Laura Clintoc Daniela Lunga Cair Paravel

Laura Clintoc și Daniela Lunga sunt două femei și mame minunate care nu doar că au crezut în lumea minunată a cărților, copiilor și basmelor, dar au simțit să facă magii cu bagheta priceperii lor și să dea naștere unei librării altfel. „Cair Paravel” din centrul boemei Oradea a fost deschisă în decembrie 2018, când cele două femei îndrăgostite de literatură și copilărie și-au imaginat un loc altfel, unde atât cei mici, cât și cei mari să vină cu plăcere.

 

Ideea de librărie independenta, de nişă, care promovează familiarizarea cu lumea cărţilor pentru copii şi cu persoana librarului ca un ghid în această lume, a fost într-adevăr o surpriză pentru majoritatea celor care le-au trecut pragul şi s-au bucurat de acest loc.

Librăria a fost gândită ca un loc de ședere, de socializare, de joacă pentru copii, dar și ca un spaţiu de activităţi educative sau ateliere creative și evenimente culturale.

Iată deci, cum într-o lume în care unii se tem să investească în cultură și cărți, două femei curajoase, precum eroii din cărțile pe care ele le prezintă cititorilor, nu doar că au crezut în visul lor, dar i-au dat viață și l-au umplut de lume iubitoare de carte și frumos!

 

Nu putem vorbi de una, fără cealaltă

Cair Paravel este creaţia noastră, iar când e vorba de el nu putem vorbi de una, fără cealaltă. Este rodul pasiunii noastre pentru cărţi şi copii, pentru bine, adevăr şi frumos, este produsul unei frumoase colaborări şi a muncii neobosite, împreună. E visul nostru de mai bine.

Primul proiect al Laurei și al Danielei a fost o mică editura de cărţi pentru copii. Și-au dorit o editură cu cărţi inspiratoare, cu cărţi valoroase care să ofere copilului un ospăţ de idei şi o experienţă veritabilă cu lectura, ne spune Laura Clintoc, sufletul proiectului.

Pentru că entuziasmul pentru cărţi era mai mare decât ritmul în care le-am fi putut promova prin editură, întâlnirea face-to-face cu cititorii, într-o atmosferă creativă şi imaginativă a unei librării pentru copii a fost o idee pe care am văzut-o potrivită.

Și astfel, o editură a fost aripile unei librării-cafenea, cu loc de joacă și loc de socializare, într-o atmosferă de tihnă şi armonie care să încurajeze relațiile şi comuniunea în familie şi între prieteni, dar şi aprecierea pentru literatură şi o conectare mai profundă și de durată între copii, părinţi şi lumea cărţilor, a artei şi a ideilor, continuă să ne povestească Laura Clintoc.

 

Cair Paravel, o altfel de Narnia

Cronicile din Narnia reprezintă pentru Laura și Daniela, așa cum ne spun chiar ele, „esența acestei experiențe de devenire a copilăriei.”

C. S. Lewis a influențat o mulțime de scriitori contemporani care copii fiind, spun ei, au continuat să citească și alte cărți, doar pentru că nu erau un infinit de volume în Cronicile Narniene (Neil Gaiman, J. K. Rowling). Și au continuat să scrie tocmai pentru a revizita, a păstra și a transmite mai departe această esență greu de definit, dar ușor de recunoscut.

Libraria se numește Cair Paravel deoarece acesta este numele castelului în care copiii obișnuiți sunt înobilați ca regi și regine – apărători ai binelui, frumosului și adevărului – odată ce se confruntă cu propria lor umanitate, acceptând provocarea aventurilor din această lume fantastică.

Cair Paravel

Laura Clintoc: „Am adus tărâmul Narniei în inima orașului Oradea, în centrul vechi, printre alte palate frumoase.”

Cair Paravel, librăria unde toate visele copilăriei prind viață, este nu doar locația din Piața 1 Decembrie nr 3, unde oamenii merg să achiționeze cărți. Este un spațiu vast, gândit ca un atelier al creativității și imaginației, unde cartea să fie gustată din plin, dar și trăită.

 

Evenimente culturale, activități și ateliere la Cair Paravel

Evenimentele au fost gândite de la început ca parte din identitatea librăriei. Celor două fondatoare le place să considere librăria a fi un centru de lectură, artă, muzică şi joacă.

Cair Paravel

Câteva din activităţile culturale şi ateliere au luat însă naștere la cerere, cum s-ar spune. Laura Clintoc ne amintește întâlnirea cu o învăţătoare care a venit chiar în prima lună de la deschidere cu o carte, să îşi exprime dorinţa şi nevoia de a veni cu copiii să desfăşoare o activitate de lectură într-un spaţiu imaginativ şi creativ, care să le inspire drag de lumea cărţilor.

Desigur că am ales o carte potrivită din librărie, şi am conceput programul în 3 părţi: lectura cărţii, dialog şi dezbateri, activitate creativă de ilustrare, înţelegere şi fixare a conceptelor (morale, estetice, sociale) învăţate din povestea citită. A fost un succes iar pentru copii o experienţă fericită. Părinţii au trimis poze cu copiii dormind cu cartea de la Cair Paravel strânsă la piept, sau alţii doreau să recreeze atmosfera de la castel, cu aceeaşi muzică în surdină pentru a-şi termina lectura începută la noi.

Au urmat în timpul următoarelor luni până în iunie, vizitele a peste 1000 de copii în cadrul programului Școala altfel. La cererea copiilor, au avut vizite şcolare şi în afara acestui program. Chiar şi din alte oraşe.

O altă activitate concepută ulterior a fost Summer School. Copiii au participat la club de lectură, de limba engleză şi la clubul Micul naturalist, un club de științe desfășurat în mijlocul naturii în care au avut ocazia să exploreze cu ajutorul simţurilor, prin descoperire şi experimentare.

În toamna trecută, la cererea participanţilor au iniţiat un club de ştiinţe cu abordarea potrivită pentru interior şi lărgirea domeniilor de studiu: aventura atomului, fizică, tehnică, mari descoperiri, cu accentul pe experimentele ştiinţifice potrivite vârstei.

Activităţile obişnuite desfăşurate în librărie sunt Povești la castel, ora de lectură publică, dar și atelierele educative: atelier de poveşti pentru cei mici care nu citesc încă (lectura şi activităţi de creaţie), ateliere de dezvoltare senzorială, muzică şi activităţi creative pentru copii de la 1-3 ani, ateliere de limbi străine (cu accent pe lectură în limba străină), conversaţie, ateliere de ştiinţă, vizite tematice pentru şcoli şi grădiniţe, Summer School, cluburi de lectură.

Un proiect drag de viitor care ar urma să fie implementat este programul de lectură care merge mână în mână cu construirea  bibliotecilor în clase şi în şcoli, cu oferirea unui suport bibliografic cu programe şi activităţi instructive, adică deschiderea drumului între noi şi elevi, între ei şi librăria lor.

 

Gânduri, idei și copilărie, de Laura Clintoc

Dacă ideile care au pus bazele acestui proiect au pornit din pasiunile lor comune pentru cărţi şi copii, din dorinţa de deschide noi şi nebătătorite drumuri, de a inspira, ceea ce a urmat s-a conturat pe baza experienţei din librărie, cu cititorii, cu copiii, cu elevii, cu dascălii, cu părinţii.

Toate aceste interacțiuni au scos la iveală nevoile şi tot ce e de făcut pentru mai bine, pentru a umple acolo unde lipseşte, pentru a sprijini şi a ridica o generaţie prin educaţie, curaj, creativitate.

„Tot ce poţi hotărî este ce faci cu timpul care ţi-a fost dat.” (Tolkien)

Înainte de a încheia acest frumos interviu, Laura Clintoc ne lasă ca zâmbet de rămas bun citatul de mai sus, pe care ne îndeamnă să-l folosim cu înțelepciune: 

Trăiţi pentru ceilalţi, dăruiţi timp copiilor, dăruiţi-le încredere, apropiaţi-i de adevăr, de frumos şi bine şi creşteţi-i hrăniţi cu ele. 

 

Cuvânt de încheiere

Vedeți? Cu fiecare interviu și reportaj realizat nu fac altceva decât să vă demontez tot pesimismul, toate răspunsuile deja înrădăcinate prin care mereu vă spuneți că „asta nu merge”, „cultura nu are succes”, „cărțile nu sunt la modă”, „educația nu mai există” și multe altele.

Toate sunt la modă, toate există și toate pot fi transformate într-o poveste de succes dacă ele sunt visele și visurile noastre la care nu renunțăm și în care credem cu sinceritate!

Când vrei să faci un lucru în viață, nu există compromis în încredere! Nu există jumătate de măsură! Când vrem să facem ceva în viață trebuie să credem, să căutăm căi pentru a ne dezvolta visul, soluții pentru a-l transforma în realitate și a-l face fiabil, tangibil și iubit de oameni.

Cu cât visul nostru este mai plin de creativitate, de unicitate, de frumos, cu atât mai mult va avea priză la „public”, va fi căutat și iubit! Promovat!

Exact asta au făcut Laura Clintoc și Daniela Lunga. Au avut un vis pe care l-au lucrat, l-au dezvoltat, l-au modelat după chipul imaginației lor și dorințele celor care le-au trecut pragul. Nu a rămas neschimbat și dur, a fost maleabil, s-a mulat după cerințele părinților, profesorilor, copiilor.

A devenit o poveste care se scrie și se rescrie mereu! Asta vă doresc eu, dragele mele! Să fiți o poveste, mereu să aveți ceva de scris și adăugat între paginile vieții și activităților voastre frumoase!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *