Chef Alexandru Dumitru

A plecat în America să lucreze doar pentru a strânge bani să viziteze New York-ul și s-a întors în țară bucătar cu acte în regulă! Aceasta este, pe scurt, povestea de succes a lui Chef Alexandru Dumitru, desemnat în 2019 Bucătarul Anului în România de ghidul Gault & Millau.

 

El este, practic, unul dintre exemplele solide în care, pur și simplu, meseria îl alege pe om. Se întâmpla în 2012 când Alex Dumitru a vrut să își urmeze visul de a vedea Statele Unite.

A plecat cu o viză de muncă fără a ști ce îl va aștepta în ziua următoare, acceptând un job de „om la vase” într-un restaurant din incinta unui hotel. Totul doar pentru a câștiga niște bani care să îi permită să viziteze New York-ul. Apoi, o întâmplare oarecum amuzantă l-a adus în bucătărie, de unde nu a mai ieșit până în prezent.

Tipul care trebuia să îmi arate cum să spăl vasele s-a îmbolnăvit, iar eu nu știam să folosesc mașinăriile și atunci, au venit câțiva băieți din bucătărie să mă ajute. Unul dintre ei m-a ajutat mai mult și, în momentul când a vrut să se întoarcă în bucătărie să își mai facă din treburi, l-a rugat pe altul, care venise să lase niște vase murdare, să mă ajute. Acesta a refuzat, s-a iscat un conflict verbal, și apoi l-a stropit pe cel care mă ajutase cu un furtun cu apă sub presiune pentru îndepărtarea murdăriei de pe vase. Celălalt a luat o farfurie murdară și i-a dat în cap cu ea. Cum hotelul nu tolera asemenea incidente și eu eram singurul martor ocular, amândoi au fost concediați pe loc. După ce am dat explicații poliției, managerului hotelului și bucătarului-șef, acesta din urmă m-a întrebat dacă nu vreau să vin la bucătărie pentru că rămăsese fără doi oameni, găsea greu înlocuitori și văzuse că vorbesc bine engleza. I-am răspuns că vin, dar nu mă pricep foarte tare, însă el a insistat că îmi va arăta totul. Așa a început aventura mea și nu s-a mai terminat niciodată!

 

Chef Alexandru Dumitru: „Trebuie să fiu un exemplu după titlul de Bucătarul Anului”

Revenit în țară în urmă cu aproape cinci ani, Chef Alexandru Dumitru a căpătat tot mai multă recunoaștere în domeniul său de activitate, iar recent, a devenit un abonat al celor mai prestigioase distincții pentru bucătarii de top.

În 2018, a fost recompensat de ghidul Gault & Millau cu distincția Terroir pentru colaborarea cu producătorii locali, iar în 2019, același respectat ghid l-a desemnat Bucătarul Anului în România.

Primul premiu a venit total neașteptat, la al doilea, eram deja mai cunoscut și munceam cu mai multă încredere. Dar asta a însemnat mult munca din spate, care a fost reală și nu am ars etapele. Iar când le-ai făcut pe toate este clar că știi tot ce se întâmplă în industria asta și te obișnuiești și cu stresul și cu munca în exces. Este și mai greu acum după această distincție pentru că toată lumea este cu ochii pe tine și trebuie să fii un exemplu pentru cei care te urmăresc și vor să îți calce pe urme. La fel ca și în fotbal, te uiți după cei din elită, nu la cei din Divizia C!

 

Străbunica lui, sursa de inspirație pentru propriul restaurant

Chef Alexandru Dumitru a deprins pas cu pas tainele artei culinare, fiind „trainuit”, termen pe care chiar el mi-a spus că este folosit în domeniu, pe bucătăria clasică franțuzească. Acum, lui Alex îi place să intre în bucătăria tradițională și să o pună într-o lumină modernă, totul cu ingrediente 100% naturale, sălbatice sau crescute în grădina proprie.

Asta îl definește în prezent, mai ales de când și-a deschis propriul restaurant, Anika, pe 26 februarie. I-a fost nu greu, ci foarte greu, mai ales că toate economiile strânse în ultimul deceniu au fost investite aici și că, peste două săptămâni, starea de urgență decretată în urma pandemiei de coronavirus i-a dat complet planurile peste cap.

Mi l-am dorit atât de tare încât am fost dispus să merg până la capăt pentru acest vis. Să am un restaurant al meu, unde să mă exprim așa cum îmi doresc, să mă desfășor așa cum simt, să nu mai fiu direcționat în vreun fel, ci să fiu liber să creez și să fac ce simt că trebuie să fac. În plus, îmi doream să fac pasul acesta, să fiu independent pentru că era o ambiție de-a mea să văd dacă sunt bun la asta.

Chef Alexandru Dumitru s-a născut pe 18 iunie 1989 la Ploiești, iar cele mai frumoase momente de care își aduce aminte vin din perioada în care a fost crescut de bunici și de străbunica lui, Anika, în satul Varnița din comuna prahoveană Șirna.

Și cum primele lui amintiri legate de mâncare îl duc cu gândul mereu la bucatele străbunicii, a considerat că este firesc să dea numele Anika restaurantului său. Practic, noul business al lui Chef Alexandru Dumitru are legături adânci cu copilăria lui, așa că a adus o notă de modernism în bucătăria tradițională românească, lucru absolut necesar pentru a rămâne vizibil pe piață.

Noi nu facem o reinterpretare, luăm anumite rețete și povești și creăm un dish în jurul lor. Nu facem sarmalele puse în cap, iar când facem sarmale le facem cum sunt ele. În vară, am avut în meniu sarmale reci, cu urdă și hrișcă și învelite în foi de viță murate, și au fost foarte apreciate. Trebuie să fim mereu atenți pentru că am gândit acest restaurant în special pentru turiști. Și asta îmi doresc atunci când vin aici: să guste din ceva ce conține un pic din adevărata Românie. Gastronomia ajută foarte mult să cunoști un popor, iar fiecare preparat are o poveste transmisă de ospătar, șeful de sală sau de somelierul Andrei Popa. De aceea, restaurantul este mic ca să putem avea grijă de clienți.

 

În jumătate de an, a trebuit să se reinventeze de câteva ori din cauza pandemiei

Conceptul inițial era ca restaurantul să funcționeze doar patru ore pe zi timp de patru sau cinci zile pe săptămână, iar clienții să își comande cel puțin patru feluri de mâncare, alături de mai multe soiuri de vinuri românești. Cum situația din timpul verii a fost destul de instabilă din cauza pandemiei de coronavirus, lui Chef Alexandru Dumitru i-a venit o altă idee inspirată.

Când am văzut că se îngroașă gluma, am lucrat fără meniu și ne-am bazat strict pe ce avem. Noi mergeam zilnic la piață și la grădina pe care o avem și găteam doar cu ce ne întorceam în ziua respectivă. A fost și un semn de respect din partea oamenilor care veneau și aveau încredere în mine pentru că ieșeau din zona de confort de a da pagină după pagină din meniu și se lăsau pe mâna noastră.

Situația specială din 2020 l-a obligat pe Chef Alexandru Dumitru să se reinventeze de câteva ori din momentul deschiderii propriului restaurant, Anika. Ultimele restricții l-au făcut să regândească întregul concept și să se întoarcă la locul unde s-a pus piatra de temelie a carierei sale de bucătar.

Am mers în memoriile mele din America pentru că acolo erau foarte apreciate restaurantele care serveau pui prăjit. Am văzut că este o nișă de exploatat la noi și așa am lansat Anika Fried Chicken cu mâncare doar cu ingrediente naturale și care se pretează și la livrare și la pick-up și poate fi consumată și la noi pe terasă. Iar veniturile sunt mai mari decât în perioada în care restaurantul era deschis.

 

Ce mănâncă un bucătar de top?

Așa cum un scriitor de succes are o operă de căpătâi, la fel și un bucătar renumit trebuie să aibă un fel de mâncare preferat. Pe care să îl gătească, dar și pe care să îl savureze.

Cum curiozitatea era prea mare pentru a nu afla ce mânâncă un bucătar de top, l-am întrebat pe Alexandru Dumitru și care sunt gusturile sale în materie de gastronomie.

Totul depinde de sezon. Primăvara, îmi plac urzicile și mereu le-am folosit în restaurant, vara, mănânc brânză de burduf de la munte cu roșii adevărate de fermă. Îmi place foarte mult și carnea de oaie, care a stat mereu la noi în meniu. Îmi place să mănânc de toate pentru că sunt gurmand și prin natura meseriei, nu există ceva să nu îmi placă. Cel puțin, încerc o dată, iar dacă nu îmi place nu mai mănânc și a doua oară. Îmi place să mănânc și orez cu lapte sau fidea cu lapte, cu care am crescut, sunt dish-uri normale. Îmi plac și mie cartofii prăjiți, să nu credeți că acasă mănânc ce gătesc la restaurant că nu am cum.

 

Chef Alexandru Dumitru, implicat într-o cauză umanitară

Ca o recunoaștere a calității muncii sale, Chef Alexandru Dumitru a publicat una dintre rețetele sale în cartea de bucate “Romania’s Greatest Chefs”, alături de cei mai mari 28 de bucătari din țara noastră. Totul pentru o cauză nobilă: construirea primului spital național de copii pentru cancer, boli grave și traumă, campanie inițiată de Asociația Dăruiește Viață și intitulată #NoiFacemUnSpital.

Practic, cei mai cunoscuți 29 de bucătari români și-au oferit una dintre rețete pentru acest ghid culinar, care poate fi descărcat gratuit, cu rugămintea de a da darul mai departe și de a face o donație în contul Asociației Dăruiește Viață.

Cred că, mai mult, cei care au creat cartea sunt mai de lăudat, noi doar am dat o rețetă, am dat un share campaniei și ne-am asociat numele. E bine să ajuți dacă o poți face!

Chef Alexandru Dumitru nu este prea optimist în privința felului în care va arăta anul 2021, mai ales din cauză că nu îl vede prea liber din punct de vedere al circulației turiștilor, o verigă importantă în afacerea lui. În același timp, atenționează și în privința restricțiilor impuse de autoritățile naționale, care au efecte majore în întregul ecosistem din care face și el parte.

Noi depindem de oamenii care călătoresc, și așa este toată industria, la fel cum de mine depind producătorii care trebuie să își vândă marfa și de ei alții care trebuie să își vândă semințele și tot așa. La fel și cei care fac munca de câmp. E un lanț pe care de multe ori guvernul nu îl vede. Închizi restaurantele, dar nu ne închizi numai pe noi, sunt oameni care au ferme și unde își mai duc marfa? Pentru că supermarket-urile nu prea cumpără din România, din păcate. Situația e mai complicată și oamenii nu văd povestea din spate pentru că nu au timp și fiecare le are pe ale lui. Iar când se întâmplă ceva de genul ăsta, cel mai mult suferă micii antreprenori. Adică, cei care ar trebui să fie baza într-o societate normală.

Totuși, Chef Alexandru Dumitru a încheiat într-o notă optimistă, transmițând cititorilor Elita României și, totodată, celor care vor să îi calce pe urme, să viseze în continuare și să nu se oprească niciodată până nu obțin ce își doresc.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *