Copilul Luca, un element de valoare al societății românești actuale și viitoare
Fiecare dintre noi am fost la un moment dat copilul Luca. Fiecare dintre noi are un copil care poate fi Luca, iar un copil nu e cu nimic mai prejos decât niciunul dintre marii eroi ai poporului român. Orice erou se naște dintr-un simplu copil, pe care hai să îl numim Luca, pentru că orice copil care primește suficientă dragoste poate deveni un erou.
Se spune că absolut nimic pe lumea aceasta nu este întâmplător. Și se mai spune că un copil își va alege întotdeauna părinții pentru a da o lecție acestora, pentru a îi face mai buni și mai umani.
Astfel, într-o bună dimineață, copilul Luca ședea frumușel pe un norișor trandafiriu, căutând cu ochii mici în multitudinea de femei ce ar fi putut să îi fie mămică. Și tot căutând el încoace și încolo, iată că o găsi: era o femeie nici prea prea, nici foarte foarte, nici foarte frumoasă, nici foarte deșteaptă, nici cu genele 3D puse la stilist. El a știut însă că aceea va fi mămica lui, sufletul ce îl va călăuzi prin această viață nu tocmai ușoară.
Și uite așa a venit pe lume copilul Luca, născut într-o călduroasă zi de vară, ceea ce nu e tocmai lucru la îndemână în maternitățile din România. De la bun început copilul acesta a fost un erou, și ca el atâția alții. De la bun început și părinții lui Luca au fost niște eroi, tot ca atâția alții, fiindcă este un curaj teribil să aduci pe lume un copil în actuala societate românească, curând lipsită de valori și de moralitate. Și din acel moment, pagina vieții lui a început să fie scrisă.
Cred că cel mai important moment din toată viața lui de copil este, de departe, nașterea sa. Faptul că Luca este doar un copil nu înseamnă că evoluția sa e mai puțin importantă. Nici pe departe, căci Luca este baza a tot ceea ce va deveni lumea aceasta de acum încolo. În funcție de educația pe care Luca o va primi încă de la naștere, societatea se va dezvolta într-o direcție sau alta.
Nu se poate spune niciodată că nașterea unui copil este un lucru banal și fără însemnătate. Dimpotrivă. Așa cum lumea poate deveni mai bună dacă începem să schimbăm ceva în noi înșine, în același fel societatea poate deveni mai bună și mai performantă în funcție de modul în care este crescut și educat copilul Luca.
Dacă fiecare părinte va face un efort să educe copilul Luca în așa fel încât să fie bun, uman, curtenitor, politicos, curat, atent, cu siguranță lumea va începe să se schimbe.
Copilul Luca este un copil minunat, el este născut să fie un erou. Este infinit mai greu să te naști neștiutor într-o lume atât de ostilă, plină de necunoscut și incertitudini. Ia puneți-vă în situația de a fi lăsați într-un loc total necunoscut, fără a vorbi limba locului respectiv, fără a ști unde vă aflați, fără a cunoaște pe nimeni și fără putința de a va orienta. Pun pariu că ați fi extrem de dezorientați și de speriați. Ori copilul Luca vine pe lume tocmai într-un asemenea mediu și întâmpină exact situația amintită mai sus, ba mai mult, lui îi este infinit mai greu să se adapteze.
Încet, încet, cu eforturi uriașe, copilul Luca începe să își croiască drumul, începe a articula cuvinte, a le învăța, începe a mânui obiecte. Să nu credeți că e lucru ușor. Acum poate vi se pare de râs și nu concepeți faptul că nu ați putea folosi o furculiță, însă asta v-a pus ceva probleme și v-a creat ceva frustrări în urmă cu ceva vreme.
Copilul Luca face parte din Elita României pentru simplul fapt că există. Orice copil al acestei țări ar trebui pus în acest catalog. În ciuda faptului că este mic și speriat și nu îl poate articula pe R, e la fel de valoros ca Nadia, ca Ilie Năstase, ca Hagi. Până la urmă, Nadia a fost tot un soi de Luca, numai că purtătoare de costum de gimnastică.
Performanța, de orice natură ar fi ea, începe din copilărie, iar copilăria timpurie mi se pare a fi cea mai grea perioadă din viața unui om. Avocatul de succes, antreprenorul, chirurgul, fizicianul sau chimistul au avut de înfruntat vicisitiudinile copilăriei timpurii și frica ținerii unui creion în mână.
Nu subestimați niciodată frica unui copil! A face asta ar înseamna poate să îi tăiați aripile și nu veți mai putea avea în față o altă Nadia. Elita României începe, nici mai mult nici mai puțin, decât cu mersul firav pe bicicletă, cu fredonatul unui acord muzical, cu primele încercări de a desena cu degetele și a murdări pereții, cu casa plină de făină în încercarea de a face prăjitura perfectă, cu plânsetul de jale când copilul e luat de la sân.
Elita României începe și se termină cu iubirea unor părinți ce au certitudinea că locul copilului lor este în Elită. Din punctul meu de vedere, copilul adus pe lume este de departe cel mai mare și valoros bun al societății.
De iubire. De atenție. Luați-vă copiii în brațe și iubiți-i cât puteți de mult și de tare. Chiar dacă nu le veți vedea numele în mass-media, cu siguranță vă vor face să fiți mândri.
Să stai să caracterizezi ca un erou un copil de patru ani e destul de greu fiindcă ar fi prea multe de spus. Repet, însă, e nevoie de un curaj și de o forță nemaipomenită să vii pe lume. Copilul Luca sau orice copil, indiferent al cui, este o forță, iar sentimentele lui, trăirile lui reprezintă viitorul Elitei României.
Aș vrea ca fiecare adult să fie mândru de copilul său, de potențialul pe care îl poate atinge. Fie că este doar un simplu mecanic și nu un chirurg renumit.
Material realizat de Antonia Moraru-Pahomi în cadrul concursului lunii octombrie, inspirată de dorința ca Luca, băiatul său de 4 ani, să-și atingă potențialul.
Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.