Toată România îl cunoaște pe Claudiu Năsui. Este băiatul acela firav care urcă la microfonul Parlamentului și se ia la trântă cu toți dinozaurii din politică. Prin puterea argumentelor, a profesionalismului și a cunoștințelor, Claudiu Năsui spune lucrurilor pe nume și demonstrează de fiecare dată cum ar trebui să arate un politician mânat de dorința de schimbare într-un mediu plin de corupție.
Mai mult decât atât, îl percep pe Claudiu Năsui ca excepția plăcută a generației sale. Managerul de corporație care își dă seama că are tot ce îi trebuie pentru a se pune în slujba țării. Genul acela de patriot mai rar întâlnit în generațiile x sau y, care preferă să nu privească indiferent și să se implice.
Tocmai pentru că este unul din politicienii pe care îi respect cel mai mult, m-am bucurat că a acceptat invitația mea de a scrie acest reportaj pentru Elita României.
Este, poate, un subiect delicat, având în vedere anii electorali grei care urmează. Tocmai de aceea, aș vrea să subliniez un lucru. Lăsând la o parte apartenența politică, am vrut mai degrabă să îmi satisfac curiozitatea de a înțelege de unde izvorăște această pasiune pentru binele suprem.
Prin provocările pe care i le-am ridicat, încerc să analizez motivele pentru care un tânăr cu o carieră îndestulătoare își asumă curajul de a pătrunde într-o zonă pe care mulți alții ca el o evită.
Iată, așadar, câteva aspecte de ținut minte despre Claudiu Năsui!
Momente-cheie în educația lui Claudiu Năsui
S-a născut în București, pe 5 mai 1985, într-o familie pasionată de cultura franceză. Vom vedea imediat cum Franța joacă un rol important în formarea sa.
Înainte de asta însă, trebuie menționat faptul că micul Claudiu a crescut cu amintiri sumbre din era comunismului. Atât străbunicul din partea mamei, cât și bunica din partea tatălui fuseseră la închisoare, ceea ce nu însemna altceva decât experiențe marcante în maturizarea unui copil.
Am fost surpins să găsesc o poză a bunicii mele, într-una din camerele Memorialului de la Sighet. Cred că puțini își pot imagina prin ce a trecut. Trăind cu asemenea povești în familie, nu ai cum să nu te îndrepți spre politică.
Mai întâi, îl regăsim pe băncile Școlii Franceze din București. Apoi, urmează cu succes studiile Universității Paris Dauphine, precum și masterul în Finanțe de la Universitatea Bocconi din Milano.
La Paris, pe lângă plăcerea pentru cifre, matematică și științe exacte, Claudiu Năsui avea să-și hrănească interesul pentru politică, în primul rând datorită profesorului său de economie. Un socialist pur-sânge critica mereu în termeni duri opera lui Friedrich Hayek, cel care condamna orice formă de totalitarism (nazism, fascism, comunism etc) ca pe o piedică împotriva democrației și a dezvoltării economice.
Pentru Claudiu, „Drumul către servitute” al lui Hayek a deschis în mod decisiv curiozitatea, interesul și dorința de a oferi lumii o schimbare, o perspectivă democratică.
Ceva mai puțin cunoscut despre mine? Am făcut, în școală, cinci ani de teatru, culminând în clasa a 11-a cu rolul Sganarelle din Dom Juan al lui Moliere. Actoria m-a ajutat să îmi înfrâng timiditatea și teama de a vorbi în public.
Profilul studentului român în străinătate
Claudiu Năsui a beneficiat, așadar, de o educație solidă la școli importante ale Europei. Recunoaște că i-a plăcut învățătura, iar asta se vede astăzi, când iese în mod vizibil din tiparul politicianului român.
Nu are studii la fără frecvență sau doctorate pe hârtie. Ba chiar îi pare rău că, din cauza intrării în viața politică, a fost nevoit să renunțe, chiar în anul 3, la Facultatea de Drept.
Mai mult, Claudiu îi încurajează pe toți cei din mediul public sau privat să se aplece mai atent către studentul român din Diaspora.
Chiar și în zilele noastre, când aparent nivelul de educație scade vertiginos, studentul român beneficiază de o imagine excelentă în rândul colegilor săi.
Îmi explică cum, la început, originea studentului român nu e cea mai bine văzută. Acesta este însă obișnuit să lupte, să se perfecționeze, să devină mai puternic și să răzbească. De cele mai multe ori, reușește, creându-și o reputație de învingător.
Așa a fost cel puțin în cazul său și al cunoscuților săi.
După terminarea finanțelor la Bocconi, mai toți colegii mei s-au îndreptat către renumita piață financiară din Londra. Cu puțin noroc, pentru că îți trebuie și așa ceva, aș fi obținut și eu un post excelent acolo. A fost o alegere grea, dar am preferat căldura și prietenia specific românească și m-am întors în țară.
Cariera în privat și trecerea în zona publică
În România, Claudiu și-a câștigat rapid un post în audit extern. A fost un an plin, intens, în care a înțeles în totalitate cum funcționează un mediu de afaceri profesionist.
Dacă te angajezi în departamentul unei corporații, atunci te perfecționezi în primul rând în domeniul respectiv (marketing, operațiuni, contabilitate șamd). Big 4 este însă cea mai bună școală de business, deoarece înțelegi viziunea de ansamblu a unei afaceri, conexiunile dintre departamente. În plus, un mare beneficiu a fost că am învățat toate funcțiile din Excel, iar asta îmi este extrem de folositor chiar și acum.
Dezavantajul? Nu mai ai timp de nimic altceva. Claudiu muncea de dimineața până seara târziu, recordul absolut fiind 18 ore într-o zi de duminică!
Și pentru că își dorea să se implice cumva și în viața publică, a decis să se retragă într-un post ceva mai liniștit. Patru ani a lucrat în diverse companii, mai mici sau mai mari, experiențe care i-au permis să se dedice în timpul liber pasiunii pentru civism.
Cum putea el însă să ajute? Ce știa să facă cel mai bine? Excel? Finanțe? Științe exacte? La ce bun toate acestea, într-o vreme în care problemele majore erau în educație, sănătate, transporturi, mediu?
Soluția a venit uitându-se pe cifrele fiecărui minister. La fiecare început de an, citea bugetul statului și își dădea seama că nimeni nu înțelege nimic. Mii de pagini menite să justifice unde ajung banii contribuabililor, într-un mod chipurile transparent și ușor de verificat…
În ianuarie 2013, împreună cu câțiva prieteni, Claudiu Năsui a lansat Open Budget – o platformă interactivă, care permite oricui este interesat să parcurgă cu ușurință cheltuielile previzionate de stat.
Aplicația funcționează și astăzi, chiar dacă, în mod evident, nu a îmbogățit pe niciunul din membrii echipei. Toți au alte job-uri, toți se implică voluntar în activitatea Open Budget. Iar în ceea ce-l privește pe Claudiu, a reprezentat rampa perfectă de lansare…
Când networking-ul te aduce la locul potrivit
Știți, în mediul public, networking înseamnă, de cele mai multe ori, celebrul PCR. Pile, Cunoștințe, Relații. Ai obținut un post la stat? Sigur tatăl tău cunoaște pe cineva care ți-a pus o vorbă bună la cine trebuie și te-a angajat să mănânci banii cetățenilor…
Atât de des se întâmplă astfel de practici, încât am ajuns să extrapolăm în orice situație auzim despre relații și prietenii.
Oameni buni, știu că mulți sunteți conștienți de diferențe, însă țin neapărat să fac această precizare pentru a nu face confuzia în cazul lui Claudiu Năsui: într-un mediu profesionist, așa ceva nu e valabil!
Networking înseamnă că tu relaționezi cu cineva, acel cineva simte că poți face o treabă bună, are încredere în tine și te recomandă în mod responsabil acolo unde crede că e nevoie de tine. De fiecare dată, acel cineva răspunde de recomandarea lui/ei și nu își permite să „pună o vorbă bună” pentru tine dacă chiar nu meriți… Este în joc reputația lui/ei, deci dacă te-a recomandat, înseamnă că e convins(ă) că nu vei dezamăgi!
În perioada în care lucra la BCR, Claudiu l-a cunoscut pe Vlad Voiculescu, pe atunci doar co-fondatorul minunatului MagiCamp. Mai târziu, planurile de transparență ale lui Claudiu Năsui au coincis cu cele ale guvernului Cioloș, cel care își propunea să prezinte bugetul României într-un mod mai prietenos.
Și pentru că Open Budget funcționa deja perfect de trei ani, nu a existat niciun motiv să nu colaboreze!
În martie 2016, m-a contactat șefa pe comunicare de la Guvern să mă întrebe dacă pot prezenta bugetul în format Open Budget. Normal că nu puteam rata o astfel de oportunitate! Au fost șocați când nu le-am cerut niciun ban, oricum îl făceam pentru site. M-au întrebat dacă nu vreau să lucrez cu ei până la finalul mandatului și, evident, am acceptat.
Iată, deci, cum poți fi câștigător dacă oferi înainte de a cere. Claudiu Năsui exact asta a făcut și a ajuns acolo unde visa încă din copilărie. În locul din care poate genera schimbarea.
Claudiu Năsui în Parlament: „Am făcut maxim ce se putea face, am întârziat lucrurile”
În vara anului 2016, o mare parte a „lotului tehnocrat” s-a transferat către nou înființatul partid USR. Claudiu a făcut parte din această echipă, datorită inițiativelor majore de care s-a ocupat în această perioadă. Printre ele, introducerea plății cu cardul la ANAF, platforma ghiseul.ro pentru plata online a impozitului, sau site-ul Transparență bugetară, acolo unde se poate verifica lunar cum sunt cheltuiți banii publici.
Claudiu Năsui fost ales pe o poziție avansată pe listele de la alegerile parlamentare, iar din decembrie 2016 a ajuns în Parlament.
Am făcut maxim ce se putea face în cei doi ani și jumătate în Parlament. Am întârziat lucrurile, am încercat să fim transparenți. Opacitatea, din păcate, favorizează sistemul actual. Este ca și cum șeful unei intreprinderi organizează o petrecere despre care nu știm când se termină și cât va costa. Situația va fi grea, actuala conducere va lăsa în urmă o bombă cu ceas care va fi cu greu dezamorsată.
Bineînțeles că au un plan de redresare, chiar dacă li se spune că nu fac decât să se opună. Poate că acesta e costul tinereții în politică, un minus în comunicarea proiectelor și inițiativelor. Printre acestea – desființarea inspectoratelor școlare și mutarea puterii la școli. Facilități acordate micilor jucători, cum ar fi micro-berăriile sau școlile private.
Nu vreau să intrăm în prea multe amănunte, știm cu toții problemele actualului sistem. Este nevoie de timp pentru schimbare, pentru debirocratizare, descentralizare ținând cont de costul social. Pentru ca statul să se transforme într-un arbitru și nu un jucător.
Doar un exemplu vă mai dau, văzut de Claudiu Năsui la o școală din județul Bacău. Acolo, părinții au strâns fonduri din buzunarele proprii, pentru desființarea toaletei din curte și amenajarea în incinta școlii. Suma adunată, de 10.000 euro, era suficientă pentru implementarea proiectului. Directorul însă s-a opus, pentru că avea déjà fonduri alocate din programul PNDL, în valoare de… 80.000 euro! Fără comentarii…
În loc de concluzii
Abia spre finalul discuției noastre, înțeleg cu adevărat factorul motivator. Lăsând la o parte ororile suferite de bunicii săi sau valorile democratice insuflate în anii studenției, Claudiu Năsui a înțeles un lucru esențial.
Acela că mediul ideilor contează cel mai mult. Că acolo este important să te implici. Nu să te pierzi în activități operaționale, ci să încerci să determini schimbarea status-quo-ului.
În politică, poți face asta cel mai bine, la cel mai înalt nivel. Nu trebuie să te sperii că nu se poate, că structurile și ierarhiile sunt în cangrenă. Schimbarea trebuie să pornească de undeva, iar oameni capabili nu au niciun motiv să rămână deoparte.
Claudiu îmi spune că ei sunt mai mult decât deschiși la orice propuneri, inițiative sau sugestii. Știu că nu sunt vorbe în vânt, deoarece chiar el este exemplul viu că proiecte ca Open Budget sunt mai mult decât apreciate de cei care înțeleg că puterea stă în mâinile poporului, nu ale statului.
Îmi vine acum în minte citatul lui Edmund Burke: „Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic.” Aceste cuvinte m-au făcut să îmi dau seama că vreau și pot face ceva.
Năsui sau NASOL ?