Dealu Mare. Podgorii celebre, tradiții, savoare, turism viticol. Nume cunoscute precum Tohani, Budureasca sau Lacerta provin de aici și sunt apreciate de orice consumator de vinuri. Cu ajutorul antreprenoarei Diana Alesandru, co-fondatoare Select Wine Distribution, descoperim alte câteva nestemate de pe Drumul Vinului, care merită să fie în atenția noastră.
Absolventă de marketing și vânzări, Diana Alesandru și-a construit o carieră în departamente financiare din diverse organizații multinaționale. La fel ca în majoritatea pozițiilor similare, sursa constantă de venit vine la pachet cu o activitate de rutină și mult stres. Diana și-a dorit mereu să simtă că job-ul de zi cu zi îi exploatează latura creativă, lucru prea puțin posibil în calitate de analist financiar.
Oportunitatea s-a arătat la finalul anului 2018, când Diana se afla în vacanță în Republica Moldova. 4 octombrie este Ziua Națională a Vinului, iar Diana a avut ocazia să participe la un târg de profil.
A sesizat imediat potențialul, România putând fi o excelentă piață de desfacere pentru vinul moldovenesc. Și-a creat pe loc câteva conexiuni, s-a adresat contactelor personale din industria vinului, iar în nici trei luni apărea compania Select Wine Distribution.
Povestea vinului moldovenesc, prezentată în România de către Select Wine Distribution
Aflăm cu această ocazie despre crama Lion Gri (fondată în 1997) că este una dintre primele companii private moldoveneşti care oferă o mare varietate de vinuri valoroase: premium, de colecţie, spumante de colecţie devenite clasice, brandy, vermut, ice wines. De altfel, vinurile moldovenești au o tradiție îndelungată, atâta vreme cât, explică Diana Alesandru, Moldova a fost încă din perioada comunistă un puternic furnizor de produse agricole pentru URSS. Vinurile au fost mereu la mare căutare, până în anul 2006, când Rusia a oprit importul acestora.
Embargourile impuse de la Moscova i-au determinat pe producătorii locali să identifice noi căi de comercializare. S-au organizat în asociații, astfel încât au ajuns să concureze la diverse competiții internaționale cu brand de țară.
Lion Gri este una dintre companiile moldovenești care a adus pe piață o selecție variată de vinuri de calitate. În România, s-a lansat cu mare succes în septembrie 2019 la Wine and Street Food Festival, prin intermediul Select Wine Distribution – unic importator și distribuitor.
În ciuda faptului că industria vinului e foarte aglomerată (circa 300 crame se luptă pentru cucerirea a trei segmente de clienți – retail, horeca, persoane fizice), Lion Gri și-a găsit rapid cel mai rentabil canal de distribuție. Astfel, Select Wine este prezentă la petreceri corporate din hoteluri, acolo unde impresionează consumatorii, oameni cu gusturi cultivate, care știu să se bucure de experiența unui pahar de vin.
Start de pandemie și diversificarea gamei
Odată cu trecerea lunilor, Select Wine Distribution s-a orientat cu prioritate către segmentul de clienți business corporate, pentru care a dezvoltat în parteneriat cu locații de top degustări de vinuri și evenimente de promovare vinuri de la cramele din România.
Din păcate, la startul pandemiei de coronavirus, numărul acestor evenimente a scăzut dramatic. S-a redus consumul pe segmentul vizat, dar și producția sau ritmul de aprovizionare din Republica Moldova.
În vara anului 2020, când restaurantele s-au redeschis, acestea aveau stocurile pline. Cererea principalilor parteneri se orienta către vinurile mai cunoscute din România, astfel că Diana Alesandru a trebuit să caute noi colaboratori.
Nu i-a fost foarte dificil, atâta vreme cât a învățat, în parcursul său antreprenorial importanța parteneriatelor de succes. Este, poate, cea mai importantă lecție învățată în perioada de boom economic:
Tratează cu respect, admirație și înțelegere clienții și furnizorii, colaboratorii și toate persoanele implicate în domeniul de activitate respectiv. Do it with grace!
S-a oprit asupra acelor vinuri care se potriveau perfect cu sloganul companiei (Long Live Lifestyle! Uită de planurile pe termen lung și ia-ți libertatea să te bucuri de experiențe!) Astăzi, în portofoliul Select Wine Distribution regăsim în continuare vinurile Lion Gri, dar și vinurile cramei Licorna Winehouse, Gramofon Wine, LARTIST By Gabi Lacureanu, sau vinurile Domeniile Catleya din Mehedinți.
În același timp, vedetele gamei sunt vinurile Gramofon și Licorna din regiunea Dealu Mare. Chiar dacă cele două crame sunt relativ noi, acestea valorifică plantații de struguri vechi încă din secolul XIV. Diferența față de alte vinuri este dată de tehnologia de producție și experiența oenologului Gabriel Lăcureanu.
Ce vinuri cunoaștem din Dealu Mare?
Noi, publicul larg, am auzit cel mai des despre branduri ca Tohani, Budureasca sau Lacerta. Știm calitatea vinurilor din Dealu Mare, poate chiar ne-am bucurat de o degustare într-unul din conacele boierești de pe Drumul Vinului.
Totuși, recunoașterea nationala și internațională vine in perioada 2018-2020 pentru Licorna Winehouse si Gramofon Wine. Mai exact, pentru vinurile create de Gabi Lăcureanu, o garanție a succesului, cel datorită căruia vinurile din România au primit medalii la competiții internaționale de mare renume și naționale.
Diana Alesandru ne oferă exemplul Bon Viveur Roșu, vinul-emblemă Licorna Winehouse, un cupaj din Cabernet Sauvignon și Merlot, primul vin românesc premiat cu medalia de aur la concursul internațional de prestigiu Decanter World Wine Awards (2018). Pe de altă parte, vinurile Gramofon Wine sunt premiate la Concursul Internațional Vinarium 2021 cu medalii de aur pentru Chardonnay și Muscat Ottonel, respectiv argint pentru Sauvignon Blanc.
Tot în gama Licorna Winehouse regăsim vinurile Serafim, realizate doar din struguri recoltați și sortați manual, vinificate după metodele clasice, cu particularitate pentru fiecare parcelă și soi, maturate, îmbuteliate și învechite în condiții de control al fiecărei etape.
Începând cu acest an, la Gramofon Wine au apărut două vinuri gastronomice de excepție: Sonorum Rose (asamblaj de Feteasca Neagră și Merlot cu arome de cireșe, căpșuni, bujori și floare de cireș) sau Sonorum Chardonnay (vin alb, maturat în butoaie de stejar franțuzesc). De asemenea, Opus Fabula este obținut din struguri lăsați la stafidit câteva zile pe rug, o tehnică ce concentrează arome de mure, afine, prune și ciocolată din vin.
Exemplele pot continua la nesfârșit și conduc la aceeași concluzie: tehnologiile unice și creativitatea oenologului garantează arome inedite, menite să satisfacă orice gust.
Produsele românești, mereu pe primul loc
Surprinzător este că, deși de o calitate rară, prețurile nu sunt deloc inaccesibile. Diana Alesandru ne invită să răsfoim catalogul său virtual și ne reamintește să avem încredere în produsele autohtone românești.
Pentru anul 2022, Select Wine Distribution își propune să dezvolte strategia de produs, să investească în lărgirea portofoliului de locații listate și să analizeze deschiderea unui magazin specializat de vinuri.
Pentru mine, acest dialog e un excelent pretext să subliniez una din temele mele preferate. Produsele autentice românești au tot ce le trebuie pentru a ocupa un loc preferat în casele noastre. Multe dintre ele nu beneficiază de promovare, rar își găsesc loc în lanțurile de hipermarketuri, chiar dacă la nivel declarativ acestea susțin micii producători.
Sigur că ne e mai comod să achiziționăm ceea ce ne sare în ochi. Uneori ieșim în câștig, alteori nu.
Poate că merită din când în când să săpăm mai adânc. Să găsim firme ca Select Wine Distribution, firme care ne propun bunuri de o calitate ireproșabilă. Să ne documentăm, să susținem producătorii autohtoni, să le apreciem eforturile și să le mulțumim pentru minunățiile din ograda lor.
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!