Cristian Nicolae

În Craiova, un antreprenor în serie creează valoare pentru clienți și angajați. Și nu de azi, de ieri, ci de vreo 25 ani! Numele său este Cristian Nicolae și ne dezvăluie o poveste plină de ”ups and downs”. O poveste presărată cu schimbări la 180 grade, unde câteva elemente au fost mereu comune. Haideți să descoperim și să aplicăm din experiența unui afacerist cu totul și cu totul aparte!

 

Sucuri, patiserie, piese pentru locomotive, clinică oftalmologică, aplicații soft, clinică dentară, training. Sunt doar o parte din afacerile cu care se mândresc Cristian Nicolae și familia sa.

Trebuie să recunoașteți că nu mulți își pot imagina măcar o asemenea diversitate, darămite să pună ideile în practică și să influențeze în bine destinul unui oraș. Ei bine, acești oameni nu au făcut altceva decât să se uite bine în curtea lor și să facă ce știau ei mai bine. Să înțeleagă nevoia clientului și să vină cu soluții.

Istoria noastră începe înainte de 1989, când doi băieți cu mama profesoară de matematică și tata profesor universitar de automatică, se decideau să devină medici. Părea cam cel mai scurt drum pentru a face bine celor din jur și a câștiga un dram de respect.

 

Cristian Nicolae, pregătit pentru medicină, cu planuri de diplomație dar care a ajuns să vândă sucuri

Zis și făcut. În ciuda insistențelor mamei, care și-ar fi dorit ca băieții să devină ingineri, Ciprian și Cristian Nicolae s-au pus cu burta pe cartea de biologie. Au intrat și au ieșit din Facultatea de Medicină din Craiova cu note foarte mari, doar că, la ce folos? Odată cu trecerea anilor, erau tot mai convinși că nu vor să lucreze vreodată în condițiile mizere din spitalele românești. Cel puțin Cristian, se pregătea deja pentru o carieră fulminantă în diplomație!

Între timp, părinții ajunseseră prin Maroc. Vă vine să credeți sau nu, la începutul anilor 90 doi profesori putea pune mai mulți bani deoparte în Casablanca decât în Craiova…

În 1992, mă sună tata din Maroc și îmi zugrăvește întreg viitorul. Mă întreabă dacă eu cred că pe la 50 ani pot ajunge altceva decât vreun consilier obscur pe la Ambasada României din Albania de exemplu. Avea perfectă dreptate! Îmi spune că, dacă vreau să mă las de medicină, mai bine să ne apucăm cu toții de afaceri!

Și pentru că la vremea respectivă erau la mare modă celebrele dozatoare TEC, băieții au intrat și ei în horă. Banii economisiți de la statul marocan, vreo 10.000 dolari la număr, s-au concretizat într-o Dacie Papuc, un dozator și o rulotă cu toate dotările, amplasată pe un teren închiriat din Craiova.

Un an și jumătate, am făcut o mulțime de bani. Era tot timpul coadă la noi pe strada Dezrobirii din Craiova, tot orașul cumpăra de la noi. După un an însă, ne-am plafonat, pentru că nu ne imaginam că vom face asta toată viața. Apăruseră deja 30 dozatoare în Craiova și am renunțat.

 

Faza 2 în antreprenoriat: brainstorming-ul

Dacă în cazul sucurilor TEC a fost vorba de exploatarea rapidă a unei oportunități, Cristian Nicolae și-a dat seama că, pentru o afacere adevărată, era nevoie de altceva. Începuse deja să citească, să se educe, să se uite peste tot după alternative. În România apăruseră soluțiile de finanțare.

Având părinții alături, repatriați din Maroc în 1994, frații Nicolae au început să se gândească la următorul pas. După analize complexe și luni întregi de „stoarcere a creierilor”, soluția a venit din…vecini: mama cunoștea o doamnă de 65 ani, care făcea niște cozonaci fantastici! Era chiar păcat ca acel talent să rămână ascuns între niște pereți.

Priceperea lui tanti Ileana combinată cu realitatea că la momentul respectiv existau doar 2 fabrici private de pâine în Craiova, le-a dat curaj celor doi frați. Au cumpărat terenul de pe strada Dezrobirii și, în 2 ani, cu banii strânși în Maroc și o parte din ei înmulțiți la FNI, au construit ceea ce avea să devină patiseria Paneli.

Cu câteva luni înainte de deschidere, am avut șansa să particip la un Congres Medical la Călimănești. În acea vreme eram manager într-o reprezentanță farmaceutică americană. La hotelul de lângă era un eveniment global dedicat brutarilor. Am intrat în legătură cu specialiști din SUA, ei ne-au învățat o mulțime de lucruri care nu se mai văzuseră la noi în România. De exemplu, noi am fost primii care am avut perete de sticlă între zona de producție și cea de servire. Le demonstram astfel clienților că lucrăm curat.

Au urmat opt ani incredibili, timp în care Paneli devenise un adevărat etalon în Craiova. Au fost ani în care, de Crăciun, se vindeau chiar și 25.000 cozonaci! Mereu erau dați exemplu pentru rețete, pentru linia de producție, pentru felul în care își serveau clienții.

Părinții mei, oameni veniți de la țară, ne-au învățat să fim corecți. Pentru ei, nu exista valoare mai importantă ca etica, iar asta s-a reflectat și în afacerile noastre.

Dacă mama lui Cristian Nicolae conducea patiseria, să vedem și ce gânduri treceau prin mintea tatălui.

 

Vitezograful și primul eșec adevărat

Domnul profesor universitar, inginer din fire, avea mereu alte și alte idei de afaceri. Vedea cât de bine merge patiseria și se gândea să dezvolte un business mai tehnic, după chipul și asemănarea sa.

Prin 1997, patru foști studenți de-ai săi veneau cu lacrimi în ochi la el, să îi ajute. Aveau o idee briliantă, doar că nu o puteau duce la bun sfârșit. Cu greu reușiseră să dezvolte 30% din produs, dar salariile abia le permiteau să își ducă traiul, de la o lună la alta. Era vorba de un vitezograf pentru locomotive, corespondentul cutiei negre a unui avion.

Până prin 1999, cu sprijinul domnului Nicolae, au produs și vândut împreună 120 vitezografe, către singurul client din România care putea cumpăra așa ceva. Așa cum îl știm însă, statul român, prin intermediul CFR, a uitat să achite facturile, a pus vitezografele pe șine și dus a fost.

Nici până în ziua de azi, familia Nicolae nu a văzut toți cei 100.000 dolari investiți în vitezografe. Mai mult decât atât, doi din cei patru colaboratori au pornit producția pe cont propriu. Se laudă acum prin presă că ei au construit prima locomotivă românească de după Revoluție, dar uită să recunoască meritele familiei Nicolae…

Elvira și Dan Nicolae

Toate aceste experiențe au reprezentat lovituri puternice pentru Dan Nicolae. Se vede în istoricul familiei faptul că nu s-a mai putut implica la același nivel. Cu o rotiță dezumflată într-un angrenaj perfect, nivelul de calitate nu mai era la un standard ridicat.

Mama a rămas singură cu patiseria și au fost nevoiți să închidă în 2004. În 2007, una dintre cele mai mari clinici oftalmologice din Craiova (o altă investiție majoră a familiei) a fost vândută după opt ani de funcționare, pentru că interesul se mutase într-o altă afacere, care creștea exploziv

Antreprenorul este non-stop în tranșee. Se culcă cu idei, se trezește cu idei. Odată prins în joc, nu se mai poate opri, așa că eu și fratele meu am învățat de fiecare dată să ne reinventăm. Am pornit cu 10.000 dolari, iar în 25 ani am încercat zece afaceri, majoritatea cu succes. Nu e deloc simplu, vorbim de sute de mii de dolari investiți, dar fericirea e pe măsură.

 

Cristian Nicolae, astăzi: între IT, stomatologie și training

Atenția antreprenorului oltean este îndreptată în prezent în trei direcții. În primul rând, împreună cu fratele său conduce o companie de soluții IT, înființată în anul 2000, tot la inițiativa tatălui lor. SoftExpert Mobility a trecut testul timpului, s-a reinventat mereu în conformitate cu tendințele globale sau crizele economice.

Firma s-a descurcat foarte bine, chiar dacă, la un moment dat prin 2009-2010, tot ce încasa se ducea pe taxe, salarii sau cheltuieli fixe. Dezvoltă soft, programe CRM, chiar aplicații mobile, în special dedicate industriei farma. Au câștigat dintotdeauna licitații de zeci de mii de euro pentru că reușeau să oferteze la jumătate de preț față de marii concurenți din capitală, la calitate cel puțin la fel de bună.

Acum, firma are deja un renume, clienți stabili, iar cererile vin în continuare pe bandă rulantă. SoftExpert nu a mai ajuns deocamdată la nivelul din 2008, însă cel mai important pentru Cristian e că și-au păstrat integritatea și au dezvoltat mereu soluții corecte pentru partenerii lor.

În anul 2003, de data asta alături de soția sa Cristiana, Cristian Nicolae a investit în clinica dentară CriniDent. Astăzi sunt în topul clinicilor de profil din Craiova și oferă toată gama de servicii stomatologice existente.

Numai uitându-vă la echipa CriniDent vă veți da seama cum medicul Cristiana Nicolae a pus umărul la formarea unei noi generații de stomatologi cu care Oltenia se poate mândri. Cât despre recenziile entuziaste de pe pagina lor de Facebook, ele vorbesc de la sine despre faptul că manifestul clinicii („pacientul e în centrul afacerii CriniDent”) reprezintă mai mult decât vorbe frumoase pe o hârtie.

Cristian Nicolae

Cristiana și Cristian Nicolae

Nu în cele din urmă, prin 2012 Cristian Nicolae și-a dat seama că moștenește vocația de orator a părinților săi. Cu o asemenea experiență antreprenorială în bagaj, nici nu i-a fost foarte greu să răzbească în industria de training și consultanță.

Am fost invitat de JCI Romania să țin o prezentare despre antreprenoriat, în cadrul Facultății de Fizică din Craiova. Apoi, tot de ei, la o conferință unde au participat circa 100 antreprenori și am simțit o energie fantastică din partea sălii. Cred că nu există dovadă mai mare de egoism decât atunci când oprești doar la tine dezvoltarea personală.

În șapte ani, a interacționat cu peste 15.000 persoane din toată țara, în calitate de trainer, speaker motivațional sau voluntar. Cristian lucrează cu echipe de management, cu antreprenori sau studenți, sau moderează diverse simpozioane, în special pe subiecte medicale.

Dintre toate rolurile pe care le joacă, aici în training Cristian se simte cel mai bine. Pentru el, nu există bucurie mai mare ca interacțiunea umană, indiferent dacă vorbim de un dialog intim cu 10 persoane sau energia oferită de o sală cu 1000 participanți.

 

Cristian Nicolae: „Cel mai important în viață este să fii în integritatea ta!”

Cred că v-ați dat deja seama cam despre ce fel de om vorbim. În primul rând, Cristian e un oltean get-beget, mândru tare de originile sale, cu o voce puternică, apăsată și sigură. A fost de-a dreptul revigorant ca, într-o convorbire semi-formală să zicem, să-l aud cum, din când în când, „îi scăpă” câte un perfect simplu absolut încântător. Mie unuia îmi trădează o autenticitate nedisimulată, care cu certitudine l-a urmărit toată cariera sa.

Îl simt, de asemenea, cum se luminează atunci când vorbește despre familia lui. Și-a petrecut întreaga viață alături de părinți și frate și pare că nimic nu poate să îi îndepărteze. Se simte norocos că a reușit să se asocieze în afaceri cu actuala lui soție, cu care are doi băieți minunați și despre care declară în mod răspicat că este mentorul său. Un noroc care, mai ține Cristian neapărat să menționeze, este moștenit de la draga lui mamă.

Ciprian Nicolae

Cred sincer că nu este capabil să distrugă o relație, atâta vreme cât are cuvinte frumoase inclusiv despre prima sa soție. Este mama fetei lui, absolventă de psihologie în București, cu un drum bine conturat pentru următorii ani. Pentru Cristian, e motiv suficient să îi fie recunoscător până la adânci bătrâneți.

Olteanul nostru a citit cam tot ce era de citit în materie de business. Cunoaște operele tuturor marilor autori ai lumii, de la management la strategie, de la leadership la vânzări sau psihologie comportamentală. A muncit din greu vreo șase luni pentru a face parte din primul grup din România de traineri certificați John Maxwell. Chiar și-așa, i-a luat nu mai puțin de trei ani să emită prima factură pentru un training livrat!

Când demarezi o afacere, trebuie să ai în primul rând mare grijă cu cine te asociezi. De asemenea, multă, multă răbdare. Eu nu am renunțat la training pentru că mi-a plăcut fantastic de mult. Simt că orice speech motivațional mă întinerește cu cel puțin 5 ani. Dacă ești optimist, dacă muncești cu seriozitate, rezultatele vor apărea, mai devreme sau mai târziu. Însă cel mai important în viață este să fii în integritatea ta, să faci ce-ți place și să nu arzi etapele evoluției.

 

Câteodată câștigi, întotdeauna înveți

Sunt cuvintele lui John Maxwell, iar Cristian Nicolae se regăsește întru totul. În afacerile lor, el și familia lui au pierdut sute de mii euro. Doar în timpul crizei, a adus vreo 30.000 euro de acasă pentru a asigura salariile angajaților rămași în firma de IT.

Pierderile în bani nu sunt adevăratele eșecuri. Banul este o țintă falsă, nu trebuie niciodată să devină motivația principală. Dacă ajungi să crezi în asta, mai devreme sau mai târziu va veni o zdruncinătură, vei face ceva greșit și vei pierde. Indiferent de momentul în viață, trebuie să știi cine ești și să cauți împlinirea personală.

Cristian știe ce vorbește. Când banii curgeau cu nemiluita în firma de IT, devenise arogant, tupeist, agresiv. Nu se recunoștea pe sine, dar nici nu se putea comporta altfel, pentru că așa simțea el că va câștiga și mai mult. Cât ai clipi, edificiul s-a dărâmat, din 16 angajați au mai rămas 3, iar firma a fost aproape de faliment.

Tragedia cea mare o trăiesc cei care nu au curaj să facă o schimbare. Idei sunt peste tot, trebuie doar să stai de unul singur zilnic să cugeți, o oră-două pe zi, cu foaie și pix în mână. Ce vreau eu să fac în viață? Ce îmi place mie? Ce am învățat eu azi? La un moment dat, 100% Dumnezeu îți dă un semnal, îți arată direcția în care să o iei.

Curaj. Integritate. Bunătate. Optimism. Învățare continuă. Muncă din plăcere, nu pentru bani ci pentru împlinirea personală. Ar mai fi multe de spus, însă mă opresc aici. Vă invit să urmăriți tot ce face Cristian Nicolae și, dacă aveți ocazia să-l întâlniți pe undeva, încercați să intrați în vorbă cu el. Foarte probabil, veți avea numai de câștigat.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *