Claudiu Ciudor

Lumea freelancingului nu mai are secrete pentru Claudiu Ciudor care nu ar renunța niciodată la ce a construit până acum. Ajuns la un nivel experimentat, poate oferi sfaturi utile oricărui novice în domeniu.

 

Claudiu Ciudor este un tânăr ale cărui aspirații nu s-au sincronizat niciodată cu vârsta. Ajuns pe culmea freelancingului unde și-a făcut deja un renume, acest tânăr ambițios și curajos nu își imaginează că ar face altceva.

Lumea freelancingului este una extrem de competitivă unde fiecare încearcă să taie o felie din imensa pizza din care se hrănesc toate țările lumii. Pentru non-natives povestea este mai complicată deoarece nu au prea des acces la proiecte de copywriting pentru companii din străinătate.

Totuși, românilor le rămâne șansa de a lucra cu conaționalii care abia de câțiva ani au înțeles că freelancingul este mai mult decât o meserie. Este o vocație, un hobby și o pasiune, iar oamenii pun tot sufletul în proiectele lor.

Le-a trebuit ceva timp până ca firmele să pună anunțuri cu joburi remote, dar lucrurile se schimbă ușor-ușor în bine.

 

Cine este Claudiu Ciudor?

Claudiu Ciudor e un copil bătrân care nu-și dorește nimic altceva în lumea asta plină de oameni care aleargă după like-uri pe Instagram și țoale de firmă, decât să se așeze în iarbă și să se bucure de prospețimea acesteia.

Să stea cu ochii închiși înconjurat de copaci, în frunzișul des al pădurii și să asculte freamătul codrului și cântecul păsărelelor. Fără task-uri, fără ore de bifat, fără time management.

Dar… asta momentan nu-i posibil, așa încât Claudiu nu este decât un tânăr freelancer în domeniul marketingului online, cu multe vise mărețe spre viitor.

Claudiu Ciudor

Ce studii are Claudiu Ciudor?

Claudiu Ciudor are o licență și un masterat în Comunicare și Relații Publice care nu s-a terminat cu prezentarea dizertației. Și-a dat seama chiar la timp că teoria nu face cât două cepe degerate și nu a mai continuat.

Dorința lui cea mai profundă a fost să aibă studii într-un domeniu tehnic, producție sau domenii mult mai practice. Totuși mintea nu se sincroniza cu sufletul căruia îi plăceau scrisul, poveștile, poezia, la general latura umană a lumii.

Dacă ar putea da timpul înapoi nu ar mai face nicio școală. Ar lua calea voluntariatului și al internshipurilor din care ar putea să învețe mult mai multe.

Sistemul educațional din România nu vrea să dezvolte tinerii, iar lipsa de practică și de experiență pun piedici oricui.

Totul despre lumea freelancingului

Freelancingul este o lume virtuală unde oamenii care au renunțat la sistemul “9 to 5″ au găsit libertatea. Toți au găsit-o lucrând la proiectele atractive și alegând colaboratorii.

A fi freelancer nu se referă doar la „distracția” de a-ți alege colaboratorii și proiectele, dar la învățarea continuă. Mediul este unul dinamic, pentru a rămâne pe piață un freelancer trebuie să caute mereu oportunități sau să țină cu dinții de cele pe care le are.

Învățarea și formarea continuă nu este opțională. Este o regulă pentru a putea crește și rămâne pe piață.

Claudiu Ciudor a devenit full time freelancer și nu are nici cea mai vagă dorință de a se întoarce pe piața muncii ca angajat. Experiența și povestea sa cu freelancingul durează de 7 ani.

În acest timp a realizat, după cum spune el, faptul că „freelancingul nu este pentru mine și nu ar trebui să fie pentru nimeni doar o modalitate de a câștiga bani, ci un adevărat stil de viață.”

Deși viața de freelancer poate aduce oricui bucurii de neimaginat, unii oameni nu pot să înțeleagă acest sistem. Claudiu Ciudor a încetat de mult să le mai explice ce face. Le zice doar că stă acasă și scrie toată ziua, iar din asta trăiește.

Mai mult, nu îi mai pasă de reacția lor. Oricum în ochii lor va fi tipul ăla ciudat, care stă acasă ca un leneș și nu produce nimic pentru societatea asta.

Claudiu Ciudor este un freelancer pentru care nu au existat încă momente grele. Domnișoara care îi este alături l-a ajutat în orice moment și nu a simțit niciodată discomfort de-a lungul anilor.

Se zbate zilnic să își termine proiectele și taskurile la timp fără “urecheli” de la clienți, dar asta nu i se pare a fi un moment greu.

Cum a ajuns Claudiu freelancer

În facultate, nevoia l-a împins spre freelancing pentru a face bani de buzunar. Deși în liceu lucrase câteva luni și credea că va ajunge un angajat model într-o companie care îl va ajuta și înțelege, aceste vise s-au spulberat rapid. Un job full time nu a fost ce își dorea.

La început a plonjat în freelancing pentru a câștiga mai mult. Abia peste ceva timp a înțeles că este mai mult decât o sursă adițională de bani. Era de fapt o cale de a câștiga mai multă experiență în timp ce poți avea și multă libertate.

În timpul facultății a alternat freelancingul cu jobul, iar culmea a fost că i-a ieșit mult mai bine prima variantă. Și-a dat demisia de 3 ori de la 3 joburi diferite, iar de fiecare dată a încercat să se lanseze ca freelancer.

Avea deja proiecte care să îi rotunjească veniturile ținându-l pe linia de plutire, dar nu era destul.

Anii au trecut, iar în viața lui Claudiu Ciudor a apărut o persoană fără de care viața lui de azi nu ar fi fost la fel. Persoana care îi e apropiată sufletului său l-a ajutat în drumul spre stabilitatea din freelancing.

Logodnica sa este adepta unui job și a unui salariu fix, iar acest lucru i-a lăsat lui libertatea să fluctueze ca venituri. În prezent freelancingul este mai mult decât o joacă sau o pasiune pentru el. De câțiva ani este așa.

Nu m-am mai gândit vreodată la CV, JOB, BIROU…  Sper eu să continui la fel de frumos, mai ales acum când am căpătat ceva mai multă dexteritate în domeniu, în relația cu clienții și în organizarea vieții mele.

Sfaturi pentru freelancerii începători

Întrebat ce sfaturi ar oferi freelancerilor începători, Claudiu Ciudor spune așa:

  1. NU TE LĂSA de asta! Indiferent de circumstanțe și de împrejurări
  2. NU PREȚUL UNUI PROIECT CONTEAZĂ! Ci relația legată cu omul pentru care ai livrat acel proiect
  3. LASĂ DEOPARTE IDEALURILE! Ești într-o piață concurențială, iar viața nu-i ca-n cărți.

Viața unui freelancer este plină de provocări, iar freelancerii știu asta încă de la început. Dacă în primă fază un freelancer consideră lucratul de acasă o problemă care stă în calea creativității, pe parcurs apar și altele.

Aceiași pereți văzuți zilnic îți pot aduce blocaje când vine vorba de copywriting, dar când simți că nu mai poți, poți ieși afară și lucra de oriunde. Doar de asta te-ai făcut freelancer.

Apoi, când ajungi să ai multe proiecte, timpul ți se pare cea mai mare problemă. Ai vrea ca ziua să aibă mai mult de 24 ore, dar într-un final îți vei da seamă că va trebui doar să te organizezi mai bine. Time management este cuvântul cheie când ajungi freelancer.

Dacă ești productiv poți să obții rezultatele pe care le-ai fi avut la un job full time cu program fix în mult mai puține ore de concentrare maximă, astfel scăpând de cursa celor “8 ore pe zi”.

Viața sa profesională i-a adus multe satisfacții lui Claudiu, iar două dintre cele mai importante sunt următoarele:

  • momentul când și-a depășit targetul financiar setat când era în facultate
  • momentul în care a realizat că nu banii fac lumea să se învârtă

Dacă îi ai, dar nu ai liniște și dragoste, dacă nu te simți împlinit… îi ai degeaba. Mi-am dat seama de curând că nu aș fi putut să mă bucur de asta ca angajat, niciodată. Crede-mă, am un angajat în viața mea, zilnic, știu cum e… not for me, brother.

 

Schimbarea trebuie să vină

Freelancingul este slab dezvoltat în țara noastră, iar dacă lucrurile s-ar schimba o mulțime de categorii de oameni defavorizați ar avea o șansă.

Claudiu Ciudor consideră că în primul rând trebuie să se schimbe mentalitatea “patronilor” care cred că freelancerii sunt leneși sau neproductivi. De fapt în lumea freelancerilor nu guvernează nimic decât performanța: pe asta sunt plătiți freelancerii.

Nu suntem de pe altă planetă, noi aceștia care lucrăm de acasă, suntem tot oameni și tot pentru bani lucrăm, tot rezultate trebuie să livrăm.

În al doilea rând trebuie făcut curățenie în cadrul legal care nu le face nicio favoare freelancerilor, de fapt mai mult îi încurcă. El s-a descurcat foarte bine aici datorită logodnicei sale care este contabilă și care i-a descurcat mereu ițele contractelor.

În al treilea rând, avem nevoie de mai multă promovare adusă acestui tip de activitate: în cercuri profesionale, în instituții de învătământ și în comunități de profil.

Dacă am zis anterior de dezvoltare continuă și învățare perpetuă, Claudiu Ciudor nu crede în puterea cărților de a te ajuta să înveți cum să lucrezi. Totuși ele pot aduce cititorului o imagine de ansamblu, cu toate că o colaborare de tip voluntariat sau un parteneriat alături de un freelancer i-ar ajuta mult mai mult pe cei ce doresc să apuce acest drum.

Iar dacă tot citești, citește ceva ce te relaxează, ce te face să pierzi noțiunea timpului, citește poezie, citește proză, citește ceva care te pierde printre lumi, nu ceva care ar trebui să îți ofere o soluție. Nu de alta, dar o vei căuta de nebun printre foi și îți vei da seama la final că ea se află în tine, în inima ta, în mintea ta, nu în foi.

File de viitor pentru Claudiu Ciudor

De puțin timp Claudiu a început să țină un buget de familie, alături de logodnica sa și a crescut astfel veniturile lucrând și la sistemele de economisire. În următoarele 12 luni planul său este să intre în lumea investițiilor.

În timp se vede un tată fericit, un soț responsabil și un om model pentru copiii săi. Locul său este unde îi este familia.

Dacă ar avea un motto după care își ghidează viața, acesta ar fi reprezentat de faptul că  familia este cel mai important lucru.

NU LĂSA DEOPARTE CEEA CE IUBEȘTI, NICI CU PREȚUL VIEȚII. De murit, oricum murim toți. Așa, măcar vei muri un om fericit.

A intrat în grupul Totul despre bani pentru a învăța despre investiții și a strâns destule informații. Apoi a creat un grup pe Facebook Messenger unde a invitat oamenii din grup pentru a discuta despre cum putem fiecare să dezvoltăm ceea ce facem în direcția freelancingului.

Personal am fost impresionată de discuția vibrantă pe care am avut-o, de cât de multe lucruri mi-a spus, secrete ce mi-au fost împărtășite. Nu prea am avut eu vreo legătură cu alți freelanceri pentru că sunt competitivi și se tem că dacă ar vorbi cu altul despre ce fac și-ar pierde pâinea.

Ceea ce nu înțeleg este că lumea freelancingului se află în continuă expansiune și fiecare avem ceva de lucrat. Ar trebui să ne susținem, nu să fim secretoși și retrași.

Un freelancer experimentat care a înțeles despre ce este viața, fie cea personală, dar și cea profesională, a ajuns să ajute alți oameni să intre în acest domeniu. Este incredibilă deschiderea sa către cei care ar dori să încerce freelancingul, dar nu știu de unde să înceapă. Ar trebui să avem mai mulți oameni ca el sau cel puțin să îi urmăm exemplul.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *