La o vârstă la care unii s-ar bucura de traseul academic parcurs și cariera formată, Nora Neghină s-a reorientat profesional. A lăsat roba de avocat și a decis să-și schimbe cursul vieții spre psihoterapie. A fost dintotdeauna orientată pe dezvoltarea personală și cultivarea stării de bine și a îmbrățișat o nouă ocupație. Vine în sprijinul semenilor fiind coordonatoarea primului program de formare în domeniul relațiilor intra și interpersonale, Inteligența Relațională, lansat de Pagina de Psihologie și Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie.
Consideră că este suma mai multor atribuții. De 13 ani se mândrește cu titlul de soție. Se iubește în varianta de mamă și cum s-a transformat într-un om mai bun datorită celor două fiice ale sale.
Este la bază avocat și, deși a renunțat la această meserie, pasiunea și implicarea nu au lipsit. Prin prisma exersării acestei meserii a dobândit multe abilități care au ajutat-o în noua profesie.
Încearcă să calibreze toate rolurile pe care le ocupă în călătoria sa prin viață. Per ansamblu, atunci când se privește în oglindă vede o femeie care poate să obțină ceea ce-și propune și să declare mulțumire oricare ar fi rezultatele.
Cum arată sufletul psihoterapeutului Nora Neghină
Nora Neghină recunoaște cu mare asumare și onestitate că în urmă cu câțiva ani a trecut printr-un soi de depresie. Odată cu această deprimare, a venit și nemulțumirea de sine pe care, în prezent, o gestionează foarte bine și se simte împăcată. A fost nevoie de muncă, de căutare, de regăsire, de motiv, de confirmări, de rost.
Îmi place că duc în cabinet autenticitate, și mai îmi place că sunt versatilă, pot să mă adaptez în funcție de context, să fiu jucăușă, serioasă, exigentă, permisivă, directivă, curioasă. Răspunsul însă la această întrebare ar fi arătat foarte diferit acum câțiva ani.
În interiorul omului cu părul creț și rebel, zace bunătate, creativitate, empatie, principii morale, iubire, bucuria de a fi, și pe de altă parte, de perseverență, egoism, încăpățânare, nesiguranță, critică, energie sau o forță „nedozată”.
Sufletul meu arată în exterior diferit de la o zi la alta sau de la o perioadă la alta, în funcție de evenimentele și experiențele cu care mă confrunt și pe care le trăiesc uneori mai bine, alteori mai prost.
Să ne îndreptăm spre anii copilăriei
Din partea tatălui a fost prima nepoată, și până la vârsta de 7 ani singura asupra căreia bunicii și-au revărsat din plin iubirea și atenția. Din partea mamei, era cea mai mică și drept urmare, cea mai răsfățată și căreia i se îngăduiau mult mai multe.
Copilăria sa s-a împărțit între cartierele Drumul Taberei și Militari. Părinții, cât și bunicii și-au pus amprenta ca Nora să primească cea mai bună educație și cele mai valoroase concepte după care să se ghideze. La rândul ei, le insuflă propriilor copii.
De la tata a înțeles că scopul vieții este plăcerea percepută ca binele suprem. Seriozitatea și dragul de învățătură au fost desprinse de la partea maternă. Cultivă mai departe încrederea promovată de ambii părinți.
Cea mai dragă amintire este convivialitatea meselor de Crăciun și Paște, însoțite de joaca sub masa din sufrageria bunicilor materni cu verișoara mea, Cristina, și „programele artistice” (recitaluri de poezi, cântece și dans) la care îi supuneam pe toți membrii clanului contra cost; precum și un joc pe care îl inventasem noi și îl denumisem „dracul și drăcoaica” care consta într-o bătaie monumentală cu perne.
Lucrul cel mai curajos din viață înfăptuit de Nora Neghină a fost reconversia profesională
Majoritatea oamenilor se apucă de psihologie după 30 de ani pentru că au nevoie să se cunoască. Nu toți ajung să profeseze, în schimb, Nora a ales să aprofundeze mai mult.
După șase ani de workshopuri de parenting, dezvoltare personală, terapie individuală, a decis să urmeze facultatea de psihologie în paralel cu o mulțime de alte atribuții.
După ce în iulie 2015 am intrat la facultate, în luna septembrie am rămas însărcinată cu cel de-al doilea copil. Uitându-mă acum în urmă, nu știu sincer cum am jonglat cu un job full-time de avocat, o sarcină, primul an de facultate, un copil de 6 ani și toate celelalte activități (printre care și organizarea unei conferințe de parenting). Ca terapeut acum pot spune că nu a fost un comportament sănătos.
A urmat formările în psihoterapie – terapie cognitiv-comportamentală, pe de-o parte, și terapia familiei, pe de alta. Din nou, era pe un comportament de supracompensare, care a adus evident după el burnout-ul.
Cea mai grea perioadă a fost în 2018 când a făcut o depresie, iar presiunea din partea familiei de a se reapuca de avocatură a simțit-o mai accentuată ca niciodată.
Nu s-a abătut de la alegerea sa, resursele necesare pentru a continua le-a găsit și dorința de a însoți și ghida clienții pe propriul lor drum, cu multă empatie și normalizare pentru toate experiențele prin care trec ei, este din ce în ce mai mare.
Prima certificare pe care a obținut-o a fost cea de trainer Mindsight (care include și abordarea terapeutică) din partea Institutului Mindsight din California (USA). Apoi certificarea ca psihoterapeut de familie și cuplu din partea Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie din București și certificarea ca psihoterapeut cognitiv-comportamentalist din partea Asociației Române de Terapie Comportamentală și Cognitivă (formare încă în curs).
Programul Inteligența Relațională – primul proiect din zona de dezvoltare personală
Nora Neghină provine dintr-o familie în care a învățat că una dintre misiunile oamenilor în viață e să nu-și iroasească clipele cu oameni cu care nu pot închega legături armonioase. A fost fascinată, se pare, ani buni de dinamica dintre indivizi și de diversele discuții pe tema socială.
A scormonit adânc ca să înțeleagă de ce fiecare om are nevoi proprii și de ce e bine să le fie respectate. De aici a venit ideea primului „copil profesional” conceput și livrat împreună cu colegii de la Pagina de Psihologie și Asociația AMPP, înghețat în martie 2020 din cauza pandemiei și imposibilității de întrevedere față în față.
Programul e construit în jurul ideii de relații și participanții parcurg o serie de module care vizează etapele de dezvoltare ale copilului și adolescentului și relația părinte-copil; etapele de dezvoltare ale cuplului și relația cu partenerii de viață; dezvoltarea sinelui și relația cu noi înșine, precum și comunicarea cu ceilalți și cum putem purta discuții dificile sau cum ne putem îmbrățișa vulnerabilitățile.
Oamenii apelează cu mult mai multă încredere și cu mult mai puțină reținere în zilele de acum la psihoterapeuți. Un lucru foarte bun, mai ales când se confruntă cu situații problematice. Din punct de vedere profesional sau diagnostic, sunt cam aceleași.
În zona de adulți și adolescenți, anxietate cu toate formele ei, depresie sau tulburări afective, tulburări de comportament alimentar, adicții și probleme relaționale (divorț, infidelitate, conflicte). În zona de copii, Norei îi place să lucreze cu tulburări de retenție, comportamente de gratificare și consiliere în parenting pe orice vârste.
Ceea ce diferă, sunt poveștile de viață și cum s-au construit mecanismele individuale care în prezent îi face pe clienți să caute suport, aspect de la care pornim și construim intervenția, iar partea aceasta este cea mai provocatoare.
Psihoterapeutul Nora Neghină rezonează cu omul Nora din prezent
Nora Neghină a avut curajul de a spune „da” unei noi aventuri, deși nu i s-a arătat foarte ușoară. Liniștea ce domnește în prezent asupra ei este răspunsul în fața alegerilor făcute. A avut capacitatea de a recunoaște că indiferent de vârstă, mai poate învăța noi achiziții.
S-a avântat cu asumare să-și formeze un viitor în universul științei sufletului și a comportamentului uman și este un exemplu bun de urmat pentru femeile care își repetă deseori „nu mai pot învăța pentru că…”
În ciuda lucrului asiduu și continuu și a perfecționărilor multiple, nu poartă regrete. Poate doar câteva temeri, dar în egală măsură se compensează cu firea sa curioasă. Crede în superputerea sa care e supraputerea tuturor fiiințelor umane și o bucură că a descoperit-o. Capacitatea de a ne modifica arhitectura cerebrală, hărțile mentale sau tot ceea ce înțelegem prin neuroplasticitate, crede Nora că este arma cea mai de preț pe care o deține fiecare dintre noi.
A primit la un moment dat franc în față păreri cum că nu deține ceea ce trebuie pentru a fi terapeut. A simțit fiecare critică, dar asta nu a determinat-o să se abată de la drumul ales.
Nora Neghină a înțeles totodată că fiecare își construiește propriul stil. Astăzi, ea însăși practică ceea ce predică în cabinet. Omul și terapeutul sunt unul și același.
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!