Attila Biro este poate cel mai prolific jurnalist de investigație din România. Articolele sale au dezvăluit de-a lungul ultimilor ani multe fapte penale ale unor oameni politici sau de afaceri. Nu are nicio limită în căutarea și scoaterea la suprafață a adevărului. Continuă să lupte chiar dacă această tenacitate l-a pus de nenumărate ori în situații dificile. Aflăm astăzi de unde izvorăște atâta și-atâta îndârjire, într-un om care simte nevoia să mai și dea, nu doar să ceară României.
Attila Biro, un jurnalist care a ales să exceleze
Attila Biro s-a născut și a trăit în Sighetu-Marmației până în anul 2004, când a absolvit Colegiul Național Dragoș-Vodă. Aici a dobândit pasiunea pentru jurnalism, încurajat fiind de câțiva profesori să facă parte din echipa care concepea revista școlii. Au urmat anii petrecuți la Facultatea de Jurnalism de la UBB Cluj-Napoca, după care Attila a ales drumul capitalei. Din 2008 și până în 2012 a fost reporter de investigație pentru publicația HotNews.ro.
În 2010 primește deja prima distincție care confirmă profesionalismul său. Premiul ”Cel mai eficient jurnalist de investigatie al anului 2010” acordat de către România Curată avea să fie doar primul pas spre propulsarea sa în elita jurnalismului de investigație.
În 2015 ajunge deja să primească titlul de Jurnalistul Anului la secțiunea Justiție și Stat de Drept. În presă a mai trecut pe la Gândul și Digi 24. Obișnuit să accepte cele mai dificile provocări, în 2011 a realizat o serie de reportaje în Afganistan.
În prezent, Atti este membru RISE Project, comunitatea care investighează crima organizată și corupția din România și țările vecine. Aici, se disting nume sonore ca Paul Radu, Mihai Munteanu, Ionuț Stănescu și… Attila Biro.
Omul e suma valorilor cu care se întâlnește în viață
Viața lui Attila Biro a fost influențată pozitiv de oamenii foarte valoroși cu care a lucrat de la începutul activității sale în presă. Îi menționează cu mare respect pe Dan Tăpălagă (Hotnews.ro) și pe colegii de la Gândul. Acești oameni au avut un impact foarte mare nu doar în modul în care a abordat cariera, dar și dezvoltarea în viața personală.
Când vine vorba de cărțile care i-au marcat existența, își aduce aminte cu mare plăcere de cărțile SF pe care le citea în liceu, pe care le-a consumat intens. Seria Dune a lui Frank Herbert este definitorie pentru adolescența lui Atti. Conflictele și modul în care a fost scrisă seria Dune l-au fascinat, prin aceasta el intrând într-o lume care a simțit că îl definește.
Pe de altă parte, lecturile din facultate, în special cele de Drept Constituțional, l-au format pentru sistemul judiciar din România. Cu toate astea, viața lui nu se limitează doar la jurnalism. În timpul liber, Attila aleargă și face drumeții montane. Nu o face la nivelul lui Robert Hajnal de exemplu, dar e o dovadă că ”men sana in corpore sano” nu e doar un dicton latin pentru el, ci e chiar un stil de viață.
Îmi dau silința să fac un pic mai bine în pătrățica mea, și acest mai bine înseamnă că încerc să mă dezvolt și pe mine, să văd ce fac eu să aibă un impact bun și pentru cei din jur.
Attila are câteva modele personale în societatea românească actuală. Este convins că, dacă acestea ar fi replicate la scală mai mare, am trăi într-o țară mai bună. Jurnalistul îi menționează aici pe colegii de la Rise, pe Carmen Uscatu (proiectul Dăruiește viața) și pe colegii de la Funky Citizens (oameni minunați care au creat o platformă civică foarte bine închegată).
Jurnalism de investigație, din iubire de țară
În general, Attila încearcă să privească cu pozitivism la tot ce se întâmplă în jur. Din orice situație, indiferent cât e ea de proastă, vrea să vadă partea plină a paharului. Se ghidează în viață după principiul: ”să nu fac rău, ci să fac bine”.
Attila Biro vorbește mereu despre iubire. Consideră că atât timp cât se iubește pe el și pe cei din jur, e greu să fure sau să nu fie corect. Tot dintr-o dragoste nebună pentru meserie, dintr-un simț al datoriei pentru țară, a ales să rămână în România, deși s-a gândit de multe ori să ia calea străinătății. Chiar dacă pentru unii o să pară un naționalism ieftin, Attila Biro chiar crede că trebuie să și oferim ceva țării, nu doar să îi cerem.
Constituția ne spune că avem capitole cu drepturi, dar și obligații. Dincolo de constituție, cred că avem și o obligație morală de a face tot ce putem ca societatea asta să facă pași înainte, să evolueze. Și atunci eu am luat în serios chestia asta și încerc să fac cât pot eu pe bucățica mea.
Ce înseamnă însă bucățica lui? Devoalează rețele de crimă organizată. Arată cetățeanului ce se întâmplă cu banul public. Luptă pentru a crea o societate mai bună, cu speranță unui viitor mai prosper.
Satisfacții și pericole pentru un jurnalist de investigație
Meseria de jurnalist de investigație presupune stomac și nervi tari, anduranță la o muncă intensivă. Mai important însă e să crezi în ceea ce faci.
Ca jurnalist de investigație trebuie să fii ca un câine de-ăla care sapă până îi pică picioarele și nu mai are nici gheare, nici lăbuțe. Trebuie să sapi până dai de adevăr.
Când alegi să devii jurnalist de investigație, îți asumi și riscuri. Mulți au vrut să-l îndepărteze de anumite cazuri. Attila a trecut prin multe, de la încercări de intimidare verbală la a fi bătut pe un șantier sau dat în judecată. După atâția ani, se amuză la astfel de tentative deoarece știe că nu există vreun temei legal care să-l poată opri din ceea ce el face.
Chiar luna trecută, Attila Biro a fost încătușat alături de un jurnalist bulgar de către Poliția din țara vecină. A fost nevoie de intervenția diplomației românești pentru a clarifica situația. Partea bună e că, după ce autoritățile bulgare au înțeles situația, au conlucrat cu cei doi jurnaliști. Acum, în fiecare zi apar noi detalii despre modul cum au fost fraudate acele fonduri din țara vecină. Informațiile s-au dovedit foarte utile și au scos la suprafață multe mizerii despre modul în care s-au delapidat sume importante de bani.
Cercetările continuă nu doar în acest caz, ci și în multe altele care îl au în prim plan pe Attila Biro. Energia și curajul său dau speranță multora și ne fac să credem că nu e totul pierdut atâta timp cât mai există astfel de oameni. Dacă vrem să trăim într-o societate sănătoasă, fără să plecăm din țară, atunci ei trebuie să fie modele pentru cât mai mulți dintre noi.
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!