Constantin Pascu

Constantin Pascu este chimist, inventator și antreprenor, în proporții care au variat de-a lungul celor peste 40 de ani de activitate profesională. Acum recunoaște că vocația de inventator ocupă cam jumătate din ceea ce face, celelalte fiind menite să susțină intelectual, dar și material, principalul demers. Fostul absolvent al Facultății de Chimie din București este realizatorul mai multor invenții brevetate (unele și la nivel internațional), câteva dintre ele medaliate și aplicate la nivel industrial.

 

La începuturile profesiei, a lucrat mai bine de 10 ani în cercetare la un mic centru din Buzău afiliat ICECHIM București, pe platforma întreprinderii de Mase Plastice din Buzău, unde existau foarte multe tehnologii moderne pentru acele vremuri. A lucrat mult cu tehnologiile privind cărbunii activi și a dezvoltat filtrul de apă Aquator.

 

Constantin Pascu, antreprenorul propriilor invenții

Rememorând momentul în care a ales să devină inventator, Constantin Pascu povestește:

Jumătate din viață am trăit în comunism și imediat după Revoluția din 1989 am dorit din toată ființa să nu mai depind de stat. Mi-am dorit să valorific ideile și invențiile mele în așa fel încât să am o independență reală față de statul sufocant. Am încercat acest lucru mai întâi în colectivul de cercetare unde lucram, vrând să demarez niște proiecte spre privatizare; am continuat la o firmă privată, încercând o primă valorificare comercială a unor invenții, iar după alți câțiva ani, am înființat firma unde produc aparatele de salinizare a aerului.

În anul 2000, a fondat la Mierea, în județul Buzău, Tehno Bionic SRL, un brand 100% românesc, care produce aparatele Salin. Acestea au la bază o tehnică inovatoare prin care microparticulele de sare sunt eliberate în încăpere, reproducând aerul pe care îl regăsim în salinele tradiționale, la mare căutare pentru beneficiile pe care le aduc sănătății.

Dispozitivele au fost recunoscute la nivel internațional, în cadrul a numeroase congrese de inventatori – de la Bruxelles și de la Geneva. De asemenea, dispozitivele Salin au unele dintre cele mai exigente certificări medicale: certificate medicale CE clasa 1, pentru tot spațiul UE, iar inhalatorul SaltMed este certificat medical CE clasa II-a, Bureau Veritas din Italia.

Parcursul până aici nu a fost deloc simplu, mai ales în primii ani, în care parcă toate se chinuiau să meargă. Constantin Pascu a rămas ferm pe poziție, cu încrederea că ceea ce face este de folos oamenilor. Asta l-a ajutat să depășească inerentele obstacole de început ale antreprenoriatului.

Foarte important pentru mine a fost faptul că produsele erau apreciate de utilizatori pur și simplu, doar pentru că îi ajutau așa cum nu reușeau alte metode. În momentele dificile îmi spuneam că sunt produse prea bune ca să nu aibă până la urmă succesul meritat. Iar timpul a confirmat așteptările.

 

De la invenție la producție

Sunt foarte mulțumit că am găsit echilibrul între idee și punerea ei în practică. Valoarea de noutate foarte mare a ideilor mi-a permis să mă descurc în zona de producție, unde am pus accent pe calitate și nu în mod special pe productivitate. Am insistat pe zona pe care o stăpâneam cel mai bine și am câștigat o piață prin valoarea deosebită a produselor. În timp, am reușit să recuperez și zona de productivitate, fără să facem însă niciun rabat de la principiul prim al calității.

Pasiunea, plăcerea de a crea lucruri de folos oamenilor, implicarea responsabilă în comunitate sunt pilonii pe care antreprenorul buzoian și-a construit afacerea.

Întotdeauna am făcut lucrurile cu plăcere, iar acesta a fost un criteriu esențial în a mă ocupa de ceva pe termen mai lung. Am acceptat că trebuie făcute și lucruri mai puțin plăcute, grele, plicticoase, dar numai pentru că am simțit că sunt necesare în dezvoltarea activității. Dacă faci ceva ce îți place și în care ai pricepere, atunci va veni și succesul. Cu muncă, dar va veni. Aceasta a fost convingerea profundă care m-a însoțit permanent.

Cu fiecare an, brandul a cucerit utilizatori din ȋntreaga lume. Aparatele ambientale și medicale pe bază de microparticule de aer salin ajută la prevenirea și tratarea diverselor afecțiuni respiratorii.

Sunt recomandate persoanelor cu imunitate scăzută, în special copiilor sau bătrânilor. Datorită tehnologiei de recristalizare controlată, filtrele saline ale acestor aparate generează o cantitate mare de aerosoli de sare.

Au fost obținute rezultate foarte bune în tratamentul complementar al diverselor afecțiuni ale aparatului respirator, precum astm bronşic, bronşite astmatiforme, rinite, sinuzite, laringite, alergii respiratorii, sechele TBC, insuficiențe respiratorii pe fond cardiac sau tiroidian, probleme respiratorii apărute pe un fond imunitar scăzut.

 

Ce au în comun structurile calcaroase de la Pamukkale cu satul Mierea din județul Buzău?

Paradoxal, deși este un brand #madeinRomania, dispozitivele sunt mai populare ȋn afara țării. Aproape 80% din cifra de afaceri a companiei provine din exporturi ȋn state precum UK, Irlanda, Australia, SUA, Germania, Cehia, Ungaria, Israel, Japonia și nu numai. Majoritatea vânzărilor are loc online, dar firma are și distribuitori ȋn străinătate. 

Cei mai mulți agenți au ȋnceput colaborarea cu Salin după ce au testat aparatele noastre pentru diverse probleme de sănătate și au avut rezultate mai bune decât se așteptau. Pentru că ȋn țările lor nu există astfel de soluții, s-au gândit să facă și un mic business din vânzarea produselor. Așadar, prin intermediul românilor din afara țării, am găsit în lumea întreagă piețe de desfacere neașteptate, cu oameni deschiși să folosească astfel de soluții, pe cât de simple și ieftine, pe atât de eficiente.

Povestea Salin a început în 1995, când, inspirat de structurile calcaroase similare cu cele din Pamukkale, Turcia, dar și de carstul de sare de la Meledic, chimistul Constantin Pascu a început să construiască fântâni saline și piese decorative din sare. În toată această perioadă, a realizat că el și apropiații săi nu mai răceau deloc. 

Pentru a-și valida descoperirea, inventatorul a căutat zece persoane cu probleme respiratorii semnificative și le-a oferit aparatele – realizate din carcase de tablă, ventilatoare de baie și plăcuțe pe care sarea să poată fi cristalizată controlat. Imediat s-au putut constata diferențe consistente în privința stării de sănătate și a stării de bine.

Cu aceste prime rezultate și după multe încercări, Constantin Pascu a reușit să atragă o investiție de 5000 euro care i-a permis să înființeze firma, în martie 2000.

În 2002, el a construit în satul Mierea, județul Buzău, o fabrică pentru producerea aparatelor, situată pe valea Nișcovului, un loc în care natura este pe cât de frumoasă, pe atât de generoasă în resurse. Deși este situată la doar o oră și jumătate de drum cu mașina de București, zona e puțin cunoscută, ceea ce îi dă avantajele lipsei de aglomerație și gradului scăzut de poluare.

Locurile natale l-au inspirat pe inventatorul buzoian să găsească soluții chiar în natura idilică de aici, pe care o prețuiește și care îi oferă mereu motive de a rămâne în mijlocul ei.

Pentru ca un copac să aibă coroana înaltă spre cer trebuie să aibă rădăcini solide. Când ești aproape de locurile cunoscute, ai sentimentul că ceea ce faci contează și pentru ceilalți, pentru comunitatea din care faci parte. Îmi doresc ca această zonă să se dezvolte, păstrându-și în același timp frumusețea naturală deosebită, dar valorificându-și potențialul turistic și economic. Realizez că ceea ce am reușit eu să fac este oarecum  mai special pentru că a legat o idee foarte valoroasă de o materie primă care abundă la noi – sarea – și care e disponibilă într-o calitate foarte bună pentru ceea ce lucrăm.

În ultimii ani, mergând pe același principiu, de a căuta soluții din natura înconjurătoare, Constantin Pascu a dezvoltat o gamă nouă de produse care valorifică materiile prime din zonă. Și cum numele satului său are o conotație evidentă, iar România este unul dintre marii producători de cătină, antreprenorul a pus bazele atelierului Meliniș, care produce fructe conservate în miere.

 

Constantin Pascu: „Îmi este peste putință să accept lucrurile făcute de mântuială”

Un antreprenoriat care se dezvoltă de 25 de ani și care are o echipă de zeci de oameni nu poate rezista fără a avea la bază valori sigure, perene, care să te țină cât mai departe de compromisuri. 

Pe de-o parte, vorbim aici de calitatea produselor – cel mai important criteriu, în orice decizie tehnică. Nivelul de calitate a rămas mereu o prioritate, mai ales în perioadele de creștere.

În al doilea rând, antreprenorul menționează respectul pentru oamenii din jur, pentru toți angajații din firmă, pentru comunitate. Acest lucru se vede în faptul că fabrica este unul dintre cele mai râvnite locuri de muncă din zonă.

Îmi este peste putință să accept lucrurile făcute de mântuială, acel specific național al lui merge și așa, ideea că nu avem ce face și trebuie să acceptăm lucrurile așa cum sunt. Asta îmi mai creează probleme în interacțiunea pe care o am cu birocrația administrativă, dar nu fac compromisuri.

În actuala perioadă, când ne aflăm în pragul unei noi crize economice, financiare și spirituale, Constantin Pascu crede că bunătatea poate schimba lucrurile în bine.

Este o pespectivă foarte provocatoare de a privi astfel lumea afacerilor, însă cred că păstrând un echilibru în ceea ce facem, respectând oamenii și tot ce este în jurul nostru, putem realiza lucruri care să aibă o bază solidă, care să fie și valoroase financiar, dar și rezistente în timp. Cred că bunătatea în afaceri înseamnă și dorința de a găsi echilibrul între ce vrem și ce se poate. Personal, am trăit din plin acum 30 de ani o schimbare radicală a lumii în care trăiam. O astfel de experiență mi-a arătat cât de neașteptate pot fi direcțiile în viață, ce înseamnă să ai o șansă extraordinară de a te dezvolta. Am avut ocazia să merg în 1991 într-o delegație în Coreea de Nord și m-am întors îngrozit de acolo. Am realizat ce norocoși am fost că am scăpat ca prin minune să nu ajungem ca acolo. Așa că rămân la convingerea că am avut o șansă incredibila. Deschiderea de după Revoluția din 1989 a însemnat o lume plină de posibilități. Nu a fost deloc simplu, dar niciodată nu am considerat că lupt pentru supraviețuire.

 

Succesul în afaceri trebuie să fie temperat prin înțelegerea fragilității noastre ca oameni

Din perspectiva acestei înțelepciuni de business, a fi un lider de succes înseamnă că ai reușit să atingi un nivel de realizare materială făcând cu plăcere lucruri care să fie utile și dorite de ceilalți. E important ca la fiecare „sfârșit al zilei” să fii mulțumit cu ceea ce ai reușit să faci.

Sunt conștient că succesul în afaceri presupune bani și vizibilitate, dar sunt la fel de conștient că e foarte important ca succesul să fie moderat, temperat prin înțelegerea fragilității noastre ca oameni. Pentru mine, permanentă este bucuria de a descoperi lucruri noi, de a găsi frumusețea acestei lumi în lucrurile mărunte sau importante pe care reușim să le facem.

Ce a adus anul pandemic 2020 în viața profesională și personală a inventatorului Constantin Pascu? Multă agitație profesională, datorită specificului activității – produse destinate problemelor respiratorii. În același timp, pe plan personal se bucură de venirea pe lume a nepoatei sale, Natalia, chiar la finalul anului 2020. 

O viață așadar împlinită, cu o carieră pe măsură, cu responsabilitate pentru comunitate. Nu ar face nimic altfel din ceea ce a făcut până acum.

Pasiunea a avut-o de când se știe și este recunoscător șansei de a întâlni oameni care l-au sprijinit în momentele importante. Inventatorul conchide cu următoarele gânduri:

Îmi place să cred că celui care eram în tinerețe i-ar fi plăcut să cunoască pe cineva așa cum sunt eu acum. Mă uit la cele întâmplate în viață convins că lucrurile au misterul lor în tot ceea ce se întâmplă și cred că înțelept este să le acceptăm și să ne acceptăm. Sunt aici unde sunt și datorită celor bine făcute, dar și mulțumită greșelilor. M-am străduit să creez relații de încredere cu colaboratorii, cu respectarea riguroasă a celor convenite. Calitatea, termenele de livrare, termenele de plată sunt atent urmărite, ceea ce a format legături solide și de încredere. O bază temeinică permite și intervenții rapide atunci când este necesar. Un organism rămâne sănătos când în el toate sunt în echilibru, iar un  organism sănătos permite reacția rapidă în situații de criză.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *