabinet stomatologic și pediatrie, ateliere de lucru, ateliere de ucenicie în bucătărie, sală de mese, sală de joacă, jocuri și sport.
În loc de încheiere, Adina Camelia Gál ne reamintește că, „pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic” (Edmund Burke). Numai gândindu-ne la aceste cuvinte, ne dăm seama de ce Asociația Aici pentru Tine reprezintă un model de urmat.
Dacă ar exista mai multe astfel de asociații, dacă s-ar implica mai mulți oameni, totul ar fi mai bine, iar viața mai frumoasă, mai ușoară pentru persoanele defavorizate.
Mulțumim, Adina Camelia Gál, pentru timpul acordat și pentru exemplul de urmat! Îți dorim mult succes în planul tău și sperăm ca acest articol să ajungă la inimi doritoare să ajute!
Donații în numele Asociației Aici pentru Tine se pot face aici.
Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.