Atunci când auzim de tranzacții la bursă sau de piețele de acțiuni, primul lucru la care ne duce gândul este la grafice în urcare sau coborâre, așa cum tot vedem în filme precum Lupul de pe Wall Street. Însă, situația este mai domoală în realitate, așa cum explică Cristian Tudorescu, unul dintre cei mai cunoscuți experți în piețe bursiere din noul val.
De-abia a împlinit 38 de ani, dar are deja o experiență de un deceniu ca antreprenor, lucru care nu este deloc puțin, mai ales dacă ne gândim că și-a început propria afacere tocmai în toiul crizei economice. Este și un apreciat consultant financiar, fiind invitat adesea în cadrul emisiunilor economice de la diferite posturi de televiziune. Este co-fondator al Business Insights și Investors Club, vicepreședinte Dezvoltare Sud la JCI România și organizează webinarii educaționale pe teme financiare.
Încă din liceu, dinainte de a putea vota, îi plăcea să urmărească principalele evenimente politice și economice, mai ales că România anilor ’90 trecea prin transformări importante. A urmat, în mod firesc, ASE-ul, unde a descoperit că îi place zona de investiții și de asumare a unor riscuri.
De aici, investițiile la bursă au devenit atractive pentru el.
Am început să înțeleg logica investițională, dincolo de emoția și spectaculozitatea unor știri despre câștiguri sau pierderi la bursă. Întâi caut să înțeleg ce se întâmplă într-o piață, îmi fundamentez decizia și apoi acționez.
În plină criză, Cristian Tudorescu și-a început propria afacere
De pe băncile facultății, Cristian Tudorescu și-a făcut ucenicia, timp de cinci ani, în departamentul de Research al societății de brokeraj Vanguard, actualul Tradeville, unde a observat că îi place să ia decizii de investiții informate. În ciuda faptului că era un boboc în ale meseriei, nu s-a lăsat dus de val, lucru care avea să îl ajute mai târziu în carieră.
La bursă poți câștiga atunci când îți faci temele înainte. Prefer să privesc lucrurile în perspectivă, pe un termen mai lung. Caut să nu cad pradă momentului și de multe ori chiar îmi iese chestia asta!
Apoi, a venit 2009 peste noi odată cu recesiunea, iar Cristian Tudorescu a luat o decizie extrem de curajoasă, dar și riscantă, totodată: să intre în antreprenoriat. A fost un gest intenționat într-o perioadă de cădere economică, pentru a prinde oportunitățile mai de jos.
A vrut să vadă cum e pe cont propriu, cu parteneri și colaboratori. A pornit în zona de investiții și consultanță financiară pentru companii și a cunoscut și momente dificile, pe care le-a remontat ulterior.
Am plătit MBA-ul în viața reală, cum se spune, adică am facut greșeli resimțite pe propria piele. Nu pot spune că am avut situații insurmontabile, ci doar unele interesante, din care am învățat. Sunt câțiva dintre partenerii inițiali care îmi sunt alături și acum și cu care colaborez pe mai multe proiecte antreprenoriale, ceea ce este foarte important pentru mine.
Ce înseamnă piața de acțiuni?
A fost una dintre primele întrebări care mi-au venit în cap atunci când am avut în față un expert în piețe bursiere, cum este Cristian Tudorescu, încercând să înțeleg ceva dincolo de limbajul economic codificat și inaccesibil multora dintre noi.
Cât este realitate în ceea ce vedem în filmele de succes de la Hollywood, în care graficele de pe Wall Street ne fac să visăm la posibilitatea de a câștiga foarte mult sau să avem coșmaruri în care am pierde foarte mulți bani.
Poți privi investiția în acțiuni ca pe asumarea unui risc calculat. Este și acea vorbă, “stabilește-ți singur cât ai suporta să pierzi”. Odată ce îți stabilești această limită, tolerezi mai bine riscurile și poti avea câștiguri semnificative, în timp. Acțiunile de pe Bursa de la București au oferit randamente de 10-15% pe an, unele și mai mult. Cele de pe piața americană la fel, au câștiguri de circa 10% în ultimul an. Dacă investești în acțiuni la bursă, cel mai important e sa fii pe un profit bun pentru tine peste 2 sau 3 ani. Dacă ești peste 6 luni, înseamnă mai degrabă că ai avut șansă.
Se spune că deciziile bune vin ca urmare a experienței, iar experiența se capătă din deciziile proaste luate. Atunci când vine vorba de tranzacții la bursă, o decizie greșită înseamnă automat pierderi.
Cristian Tudorescu era conștient că pentru a deveni expert într-un domeniu, trebuie să experimenteze ambele fațete, atât cea ale câștigului, cât și cea a pierderii.
Toți cei care activează în investiții, sunt specializați pe anumite zone. Unii sunt mai atrași de a plasa pe termene scurte, cu riscuri mai mari. Fiecare acționează conform propriei psihologii și a apetitului pentru risc.
În schimb, Cristian Tudorescu este priceput la investiții în acțiuni și obligațiuni ale companiilor românești, pe un termen mai lung, cu riscuri medii.
O prezență activă la proteste
Cristian Tudorescu nu se limitează doar la propriul business, ci este foarte activ și atunci când sunt organizate mitinguri de protest la adresa actualei conduceri a țării, cum a fost și cel din 10 august 2018. Mai mult, este și foarte rapid în reacții pe rețelele de socializare după câte o declarație pompoasă a guvernanților, combătându-i punctual cu argumente și traducând într-un limbaj accesibil câte o măsură economică mai complexă.
Oamenii își dau seama că unele lucruri sunt șubrede, nu trebuie termeni foarte sofisticați. Semnalez când lucrurile pot derapa din punct de vedere economic. Eu consider că o țară trebuie administrată economic precum o firmă, precum o familie, sau precum ți-ai administra banii personali. Dacă cu banii tăi ești foarte atent, de ce nu ai fi la fel și cu banii țării? Sau cel puțin să avem pretenția de la reprezentanții noștri să fie așa. Stiu că e un demers dificil să influențăm comportamentul unor politicieni, dar e bine să fim activi în a semnala și adresa disfuncționalitățile.
Cristian Tudorescu crede într-un viitor mai bun pentru țară
Cristian Tudorescu nu caută pete în cer, iar când vine vorba de economie în general, de evoluția societății noastre, caută argumentele pentru a fi optimist. Culmea, chiar le găsește. Deși trebuie să ne așteptăm la o nouă criză financiară.
La ora aceasta, situația economică a României nu este una gravă, însă este una riscantă. Se poate deteriora dacă s-ar continua măsuri care să dezechilibreze economia. Este acea dorință a noastră, a oamenilor, ca lucrurile să întâmple în 4 ani și nu în 10 ani. Iar politicienii răspund acestei dorințe cu măsuri care ne creează iluzia că putem arde etape de creștere a standardului nostru de viață. S-ar putea să avem surprize în anii următori, când va veni o recesiune. Probabil, va fi mai blândă decât cea de acum un deceniu. Îmi păstrez optimismul evoluției pozitive a României. Doar că vom avea diverse hop-uri de trecut, pe parcurs.
De câțiva ani, Cristian Tudorescu a migrat spre a-i sprijini și pe antreprenori, nu doar pe investitori, având în plan mai multe proiecte de consultanță și mentorat pentru aceștia. Dincolo de proiectele personale, el este unul dintre puținii care privesc înainte cu speranță, dar și cu luciditate.
Cred că România de peste 10 sau 20 de ani va fi mai bună decât cea de acum. Așa cum este mai bună decât cea de acum 20 ani. Cred că de multe ori privim lucrurile prin prisma unor dorințe personale imediate, de aceea apare senzația negativă că nimic nu merge. Când de fapt, multe lucruri merg în România. Uneori vrem să meargă repede, iar asta nu se întâmplă tot timpul.
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!