Bertalan Cristian Kiss s-a născut în Satu Mare în 1974, fiind licenţiat în Iaşi la Facultatea de Drept. După terminarea facultăţii, s-a angajat în oraşul natal. În prezent, lucrează în administraţia publică locală. Până aici, nu ați aflat nimic foarte spectaculos, continuarea, însă, cel mai probabil, o să vă schimbe prima impresie, dacă nu chiar vă va uimi!
Dacă veți studia trecutul marilor dansatori, veți constata că majoritatea au urmat cursuri specializate încă de la cea mai fragedă vârstă. În schimb, Cristian a învățat să danseze în 2007, când avea 33 de ani. A început dintr-un sentiment de frustrare continuă la petreceri, deoarece nu știa deloc să danseze.
Simțea ritmul dar nu știa ce are de făcut. Ca să înfrunte problema, a decis într-un final să se înscrie la un curs de dans, cât să poată deosebi “piciorul stâng” de “cealaltă stângă”, ca să-l citez pe Cristian. De aici, a crescut o pasiune, apoi o dorință permanentă de a ști mai mult și mai mult, dorința de a ști mai mult ca alții.
Competiţia în dans a fost o provocare foarte mare, nouă. Era obișnuit cu ideea de competiție, dar a fost un pas greu pentru un introvertit deoarece trebuia să danseze în fața unora care chiar se pricep. Însă, ghidat de dictonul ”nimic nu e imposibil decât dacă crezi asta”, și-a învins limitele.
La scurt timp de la debutul în competiţii, Cristian ajunge la Baia Mare, pe mâna antrenorului Vladimir Rusu. Apoi a fiului acestuia, Sandu Rusu, evoluând pentru echipa Rus Team Baia Mare.
Aici încep să apară rezultate într-un timp foarte scurt. A concurat în campionatele naţionale de Seniori, secţiunea Standard şi Latino, Campionatele de 10 Dansuri la Seniori, alte competiţii naţionale şi regionale, cel mai des la o clasa superioară, la Adulţi (în lipsa categoriei de seniori). A fost vicecampion la 10 Dansuri de mai multe ori, fiind pe podium la Campionatul pe Secţiuni. Mai mult de atât, a fost permanent finalist de campionate chiar de la debutul în dans sportiv.
La Campionatul pe clase, în 2016, Bertalan Cristian Kiss și partenera lui de dans au devenit Campioni Naţionali la Seniori clasa E, atât la Standard cât şi la Latino.
Bertalan Cristian Kiss este un exemplu motivațional pentru toți cei care nu au încredere în ei. Pornind de la o frică puternică transformată într-o provocare majoră, a ajuns în mai puțin de 10 ani campion național la dans sportiv.
Dansul sportiv înseamnă în primul rând sport, adică să poți duce repede la limită ceea ce faci, și apoi să extinzi continuu acea limită, cât mai mult posibil. Cine nu a făcut nici un sport, va înțelege mai greu acest lucru, cu atât mai mult procesul necesar, care este de durată și care presupune perseverență.
Dansul de societate pornește din inimă și reprezintă manifestarea motrică a corpului pe ritmurile muzicii, după simțirea fiecăruia. În schimb, dansul sportiv impune o serie de reguli specifice, caracteristice fiecărui tip de dans. Cu toate că nu este ușor, diferența senzației ca dansator este de la cer la pământ.
Cu toate că există persoane cu calități native în dans, acestea nu sunt esențiale când e vorba de rezultate competiţionale. Munca, exercițiul, sudoarea continuă reprezintă 95% din succes. Calitatea principală pe care trebuie să o aibă un dansator este perseverența.
Când e greu, vrei să renunți, când e bine parcă nu mai simți nevoia de exercițiu. Ambele situații duc la eșec dacă lipsește determinarea de a continua. Alte abilități necesare şi dezvoltabile sunt răbdarea, abilitatea de a lucra în echipă, disponibilitatea și, ca în orice sport, capacitatea de a genera și asigura aportul financiar necesar.
Dansul în cuplu necesită o simbioză în detaliu între cei doi parteneri. Muzica trece prin bărbat către parteneră și ajunge prin amândoi spre podea. Este suficient ca unul din cei doi să “simtă” altfel muzica, și intervin disfunctionalități minore, care uneori nu se văd, dar pot distruge toată dinamica cuplului și, evident, ruinează peformanța.
Pregătirea în dans impune prezența unui profesor bun, care identifică problemele înainte să apară, sau le recunoaște pe cele deja existente. Urmează implementarea în comun a tuturor soluțiilor oferite de antrenor, prin mult exercițiu individual și în cuplu. În această etapă, fără profesor, pot interveni cele mai mari și interesante probleme deoarece informația primită poate fi percepută în moduri diferite de cei doi. Abilitatea de a comunica ajută enorm în astfel de situații.
Ceea ce se vede la un sportiv este evoluția sa în competiție și premierea. Este ca partea de la suprafață a unui aisberg, fără să se vadă vreodată partea de 90% de sub apă, ceea ce se află în spate. Valoarea unui sportiv nu o dă faptul că a câștigat medalia. Aceea este recompensa. Valoarea este creată în sală, zi dupa zi, oră dupa oră, repetând de mii de ori până iese un pic mai bine. Valoarea unei calătorii nu este destinația, ci drumul parcurs până la destinație. Grea, plină de piedici, dar foarte frumoasa și colorată în totalitatea ei. (Bertalan Cristian Kiss)
Cea mai mare parte a vieții lui Cristian a fost definită prin competiții. 15 ani de karting (gokart) competițional (6 titluri de campion național, multe podiumuri și multe competiții naționale și regionale câștigate). Apoi un an de automobilism sportiv preprofesionist (campion național absolut – Promo Rally 1994) și alți 8 ani de automobilism sportiv (Campion National de Raliuri şi Campion National de Viteza pe Traseu Montan, două etape ale Campionatului European de Raliuri organizate în România). Cel mai bun rezultat a fost Vicecampion la Clasa N – masini de serie în CNR.
După toată această carieră, au urmat cei 10 ani de dans sportiv. Practic, a reușit să atingă titlul de campion în 3 sporturi diferite.
În sportul cu motor trebuie să realizezi simbioza cu “sufletul” motorului și șasiului/caroseriei, să îi simți și extinzi un pic limitele. În dans trebuie să cooperezi cu muzica și cu o altă persoană, fiind total altceva. Dar în comun este experiența reușitei, pe care o recomand tuturor să o încerce.
Un pilot de curse are nevoie de cu totul alte calități: atenția distributivă, capacitatea de a-și păstra sângele rece indiferent de situație. Se spune să nu conduci mai repede decât poate zbura îngerul tău păzitor. Dar când e vorba de curse, îngerul acela trebuie să fie într-o formă foarte bună și bine antrenat. Și, evident, mai abil decât îngerul celuilalt competitor, spune mai în glumă, mai în serios, Bertalan Cristian Kiss.
Esențial e să înveți să stăpânești volanul în totalitatea sa, să scoți performanța din mașină/kart și, în același timp, să știi să protejezi materialul de competiție pentru că mai ai nevoie de el, măcar cât să termini cursa.
Ca în orice competitie, ideal este să ai un antrenor. În primii patru ani, antrenorul în karting al lui Cristian a fost chiar tatăl său. După o discuție contradictorie, acesta a recunoscut că propriul fiu a depășit nivelul de la care să îl mai poata învăța tehnici de pistă, și de atunci a trebuit să se descurce pe cont propriu în pilotaj. A fost foarte greu deoarece pe vremea aceea nu existau internet, youtube, email, tutoriale sau alte surse de unde să învețe mai mult.
Cristian a dovedit totuși că nu e imposibil să te dezvolți. Recunoaște însă că, atunci când ai un mentor care să te indrume și pe care să știi să îl asculți, diferența este una de la cer la pământ. În plus, un pilot de curse nu ar trebui să aibă problema financiară. Când o ai, 90% din atenție este în direcția respectivă, ceea ce este total în detrimentul performanței.
Un pilot de curse antrenat corect, niciodată nu va fi un pericol pe șosea, în ciuda mitului care circulă despre piloți. Un sportiv este fair play pe șosea, stăpânește mașina bine, recunoaște situațiile periculoase mult mai din timp și le evită mult mai abil deoarece are reflexe mult mai ascuțite și antrenate. Ideea de a duce copiii de mici la karting poate salva ulterior multe vieți, și trăind în era vitezei, cu siguranta îi va ușura viața.
Chiar dacă a părăsit competițiile auto, nu a rămas departe de acest sport. Soția sa, de care e foarte mândru, îi calcă pe urme, având adrenalina în sânge. Pe Pamela a cunoscut-o la o întâlnire moto.
Prima provocare pe care i-a lansat-o a fost o competiție auto sub indrumarea lui. A început cu o mașina “de oraș”, apoi au achiziționat o mașină pregatită doar pentru curse. Soția lui a devenit vicecampioană în Campionatul de Rally Sprint ACR la categoria fete şi a mai participat la câteva competiții de viteză pe traseu montan. I-a placut, dar situația a evoluat în altă direcție.
La un moment dat, trecând împreună pe lângă o pista de karturi de agrement, s-au oprit să încerce. Cum i-a placut în mod deosebit și s-a descurcat excelent, a ajuns și la kart-ul de competiție, acesta fiind mult mai puternic, mai stabil și mult mai performant. Datorită entuziasmului soției sale pentru kart, mașina de competiții a fost vândută, locul ei fiind luat de un kart profesional cu care începe deja să aibă rezultate foarte bune. Astfel a apărut o nouă provocare pentru Cristian, în prezent mecanic/antrenor/manager pentru soția sa.
Pe lângă toate acestea, Cristian are timp și de alte pasiuni, motociclismul și schiatul fiind două dintre ele. Dar cel mai mult îi place să lucreze cu oamenii, facilitându-le astfel drumul spre succes.
Timpul de calitate petrecut cu familia și cu prietenii dobândiți prin muncă și interese comune valorează mult pentru Cristian. Dacă poate să îi ajute pe alții, nu ezită. Încearcă, de asemenea, să devină cea mai bună versiune a sa, și asta include o schimbare permanentă.
În acest sens, Cristian își face timp și pentru a citi cât mai multe cărți. Prima carte definitorie pentru el, după Abecedar, a fost Dale Carnegie – Secretele Succesului. Ne mai recomandă și Jim Dornan (“Pianul de pe Plaja” și “Este Simplu Dar Nu Evident”), Florance Litauer – “Personalitate Plus”, precum și cele din seria autorului Robert Kiyosaki, cu multe informații pe care sistemul educațional evită să le predea.
Intrebat ce înseamnă pentru el dezvoltarea personală și cum vede posibilă schimbarea colectivă a societății prin intermediul ei, răspunul lui Cristian este unul cât se poate de realist și motivațional.
Dacă încerci să schimbi lumea, nu vei reuși nici orasul, și nici măcar familia. Dar dacă tu începi să te schimbi, se va schimba familia, orașul tău și întreaga lume.
A decis cu sotia sa să înceapă o schimbare. Au început să schimbe direcția pe care au pornit-o în viață, întrucat calea inițial aleasă, cea de angajați în planul de 40 de ani al statului, nu le va oferi viata pe care și-o doresc și nu va putea oferi nimic generației viitoare.
Viața lui Bertalan Cristian Kiss a fost constant asezonată cu provocări și dificultăți diverse. Fără eșecuri și fără reușite, Cristian nu ar fi devenit ceea ce este el azi.
Ca să fii campion trebuie să înveți să câștigi și să pierzi, ca apoi să câștigi din nou. Și tot viața spune că de atâtea ori să repeți o greseala, până o înveți.
Planul lui este să facă cât mai multe greșeli posibile deoarece asta înseamnă să facă permanent lucruri noi, să te dezolți. Împreună cu sotia sa și-au stabilit un “plan de bătaie” în care să își scrie propriul viitor și nu să îl trăiască pe cel din tiparele stabilite de alții.
Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.