Costin Chioreanu este un grafician foarte cunoscut și apreciat în străinătate, unde are mai multe expoziții decât în propria țară. A colaborat cu numeroase nume mari ale muzicii Metal din lume, creând identitatea vizuală (coperți de albume, videoclipuri, afișe șamd) pentru formații renumite, din toată lumea. A lansat deopotrivă albume solo sau ca parte a unor proiecte muzicale. Prima sa carte se numește „Magic as a Golden Mean” și a apărut în Finlanda la Svart Records. Vă prezentăm astăzi un artist complet, cu totul aparte în peisajul cultural românesc!
Drumul lui Costin Chioreanu spre performanță în artă
Costin Chioreanu s-a născut pe data de 13 martie 1982, în București. A studiat la Universitatea de Arte Plastice București, Secția Design Grafic, și tot acolo a urmat masteratul. A lucrat în publicitate, în diverse agenții și firme cu activitate conexă, încă din vremea facultății, iar de vreo şase, şapte ani a devenit independent.
Drumul spre grafică a început de la o vârstă foarte fragedă, când desena tot felul de lucruri pe care oamenii nu prea își doreau să le vadă. Mai târziu, a descoperit muzica rock și și-a găsit locul, universul în care putea să se desfășoare în voie.
Primele lucrări aplicate au fost redesenarea unor coperți de casete din colecția personală. Își cumpăra casete piratate, ca toată lumea, de pe tarabele din centrul Bucureștiului, și avea ce face… Poate vă mai amintiți calitatea deficitară a coperților, unele chiar lipsă, multe copiate sau mărite într-un mod grosolan la xerox…
Ani de zile mai târziu a început să lucreze cu trupe din țară sau din străinătate. După 15 ani de design de produs muzical, poate să se bucure de colaborări cu nume mari ale scenei Metal, precum Emperor, At The Gates, Marilyn Manson, Ghost, Arch Enemy, Napalm Death, Paradise Lost, Opeth, Arcturus și multe altele.
Ce înseamnă a crea o identitate grafică pentru un produs muzical?
Designul de produs muzical este o aplicație a designului grafic. Presupune cunoștințe din multe zone, de la aspectele tehnice specifice unui produs care urmează să fie printat, până la capacități artistice de a realiza ilustrații capabile să susțină grafic discursul muzical.
Fenomentul trebuie înțeles în cele mai mici detalii, pentru ca lucrarea ta chiar să aibă sens și să fie cu adevărat utilă. Nu este vorba de a face un „desenache”, ceva frumos acolo, care să placă unui grup de oameni. Caracteristicele muzicale trebuie exprimate vizual astfel încât ascultătorul să se poată bucură de armonia dintre mesajul și sentimentele pe care le transmit muzicianul și imaginea asociată.
Muzica lui Costin Chioreanu
Încă de la mijlocul anilor ’90, Costin Chioreanu a produs foarte multă muzică. Încercările copilăreșți s-au transformat treptat într-un nivel muzical pe deplin satisfăcător pentru Costin. Presa de specialitate l-a apreciat pentru proiectele solo sau pentru colaborări cu trupe precum Bloodway, H8, Protest Urban, Kandaon, Mediocracy, Cap De Craniu sau Nightpray.
Consideră că cele mai de succes materiale audio realizate până acum au fost albumele solo, sub numele său, Costin Chioreanu. Aceste release-uri s-au bucurat de cea mai mare atenție a caselor de discuri, precum și de cea a ascultătorilor din străinătate. Cam în aceeași situație se află și singura trupă de metal în care mai activează acum, respectiv Bloodway, o distribuție mondială cu trei discuri scoase la o casă de discuri italiană.
Cele mai faine colaborări de până acum le-a avut cu trupele At The Gates, Arch Enemy, Grave și Trial din Suedia, Einherjer, Vulture Industries și Mayhem din Norvegia, Oranssi Pazuzu și Hexvessel din Finlanda, Carach Angren din Olanda și Earth Electric din Portugalia. Sunt, iată, atâtea și atâtea nume, cunoscute sau nu publicului românesc, oameni de care astăzi îl leagă prietenii foarte frumoase.
Dintre colaborările cu trupe autohtone, le menționează întâi de toate pe DorDeDuh și The Thirteenth Sun, de asemenea pe Sincarnate, White Walls, Avatar sau Thunderstorm. Sunt oameni alături de care a avut chimie, viziune comună, rezultate de excepție și, bineînțeles, prietenii de lungă durată.
„Magic as a Golden Mean” – prima carte publicată, în Finlanda, la Svart Records
După atâtea și-atâtea experiențe, Costin a simțit nevoia să adune cele mai bune lucrări ale sale într-o carte. Faptul că aceasta a fost produsă de Svart Records nu este o întâmplare: reprezentanții editurii îi cunoșteau și apreciau munca încă din 2011, când Costin a fost prezent în Helsinki cu o expoziție de mare succes.
„Magic as a Golden Mean” conține o scurtă prezentare a drumului său, o combinație de amintiri, întâmplări, date fixe și inserții cu caracter filosofic. De asemenea, cele mai bune lucrări realizate până în 2014, împărțite în trei mari capitole: „Lumină”, „Întuneric” și „Magie”. Întreaga ediție a fost produsă în circa 1000 de exemplare și s-a vândut foarte bine, atât în țară cât și în străinătate.
Nu avem prea des șansa să aflăm diferența dintre o lansare de carte în Finlanda fața de una în România:
Există plusuri și minusuri de fiecare parte. Nu poți spune la final că varianta 1 este mai benefică decât varianta 2. Marele atu al lansărilor în străinătate este că pe plan logistic și legal, lumea este mult mai relaxată. Aici este o birocrație de nedescris, reguli peste reguli, taxe peste taxe. În rest, oameni de calitate sunt peste tot în lumea asta.
Cât timp ne mai permitem să ținem în țară un mare artist internațional?
Costin trăiește aproape jumătate din an prin diverse locuri în lume. Celor care vor să plece, îi îndeamnă să nu se aștepte la minuni. Afară nu merg câinii cu covrigi în coadă, este mult de muncă și nu funcționează deloc cu românismele.
Am rămas în țară doar din simplul fapt că, cel puțin momentan, mi-aș complica viață foarte mult cu o plecare definitivă. În plus, aici, încă anumite lucruri sunt mai ieftine, aici am casa mea, nu trebuie să plătesc chirie. Când nu o să mai existe acești factori, voi pleca.
Costin este un artist internațional care își petrece mult timp acolo unde este apreciat. Este și normal să se străduiască să își surprindă admiratorii cu lucruri și creații tot mai evoluate. Senzația lui este că în România merită să fii artist doar dacă eșți fiul unui pictor sau personaj important, care trebuie să ducă mai departe tradiția și relațiile familiei.
În țară nu poți să faci ceva de succes, pentru simplul fapt că acestui popor nu-i plac oamenii de succes. Nu-i plac reușitele și adoră starea de rău și de sărăcie, fie ea și culturală. Cu oameni de genul ăsta nu are sens să îți mai pierzi vremea. Oricât de bun ar fi lucrul pe care-l faci, aici nu va fi apreciat, la modul real.
Cât despre elite, acestea lipsesc din toate zonele în care noi, România, chiar ne-am putea folosi de acest concept. Costin Chioreanu vede cu dezamăgire cum oameni independenți și talentați se chinuie să țină steagul sus. Fără mari relații sau venituri sunt considerați paria ai societății. Majoritatea fie sfârșesc plecând, fie își pierd absolut toate resursele, într-o luptă cu morile de vânt.
De la artă, la muzică, până la jurnalism și fotbal, tot ce este expus și promovat este numai balast. Este o combinație nefastă de exercitare a influenței familiei cu moșteniri cu blocarea sau defăimarea expresiei alternative. E ceva de genul: ești la noi la muzeu sau cânți la Sala Palatului, ești elită. Dacă nu, nu exiști.
Sfaturi pentru artiștii care vor să aibă succes
Viitorilor artiști plastici, Costin Chioreanu le recomandă să aibă nervii tari și să treacă peste ostilitatea așa-zișilor prieteni sau rude. Drumul este extrem de dificil chiar din cauza asta, în rest e o altă zona normală de exprimare.
Muncești pentru portofoliu, înveți, aplici, te implici, muncești tot timpul și renunți la foate multe plăceri sociale. Totul are un preț. Dacă ai impresia că faci trei desene, îți faci o pagină de Facebook și aștepți să îți vină lucrările pe bani și să devii celebru, ți-aș recomanda mai bine să îți ocupi timpul cu ceva mai util.
Sfatul său pentru artiștii care visează la succes este: ”Muncești și poate se întâmplă. Te prostituezi și îți iese sigur. Este alegerea ta.” Costin a ales calea cea grea și rezultatul a fost cam așa: în zona artistică a început cu adevărat să funcționeze după 10 ani de muncă, în zona muzicală nu a funcționat așa cum a sperat. A acceptat până la urmă muzica ca pe un hobby și muncește în continuare pe latura artistică.
Cea mai mare provocare pentru un artist în România este să ajungă să trăiască din ceea ce îi place să facă, fără să își schimbe carisma și felul de a fi. Chiar să îi placă și să fie plătit pentru asta.
Cu cât felul de a fi al omului este mai complex și mai adânc în analiză, cu atât e mai greu să răzbați. E clar că ceea ce îți place să faci este ceva din ce în ce mai puțin acceptat de către mase, iar rata unui posibil succes real scade foarte mult.
Pasiuni și planuri de viitor
Un concept drag sufletului lui Costin este Dark Bombastic Evening, un eveniment unic în Europa de Est. DBE este o platformă atipică ce susține spiritul underground, exprimarea artistică variată și de calitate, libertatea de opinie, deschiderea la nou și nestandardizat, bunul simț, decența în tot și toate. Cea de-a 9-a ediție anuală se va desfășura în spațiile RYMA din Cetatea de la Alba Iulia în perioada 15-18 august 2018.
La capitolul pictori preferați, Costin îl menționează pe Denis Farkas, un pictor de origine rusă care îl fascinează prin adâncimea înțelegerii întunericului. Este atât de expresiv și întunecat încât ai impresia că lucrările sale sunt dintr-o altă lume, spune Costin.
În rest, îi mai plac Max Ernst, Tivadar Csontváry, dar preferatul său rămâne Enrico Donati.
Drumul ales de Enrico Donati ar trebui să constituie în noul mileniu o bază a artei vizuale, nu fix opusul, acea prostie de origine medievală, care habar nu am prin ce psihoză în masă încă excită teribil cam toți privitorii.
În prezent, Costin Chioreanu are mai multe planuri la realizarea cărora lucrează în paralel. O nouă expoziție în Norvegia va fi sigur anul acesta și poate un nou disc solo.
Însă cel mai recent eveniment este expoziția ”The Anatomy of Darkness. A site specific journey”, găzduită de Muzeul Național Brukenthal din Sibiu. Vernisajul va avea loc vineri, 27 iulie 2018, orele 16:00. Expoziția face parte din cadrul programului ARTmania Festival și poate fi vizitată în perioada 27.07 – 26.08.2018. Costin își expune lucrările în cadrul acestui eveniment alături de Claudiu Doncuțiu, Andrei Szabo și Constantin Scărlătescu.
Costin Chioreanu a fost și este un om chibzuit. Cu excepția expresivității artistice sau muzicale, nu i-a plăcut niciodată să experimenteze sau să riște. Își trăiește viața încercând să înțeleagă și să învețe ceva din tot ce se întâmplă. De când era mic, analiza tot ce se manifesta în jurul său și nu a încetat nicio clipă să o facă. Probabil, tocmai de aceea se abține în a utiliza în discurul său concepte precum valoare sau mândrie.
Este un om dezamăgit de România care impresionează pe plan internațional. Ce putem face să îi schimbăm optica?
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!