Este ilustratoarea ale cărei minuni te vor duce cu gândul în lumea îndepărtată a copilăriei și a cărților de școală. Parcă și revezi abecedarul tău, al tatălui, al mamei, dar și pozele simpatice, dar ciudățele din cărțile de franceză de la editura Cavallioti. Andra Badea este numele din spatele acestor drăgălășenii.
Visele copilăriei o duceau oriunde, dar nu la ilustrații. De fapt se visa „femeie de afaceri” și de aceea plimba prin casă o agendă și un plic cu „acte”.
A trecut prin facultatea de Comunicare, cu o specializare în Publicitate, dar și urmând în paralel Facultatea de Filosofie. În timpul facultății a început să studieze grafica, pictura și mai târziu ilustrația. A învățat pe cont propriu sau alături de un profesor.
Peste ani mulți, ani buni de învățătură și exersare a ajuns cumva la ce își dorea. Femeie antreprenor, își ține în mâini propriul destin cu pasiune și ambiție, dar mai ales cu perseverență.
Andra Badea este ilustrator, călător, stăpân (sclav) de pisică, râde tare, vorbește mult și încearcă să-și mențină fericit copilul interior.
Ilustrația: muncă și pasiune
Creează ilustrații pentru tot felul de producții: cărți, festivaluri, concursuri, ateliere, reviste, etc. Pentru Andra Badea inspirația nu este God given. Este mai tehnică de atât.
Inspirația e 50% research, 40% brainstorming și 10% magie.
Fiecare proiect este diferit. Are cerințele, sugestiile, ideile și intențiile sale, iar Andra Badea trebuie să înțeleagă perfect asta. Munca ei trebuie să reflecte dorințele și nevoile clientului său. Uneori trebuie să citească minți pentru a le oferi fix ce își doresc.
La fiecare proiect studiază subiectul, referințele culturale, apoi se joacă folosind asocieri, metafore, face schițe, dă ture prin casă. La final așteaptă acei 10% de magie care leagă totul.
Trecerea de la un job full time și stabilitatea care vine odată cu el la un full time freelancing în ilustrație s-a făcut treptat. În mare parte datorită provocărilor și incertitudinii pe care le oferă domeniul freelancingului.
Nu a existat un moment de revelație în care să își zică: Vreau să fiu ilustrator. În viața sa profesională a făcut totul din aproape în aproape. Mai întâi ilustrația a fost un hobby, apoi a devenit un proiect lateral din pasiune, iar peste câțiva ani a înțeles că poate face din asta o carieră.
Acum doi ani, în vară, a înțeles că trebuie să facă pasul cel mare: full time freelancing în ilustrație. Deși creează frumos în fiecare zi, vinde frumos în fiecare ilustrație, cea mai frumoasă amintire se schimbă destul de des.
Pe măsură ce progresează, cea mai frumoasă amintire din viața profesională este înlocuită de alta mai recentă și mai glamorous. Are grijă tot timpul să învețe, să se dezvolte, iar astfel apar oportunitățile mai mari care fac visele să se împlinească.
Anul acesta, o amintire specială pentru Andra Badea este expoziția colectivă de la Londra, organizată de Creative Debuts într-un concept store Adidas.
Andra Badea: Trebuie să-ți exersezi răbdarea și flexibilitatea
Momentele dificile în viața de freelancer sau antreprenor se schimbă la fel de des ca momentele satisfăcătoare. Un avantaj este că pe măsură ce Andra Badea a acumulat experiență, acestea nu mai par atât de insurmontabile.
Cea mai frecventă problemă a freelancerilor este în general lipsa de continuitate a proiectelor. Numărul proiectelor fluctuează, iar la fel fac și veniturile.
Va trebui ca fiecare freelancer să își exerseze atât răbdarea, cât și flexibilitatea. Andra Badea spune că a avut noroc de clienți faini pe lângă proiecte care au ieșit destul de bine, fără drame majore.
Cine este ilustratorul în societatea virtuală?
Ilustratorul este mai mult decât un desenator sau un pictor modern. Angajat sau freelancer, el vinde o idee sau exprimă una. Până la urmă, un comunicator.
Când cineva devine ilustrator, trebuie să fie pregătit să se adapteze. Nu numai că va trebui să învețe să se adapteze la orice mediu: print, online, realitatea virtuală, ș.a. Va trebui să învețe tehnologii noi, artă digitală, dar sunt doar unelte. Cu ajutorul lor va trebui să se exprime, să creeze o idee pe hârtie. Odată ce le învață, va trebui să se exprime în orice mediu nou.
Ce este un ilustrator freelancer până la urmă?
Pe lângă faptul că el creează imagini pe care le vinde unor oameni care caută partea de vizual pentru proiectul și ideea lor, ilustratorul are mai multe roluri.
Contabil, expert în social media, agent de vânzări, fotograf, acestea sunt doar câteva dintre atribuțiile unui ilustrator în regim freelance. Andra Badea știe ce înseamnă să își promoveze munca, să caute clienți și în final să își vândă ideile.
Cine vrea să își creeze o carieră în ilustrație este conștient că pentru a face asta va avea nevoie de proiecte în lanț si de durată. Când va ajunge la un nivel al veniturilor ridicat își va permite să angajeze persoane ca: un contabil expert, agent de vânzări sau fotograf.
Totuși, până la acel punct de vârf al carierei sale va trebui să se bazeze pe forțele sale și să facă totul de unul singur. Pe deasupra, pentru a se extinde și a avansa, va trebui să le facă foarte bine. Învățarea continuă este un must-do!
Priviri spre viitor
Dacă în prezent proiectele sale se mențin în apele naționale, pe viitor Andra Badea va încerca să se orienteze spre exterior. În afară, oriunde în lume, domeniul este mult mai bine dezvoltat, iar implicit cererea de proiecte de ilustrație este și ea mai mare.
Planurile sale includ să participe la numeroase târguri de profil, festivaluri, workshopuri de ilustrație internaționale, să își caute un nou agent și să își schimbe puțin munca. Ar vrea să ajungă să facă character design, poate și în 3d, un domeniu extrem de căutat acum.
Motto-ul său este: ”Show up and do your part – the rest will follow”
Dacă vrei să vezi pe viu și actualizat la ce a mai lucrat Andra Badea în ultimul timp îi poți vizita site-ul – Cuteoshenii.com.
Aici postează tot ceea ce face, o lume colorată, copilăroasă și boemă pe care o creează cu fiecare ilustrație. Desenele ei te poartă în acea lume frumoasă și senină a copilăriei în care încercai să ghicești povestea din spatele pozei.
Te uitai pe cărțile vechi ale părinților sau pe cele noi de la școală și încercai să ghicești ce a vrut ilustratorul să spună prin acea imagine. Curiozitatea te rodea, dar te și ajuta să te dezvolți.
Țeseai povești peste povești pe care nu le știa sau auzea nimeni. Așa e și cu ilustrațiile Andrei Badea. Încerci de fiecare dată să înțelegi ce e dedesubt și jocul acesta te provoacă intelectual și te stimulează.
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!