Cristina Kiseleff

Povestea Cristinei Kiseleff începe într-un mic orășel de pe malul Dunării. Artista s-a născut în Tulcea și din primii ani ai vieții a avut un vis: acela de a cânta la un instrument muzical. Ne putem mândri astăzi cu o violonistă de excepție ale cărei acorduri fascinante bucură zilnic inimile a mii de oameni. În acorduri de vioară, Cristina Kiseleff ne vorbește de împlinirea viselor, performanță și dragoste pentru instrumentul cu coarde.

 

Primii ani în tainele viorii

Cristina Kiseleff a început studiul viorii la vârsta de numai 8 ani. În urma unui examen muzical a fost admisă la clasa de vioară a Liceului de Artă din Tulcea, sub îndrumarea regretatului profesor Alexandru Piculeață (elev al maestrului violonist Ion Voicu). Un lucru ce i-a uimit și totodată încântat pe cei din jurul său: Cristina nu provine dintr-o familie de muzicieni.

Pentru că am simțit și am știut încă de foarte devreme că acesta este rolul meu în viață – locul meu în lume – să bucur oamenii cu muzica mea, cred că indiferent de locul în care m-aș fi născut, drumul meu într-un final ar fi fost același ca și în prezent.

Și-a continuat pregătirea muzicală în București, loc în care s-a și mutat ulterior. A avut astfel posibilitatea de a studia foarte mulți ani sub îndrumarea marelui violonist Gabriel Croitoru – maestrul ce cântă în prezent pe vioara ce a aparținut lui George Enescu, celebra Guarneri del Gesù supranumită și Catedrala, datată 1731, Cremona.

Trebuie precizat că în acea perioadă lucrurile erau ceva mai complicate, iar studiul muzicii nu se afla la un ”click” distanță precum în ziua de azi. Pentru a asculta diferite partituri muzicale, Cristina Kiseleff era nevoită să meargă frecvent la fonoteca facultății. După ce identifica numărul de înregistrare al discului sau a benzii, avea posibilitatea de a solicita piesa respectivă, aceasta putând fi ascultată doar în fonotecă. Același lucru se întâmpla și în cazul partiturilor scrise ce trebuiau xeroxate foarte rapid, timpul de împrumut fiind unul limitat.

În prezent lucrurile sunt mult mai simple, iar orice persoană interesată poate găsi pe internet numeroase materiale de studiu și interpretări ale marilor maeștri, pe diferite site-uri specializate.

Cristina Kiseleff

Evoluția artistei Cristina Kiseleff și colaborări de excepție

La doar un an și jumătate de la începerea studiilor de vioară, Cristina Kiseleff participă la primul său concurs. Obține locul al III-lea la categoria sa de vârstă, într-o competiție în care primele două premii nu au fost acordate. În același an va participa și la primul turneu european în Franța ca solistă a orchestrei Liceului de Artă. Aici va interpreta admirabil partituri clasice de Ceaikovski și Beethoven. Avea doar 10 ani…

În perioada următoare Cristina Kiseleff a obținut peste 20 de premii și distincții la numeroase competiții și festivaluri interne și internaționale. Printre cele mai importante se remarcă locul II – ”San Bartolomeo al Mare” – Italia, locul III – ”Rovere dOro” – Italia, finalistă în cadrul Jeunesses Musicales Internațional Violin Competițion, ”Dranouter FolkFestival” Belgia – unul dintre cele mai mari festivaluri din Europa, “Falun Folkmusic Festival” Suedia și multe altele.

Cristina Kiseleff

Royal Concertgebouw din Amsterdam

În perioada anilor 2001-2002 devine membră a celebrei Jeunesses Musicales World Orchestra. O orchestră exclusivistă! Aici, în urma unui proces riguros membrii filarmonicii din Berlin aleg 50 dintre cei mai buni tineri muzicieni din întreaga lume. A participat alături de aceștia la diferite concerte desfășurate în celebra sala Royal Concertgebouw din Amsterdam, concerte ale Filarmonicii din Berlin, turnee în Europa și producții televizate.

A locuit apoi o perioadă în Cape Town, Africa de Sud. Aici a înregistrat câteva albume alături de două trupe autohtone, albume ce au fost publicate între 2008 și 2009.

Pe plan intern, artista a colaborat cu numeroase trupe și nume rezonante ale industriei muzicale din România, perfecționându-se în arta jazz-ului alaturi de profesorul Mircea Tiberian, un pianist de jazz de mare exceptie, elevul regretatului jazzman Johnny Raducanu. A concertat alături de formația ”El Tango” a regretatei soliste Anca Parghel și a colaborat cu ”Mike Godoroja & The Blue Spirits”. În 2012 Cristina Kiseleff a fost invitată de Nicu Covaci să se alăture legendarei trupe Phoenix la sărbătorirea a 50 de ani de activitate muzicală. A urmat astfel o serie impresionantă de concerte si reprezentații in aer liber alături de membrii formației.

Cristina Kiseleff - Phoenix

Cristina Kiseleff – Phoenix

Cristina Kiseleff: ”Vioara este job-ul meu zilnic pe care îl fac cu mare pasiune, este și va rămâne prima mea dragoste.”

În accepțiunea publică, vioara este privită adesea ca un instrument eminamente clasic. Un instrument al sălilor de spectacol pentru concerte de muzică clasică. Cristina și-a propus să schimbe acest lucru!

Prin interpretarea pieselor într-o manieră inedită cu ajutorul viorii electrice, artista reușește să abordeze un repertoriu variat. De la muzică ambientală la piese energice, dansante, de show și de antren. Își surprinde astfel de fiecare dată publicul. Cine s-ar fi gândit că un spectacol instrumental de vioară electrică poate aduce aproape toți invitații pe ringul de dans?

Mi-am propus și a fost visul meu dintotdeauna să aduc mai aproape de sufletul publicului larg toată partea creativă pe care am adunat-o în foarte mulți ani de studiu. Însă într-o manieră modernă, adaptată societății în care trăim.

Într-o eră care se modernizează constant și progresează într-un ritm alert, vioara electrică este varianta perfectă ce îi permite artistei să se exprime foarte bine din punct de vedere muzical. Vioara electrică păstreaza în totalitate capacitățile tehnice ale viorii clasice, dar oferă în plus posibilități de amplificare superioare și tonalități uluitoare. Totuși, nu ar trebui trecut cu vederea faptul că artista se descurcă de minune și cu alte instrumente muzicale, cum ar fi pianul sau chitara bass.

 

Peste 135 de interpretări fascinante

Cristina Kiseleff a lansat până în prezent un număr de 4 piese single excepționale: “I’m Alive, It’s My Time” – produsă de compozitorul sud-african Gabi Le Roux și trei realizate în colaborare cu fratele ei, pianistul și producătorul muzical Adrian KiseleffOphelia, Lyra și Polaris.

Cu siguranță însă cei mai mulți o cunosc pentru repertoriul vast de reinterpretări ale unor piese celebre. Muzică ambientală, muzică de film, piese ale unor trupe celebre sau chiar muzică de petrecere. Orice piesă trecută prin arcușul Cristinei pare să devină deodată un lucru nou, fascinant, electrizant.

Cei interesați pot asculta peste 135 de interpretări de excepție pe canalul de YouTube al artistei care de curând a depășit 112.000 de abonați și peste 32.000.000 de vizualizări.

Întrucât ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri, Cristina Kiseleff ne promite ceva special. În scurt timp va lansa un videoclip cu totul diferit. Prin natura piesei pe care o va interpreta, acesta va fi un omagiu adus Centenarului României. Nu ne rămâne decât să așteptăm!

 

Talent și provocare 

În opinia Cristinei, talentul în artă este o necesitate. Oricât de multă muncă ar îngloba pregătirea unui artist, fără talent rezultatul final… ar fi unul bun. Însă acesta nu va putea atinge niciodată potențialul suprem. Pe cealaltă parte se află însă talentul fără pasiune și fără muncă asiduă. Acesta va ajunge să se irosească. Sau va rămâne îngropat acolo undeva în străfundul conștiinței noastre.

Pentru cei interesați în descifrarea tainelor muzicale, Cristina are numai gânduri bune și multe încurajări. Și-ar dori totuși să existe mai multe oportunități, mai mult acces spre educația artistică. Mai ales pentru copii care trăiesc în mediul rural.

De cele mai multe ori aceștia nu au posibilitatea să studieze într-un sistem de învățământ dedicat unor aptitudini deosebite. Și este păcat, pentru că mulți pot avea un talent nebănuit. Un talent care, dacă ar fi șlefuit de priceperea dascălilor, ar putea deveni următorul nume important în cultura țării.

Proiecte pentru viitor

În timpul liber Cristina Kiseleff adoră să se relaxeze… muncind. Preferă să folosească timpul rămas între concerte și reprezentări pentru a lucra la proiectele aflate în desfășurare. Sau intră în studio pentru a crea ceva nou.

Călătorește mult și nu ratează ocazia de a vizita muzee. Consideră că acestea pot dezvălui în cel mai frumos mod istoria unui popor, civilizația țării sau a unui oraș nou în care ajunge. Este pasionată de parfumuri, filme de acțiune, filme SF și documentare despre planete și cosmos. Uneori când are timp merge chiar la observatorul astronomic pentru a le observa mai de aproape.

În încheiere, artista ne promite că va lansa cât de curând noi piese originale. Acestea se află acum în stadiul de producție finală. Va scoate chiar un album solo cu toate single-urile sale.

În 2019, va avea o colaborare cu un îndrăgit artist român al cărui nume nu îl poate încă divulga. Așteptăm cu nerăbdare toate aceste lucruri! Iar până atunci vom rămâne în continuare vrăjiți de ritmurile fascinante de vioară ale Cristinei.

„Să cânți la un instrument, chiar și perfect, este excelent. Să imaginezi, să creezi, să dai viață fantomelor tale este și mai bine… și mai rar.” – George Enescu

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *