Cătălina Dumitrașcu

Când era mică, înainte de culcare, îi sorbea de pe buze vorbele tatălui care îi povestea despre cărţile lui Jules Verne. Nici măcar prin gând nu-i trecea că, peste ani, va deveni o tânără „franţuzoaică” odată cu admiterea la Sorbona. Cătălina Dumitraşcu a făcut sacrificii de tot felul pentru a ajunge aici, dar acum ea are tot viitorul în faţă.

 

Cătălina a fost fidelă în cei 12 ani de învăţătură, de până acum, unui singur liceu – Colegiul Naţional “I.L. Caragiale”. A avut un parcurs destul de lin, pentru ca ulterior să devină unul dintre elevii eminenţi ai renumitei instituţii de învăţământ din Ploieşti.

Nu a fost şefă de promoţie, însă anii petrecuţi în acest colegiu au fost încărcaţi de foarte multă emoţie: câteodată foarte multă fericire, câteodată lacrimi de crocodil, dar mereu emoţie.

 

Cătălina Dumitraşcu și conturarea visului franțuzesc

A simţit că este, într-adevăr, atrasă de ştiinţele umaniste în clasa a 9-a – când a fost repartizată la profilul de filologie bilingv franceză. Nu a avut neapărat inspiraţie în familie – tatăl este jurist, iar mama economist, aşa că şansele erau egale şi pentru sfera ştiinţelor umaniste şi pentru partea de ştiinţe exacte.

Pentru ea, visul franţuzesc a început să se contureze prin clasa a 11-a, atunci când a început un stagiu de voluntariat la Biroul “CampusFrance” din Bucureşti. Din toamna anului trecut, Cătălina a devenit parte din echipa Institutului Francez din Bucureşti.

La Sorbona, unde va fi în continuare colegă cu alţi doi absolvenţi de la “I.L. Caragiale”, Robert Minea şi Andrei Istrăţoiu, Cătălina a fost admisă la sociologie politică. Mai exact, va studia bazele sociologiei pe care dorește să o aplice apoi în speţe din sfera politică.

Voi studia activitatea politică şi mulţimea problemelor legate de formarea, distribuţia şi utilizarea puterii în societate. Intenţionez să continui cu studiile de master în acelaşi domeniu, poate despre egalitate de şanse, dar nu ştiu sigur încă. Viitorul sună bine şi sunt sigură că mi se va deschide foarte mult orizontul.

 

Cum va arăta viața Cătălinei din toamnă

Cătălina este super-pregătită pentru noua ei etapă din viaţă. Cunoaşte aproape totul despre francezi, a învăţat imnul lor acum ceva ani şi l-a cântat prima dată cap-coadă toamna trecută, când a fost la Nantes.

Cel mai mult la francezi admiră faptul că sunt naţionalişti, ceea ce îi trezeşte un sentiment plăcut. Bineînțeles că este atrasă de parfumurile franţuzeşti, iar primul lucru când va ajunge la Paris, își propune să savureze o cafea pe celebrul Champs-Elysees.

Cel mai dor îi va fi de oamenii pe care îi lasă acasă, dar le-a spus tuturor ca îi aşteaptă la Paris. Cu siguranţă, însă, ea va petrece toate vacanţele şi sărbătorile acasă, pentru că este îndrăgostită de oraşul unde s-a născut. O să îi lipsească Ploieştiul, deşi, spune ea, a devenit mic pentru o tânără ca ea şi pentru nevoia ei de cunoştere. Dar ceva din el va rămâne mereu în inima ei.

Admiterea la Sorbona are nişte ani de muncă în spate, care mă bucur că s-au materializat, pentru că mă motivează să continui să dau ce am eu mai bun. Cred că secretul este dorinţa suficient de arzătoare cât să te determine sa faci orice pentru a-ţi atinge scopul. Cu siguranţă şansele sunt mari, atâta timp cât munceşti mult, eşti serios şi pasionat de ceea ce faci.

Ca şi ceilalţi colegi ai ei, Cătălina Dumitraşcu va plăti aproximativ 200 de euro pentru fiecare an de studiu la Sorbona. Va mai avea nevoie, însă, de bani importanţi pentru viaţa de zi cu zi şi cazarea la Paris, cheltuieli care vor fi suportate de către familia ei. Intenţionează să îşi găsească ceva part-time de lucru, cât să reuşească să îşi plătească chiria sau căminul în Franţa, pentru că nu vrea sa îi chinuie pe ei încă nişte ani.

 

Rolul celor care au încredere în tine

Cătălina Dumitraşcu consideră că părinţii ei au făcut deja destul pentru viitorul ei. Despre tatăl său îşi va aduce aminte mereu cum îi povestea din cărţile lui Jules Verne, pe care le vedea ca pe nişte adevărate aventuri. Ea crede că şi acum s-ar putea transpune într-un balon cu aer cald. Nu a renunţat nici astăzi la autorii francezi, iar ultimul pe care l-a citit a fost Charles Baudelaire.

Pe Cătălina, ceea ce o inspiră cel mai mult în realizarea planurilor ei sunt oamenii de care s-a înconjurat în ultimii ani. Nu este un lucru uşor dar spune că, din ochii unui viitor student de ştiinţe şi sociologie politică, există speranţă! Are incredere în generaţia ei că se va demonstra acest lucru.

Tânăra cu mari ambiţii din Ploieşti intenționează să continue cu un master, dar mai departe de asta nu s-a gândit. Şi asta pentru că ea ştie că i se vor ivi multe oportunităţi, pe care le aşteaptă cu mare drag.

Ce şi-a dorit foarte tare sa facă până acum s-a întâmplat anul trecut, chiar de ziua Franței pe 14 iulie. A participat, ca invitată, la o recepţie organizată la Ambasada Franţei din Bucureşti. A fost un premiu special pentru ea, o recunoaştere a celor din jur pentru înununarea cu succes a unei munci de ani de zile. A fost un imbold imens pentru ea să continue pe acest drum.

 

Cătălina Dumitraşcu: „Nu m-aș da înapoi de la nimic!”

Cătălina și-a făcut întotdeauna timp pentru ea. Îi place mult să asculte muzică, să cânte şi să danseze. Nu îi place să se uite la filme – pentru ea, deconectarea perfectă este în natură. Prietenii ştiu foarte bine asta şi evită să o invite la un film, varianta cea mai bună fiind o plimbare, o mâncare bună la un restaurant sau orice altceva mai dinamic.

Ca hobby, înainte de pandemie, îi plăcea să meargă cu trenul. O relaxa, îşi încărca bateriile şi simțea că are mai mult elan. Așa făcea deseori naveta Ploieşti-Bucureşti.

Copilăria i-a fost marcată de iubirea pentru animale. A avut un câine, un rottweiler, care îi era ca un frate. A făcut şi călărie şi, o dată, chiar i-a dat un sărut unei… foci. Momente extrem de plăcute dar care, ulterior, s-au transformat în zile de chin – pentru a elimina mirosul de peşte din părul ei…

Sunt chiar simpatice focile. Cred că şi cu o cămilă am avut tentativa asta, dar m-am speriat puţin… Era mai mare decât în desenele animate. Mie îmi place foarte mult adrenalina, m-am dat anul acesta pe cea mai lungă tiroloană urbană, în Dubai, şi a fost absolut genial. Nu m-aş da înapoi de la nimic.

Cătălina Dumitrașcu

Perioada petrecută în casă, din cauza pandemiei, a fost teribilă pentru ea – i-a fost greu să nu se vadă cu mulţi dintre cei dragi, ea trăind ca să socializeze! A sperat neîncetat la ziua în care se vor putea îmbrăţişa iarăşi, şi aşa a trecut timpul. A iesit din casă doar pentru cumpărături, pentru familia ei, pentru bunici, dar cel mai tare a marcat-o noaptea de Înviere. Atunci a plâns…

 

Sfatul unei studente de elită

Acum, Cătălina se bucură de vacanţă, dat fiind faptul că a terminat cu „examenul maturităţii”. Pentru cei care vor să-şi atingă visul, viitoarea absolventă de Sorbona are şi un sfat. Spune că fiecare trebuie să continue să îşi spună că poate, că va reuşi. În acelaşi timp, să facă tot ce le stă în putere pentru visul lor.

Nu ascultaţi de gurile rele! Singurii care pot decide pentru viitorul vostru sunteţi VOI!

Cum să nu-i dai dreptate Cătălinei?

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *