Mircea Mitroescu Budo Shin Napoca

De mai bine de un deceniu, în Cluj-Napoca există o școală de arte marțiale care scoate sportivi talentați, dar în același timp oameni care pot fi modele demne de urmat. Școala se numește Budo Shin Napoca și a fost fondată de către sensei-ul Mircea Mitroescu, fost boxeur de performanță.

 

Numele sălii care găzduiește acum școala, dar și al străzii unde se află par predestinate – Fabrica de Sport de pe Tudor Vladimirescu. Pentru că antrenorul Mitroescu vrea să formeze caractere. Pentru că el și elevii săi se luptă pentru o cauză, la fel ca marea personalitate din istoria României.

Mircea Mitroescu Budo Shin Napoca

Antrenorul Mircea Mitroescu: „Mă bucur că din 2006 urcăm la fiecare competiție de kickbox pe podium. Vrem să ducem cât mai sus această artă marțială de contact.”

De fiecare dată când obține un rezultat mare cu elevii săi, Mircea Mitroescu se gândește și la oamenii care l-au inspirat. Astfel, Mitroescu a fost coleg cu campionul mondial Ciprian Sora sau cu Daniel Ghiță. I-a fost sparring partner lui Semmy Schilt – de patru ori campion mondial în K1. S-a pregătit cu antrenorul lui Ray Sefo, Fai Falamoe și l-a avut profesor pe domnul Mircea Boldea, mentorul kickboxului și muay thaiului în România. Sau, pe Dumitru Mocănașu – profesor, arbitru internațional wako și arbitru federal.

În prezent, Mitroescu are 25 de sportivi la grupa mare și 30 la grupa mică. Antrenează atât băieți, cât și fete. La o ședință de pregătire, i-am cunoscut pe patru dintre elevii săi, fiecare cu o poveste specială.

 

Patru tineri de la Budo Shin Napoca, cu povești fascinante

Cel mai mic este Aris Tulbure, de doar 9 ani. A făcut primii pași în kickbox acum un an, iar rezultatele deja se văd.

Aris Tulbure

Aris a fost îndreptat spre kickbox de tatăl său, la rândul său practicant al acestui sport. A câștigat medalii chiar de la prima sa competiție din Pitești, apoi la Focșani, la Bacău și la București. Visează să continue pe acest drum și să reprezinte cândva România la Jocurile Olimpice.

Aris are și alte pasiuni în afară de kickbox. Și toate se îmbină perfect, pentru că vorbim de domenii care te îndeamă mereu să gândești. De exemplu, șahul, unde are câteva medalii câștigate. Sau, la școală, unde materiile lui preferate sunt matematica, sportul și româna.

Un alt elev în care Mircea Mitroescu își pune mari speranțe este Alin Baciu, în vârstă de 16 ani. Din artele marțiale îl care ca idol pe actorul Jean-Claude Van Damme, însă îi place și fotbalul, fiind un mare fan al argentinianului Lionel Messi de la FC Barcelona.

Budo Shin Napoca

Alin Baciu: „Practic kickboxul de performanță de doi ani. Familia mea m-a îndrumat să fac un sport pentru a-mi descoperi talentul.

Și el a câștigat medalii, la Campionatul Național de la Pitești, la Cupa României de la Bacău, la Campionatul Național din luna mai, desfășurat la Focșani. Alin are și un sfat pentru tinerii care visează la o carieră în kickbox: „Să se apuce cu multă ambiție și fără nicio frică”.

 

Jamil Lupașcu, băimăreanul cu două titluri de campion

Jamil Lupașcu (24 de ani) a venit tocmai din Baia Mare pentru a-și construi o carieră în sport. Când s-a mutat la Cluj, și-a dorit în primul rând să facă o facultate. Mai târziu și-a propus să practice și un sport. A ales kickboxul, care a devenit cu timpul mai mult decât o pasiune. Acum se văd rezultatele. Anul acesta a cucerit două titluri de campion la Focșani.

Jamil Lupașcu: „Am început acum patru ani. E o alegere pe care sunt bucuros că am făcut-o. Sunt fan al artelor marțiale de mic. Urmăream gale de K1. Mama mea a făcut atletism, iar tata fotbal.”

Florin Marc (30 de ani) are la rândul său o poveste fascinantă. Este născut la Focșani, unde a cucerit două titluri de vicecampion național în luna mai a acestui an. Practică sportul de aproape 7 ani. A trecut și pe la fotbal, dar a renunțat din cauza unei accidentări la genunchi.

Are o mare pasiune pentru calculatoare, fiind de profesie programator. Îi place ciclismul, unde îl are ca idol pe Lance Armstrong. Idolii din artele marțiale sunt Daniel Ghiță și Ionuț Iftimoaie. Din fotbal îl apreciază pe actualul antrenor al Rapidului, Daniel Pancu. Nimic, însă, nu e mai important pentru Florin decât familia.

Florin Marc are două fetițe cu care vrea să-și petreacă cât mai mult timp. Nu va avea nimic împotrivă dacă își vor dori să practice vreun sport, dar nici nu le va impune ce sport să practice. Le va lăsa pe ele să aleagă, așa cum a avut și el aceeași libertate:

Budo Shin Napoca

Florin Marc: „Am fost lăsat să aleg ce am considerat eu că e mai bine. Înainte de fotbal am făcut tot kickbox, dar la un moment dat m-a furat mingea. Și am revenit la prima dragoste.”

Munca depusă de Mircea Mitroescu la Budo Shin Napoca este descrisă cel mai bine de elevii săi. Pentru că îi ascultă sfaturile și încearcă să le pună în aplicare la antrenamente, dar mai ales în competițiile la care participă.

„Este un tip perfecționist, sever, dar totul este spre binele nostru, pentru că își dorește tot ce e mai bun pentru noi”, afirmă Jamil. Caracterizarea antrenorului e completată de Florin: „Ne este ca un tată. Ne mai și ceartă, ne mai și alintă. Dar per total suntem o familie”.

 

Mircea Mitroescu: „Prin sport, îi motivăm pe tineri să termine o facultate, să aibă un serviciu bun”

La Budo Shin Napoca, kickboxul nu se rezumă doar la o luptă. E mai mult decât câștigarea unor medalii, idee subliniată chiar de Mircea Mitroescu.

Arta marțială este o școală pe care vrem să le-o impunem sportivilor. Să aibă un respect pentru cei de lângă ei. În viață trebuie să lași loc de bună ziua și atunci vei fi respectat. Eu, ca antrenor, îmi dau tot interesul, trag de ei. Le pun în aplicare ce am învățat. Totul depinde de ei, cât de serioși sunt și cât de mult își doresc să urce pe prima treaptă a podiumului. Ei vor avea un CV. Kickboxul nu e o meserie, e un sport. Prin el, încercăm să-i motivăm mai mult să învețe la școală, să termine o facultate, să aibă un serviciu bun la care să meargă cu plăcere și să nu aibă grija zilei de mâine.

Mircea Mitroescu Budo Shin Napoca

Meciuri de antrenament la Budo Shin Napoca

Pentru elevii lui Mitroescu urmează acum Campionatul European de la Gyor, la sfârșitul lunii august. Vor reprezenta cu mândrie România și își propun să cucerească alte medalii. 

Avem un mare noroc că avem două firme care ne sponsorizează, ca să putem participa la aceste campionate. Ne-am bucura să avem un sprijin din partea Ministerului Tineretului și Sportului, dar știți cum e. Dacă am sta și am aștepta, nu am mai face nimic. Și atunci se găsesc oameni de bună credință care iubesc sportul și vin și ne ajută. Noi le demonstrăm că nu muncim degeaba, că luăm medalii, că vrem să urcăm tot timpul pe prima treaptă a podiumului de premiere.

Să le ținem așadar pumnii și să-i susținem cum putem! Și ei, la fel ca alți sportivi români, reprezintă cu mândrie culorile tricolorului, într-un sport care presupune disciplină, onoare și respect.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *