Elena-Georgiana Dobre este fata devenită un biochimist de top, entuziast şi ambiţios şi care doreşte să aducă o contribuţie importantă la avansarea cercetării oncologice experimentale şi translaţionale. Absolventă a Facultăţii de Biologie a Universităţii din Bucureşti, secţia de Biochimie, Georgiana urmează în prezent un program de studii doctorale în domeniul geneticii şi biologiei moleculare.
Georgiana Dobre lucrează în Bucureşti în cadrul celui mai select laborator de analize genetice din România – unde realizează şi teste de screening prenatal non-invazive. Preocuparile ei în acest domeniu au apărut pe parcursul anilor de liceu, ea fiind o pasionată a biologiei – „ştiinţa vieţii”, cum îi place să spună. Este domeniul în care ea a găsit cea mai înaltă aplicabilitate dintre toate celelalte discipline.
O varietate de procese fiziologice pot fi înţelese şi explicate prin legile fizicii. De asemenea, metabolismul uman are la bază o serie de reacţii chimice, ca să nu mai spun că modelele matematice şi bioinformatice pot fi extrem de utile în a prezice şi caracteriza evenimentele moleculare.
Georgiana Dobre studiază identificarea de noi biomarkeri relevanţi în cancere
Persoană empatică, Georgiana a ales biologia moleculară fără să clipească pentru că îşi doreste să vină mereu în ajutorul celorlaţi, dar şi perseverentă şi cu un apetit enorm pentru inovaţie. Astfel că ea a decis să-şi ajute semenii din perspectiva de „om de laborator”.
Nu a avut niciun „model” în domeniu, în familie, dar părinţii ei au susţinut-o şi o susţin în tot ceea ce face, iar asta a contat enorm în dezvoltarea sa ca specialist în biologia moleculară. Familia, dar şi prietenii o consideră o persoană ambiţioasă şi muncitoare, doar că uneori mai uită de noţiunea de timp când vine vorba de studiu. Cei dragi o încurajează în tot ce face, însă o şi îndeamnă sa pună un echilibru în viaţa ei. Cei pe care îi simte, de asemenea, foarte apropiaţi sunt profesorii de la facultate – care îi acordă tot sprijinul în cercetările ei, în dorinţa ei de a afla lucruri noi.
Georgiana este deja o cercetătoare de top, dar încă nu s-a gândit să facă pasul acum către „lumea bună” de profesionişti din Vest sau de peste Ocean, altfel decât prin diverse stagii de practică. Pentru moment, se concentrează pe finalizarea studiilor doctorale și speră ca această muncă să se concretizeze în soluţii clinice şi terapeutice:
În prezent, studiez mecanismele moleculare implicate in geneza şi rezistenţa la terapie a cancerelor de piele, cele mai prevalente cancere întâlnite la om. Prin studiile mele, îmi doresc să identific noi biomarkeri relevanţi pentru stadializarea acestor tumori, dar şi să aduc biopsia lichidă mai aproape de implementare în managementul clinic al acestor tumori, şi de ce nu, şi al altora.
Cea mai mare bucurie – veștile bune date mămicilor însărcinate
Georgiana a dezvoltat o pasiune deosebită pentru domeniul oncologiei, pentru că îşi doreşte enorm ca pe viitor să poată identifica noi biomarkeri de interes pentru diagnosticarea acestor neoplazii, pentru monitorizarea pacienţilor în cursul terapiei, dar şi noi „ţinte moleculare” pentru personalizarea algoritmilor terapeutici în cancer.
Până acum, nu poate spune că a avut momente în care s-a gândit vreodată să renunţe la ceea ce face. Deşi a trecut şi prin evenimente deloc plăcute, cum ar fi eşecul unui experiment sau stresul de a preda un articol într-un termen limitat, întotdeauna a găsit puterea şi motivatia să meargă mai departe pentru a reuşi ce şi-a propus.
Pentru Georgiana Dobre, recunoaşterea celor din jur înseamnă existenţa unor relaţii de respect reciproc, de prietenie, dar şi de colaborare prin schimb de perspective noi şi idei ingenioase. Ea consideră că oricine are talent într-un anumit domeniu, se poate dezvolta armonios şi în România:
Consider că orice tânăr cu năzuinţe are în România aceleaşi şanse pe care le-ar putea avea oriunde. Domeniul cercetării ca atare este unul extrem de complex, care necesită învăţare continuă pe tot parcursul vieţii, răbdare, dedicare şi perseverenţă. Deşi nu dispunem de aceeaşi „infrastructură” ca laboratoarele altor ţări, şi desi lucrurile se mişcă puţin mai greu, în special în ceea ce priveşte finanţarea experimentelor, sistemul de învăţământ românesc este un sistem bun, care scoate absolvenţi bine pregătiţi ce se pot insera cu uşurinţă pe piaţa muncii aici şi oriunde. Consider că având doar puţină rabdare şi ceva mai multă ambiţie, tinerii talentaţi şi valoroşi pot creşte frumos şi aici.
Crede cu tărie că oricine îşi doreşte, poate să lucreze pentru o companie cu impact internaţional. La rândul ei, spune că este atrasă de mirajul unui loc de muncă într-o companie de talie mondială, însă crede că timpul le va aranja pe toate. Cel mai important lucru pentru ea acum este să acumuleze experienţă şi să înveţe să facă cât mai multe lucruri de ajutor pentru oameni şi suferinţele lor.
Cea mai mare plăcere pentru ea este să le dea veşti despre micuţi tinerelor mămici însărcinate. Georgiana este unul dintre specialiştii care informează viitoarele mămici despre starea de sănătate a bebeluşului lor. Îşi va aminti mereu, cu drag, cum i-a comunicat unei colege de liceu, care îi este în acelaşi timp şi o prietenă de suflet, vestea că va avea un băieţel voinic şi sănătos.
Gergiana Dobre: „E posibil ca vaccinul anti-Covid să nu meargă la toată lumea”
Georgiana interpretează şi testele pentru depistarea infecţiei cu SARS Cov-2. Din punctul ei de vedere, măsurile adoptate și răbdarea tuturor au avut un impact pozitiv asupra controlului cazurilor de coronavirus în societate.
Totodată, e de părere că aceste măsuri au schimbat considerabil obiceiurile şi stilul nostru de viaţă şi că, datorită lor, vom trăi în conformitate cu regulile de distanțare socială mult timp de aici înainte. E convinsă că perioada post-pandemie va fi una în care cu toţii vom tânji după socializare, însă totodată ne vom teme unii de alţii.
Sunt mulţi specialişti care consideră că această revenire va fi însoţită de anxietate şi alte tulburări înrudite (tulburări de panică sau tulburări obsesiv-compulsive). În acest context, Georgiana subliniază că aceste probleme experimentate în cursul tranziţiei la normalitate să primească sprijinul psihologic necesar şi tot suportul specialiştilor. Vom fi nevoiți să acceptăm această revenire graduală, care impune un nou sistem de ordine şi să îmbrăţişăm un nou stil de viaţă.
Georgiana Dobre nu se declară împotriva vacinării, cu toate că nu la toate persoanele ar putea funcţiona acest ser:
Vaccinul a ajuns şi la noi după ce a fost testat şi verificat prin studii clinice de faza III pe zeci de mii de persoane şi după ce a fost supus unei expertize riguroase din partea Agenţiei Europene a Medicamentului. Aşadar, vaccinurile sunt aprobate doar dacă au un profil de siguranţă foarte bun. În ceea ce priveşte eficienţa sa, există într-adevăr posibilitatea ca acest vaccin să nu meargă la toată lumea, întrucât virusul poate acumula mutaţii care pot atenua eficienţa răspunsului imun al gazdei. Cred că în următoarele luni vom afla mai multe informaţii despre eficienţa acestui vaccin, dat fiind debutul campaniillor de vaccinare în mai multe ţări europene.
Georgiana Dobre – în legătură constantă cu celebrul profesor Eric Gilson
Georgiana Dobre deţine deja un Masterat în domeniul Biochimiei şi al Biologiei Moleculare, la capătul unui program extrem de dificil. Asta a însemnat multe ore de studiu, stagii practice şi foarte multă activitate de cercetare. Dar cel mai important este că a fost ceea ce şi-a dorit şi că a învăţat multe lucruri care o ajută enorm pe drumul ales.
A avut şansa unui internship în străinătate, sub îndrumarea profesorului Eric Gilson, Directorul Institutului de Oncologie din Nisa, însă din motive financiare şi personale acest lucru nu s-a concretizat. A păstrat, însă, legătura cu renumitul specialist – care a îndrumat-o şi susţinut-o în eforturile ei de a descifra legătura discretă dintre „senescenţa celulară şi tumorigeneza în diferite tipuri celulare”. Aceste interacţiuni cu profesori de top ai lumii sunt destul de frecvente in domeniul biologiei moleculare, întrucât cooperarea internaţională este vitală pentru progresul ştiinţei.
În prezent, Georgiana studiază cancerele de piele şi îşi doreşte să poată implementa noi metode de diagnosticare şi monitorizare, dar şi noi terapii pentru aceşti pacienţi.
Consider că cercetarea românească merge într-o direcţie bună. Există foarte multe colaborări cu echipe internaţionale, se aduc mereu idei proaspete, oamenii sunt ambiţioşi şi entuziasmaţi de ceea ce fac. Iar eu consider că toate acestea sunt de ajuns pentru a depăşi orice obstacole întâmpinate în acest domeniu. Cu toate acestea, cred că cercetarea românească ar trebui să primească mai mult sprijn financiar. Pandemia de COVID-19 ne-a demonstrat cât de important este să avem un sistem de cercetare-dezvoltare modern şi bine pus la punct şi, de asemenea, o serie de specialişti pentru a manageria cât mai bine situaţia şi pentru a veni cu soluţii concrete – cum ar fi, de pildă, dezvoltarea unui vaccin.
Adoră să îşi înceapă zilele cu muzica lui Ludovico Einaudi
Tânăra specialistă în biologie moleculară consideră că este imperios necesar de a-i ajuta pe oameni atunci când ei au cea mai mare nevoie. Ea deţine şi specializarea în psihopedagogie şi poate preda biologia elevilor de gimnaziu, liceu şi, de curând, şi de facultate. A ales şi acest domeniu, întrucât a văzut în el oportunitatea de a împărtăşi din pasiunea sa tinerilor în formare şi de a-i face pe aceştia conştienţi de rolul cercetării şi inovării în societatea actuală.
Deşi o persoană foarte ocupată, sunt multe lucruri pe care Georgiana le-a dorit dar pe care nu le-a putut realiza până acum din diferite considerente. Unul dintre acestea a fost şansa de a pleca la Nisa. Cu toate acestea, preferă să se concentreze pe lucrurile pe care le-a realizat până acum şi pentru care este profund recunoscătoare.
Hobby-urile ei includ plimbările în natură, ieşirile cu familia şi prietenii, cititul şi yoga. Îi plac filmele care îmbină istoricul cu romanticul (Război şi Pace, Casablanca). În ceea ce priveşte muzica, ascultă foarte multe genuri, dar pianul rămâne marea ei dragoste.
Adoră să îşi înceapă zilele cu piesele lui Ludovico Einaudi, o muzică ce îi oferă insipraţia de care are atâta nevoie în cercetările pe care le întreprinde, în slujba semenilor.
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!