Coziana Zaharia este de 22 ani învățătoare la școala „Ionel Teodoreanu” din București. A fost selectată în 2019 ca Profesor Merito dintre cei 12 selectați anual. A lucrat în sistemul educațional imediat după ce a finalizat studiile liceale de formare de învățători și educatori. Este omul potrivit la locul potrivit, iar învățământul este mai bogat odată cu implicarea totală a învățătoarei. Este foarte apreciată în societate. A ales să construiască caractere frumoase și să fie responsabilă de cele mai nobile suflete, și anume copiii.
Și-a cunoscut mereu traseul în viață. Mama era învățătoare în Domnești, satul copilăriei Cozianei. Tatăl era profesor de fizică-chimie.
Bunicul patern fusese învățător, unchiul și mătușa profesori de matematică, respectiv istorie. Astfel, i-a fost clar drumul și se simte binecuvântată pentru că face ceea ce îi place.

Coziana Zaharia petrece printre copii, se înconjoară de ei și se află în mijlocul lor din 1996. Vreme de șapte ani a activat în învățământul tradițional, dar din 2004 copiii pe care îi preia din cinci în cinci ani beneficiază de educație Step by Step.
După o vizită într-o școală din București unde funcționau două astfel de clase, a știut categoric că vrea ca elevii săi să fie îndrumați, crescuți, dezvoltați după metoda Step by Step. S-a perfecționat pe această alternativă și de atunci o găsim predând altfel.
Nu aș avea cuvinte suficiente să exprim admirația către astfel de oameni care fac bine societății noastre. O să încerc să redau într-un mod cât mai frumos portretul unui dascăl dedicat care se hrănește cu ceea ce face.
Cum e Coziana – omul? Cum e Coziana – omul de la catedră?
Se întreabă zilnic ce a sădit, dacă a lăsat urme pe unde a călcat, dacă a arătat sentimente pozitive precum empatia, toleranța, răbdarea. Coziana este omul pătruns de bunătate, care oglindește în persoana și activitatea sa.
Răsplătește în viață pentru ce i-a dat Dumnezeu ei cu bunătate pe care o înșiruie atât asupra copiilor, cât și apropiaților. Se alimentează cu zâmbetele și energia pe care le primește din partea membrilor familiei. Sunt motor pentru a merge zilnic înainte cu gânduri optimiste și senine.
Disponibilă emoțional atunci când a fost vorba de copii, oameni în trupuri mici cu suflete mari, așa cum le spun eu, dragostea pentru ei fiind cea care face diferențierea între profesori. Cu dragul de oameni, mai ales de copii, te naști, mărturisește învățătoarea.
Sunt fericită că am prieteni pentru care bucuriile sau neîmplinirile mele sunt parte din viața lor, că știu să ascult, să găndesc frumos și că mă străduiesc să ajut. Știu să chiui de bucurie, dar să și lăcrimez ușor. Oamenii alături de care cresc, mă manifest, râd, plâng, mișc lucruri sau împiedic procese, cred că pot completa profilul meu uman.
Coziana Zaharia nu consideră că le face pe toate bune și bine, dar lucrează neîntrerupt să devină cea mai bună formă a sa. Crede în evoluția umană, în valori, în considerente bine închegate, în principii.
Este același om și la catedră, care-și cunoaște atuurile, dar și golurile. Este conștientă de responsabilitatea pe care și-a asumat-o, aceea de a creiona caractere frumoase, de a promova sinceritatea, sprijinul, cooperarea, aprecierea între semeni.
Îmbrățișez, dar ridic și tonul, mă confesez copiilor, dar le transmit și împlinirile mele, așa, ca într-o familie. Mă pregătesc pentru fiecare întâlnire cu ei și după 26 de ani de experiență, pentru că fiecare zi de școală îmi doresc să fie o zi câștigată, nu pierdută.
Coziana Zaharia: „Să fii învățător înseamnă să auzi vocile copiilor înainte de culcare”
Nu există dimineți în care învățătoarea să intre în sala de clasă și să nu zâmbească în fața copiilor și să nu-i întrebe despre starea lor. Iubește copiii mici, mari, liniștiți, agitați. Își cunoaște bine rolul și știe când trebuie să dea cu praf magic.
Cinci mâini să aibă o învățătoare. Una cu care să șteargă lacrimile celor începători, una care să îmbrățișeze pe cei care duc dorul de casă și de părinți, altele care să aplaude și să felicite, și nu în ultimul rând una cu care să țină stiloul copilului și să-l ajute în premisele scrisului.
Nu vine niciodată cu mâna goală la ei. Ba vine însoțită de-o carte de povești, ba cu un recitativ nou, ba cu un joc care-i îndeamnă la mișcare și acțiune, ba cu noțiuni noi matematice pe care le va preda pe ritmuri stabilite cu ajutorul percuției corporale.
Coziana Zaharia învață, crește și educă copii. La rându-i se lasă ghidată de către aceștia. A învățat să nu-și pună limite în ceea ce privește progresul personal. A învățat să îmbrățișeze simplitatea și să se bucure de ea, de o adiere de vânt, de o frunză, de un soare cu dinți.
Și, ce e mai important, au învățat-o pe învățătoare cât de mare este nevoia lor de comunicare, de a fi ascultați activ, de a fi îndrumați și cât de minunat se simt când sunt apreciați.
A fi învățător înseamnă să zâmbești, să încurajezi, să apreciezi și cel mai mic progres, să asculți, să ai răbdare, să găsești soluții pentru comportamente atipice, pentru tipologii diferite în ce privește stilul de înțelegere, de învățare, să liniștești părinți pentru care ești a nu știu câta încercare, să aduci lumină celor care cred că educația se poate întâmpla oricum, fără reguli, perseverență și respect pentru toți cei din jur.
Care e povestea Step by Step
În 2004, Coziana Zaharia avea o experiență de 7 ani la catedră, în învățământul tradițional. Directoarei școlii de atunci i-a venit ideea de a implementa în școală alternativa Step by Step.
A urmat o vizită într-o școală din București în care funcționau două astfel de clase. Era altceva – copiii erau în grupuri de lucru, comunicau în timpul activității, încercând să găsească cea mai bună soluție, sprijinindu-se sau apreciind rezultateale celorlalte echipe. Pe vremea aceea, acum 17 ani, erai apreciat dacă era perfectă liniște în clasă.
Principiile învățătoarei pe care adera să le pună în practică la clase au rezonat cu principiile de bază ale acestui sistem. În vara premergătoare începutului de an școlar a urmat cursurile organizate de Centrul de Educație și Dezvoltare Profesională, cursuri specifice fiecărui an de studiu.
Și-a plătit cursurile la Târgoviște și amintește de o doamnă formatoare excepțională – Carmen Stroescu. A urmat patru module, a întâlnit totodată învățători speciali din toată țara și multă energie bună.
Interacțiunea elevilor pe tot parcursul programului, prin dialogurile provocate la Scaunul Autorului, prin jocurile de mișcare browniană din timpul Întâlnirii de dimineață, prin colaborarea susținută și întărită la Centrele de activitate, în proiectele tematice, apoi comunicarea implicată pe parcursul acelorași activități specificate mai sus, formele diverse de organizare, de la semicerc, la centre de activitate, echipe de lucru pentru diverse proiecte sunt motivele pentru care consideră Coziana că elevii cresc armonios sub îndrumarea Step by Step.
Coziana Zaharia – omul care sfințește locul
La orice vârstă, fiecare dintre noi purtăm amintirea unui profesor drag, care ne-a inspirat și care ne-a insuflat dragoste pentru lectură, pentru scris, pentru numere și cifre sau pentru artă, poate. Influența profesorului poate fi una majoră și poate marca copilul sub notă pozitivă sau negativă.
Coziana Zaharia nu se limitează la orele sale și la materiile predate. Influența sa depășește activitățile școlare. Este un model pentru elevii săi. Este un ghid, o călăuză ce-i învață perspective noi ale lumii, cum să se comporte în societate, cum să coopereze între ei, cum să-și iubească aproapele sau cum să respecte natura.
Învățătoarea va rămâne o figură importantă în viața copiilor, o puternică influență chiar și când e vorba de performanțele școlare. Știe să încurajeze, să aducă aprecieri, să îndrume și să dirijeze.
Studiile spun că profesorul este stimulul, imboldul, inspirația, busola elevului. El poate ridica barierele, piedicile sistemului și poate deschide orizontul copilului. Dar da, e nevoie de conștientizare a rolului pe care ți l-ai ales, de dragoste și grijă pentru copiii care vor purta amprenta prezenței lui în suflet, gând și drumul pe care îl vor alege.
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!