Vlad Cioplea a ajuns fotograf după aproximativ zece ani în care a lucrat în domeniul cinematografiei ca tehnician de cameră. A absolvit Imagine de Film şi TV, aparatul foto l-a atras dintotdeauna, iar într-o zi a început să facă asta şi la job, aducând astfel, pasiunea la locul de muncă. Acum este fotograf de platou în cinematografie, dar are şi multe proiecte în advertising, ca fotograf şi ca director de imagine.
Vlad s-a născut în București, dar a copilărit în Buftea, foarte aproape de studiourile cinematografice unde lucrau părinții săi. A crescut pe platourile de filmare, printre decoruri, ceea ce a cântărit foarte mult la viitorul său.
Fotografia a apărut în viaţa mea de mic copil. Când am pus prima oară mâna pe un aparat pe film am fost fascinat şi pe măsură ce am crescut ştiam că nu vreau să fac altceva. Cred că mă va atrage întotdeauna ideea de a spune poveşti fără a rosti niciun cuvânt, ci printr-o fotografie. Dacă o poză ajunge să îţi transmită nişte emoţii, atunci misiunea fotografului este îndeplinită.
Acum a ajuns să investească foarte mulţi bani în echipament. Din punctul său de vedere, un fotograf bun nu se defineşte doar prin talent, ci şi prin cunoştinţele tehnice şi echipamentul cu care lucrează.
Nume mari cu care a lucrat Vlad Cioplea
Vlad Cioplea ne povestește că încă face poze pe film în timpul liber și uneori chiar la job. Se simte cumva norocos pentru că în calitate de fotograf, pe platourile de filmare are ocazia să interacţioneze cu actori pe care înainte îi vedea doar în filme şi constată cu fiecare proiect că experienţa colaborării cu ei este unică.
Pe pagina sa de IMDb veți găsi mai multe titluri de filme la care a lucrat alături de departamentul de filmare, deși el, prin modestia sa, nici nu le amintește.
Până în prezent, a avut ocazia să lucreze, printre alții, cu Colin Farrell, Casey Affleck, Chris Pine, Ben Foster, Catrinel Marlon, Katherine Waterston, Vlad Ivanov, Adi Vasluianu sau Horaţiu Mălăele.
Tanzania și fotografiile semnate Vlad Cioplea care au făcut înconjurul lumii
Vlad și-a dorit să ajungă în Tanzania, iar visul i s-a îndeplinit în 2015. A fost a doua experiență pe continentul african, după ce a avut șansa să lucreze, timp de patru luni, la un serial de acțiune american filmat în Maroc.
Încă de mic își dorea să fotografieze oamenii din triburile de acolo, în special pe Masaai şi să vadă animale sălbatice precum lei, rinoceri sau leoparzi în mediul lor natural.
Expediţia a durat aproape trei săptămâni, timp în care a vizitat satele de Triburi Maasai, Hadzabe (sau Bushman), a mers printre animale sălbatice, a văzut peisaje uimitoare şi alte lucruri spectaculoase.
În majoritatea nopţilor am dormit în corturi de campanie, în aer liber. Este mult spus dormit pentru că în multe nopţi nu am închis un ochi, am stat cu urechile ciulite şi ochii largi deschişi. După ora 23:00 curentul se oprea, aveam doar un generator care funcţiona câteva ore pe zi, seara, timp în care ne încărcam bateriile echipamentului, descărcam materialele filmate şi fotografiile. Încercam să mergem repede la culcare ca să apucăm să dormim câteva ore, până începeau lighioanele pământului să mişune. După ce se oprea curentul, simţurile o luau razna. Eram atent la fiecare zgomot, încercam să disting lucruri prin plasă de la capătul patului meu.
În ceea ce priveşte religia, Vlad Cioplea ne amintește că oamenii din triburi nu cred în acelaşi Dumnezeu. Divinitatea lor nu este neapărat o „fiinţă umană”.
De exemplu, în satul de Maasai de lângă Lake Natron, este un vulcan încă activ, care nu a mai erupt de trei ani, dar în care ei cred şi l-au numit Mountain Of God. Şi a fost o experienţă interesantă să meargă cu câţiva băieţi din tribul Hadzabe la vânătoare, dimineaţa la răsărit.
Dacă ar fi să rezum în câteva cuvinte învăţămintele experienţei, aş zice că viaţa merită savurată mai mult, că putem trăi şi cu mai puţin stres şi cu mult mai puţine lucruri decât avem acum. Viaţa chiar poate fi simplă şi frumoasă, chiar dacă din exterior poate părea foarte grea.
Instantaneele realizate de Vlad Cioplea în Tanzania au apărut ulterior în publicații internaționale de renume, precum Daily Mail, Huffington Post și multe altele.
Povestea celor 100 de portrete din gară și un gând frumos
„Povești din gară” a prins viaţă în luna mai 2017, dar ideea albumului a apărut în septembrie 2016, de la „o curiozitate nehrănită”, când se afla în Gara de Nord cu un alt proiect:
Totul a pornit de la un bătrânel în uniforma de armată şi o tipă cu trei câini cu coburi pe ei, era turista. Le-am făcut atunci o poză, dar din păcate nu am vorbit cu ei, să le aflu povestea, iar curiozitatea m-a cam urmărit de atunci.
Cartea a apărut de curând în librării, Vlad strângând în ea 100 de poveşti, despre care el speră să inspire şi să bucure cât mai multă lume. Despre „Povești din gară”, Vlad Cioplea afirmă că îi este cel mai drag proiect, deoarece așa a avut ocazia să cunoască câțiva oameni minunați și să lege câteva prietenii de durată.
Ce va urma? Rămâne de văzut încontro îl vor duce drumurile. Vlad recunoaște că ideea unei alte expediţii în Africa îi vine tot mai des în minte.
Deşi poate părea clişeu, experienţa vieţii mi-a demonstrat că dacă îţi doreşti ceva cu adevărat, trebuie să lupţi şi să faci tot ce poţi ca să îţi îndeplineşti visurile. Nimic nu pică din cer, într-adevăr trebuie să ai şi puţin noroc, dar de cele mai multe ori, cu munca reuşeşti să obţii ceea ce vrei.
Cuvânt de încheiere
Vlad Cioplea este un fotograf și un profesionist deosebit, dar în același timp este un tânăr de o modestie și un bun simț remarcabile. Educat, visător parcă mai tot timpul, auto-didact consecvent, perseverent, Vlad reușește mereu să captiveze și să scoată din mânecă proiecte unice și spectaculoase.
De ce spectaculoase? Deoarece sunt despre noi, despre viață, despre firesc, iar viața este cea care ne surprinde mereu și ne acaparează atenția, tocmai pentru că toți suntem eroii și personajele din pelicula sa.
Vlad aș spune că este un povestitor fotografic sau mai bine spus un fotograf care povestește, deoarece el captează secvențe reale de viață, reușește să prindă o parte din sufletul nostru în „ochiul aparatului” și să le povestească lumii mai departe.
Fotografia sa nu este despre lume ci este despre un personaj care devine o lume și chiar lumea întreagă! Iubește firescul zilei și al vieții, rutina și le transformă apoi în povești pentru o eternitate.
Văzându-l și ascultându-l pe Vlad, nu pare greu a urca pe aripile propriului vis și a-l controla. A călători cu el peste tot unde imaginația noastră a fost deja. Și totuși, până la a ne atinge visurile cu împlinirea, sunt mulți pași de urmat, multe ne-renunțări, tristeți, disperări, lupte și perseverență de urmat.
Nimic nu se împlinește doar pentru că ne dorim. Pentru orice, trebuie să muncim, să construim și să insistăm! Să nu renunțăm niciodată!
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!