Arta si Cultura

Cosmin Culea, maestrul chitarelor de la țărmul Mării Negre

Artist, interpret și îndrumător pentru zeci de generații, profesorul Cosmin Culea este omul de la țărmul Mării Negre ce și-a dedicat viața studiului instrumentului cu coarde, împărtășind în același timp din experiența sa celor aflați la început de drum în lumea fascinantă a muzicii de chitară.

 

S-a născut in luna septembrie a anului 1978 în orașul Constanta. Crede că șansa de a se naște într-un oraș mare, cu tradiție in domeniul reprezentării artelor, i-a influențat în mare măsura atât cariera muzicală cât și activitatea pedagogică pe care o desfășoară în prezent.

Își aminteste cu plăcere cum în timpul perioadei preșcolare visa să poată cânta la pian și imita artiștii momentului imaginându-și mesele grădiniței ca fiind adevarate claviaturi. Nu a stat prea mult pe gânduri și la vârsta de 8 ani a început studiul teoriei muzicale și a pianului sub îndrumarea profesorilor Nițu și Grigore, dascăli de renume din cadrul Liceului de Muzică din Constanța.

Însa în ciuda progreselor evidente și a noțiunilor teoretice de bază ce i-au deschis un nou orizont în lumea artelor muzicale, tânărul Cosmin a observat că nu este atras foarte mult de pian și s-a decis să caute un alt instrument care să îl reprezinte.

Procesul de formare al unui chitarist excepțional

Fiecare piesă sau zi cu o chitară în mână reprezintă o formă de relaxare.

Revelatia a avut loc la vârsta de 12 ani, in urma unui concert televizat susținut de trupa “Celelalte Cuvinte” și a audiției spectacolului “Friday Night San Francisco” – interpretat de nume consacrate din lumea muzicii instrumentale precum Al DiMeola, John Mc Laughlin, Paco DeLucia. Primii pași în studiul chitarei îi face sub îndrumarea fratelui său.

La 14 ani devine tânăr absolvent al Școlii de Chitară a profesorului Cojocaru din cadrul Clubului SNC Constanța.

La 17 ani încheie cursurile Școlii Populare de Artă, secțiunea chitară, la clasa profesorului Axinte.

Participă la o serie de lecții și cursuri și își stabilește singur un program îndelungat și riguros de studiu individual. Totul pentru a stăpâni noi tehnici de interpretare, a-și dezvolta auzul și a-și spori cunoștințele de teorie muzicală. Ulterior devine absolvent al Facultății de Muzică din cadrul Universității Ovidius din Constanța.

Chitaristul Cosmin Culea a activat de-a lungul timpului în peste 20 de trupe și formații, alături de nume celebre ale muzicii instrumentale contemporane, precum Sebastian Burneci (Loredana, Ștefan Bănică Jr.), Florin Romașcu (Sistem), Adi Ciuplea (Vița de Vie, Platonic Band), Ionuț Micu (Talisman, Phoenix, Krypton), Laura Mihăilă (ex Valahia) în trupe precum Wolfram, Zero Grade, Stingray, Black Sea Orchestra, Blues Project și multe altele. De asemenea, timp de 4 ani a lucrat ca muzicant profesionist pe vase de croazieră.

Studiu, talent și ”Lecții de chitară Constanța”, cu Cosmin Culea

Satisfacții există în fiecare zi, elevii devin pasionați de muzică bună, iar chitara devine pentru ei un nou mod de viață și gândire.

Din dorința de a transmite mai departe cunoștințele și experiența acumulată în cei peste 20 de ani de carieră și încurajat de soția sa, profesorul Cosmin Culea a pus bazele proiectului ”Lecții de chitară Constanța”. Aici oferă cursuri de chitară și chitară bass pentru orice nivel de pregătire și pentru orice vârstă.

Cât despre talent, acesta nu face decât să scurteze și să eficientizeze timpul petrecut pentru învățarea unor tehnici și piese noi.

Cosmin susține că oricine dorește să descopere tainele chitarei poate ajunge să cânte la un nivel acceptabil piese cunoscute din repertoriul internațional la numai 2-3 luni de la începerea cursurilor. După 6 luni de studiu, ar putea chiar să activeze într-o formație ca instrumentist.

Performanțe uimitoare pot fi obținute într-o perioadă scurtă de timp printr-un efort susținut atât din partea profesorului cât și a elevului. Asta presupune un singur lucru esențial – Seriozitate! Iar un profesor bun va trebui să posede o bună cunoaștere a instrumentului și o doză mare de răbdare, tact ori cunoștințe de psihologie pentru a-și putea ajuta astfel elevii să depășească toate obstacolele.

Deși se poate studia și fără un profesor, timpul pierdut și lipsa unor repere teoretice, practice sau de repertoriu te pot ține blocat într-un fel de labirint din care nu poți să ieși.

Cosmin Culea nu exclude nici varianta cursurilor online, însă crede că acestea s-ar potrivi cel mai bine unei persoane ce are deja o anumită experiență. Multitudinea de site-uri și specialiști este enormă. Fără un anumit ”filtru”, un pasionat nu va putea avea niciodată rezultatele pe care și le dorește.

Locul muzicii instrumentale în societatea românească

Artistul observă cu regret cum locul muzicii cântate cu ajutorul instrumentelor scade în favoarea unor programe sau softuri. Astfel, sunt adulați oameni care compun muzica de pe un calculator, iar cei care studiază ani de zile pentru a face performanță sunt oarecum dați la o parte fără a li se acorda meritele cuvenite.

Însă, din fericire pentru noi, chitara este un instrument foarte căutat care capătă foarte mulți adepți în ziua de azi.

Dacă știi să cânți la chitară ești deja popular într-un grup de prieteni!

Ca și alte instrumente muzicale, chitara poate oferi celui ce îi descoperă tainele o stare de relaxare, un stimulent pentru dezvoltarea creativității și chiar un refugiu din agitația mondenă în care interpretul să se poată regăsi spiritual. Pasajele compuse și improvizațiile pot deveni astfel o introspecție personală, o modalitate de a evada dintr-o anumită stare și de a intra în alta.

Profesorul recomandă tuturor celor interesați să-și satisfacă curiozitatea și să facă primul pas în formidabila lume a chitarelor, pentru că nu vor regreta. Drumul spre a deveni chitarist este pe deplin presărat cu satisfacții.

Găsirea unui profesor îndrumător ar trebui să fie prioritatea întâi a oricărui aspirant. Dacă însă cineva dorește totuși să descopere aceste taine în mod individual, ar fi bine să evite chitarele din supermarket-uri, multe dintre ele având doar scop decorativ.

Pentru viitor, maestrul Cosmin Culea își propune să continue dezvoltarea laturii sale artistice prin reînceperea studierii pianului, canto și pictură. De asemenea și-ar dori să călătorească mai mult și să aibă timp pentru lucrurile care îi fac plăcere.

Sperăm ca prin povestea artistului să putem contribui cât de puțin la creșterea interesului pentru muzica de calitate, pentru artă în general și să oferim astfel un plus de motivație celor ce nu îndrăznesc încă să-și urmeze visul.

Fă din viața ta muzică și în sufletul tău va fi mereu o sărbătoare! Cosmin Culea

Distribuie
Scris de:

Ți-a plăcut articolul? Zilnic postăm noi exemple similare de succes! Urmărește-ne pe Facebook și nu rata reportajele noastre!


Implică-te și tu în Elita României! Intră pe Patreon și vezi cum și de ce să ne oferi sprijinul tău!

Become a Patron!

Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.