Arta si Cultura

Cosmin Covei, povestea de 18 ani și zece albume cu Țapinarii

Cosmin Covei e cunoscut ca fiind una dintre cele două jumătăți complementare ale trupei Țapinarii. Băiat rău, dar cu intenții bune, a acceptat provocarea de a realiza un articol din care intelectualii care știu să asculte piesele pline de subtilități ironice, să-l cunoască mai bine. Nu lipsesc nici detaliile despre „Săgeata spre cer”, al zecelea album al trupei cu o carieră de 18 ani pe scena muzicală românească.

 

Cosmin Covei, folkistul cu umor intelectual

Întâi de toate, e bine să se știe că acest băiat rebel are 40 de ani, e absolvent al Facultății de Arte – Regie Film și Tv. A lucrat ca producător de publicitate, producător TV, music manager și folkstar în formația Țapinarii, cu care a sărbătorit de curând 18 ani.

La vârsta de 18 ani, Cosmin Covei a plecat la studii în Italia. Ar fi putut să rămână acolo. Ajunsese să gândească în italiană, așa că îi venea ușor să compună în această limbă. Dar a considerat că poate aplica acasă lucrurile învățate acolo. El știe că poate călători oriunde în lume, dar apoi vrea din nou acasă, în București, lângă parc.

Văzându-l mereu cu tricouri ce transmit mesaje prin care își arată devotamentul față de țara lui, mă așteptam la o poziție mai radicală față de cei care părăsesc România. Însă celor care doresc să plece definitiv, Cosmin nu le poate transmite nimic. Fiecare știe cel mai bine ce e mai bine pentru el. Important pentru noi e că el a ales să rămână și să ne ofere o muzică plină de subtilități create cu inteligență.

 

Cosmin Covei: „Versurile mele mă definesc întru totul, așa că e simplu. Oamenii știu că sunt același om și pe scenă și în viața reală.”

 

Pasiunea pentru artă și cultură, fundația pentru creativitate

Cum nimeni nu se dezvoltă fără munca înaintașilor, nici Cosmin Covei nu a putut altfel. Mentorii săi sunt italienii Vasco Rossi și Luciano Ligabue. Din România ascultă cu drag Vița de Vie, Timpuri Noi, Fără Zahar, Ada Milea.

Pasiunea sa pentru cultură și artă se întinde pe multe teritorii. De la teatrul lui Pirandello la filmele lui Tornatore. De la Roberto Benigni la Woody Allen. De la Leonard Cohen la Fabrizio de Andre. Cosmin simte că se regăsește în fiecare și că învață de la cei mai buni.

 

Țapinarii, poveste de debut cu cântec pe 16 mm

În 2001, în primul an de facultate, un filmuleț realizat de către Cosmin Covei în peliculă de 16 mm, alb negru, despre un pitic care făcea striptease, avea nevoie de muzică. Așa că a scris versurile „Sunt Fericit“. L-a sunat pe fix pe Adrian Tănase, cu care se împrietenise cu puțin timp înainte, au găsit o linie melodică și așa s-a născut formația Țapinarii.

Țapinarii (Adrian Tănase și Cosmin Covei)

Cei doi cântă folk alternativ, un amestec de muzică, teatru, stand up. Atitudinea este mai mult spre rock.

Numele formației l-au preluat de la profesorul Ioan Cărmăzan, care a realizat acel film pentru Sunt Fericit. Le-a plăcut foarte mult acest nume pentru că are forță și personalitate. Cea mai bună descriere a muzicii pe care trupa Țapinarii o cântă ne-o dă chiar Cosmin Covei:

Jocul cu Țapinarii este un joc al senzațiilor în care se parcurg toate etapele de la adolescenți rebeli la părinți responsabili. Versuri sincere despre căsătorie, amante, copilărie, parenting, divorț, criza de 40, pitzipoance, libertate, fericire.

 

Proiectul cultural pentru intelectuali cu simțul umorului

De la început, planul cu Țapinarii a fost creat pe termen lung. Și-au dorit să fie originali și să cânte în cluburi și festivaluri potrivite cu stilul lor. Asta presupunea festivaluri de muzică, film, carte, teatru. Și asta au făcut. Începând cu cluburile bucureștene legendare – Green Hours, Club A, Lăptăria lui Enache, pâna la Stufstock, Bestfest, Peninsula, Festivalul de Teatru de la Sibiu, Festivalul Anonimul, Tiff, Awake. Nu au lipsit nici de la festivalurile folk și festivalurile moto unde au fost invitați.

Cu Țapinarii a cântat în multe locuri inedite. A concertat la festivalul „Om bolnav” al lui Ion Barbu – la gura Peșterii Bolii de lângă Petroșani, pe plaja Acolo din Vama Veche, la Winterfest în stațiunea Parâng. De ceva timp, Țapinarii cântă o dată pe an în cârciuma La Partid din Lehliu Gară și este senzațional, spune Cosmin Covei. El își dorește să ajungă să cânte pe Arena Națională și pe Casa Poporului, dar și pe o scenă în aer liber din New York pentru românii de acolo.

Cred că am găsit o cheie care ne ajută să comunicăm cu absolut toți oamenii. Nu suntem elitiști în exprimare. Mesajul nostru ajunge la toată lumea, doar că cei care știu că Pirandello nu e fotbalist poate citi și printre rândurile cântecelor noastre.

 

Țapinarii, o poveste de 18 ani și 10 albume

În 18 ani de carieră muzicală au scos 10 albume și au colaborat pe discuri cu Florin Piersic Jr, cu Ada Milea, Alina Manole, Florin Chilian, Fără Zahăr, Mihnea Blidariu – Luna Amară, Daniel Iancu. Au avut și vor mai avea concerte alături de Fără Zahăr. De curând au început o serie de concerte numite Acu2tic împreună cu Adrian Despot și Cezar Popescu. Cei doi țapinari agrează mult și această colaborare.

Din planurile sale de viitor, crearea constantă de piese noi e deja ceva firesc. Așa că cei care urmăresc cu regularitate canalul de youtube al trupei Țapinarii au periodic surprize plăcute. Astfel a fost posibil ca anul acesta să apară al zecelea album, după ce discul precedent a apărut în 2013 cu Academia Cațavencu.

De atunci, formația vocal instrumentală cu două voci și o chitară nu s-a oprit și a compus în continuare. A făcut pe de o parte clipuri pentru youtube, iar alte piese au fost cântate în concerte. Așa că, la aniversarea lor de 18 ani ca trupă, au selectat 11 piese și au scos în format cd discul „Săgeata spre cer”.

Ne place ideea de a scoate albume fizice. Suntem din școala veche. Vrem ca publicul nostru să poată atinge coperta, să scoată discul ca pe vremuri și să-l asculte în mașină sau acasă.

Folk-ul între trecut și prezent

Am vrut să aflu de la Cosmin în ce măsură poate schimba muzica unui popor percepția pe care cineva și-o face în legătură cu imaginea țării respective. Răspunsul său a fost unul cât se poate de edificator, dacă e citit printre rânduri, asemenea pieselor trupei Țapinarii: cât timp cei mai mari artiști ai noștri sunt Elvis Presley, Frank Sinatra și Madonna, la ce să ne așteptăm?!

Folk-ul în anul 2019 nu prea s-a schimbat de cel din 1980, iar asta a făcut să-și piardă mult din popularitate. Dacă dorim ca lumea să-și îndrepte din nou atenția spre folk, e imperios necesar ca temele abordate să aibă legătură cu realitatea zilelor noastre, e de părere Cosmin Covei.

Ca să faci performanță în folk, trebuie să creezi atât de multe piese proprii încât să-ți fie greu să alegi un playlist de 75 de minute pe care sa-l cânți dintr-o suflare. Avantajul acum e că poți deveni cunoscut indiferent de locul unde te afli și poți arăta lumii prin internet creația ta. Dacă actul tău este bun, el nu are cum să nu fie distribuit. Așa că, cei care doresc să facă performanță trebuie doar să se înarmeze cu perseverență, răbdare și încredere.

Cea mai mare provocare pentru un artist care trăiește în România este să reușească să nu devieze de la traseul gândit inițial. Să nu cadă în capcane de genul: ”hai să aplicăm rețeta x că sigur funcționează. Oamenii caută originalitatea la un artist. Dacă nu ai nimic de spus, mai așteaptă până ai”, atrage atenția folkistul nonconformist.

 

Cosmin Covei: „Până acum am parcurs etapele de la adolescenți rebeli la tătici responsabili”

Eram curios să aflu de la un intelectual sarcastic precum Cosmin Covei cum vede el elitele și modele acestui popor. Răspunsul lui ar trebui să ne pună mai mult pe gânduri.

Of, totul s-a schimbat când Nicoleta Luciu a început să joace în filme cu Gheorghe Dinică. Când Dan Diaconescu era cel mai urmărit realizator tv. Nu s-a mai înțeles nimic. Acum mi se pare că odată cu explozia internetului, e mult mai bine. Pentru că fiecare utilizator poate deveni creator pe propria pagina de facebook sau canal de youtube. Ai de unde să alegi.

Cele mai importante modele nu sunt universal valabile. Ele se schimbă odată cu vârsta. Dacă un puști acum se uită la youtuberi de vârsta lui care fac „prostioare pe net”, mai târziu va descoperi alți creatori cu care va rezona. Este cumva aiurea să-ti placă la 40 de ani ce îti plăcea la 15 ani, ne amintește folkistul.

Nu știm cum vor suna pe viitor cântecele șugubețe ale Țapinarilor, dar avem certitudinea că vor fi în ton cu vremurile. Așa au fost întotdeauna piesele celor doi și publicul nu a rămas indiferent. I-a urmat peste tot deoarece a rezonat cu mesajele pe care trupa le transmite cu ajutorul muzicii.

Până acum am parcurs etapele de la adolescenți rebeli la tătici responsabili. Am împlinit amândoi 40 de ani și vorbim în noul cântec despre criza de 40. Eu am doi baieți, Tănase are o fată. Vom fi aici să vă povestim și celelate etape. Sperăm, până vom fi bunici…

Distribuie
Scris de:

Ți-a plăcut articolul? Zilnic postăm noi exemple similare de succes! Urmărește-ne pe Facebook și nu rata reportajele noastre!


Implică-te și tu în Elita României! Intră pe Patreon și vezi cum și de ce să ne oferi sprijinul tău!

Become a Patron!

Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.