Maria Alexandra Neagu

Pentru Maria-Alexandra Neagu dansul este medicamentul cel mai bun împotriva unei suferințe. Adânc înrădăcinată, o moștenire primită de la tatăl său, pasiunea pentru jocul popular va fi menținută vie. De la 17 ani predă ce și-a însușit în sânul familiei și transmite mai departe cu mândrie și bucurie. Joaca în pași de dans din sala de repetiții de la Școala Populară de Arte “Titel Popovici” a devenit una serioasă, astfel tatăl său, cu deplină încredere i-a înmânat frâiele celei ce în momentul prezent este instructor coregraf  la Ansamblul folcloric “Rapsodia” din Iași.

A activat ca dansator de la 4 ani, anii potriviți pentru a descoperi pas cu pas tainele acestei arte. A purtat gândul când era mică că vrea să devină avocat, dar drumul său în viață fusese deja scris.

Sufletește este legată de această carieră. Nu se vede în alt rol, deși, în ciuda aparențelor, la facultate a mers în zona psihologiei, demonstrându-și că ipostaza care o prinde cel mai bine este cea de coregraf pentru un ansamblu de dansuri populare.

Chiar cred cu tărie că fiecare în viață avem câte o misiune pe acest pământ, și oricât am încerca să o ocolim alegând altceva, viața mereu ne va deschide drumul spre ceea ce este dat pentru tine!

A absolvit Colegiul Național “Octav Băncilă” din Iași, unde a studiat muzică și coregrafie. Acum o felicităm pe tânăra în vârstă de 25 de ani, pentru că este proaspăt absolventă a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, la specialitatea Culturologie.

Folclorul – punct comun pentru familia sa

Părinții Alexandrei s-au cunoscut datorită dragostei pe care o purtau ambii dansului și muzicii populare. Folclorul este reprezentat în fața copilei prin imaginea lor. A avut cel mai bun exemplu lângă familia sa și a înțeles că atunci când pui suflet în tot ceea ce faci, obții cele mai multe împliniri sufletești.

Tânăra a crescut și a fost înconjurată de tradiții și folclor, tatăl său dedicându-și întreaga viață acestei lumi și nu a ajutat-o doar pe ea să-și găsească calea. Cel ce i-a fost stâlp permanent emană în jurul său atât de multă pasiune, încât te face să te îndrăgostești de această artă doar prin modul în care vorbește despre ce face.

Ansamblul Rapsodia

Maria Alexandra Neagu, alături de tatăl său

Gheorghe-Ștefan Neagu este omul din spatele succesului pe care îl poartă și fără de care nu ar fi reușit. Impropriu spus, a împins-o întotdeauna să nu rămână la numele lui, ci să-și câștige propriile izbânde.

A învățat-o să muncească, să fie determinată, să se dezvolte și să crească în acest domeniu.

Atât mama cât și tata m-au susținut și m-au învățat tot ceea ce știu în prezent. Lor le datorez tot ceea ce sunt astăzi.

Ansamblul Rapsodia a avut participări la festivaluri atât în țară, cât și peste graniță

Succesul se ascunde în ambiția de a nu renunța. Maria-Alexandra a ales să vadă mereu obstacolele doar ca niște piedici de moment pe care, datorită oamenilor din jurul ei, a reușit să le depășească.

Mai mult de atât, nu cunoaște sensul cuvântului „stagnare”, în special ce a ținut de ansamblul de care este responsabilă.

Prin natura meseriei mele am cunoscut mereu succesul pe scenă alături de colegii mei, ca dansatoare, iar mai târziu am reușit să îl cunosc prin copiii pe care îi instruiesc.

Sentimentul de bucurie imensă pe care îl simte atunci când își vede copiii fericiți după un spectacol reușit, nu poate fi egalat cu nimic în accepțiunea ei. A pierdut șirul concursurilor la care a participat, dar își amintește de Slatina, Arad, Deva, Vatra Dornei, Brăila, Tulcea, sau de deplasările în Italia, Germania, Ucraina, Republica Moldova.

Vârsta NU este un impediment, dar talentul și munca își spun cuvântul în dansul popular

Vine din zona Moldovei, iar dansul moldovenesc îl „mâncă pe pâine”, cum s-ar spune. Maria-Alexandra a încercat de-a lungul anilor, alături de tatăl său, să îngrădească împreună fiecare zonă principală a țării, deoarece folclorul românesc este unul foarte variat.

Au dansuri din zona Olteniei, Ardealului (de pe valea Someșului), Oaș, iar cel mai bine studiat este folclorul din zona Iași, pentru că până la urmă sunt moldoveni și asta au în sânge.

Cu siguranță, în toți acești ani i-au trecut tinerei instructor coregraf mulți dansatori prin mână care s-au făcut remarcați prin talentul pe care îl purtau pentru dans. Totuși, Alexandra adaugă faptul că acesta nu este singurul punct forte pe care trebuie să-l dețină un dansator pentru a ajunge pe cele mai înalte culmi.

Dacă nu există pasiune pentru ceea ce faci, talentul nu ajută întotdeauna. De asemenea, munca îmbinată cu pasiunea pot depăși chiar și talentul. Am cunoscut copii extrem de talentați care nu au vrut să își fructifice talentul, deși puteau practica cu ușurință dansul. Dar și copii care, deși nu dețineau un talent extraordinar, prin muncă și dăruire au reușit să ajungă la performanțe chiar mai înalte decât cei talentați. Din punctul meu de vedere talentul contează doar în momentul în care știi să îl fructifici. Cu timpul se pierde dacă nu îl întreții prin repetiții și muncă.

Iar dacă talentul e imperios necesar să se îmbine și cu alte elemente pentru a dăinui, vârsta, așa cum este și în viață, este doar o cifră. Alexandra mărturisește că a avut frumoasele ocazii de a întâlni formații de dansuri închegate din oameni între 50-60 de ani care emanau o bucurie fantastică pe scenă și transmiteau voie bună.

Pasiunea pentru dans – motivație pentru Maria-Alexandra Neagu după un accident rutier

Eșecul este combustibilul unui nou succes. Fiecare dintre noi, măcar o dată în viață, a avut frică de ceva. În același timp, îmi place să cred că acea frică a fost combătută într-un fel sau altul prin diferite mijloace.

Instrumentul Alexandrei de a trece peste un accident de autocar în drum spre un festival a fost dorința puternică de a se întoarce pe scenă cu aceeași energie bună și pozitivă în cel mai scurt timp. Operația, recuperarea, sedințele de fizioterapie au fost trecute cu brio, căci tânăra coregraf a purtat un strop mare de curaj ce i-a fost insuflat de către membrii familiei. Plăcerea pe care o simțea pentru dans a impulsionat-o să revină cât mai repede posibil.

Teama de a nu mai putea munci fizic pentru visul său a fost învinsă de motivația puternică de a nu lăsa cumpăna vieții sale să devină o povară și să fie la fel de săltăreață.

Maria Alexandra Neagu

Azi, după 4 ani este din nou în sala de repetiții alături de cei ce îi încălzesc sufletul. A necesitat răgaz pentru a se întrema, dar satisfacția pe care o simte acum printre copii a înlocuit toate suferințele.

Cu ce se mândrește Maria-Alexandra Neagu

Datorează tot ce este ea ca om azi familiei și tuturor celor care au crezut în abilitățile sale, în special copiilor. Până de curând simțea că cea mai mare bucurie era atunci când se exprima prin pași de dans. S-a dovedit în timp că mândria de neegalat e atunci când îți vezi copiii evoluând pe scenă.

Concentrându-mă pe ei, reușesc să primesc câte puțin din sentimentele minunate pe care le trăiam când eram pe o scenă!

Se fălește cu un tată care a muncit toată viața pentru pasiunea lui și că alături de el crește în acest domeniu.

Ca o mândrie personală, poate spune că depășirea provocării de acum câțiva ani în urmă și lecția primită odată cu accidentul primează în fața tuturor diplomelor, premiilor sau a titlurilor obținute.

Îi îndemn pe toți cei care iubesc atât folclorul cât și dansul să găsească mereu o cale spre el. Ceea ce mă reprezintă pe mine, prin exemplul propriu este gândul după care m-am ghidat de 4 ani: NU EXISTĂ LIMITE ATUNCI CÂND IUBEȘTI CU ADEVĂRAT CEEA CE FACI!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *