Dani Godja

În general, îmi este imposibil să fac o ierarhie printre colegii mei. Nu ar fi corect din partea mea, pentru că fiecare are ceva cu totul și cu totul special. În cazul lui Dani Godja, am să îmi permit totuși singura excepție. Pe el îl simt cel mai aproape de sufletul meu, datorită calităților și chiar a limitărilor noastre atât de asemănătoare.

 

Dani Godja s-a născut pe 18 ianuarie 1978, în Sighetu-Marmației. În orașul său natal, Dani și-a putut exprima cel mai bine propriile valori.

Nimic din ce am făcut în tinerețe nu anticipa prezentul meu de azi. M-am schimbat atât de mult ca mod de a vedea viața, încât uneori nu mă recunosc. Îmi tot căutam oportunități să plec, însă nu s-a putut. Pe la 25 ani am început să-mi iubesc orașul, iar astăzi, uitându-mă în spate, mă bucur că am rămas. Am ajuns la vârsta la care ceea ce îmi oferă un oraș ca Sighet valorează mult mai mult decât ceea ce-mi poate oferi un oraș mare și aglomerat.

Aici a locuit dintotdeauna, aici îl găsim și astăzi, când job-ul său de bază de asistent medical îi oferă timp pentru marile sale pasiuni. Muzica de calitate, cititul, promovarea evenimentelor culturale pentru sigheteni… Și, cel mai important, scrisul!

 

Declic-ul în jurnalism – fanzinul Kogaionon al lui Doru Atomei

Undeva prin primii ani de facultate, tânărul Dani Godja descoperea munca lui Doru Atomei – inițiatorul unor reviste dedicate genurilor muzicale de nișă. Într-o vreme în care ziarele de cancan deveneau tot mai vizibile, fanzinul Kogaionon oferea un refugiu excepțional pentru un student pasionat de muzica mai puțin comercială.

Așa a descoperit Dani o altfel de presă, cea pe care își dorea să o citească. Fanzinul realiza interviuri și recenzii foarte elaborate, profunde, care provocau deopotrivă cititorul și interlocutorul să își pună mintea la contribuție.

Inspirat de Doru Atomei, Dani Godja a simțit că poate realiza și ei ceva similar. A înființat în 2001 Arbor Mundi, propriul său webzine, unde publica interviuri și recenzii cu trupe din zona Underground a muzicii Metal.

La început, Dani s-a bucurat de sprijinul imens al lui Sandu Aldea, colegul său de bancă din liceu, pe partea tehnică și prezența online. Cu timpul însă, Dani a învățat să gestioneze singur website-ul, astfel încât edițiile a doua și a treia ale publicației online i se datorează în totalitate.

Chiar dacă totul a durat doar trei ani, experiența Arbor Mundi i-a arătat lui Dani Godja că imaginea sa vizavi de presa de calitate era împărtășită. Că exista, la nivel local, un public interesat de munca sa.

Ce aș vrea să rețină cei care citesc aceste rânduri e că toți suntem capabili de lucruri cu adevărat remarcabile. Secretul constă în perseverență și răbdare. În 5 ani, un om se poate schimba radical. Problema multora e că vor să se vadă rezultatele schimbării în mai puțin de un an și, dacă nu le văd, abandonează de la traseul lor. Puțini ajung într-un an acolo unde și-au propus, însă majoritatea ajung în cinci ani mult mai departe decât și-au imaginat vreodată. O floare nu crește mai repede dacă tragi de ea, ci doar dacă primește apă și ai grijă de ea.

 

Dani Godja, co-fondatorul primului site de știri din Sighetu-Marmației

În primăvara anului 2008, împreună cu același Sandu Aldea și cu Marcel Mintău, tot un coleg de clasă din liceu, Dani Godja pune bazele primului site de știri din Sighetu-Marmației. Sighet Online a pornit propunându-și să aducă într-un singur loc toate știrile despre oraș, găsite în diverse alte publicații.

Deoarece a acoperit o nișă neexploatată, Sighet Online a avut un impact mult peste așteptări. Cu o repeziciune fantastică, cei trei s-au văzut nevoiți să se adapteze și să-și schimbe abordarea inițială.

Începuseră să curgă invitațiile la toate evenimentele locale, care bineînțeles că trebuiau relatate. Și unde altundeva să apară reportajele, decât în singurul site local de știri?

Dani s-a lăsat dus de val și a început să scrie articole. La început mai timid, într-o structură informativă, apoi tot mai complex și diversificat ca abordare.

Cu timpul, au apărut în publicație personalități tot mai marcante, din oraș sau din afara lui. Cei trei fondatori și-au câștigat rapid popularitatea și locul lor bine definit în peisajul sighetean.

Dani îmi spune că cele mai mari realizări din toată viața sa au fost atunci când a scris despre unele probleme din orașul său și a văzut că oficialitățile reacționează și se implică în rezolvarea lor.

Erau proprii lor șefi, scriau tot ce doreau și au putut dezvolta o publicație complet atipică față de ceea ce exista pe piață.

Una din regulile de bază a fost că publicația nu susține sub nicio formă vreun partid politic. Acest lucru s-a simțit repede de către cititorii nostri, fapt ce ne-a adus respectul multora. Pe de altă parte, unii dintre cei implicați în politică erau convinși că suntem plătiți de către opozanții lor pentru simplul fapt că nu am acceptat să scriem ce doreau ei. Într-o lume a presei în care totul poartă culoare politică și toți au un preț, le era imposibil să accepte că noi suntem cu adevărat independenți.

Pe parcurs, s-au mai alăturat proiectului și alți sigheteni care au acceptat să respecte această condiție de bază: să nu facă jocurile niciunui partid politic. Dintre aceștia, Adi Oros, venit în echipă la un an de la lansarea site-ului, e cel care duce astăzi mai departe munca fondatorilor.

După 10 ani de Sighet Online, Dani Godja s-a retras, din lipsa unei motivații.

Am simțit că ceea ce fac e inutil, că nu reușesc să fac oamenii să fie mai civilizați, mai interesați de cultură, mai responsabili față de cum arată orașul în care trăim… Nu am crezut că voi mai scrie vreodată….asta până vara trecută, când am ajuns să fac parte din echipa Elita României.

 

De ce totuși s-a convins Dani Godja că merită să scrie în continuare

Am să-l las chiar pe Dani să vă explice de ce. Trecând peste dialogul dintre noi doi, răspunsul său la această întrebare este mai mult decât relevant:

„Mihnea, nici nu realizezi cât de important e acest proiect al tău, Elita României. Îți mulțumesc pentru această inițiativă și pentru faptul că ai avut curajul de a face ceva atipic în presa românească, punând lumina pe oamenii care sunt (sau ar trebui să fie) modelele societății în care trăim.

Nici nu bănuim cât de mult ne influențează informațiile cu care întrăm în contact. De aceea, a citi materiale cu oameni valoroși, care fac lucruri minunate, e mult mai sănătos pentru noi decât a urmări imbecilitățile de la tv.

Ca o paranteză, eu am deja 6 ani de când nu mă mai uit la tv, și nu-i duc lipsa deloc. Mai mult decât atât, am câștigat mult timp de calitate.

În schimb, contactul cu informații pozitive ne inspiră și ne apropie mai mult de obiectivele pe care ni le stabilim. Toți avem 24 de ore pe zi. Rezultatele depind de ceea ce facem noi în acele ore.

Ne plângem constant că avem tot mai puțin timp pentru a citi o carte sau a face altceva util, dar adevărata problemă e că nu știm să ne gestionăm timpul pe care-l avem.”

 

Mai mult decât un scriitor. Un caracter desăvârșit

Când am lansat anunțul de recrutare pentru Elita României, Dani Godja a fost primul aplicant. Imediat, am căutat articolele sale din Sighet Online și am rămas impresionat.

În primul rând, de numele personalităților cu care a avut ocazia să dialogheze. Însă, mai ales, de nivelul ridicat al întrebărilor. De profunzimea și complexitatea răspunsurilor pe care le-a primit și publicat.

Mi-am dat seama imediat că un om care poate genera asemenea reacții este exact ceea ce căutam. Ar fi fost total nedrept ca munca lui să rămână doar undeva în arhivele uitate ale unui site de succes…

Cu timpul, am descoperit mai mult decât un autor talentat. Voi, cititorii, vedeți articolele sale, care spun câte ceva despre caracterul său frumos.

Ce nu vedeți, poate, este felul său de a fi. Credința într-o viziune pentru mulți utopică. Implicarea și pasiunea sa, ca de exemplu atunci când, după o noapte de gardă la spital, nu se duce la culcare până nu mai pune o ultimă tușă pe cel mai nou reportaj care îi poartă semnătura.

Dani Godja

Totul pentru ca, în ziua respectivă, voi, cititorii, să aveți o lectură frumoasă, profundă, plină de învățăminte.

Vă spun sincer că, fără Dani Godja, Elita României nu ar (mai) fi existat! El mi-a oferit încrederea că putem face lucruri mărețe împreună. Și tot el mă temperează atunci când sunt prea avântat, mai devreme decât ar trebui.

L-am considerat și îl consider în continuare cel mai important coleg din echipa de contributori.

 

Ce trebuie să mai știți despre Dani Godja

În primul rând, că mereu își lasă timp pentru lectură, iar autorii săi preferați sunt Jose Saramago, Giovanni Papini, Umberto Eco, Carlos Ruiz Zafon sau Dostoievski.

Apoi, că ascultă muzică rock de la 14 ani. Lista de preferințe este foarte mare, însă cei mai importanți sunt Pink Floyd, Frank Zappa, Dead Can Dance, Blackmore’s Night, Jan Garbarek, Arcturus, Opeth, Winds, Death, Elend, Therion, My Dying Bride, Tori Amos… “Wildhoney” și ”Clouds” de la Tiamat rămân două din albumele sale de suflet.

Că preferă oricând căldura sunetului de vinyl în dauna oricărei tehnologii a anului 2019.

Că iubește peisajele din Maramureș, pe care îi place să le redescopere din șaua bicicletei.

Dani Godja

Dani mai visează ca, într-o zi, să le poată oferi sighetenilor acele concerte sau piese de teatru care le lipsesc și pe care și-ar dori să le vadă.

Deocamdată însă, se bucură că a avut șansa să scrie despre atâția români frumoși – sigheteni, maramureșeni și nu numai. Că se poate mândri cu o contribuție esențială la micul succes al unui proiect ca Elita României!

Tot ce-mi doresc e să creștem împreună un public cât mai mare, care să ne citească și să se lase inspirat de adevărata elită a României. Știu că și el își dorește asta, cu toată ființa lui. Nu pentru mine, el sau noi, ci pentru sănătatea societății românești.

Dacă la finalul lecturării unui articol scris de mine, cititorul are un zâmbet pe buze și consideră că nu i-am irosit timpul, care e atât de prețios pentru fiecare dintre noi, sunt și eu mulțumit.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *