Când statul taie fondurile pentru cercetare, nu te aștepți să mai vezi oameni inovatori dornici să își dezvolte ideile aici. Dincolo de realitatea prezentată insistent în mass-media, avem o Românie paralelă, una sănătoasă, care dă speranță acestei țări. Din aceasta face parte și Claudiu Butacu alături de colegii săi din echipa EFdeN. Ei vor reprezenta România în finala campionatului mondial de case solare din Dubai. În continuare vă invit să aflați mai multe detalii de la Claudiu Butacu despre casele inteligente, inovație și dorința de a schimba imaginea României.

 

Claudiu Butacu este un tânăr născut și crescut în Bacău. După absolvirea liceului, a ajuns în capitală împins de dorința de a studia ingineria instalațiilor și pentru a cunoaște lumea.

A fost pasionat de mic de echipamentele electrice și făcea diverse experimente cu boxe, led-uri și tot ce prindea de la tatăl lui. Și-a urmărit tatăl la câteva lucrări de instalații electrice și căuta mereu părțile diferite, inovații și automatizări. Faptul că primea un răspuns pe bază de analogii la fiecare întrebare, l-a ajutat mult pe Cleo (cum îi spun prietenii) să înțeleagă mai bine mecanismele acestora.

Timpul a trecut, dar acest sistem de învățare l-a ajutat să fie azi unul dintre cei mai mari inovatori români. Claudiu Butacu va reprezenta în noiembrie 2018 România, alături de echipa EFdeN, la cea mai importantă competiție internațională de locuințe solare, Solar Decathlon Dubai. În finală s-au calificat 21 de echipe din 16 țări.

Ce este EFdeN

Proiect educaţional şi de cercetare, EFdeN este derulat de o echipă de tineri arhitecţi, ingineri, comunicatori şi manageri, studenți motivaţi să devină viitori lideri ai României.

Proiectul ține cont de sustenabilitate, eficiență energetică, dezvoltare urbană și durabilă. Sunt de fapt cerințele generației prezente, fară a compromite șansele generațiilor viitoare de a-și satisface propriile necesități.

Prototipurile EFdeN sunt echipate cu cele mai bune echipamente și finisaje care să răspundă unui concurs de arhitectură de nivelul Solar Decathlon.

Frumosul poate fi reprezentat și prin simplitate, nu doar prin produse luxury.

Claudiu Butacu compară prototipurile EFdeN cu autoturismele din showroom care au o echipare de top sau mult peste cele standard. Diferența o reprezintă recuperarea investiției.

În România, întrebarea despre timpul de amortizare a investiției se află în top 10 întrebări despre proiect. În schimb, în alte comunități nu se pune problema amortizării decât după ce sunt satisfăcute curiozitățile de tip confort, plăcut, sustenabil, reciclabil. Abia apoi, recuperarea sau câștigul financiar.

Claudiu Butacu și Mihai Toader Pasti sunt cei doi buni prieteni care au fondat și crescut proiectul EFdeN. Deocamdată, ei nu sunt neapărat antreprenori. Nu prestează servicii și nici nu fac profit. Doar activează într-un ONG, unde au o altă modalitate de a face fundraising și de a strânge parteneri.

Pe scurt, ei incearcă să atragă parteneriate care să îi susțină cu materiale, produse, servicii și, cel mai important, know-how pentru a dezvolta proiectele. Va exista și o zonă de antreprenoriat pentru care se pregătesc de ceva timp și pe care o vor anunța când se vor simți pregătiți.

Este un triunghi în care cei doi cred foarte mult: universități – EFdeN – mediul public privat. Aici, fiecare se implică și oferă cunoștințe, iar de rezultat se bucură o țară întreagă. Tot ce fac ei are un important caracter educațional: vor să inspire, să schimbe mentalități, să evolueze. Cu toate că nu e deloc ușor și nu le iese mereu tot ce își propun, se bucură de realizările pe care le au nu doar pentru ei, ci și pentru românii de pretutindeni.

 

Cum arată locuința viitorului văzută de Claudiu Butacu

Claudiu Butacu EFdeN

EFdeN Signature, câștigător al tuturor testelor de comparație cu orice locuință deja existentă

Am dorit să aflu de la Claudiu care sunt cele mai mari probleme ale locuințelor actuale din punct de vedere energetic și cum cum pot fi ele remediate prin tehnologia verde. Se pare că încă nu conștientizăm ce se întâmplă la nivel de eficiență energetică. Locuințele românilor sunt în mare parte ineficiente. Au mari pierderi de căldură și sunt construite în toate felurile posibile.

Putem ajunge la locuințe fără facturi lunare și care să nu coste mult mai mult decât cele scoase deja la vânzare. Acestea să folosească tehnologii deja existente, verzi și economice. Dar, mai mult de atât, locuințele pot fi sustenabilie, prietenoase cu mediul. Condiția e să încurajăm producătorii locali, să folosim materiale reciclate sau usor de reciclat.

Locuința viitorului este cea în care folosești sustenabil toate resursele, fără palate cu zeci de camere, fără înălțimi mari pentru a ne simți regi. Este atent proiectată pentru a dimensiona sistemele de încălzire, răcire și ventilare, pentru un consum prietenos. Nu ar trebui să lipsească echipele multidisciplinare, care să se ocupe de tot – de la proiectare la execuție și finisare. De asemenea, autoconsumul: locuința să-și producă energia pe care o consumă, să înmagazineze și să trateze apa folosită fie de la ploaie, fie din alte surse apropiate.

Percepția românului este că astfel de locuințe sunt scumpe și că nu sunt făcute din materialele cu care s-au obișnuit. Dacă nu e cărămidă d-aia groasă sau betoane și stâlpi groși, mulți cred că nu ține la cutremure și la petreceri.

 

Prejudecățile românilor despre casele inteligente

Cei doi tineri sunt întrebați constant de ce construiesc pe lemn sau structură metalică, mirați de parcă ar cădea ca în Povestea Purcelușilor cu cele 3 case. Ei încearcă să demonstreze siguranța cu planuri, detalii de execuție, îmbinare și tehnologia din spate.

Pe întreaga ei durată de viață, orice locuință se împarte în investiția inițială, mentenanță și facturi. Doar 15-20% înseamnă investiția în locuință, valoarea generată de o locuință pe parcursul a 50 de ani. Din acest motiv, o casă cu o mentenanță scăzută, fără facturi, este mai eficientă din punct de vedere al costurilor. Încet dar sigur crește numărul celor care construiesc în această direcție și care locuiesc în astfel de case.

Pentru cei care doresc să-și reducă din cheltuielile cu locuințele, echipa EFdeN a realizat un Ghid al Condițiilor de Confort. Din acesta se poate învăța cum să se eficientizeze o locuință deja existentă sau cum să gândească locuința pe care urmează să o construiască. Însă cel mai bine se pot convinge după ce vizitează o astfel de casă.

Claudiu atrage atenția asupra unei greșeli des întâlnite. Unii instalează câte un kit de panouri fotovoltaice sau pun o izolație clasică pe casă și se așteaptă ca printr-o singură modificare să le dispară facturile. Așteptările trebuie să fie mereu realiste. Din acest motiv, pentru un prototip de casa EFdeN, o echipă de 60 de oameni investesc mai bine de un an în proiectare, cercetare, teste și abia apoi se pun pe treabă.

Claudiu Butacu EFdeN

 

 

Președintele țării, prezent la lansarea casei inteligente

Când Claudiu și Mihai au demarat EFdeN, în urmă cu 6 ani, și-au propus să facă proiecte atât de importante încât însuși președintele statului să fie prezent la lansare. Visul lor a devenit realitate la lansarea casei EFdeN Signature, după ce Klaus Iohannis a aflat povestea proiectului și importanța acestuia pentru România. Prezența președintelului este o confirmare că proiectul educațional EFdeN este pe un traseu bun. Cei doi au pus fundamentele unui program care formează viitori specialiști și le acordă tinerilor șansa de a rămâne în țară, de a lupta pentru o Românie mai bună.

După lansare, casa a fost deschisă publicului larg toată luna august. Și-au dorit un feedback real al publicului vizitator. Tineri, familii, specialiști, profesori și multi alții și-au dat cu părerea despre locuința propusă de ei. Din concluziile trase, au extras ce au considerat util și vor încerca să adapteze pentru următoarele etape.

Claudiu Butacu EFdeN

Claudiu Butacu & Klaus Iohannis

Cum să faci performanță în România

Provocarea de a pleca din țară este tot mai mare, mai ales pentru cei care fac performanță. Sunt buni, sunt râvniți afară și li se oferă multe avantaje. Este foarte greu să nu accepți. Dacă nu creștem avantajele pentru a ne păstra tinerii, o să-i pierdem în continuare, e de părere Claudiu.

Claudiu și Mihai au avut șansa de a fi implicați ani de zile în proiecte internaționale. Au vizitat lumea, au cunoscut alte culturi i-au invitat pe alții în țară. Așa au realizat mult mai bine că românii sunt oameni frumoși și valoroși, cu foarte mare potențial. Sunt atâtea și-atâtea modele de bune practici, ușor scalabile… Trebuie doar implicate pentru a revitaliza o țară superbă.

Elitele României sunt acei oameni care au pus România pe harta lumii și care fac zi de zi ceva pentru ca țara să fie mai bună. Toți cei care se regăsesc în această explicație, să o țină tot așa, că avem mare nevoie de ei. Cât despre tineri, cred foarte mult în cei muncitori, sinceri și cu viziune. Trebuie doar să prindă trenul potrivit, să fie răbdători și determinați. Să-și aleagă mentorii potriviți și să nu se lase influențați de prietenii și colegii care le spun că nu se poate… pentru că #sepoate!

Vise, priorități și planuri de viitor

Deocamdată, Claudiu și Mihai  se concentrează pe următoarea participare la Solar Decathlon. După acest concurs, vor relua pregătirile pentru dezvoltarea prototipurilor de locuințe la scară mai mare. Acesta e un proiect de durată care necesită mult timp, multă pregătire, găsirea echipei potrivite.

E foarte importantă înființarea unei companii care să urmărească această direcție, fără a afecta parcursul proiectului educațional EFdeN. Ei își doresc formarea unei echipe de management care să continue activitățile și participările în anii următori. La începutul anului 2019, cei doi vor anunța mai multe detalii despre aceste direcții care acum nu reprezintă o prioritate pentru tinerii inovatori.

Oamenii din jurul nostru, fie că ne-au fost mentori sau exemple negative, susținători sau nu, ne-au ajutat să înțelegem contextual și ne-au pregătit să înfruntăm greutățile în orice moment. Sunt foarte mulți care ne-au motivat și împins de la spate, alături de care am învățat foarte multe, și uneori am suferit împreună. Dar și mai mulți cei care ne-au zis că nu avem nicio șansă și că nu vom schimba nimic în România.

Cu astfel de tineri, România nu și-a epuizat șansele de a renaște din propria cenușă. Oameni precum Claudiu Butacu și restul echipei trebuie încurajați și motivați să ducă mai departe astfel de proiecte.

Dacă aveți ocazia să fiți în Dubai începând cu 14 noiembrie 2018, treceți și pragul casei EFdeN. Ea va fi deschisă publicului larg timp de două săptămâni. Cei care au inițiat acest proiect își doresc cât mai mulți români în vizită. Haideți să ținem pumnii echipei românești la finala campionatului mondial de case solare!

 

Foto Credit: Dragoș Asaftei

 

* Contactul cu Claudiu Butacu a fost facilitat de către Oraan Mărculescu. Dacă știi și tu români remarcabili, ajută-ne să-i cunoaștem!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *