Când dr. Marinela Bănică evaluează un copil din punct de vedere medical, îl vede „pe de-a-ntregul”, nu se uită doar la dinții lui, așa cum ar face un medic ortodont obișnuit. Îți poate spune doar dintr-o privire dacă micul pacient respiră preponderent pe gură, dacă a avut polipi nazali sau dacă aceștia s-au refăcut, dacă doarme cu gura deschisă și/sau scrâșnește din dinți în timpul somnului sau dacă are probleme de postură. Pentru că dinții strâmbi ori încălecați sunt ultima verigă și cea mai vizibilă dintr-un lanț al unor disfuncționalități fiziologice. Iar cum noi suntem preocupați mai degrabă de aspectul fizic și mai puțin de cauzele interne care declanșează diverse anomalii dentare, riscul e să ajungem la doctor doar atunci când ne doare și lucrurile se repară mult mai greu.
Marinela Bănică este medic specialist în Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială. Se ocupă de alinierea dinților, ghidarea creșterii faciale și în special de dezvoltarea corectă a pacienților pe parcursul copilăriei.
Ortodonția evaluează felul în care maxilarele și mușcătura afectează restul corpului, mai ales postura. Ortopedia permite oaselor craniene să se remodeleze la nivelul suturilor, permițând lărgirea și alungirea maxilarului pentru o dezvoltare normală. În esență, în timp de Ortodonția presupune repoziționarea dinților, Ortopedia Dento-Facială implică ghidarea dezvoltării faciale, care se desfășoară în cea mai mare parte pe parcursul copilăriei.
Felul în care respirăm influențează esențial felul în care arătăm
„Examinarea integrativă a unui pacient înseamnă analizarea fiecărei persoane în ansamblu, întregul istoric medical, obiceiurile legate de somn, trăsăturile faciale, profilul social, așteptările pe termen lung și pe termen scurt. Luăm în considerare toate părerile pacienților care în ortodonția clasică nu ar fi ascultate sau evidențiate. Această abordare înseamnă o investiție mai mare de timp și bani, dar cu un rezultat care va îmbunătăți gradul de sănătate al pacientului pentru tot restul vieții.
Obișnuiesc să urmăresc la un copil tiparele incorecte de creștere și identificare a cauzelor acestora. Evaluez obiceiurile orale timpurii (suptul degetului, utilizarea exagerată a suzetei), inabilitatea de a respira pe nas (obstrucție nazală cronică) și impactul pe care acești factori îl au asupra creșterii și dezvoltării. Simularea obstrucției nazale în laborator (prin studiu pe maimuțe) a demonstrat efectele puternice ale acesteia asupra dezvoltării feței și a maxilarului. Impactul mediului s-a dovedit a fi un factor seminificativ în acest sens. Din acest moment, atenția s-a mutat pe orice factor care poate interfera cu abilitatea de a respira, aceasta determinând direcția de schimbări ce se petrec în forma facială și anatomică, în contrast cu direcția programată genetic.”
După ce a luat parte la zeci de seminarii și conferințe internaționale legate de sănătatea orală, dr. Bănică a avut o imagine foarte clară a ceea ce poate să însemne pentru un copil o dantură sănătoasă – nu numai dinți sănătoși și perfect aliniați, ci și o respirație corectă, care are o implicație uriașă asupra dezvoltării ulterioare a copilului, un somn liniștit, o digestie mult mai bună, un risc scăzut de infecții cauzate de abcese dentare, o greutate corporală normală, o postură corectă, toate convergând către o stimă de sine ridicată care îl va ajuta să se poziționeze corect în viață.
Un copil trebuie evaluat medical în integralitatea lui, nu pe bucăți
De la modul ideal al abordării medicale holistice, integrative, la realitatea din teren e o prăpastie uriasă însă. Igiena dentară precară în rândul multor copii, mai ales în regiunile sărace ale țării, este un fenomen social îngrijorător, cu repercursiuni asupra întregii sănătăți a adultului.
În România, șapte din zece copii cu vârsta de șase ani prezintă deja probleme stomatologice. Necorectate la timp, acestea se vor asocia mai târziu cu probleme de sănătate generală (postură greșită, probleme ale coloanei, obezitate) și chiar tulburări de comportament (cauzate de respirația nazală deficitară și tulburările de somn) și tulburări de performanță școlară sau sportivă, cauzate de insuficienta irigare a creierului.
Marinela Bănică susține cu tărie că starea de sănătate a copilului este baza sănătății viitorului adult. Este esențial ca părinții să poată învăța cât de importantă este prevenția și cum se poate face în cazul sănătății orale.
De aceea, a înființat Fundația pentru Sănătate Ortodontică – Ortho FACE, care are la bază o abordare holistică asupra ortodonției, unică în România. Presupune colaborarea cu specialiști din alte domenii colaterale – medici ORL-iști, pediatri, ortopezi, nutriționiști, kinetoterapeuți, specialiști în somnologie.
Dorința doamnei doctor este cea de a continua campaniile de informare și educare derulate în anii anteriori și a celor de depistare și prevenire a anomaliilor dento-maxilare, cu evaluări ortodontice gratuite.
Dr. Marinela Bănică: „Îmi doresc ca și în România serviciile medicale ortodontice să fie decontate de sistemul de sănătate”
Implicarea sa la nivel social și civic este rezultatul a peste zece ani de experiență și cercetări personale, în urma contactului cu diferite școli de medicină dentară: franceză, engleză și americană, dar și cunoașterea sistemului de asigurări de sănătate care în țările civilizate prevede decontarea serviciilor medicale de ortodonție.
Un vis mai vechi al doctoriței Bănică este crearea de alternative la politici publice care să susțină tratamentele ortodontice, măcar în rândul copiilor. Așa cum se știe, un tratament ortodontic performant este foarte costisitor și, implicit, nu la îndemâna oricui.
De aceea, Marinela Bănică, un medic care s-a format prin propriile sale forțe și știe cât de greu se fac banii, vrea să accesibilizeze aceste servicii medicale.
România versus Occident prin ochii unui medic care participă constant la congrese medicale
A pornit din orășelul maramureșean Baia Sprie, a făcut Liceul Sanitar/Școala de Tehnică Dentară, apoi Facultatea de Stomatologie. A luat-o „de la șaibă”, cum se spune, nu a ars nici o etapă și și-a construit singură o carieră într-un domeniu foarte dificil pentru cineva care o ia de la zero.
Cel mai greu i-a fost după ce a terminat specializarea și s-a trezit singură în cabinet. Trebuia să găsească soluții la probleme dificile, uneori cazuri chirurgicale, situații la care nu avea deloc experiență. Au fost destule momente în care trebuia să recomande un alt tip de tratament și regretă enorm că nu mai poate da timpul înapoi.
După ce am străbătut în România un labirint întortochiat în care nu m-a ghidat nimeni, am descoperit că lucrurile pot sta și altfel, explorând în străinătate noi orizonturi și conexiuni ale ortodonției cu medicina generală. Mi-a luat mult timp să ajung la înțelepciunea de acum, să înțeleg că e mai bine să previi decât să tratezi. Am ajuns în etapa în care pot să refuz să mă ocup de un caz dacă pacienții nu sunt de acord să respecte indicațiile corecte de tratament. La început, medicii tineri acceptă și încearcă aproape orice din dorința de a avea de lucru.
Astăzi, Marinela Bănică se bucură de faptul că lucrurile s-au mai schimbat. Încă mai există multe probleme în sistem, însă nivelul începe să devină tot mai performant, în special datorită marilor centre universitare din București, Cluj, Tîrgu Mureș, Timișoara sau Iași.
Apar clinici moderne și bine dotate, însă personalul nu este suficient nici ca număr, nici ca nivel de pregătire. Clinicile ar trebui să se preocupe mai mult de traininguri și cursuri de specialitate decât de opulența și luxul pe care îl afișează începând din sala de așteptare. Este mai important să ai parte de un tratament medical corect decât de un design ultramodern și alte artificii care îți iau ochii. Medicii ar trebui să investească mai mult în formări profesionale, să fie mai deschiși la ceea ce e nou, dar să nu uite de adevăratele principii ale medicinei, să colaboreze mai ușor cu colegii.
De ce se încăpățânează Marinela Bănică să rămână în România
Pentru un medic atât de bine conectat la realitatea medicală internațională, pare ciudat că încă a mai rămas în țară, preferând să se chinuie aici în loc să aibă parte de recunoașterea profesională pe măsură. Ce are România medicală remarcabil și nu au alte țări? Ce o ține aici?
Câțiva oameni pasionați și hotărâți care fac eforturi să ajungă sau să se mențină la standardele de profesionalism din Occident în condițiile vitrege de la noi. Oameni care muncesc în condiții grele, care intră zilnic într-un spital care arată ca pe vremea războiului, cu paturi prin care ies arcurile, cu lenjerie murdară și veche, cu un linoleum infect, cu un miros oribil și care reușesc să pună un diagnostic corect în condiții de minimă dotare. Oameni care au puterea să spună „Dacă aș fi în locul dvs. aș proceda așa”, trecând peste indicațiile unui șef de secție care are mulți ani în funcție și încă ține cu dinții de ea, dar care nu vede cauza corectă a bolii…; oameni care salvează viața unui alt om, recunoscând că acel spital de provincie nu are capacitatea și resursele de a trata bolnavul în situația respectivă. Asta înseamnă curaj, profesionalism.
Îmi dă exemplul unui tânăr medic specialist neurolog care a recunoscut un sindrom Guillain Barre într-un spital de provincie unde era internat tatăl său, salvându-i astfel viața. Echipajul de salvare a traversat țara în diagonală 600 km dus-întors ca să ajungă în București.
Am fost și eu în acea ambulanță și vă mărturisesc că este cumplit, ireal de greu, să transporți un bolnav pe drumuri naționale, în traficul și condițiile carosabilului din România. De neînțeles pentru cineva care stă la birou. Și-au făcut treaba admirabil, deși tocmai li se tăiaseră și sporurile pe care le mai aveau…Tare mi-aș dori ca fiecare președinte, ministru, politician să facă acest drum cu ambulanța ca să realizeze ce înseamnă o fărâmă de viață!
Dr. Marinela Bănică este o adeptă convinsă a faptului că educația pentru sănătate face parte din trunchiul comun de cunoștințe și abilități. Acesta se bazează pe lecții, activități educaționale și de viață școlară, dar și pe seminarii și workshopuri cu părinții.
Astfel, părinții au un rol important în ceea ce privește proiectele de educație pentru sănătate și comportament civic. Ei pot solicita sau genera acțiuni, lecții suplimentare, competențe specifice care să se reflecte asupra personalului de sănătate: medici, asistenți medicali și asistenți de servicii sociale.
Pentru părinți vreau să organizez ședințe educative care au loc la sediul asociației. Programul este gratuit și constă în informarea corectă în privința depistării precoce a eventualelor problemele de sănătate orală a copiilor.
Muncește pentru ca generația copilului ei să fie sănătoasă și informată
Marinela Bănică este mama unui băiețel de 6 ani și tot ceea ce face din punct de vedere profesional și social trece prin filtrul responsabilității de părinte. Face și gândește lucruri ca și cum ar fi pentru propriul copil.
Este un profesionist care muncește pentru o generație de copii pe care și-o dorește sănătoasă și informată. Generația din care face parte și băiatul ei, proaspăt școlar. Cum rezistă o mamă într-o profesie atât de competitivă și inovatoare precum medicina? Cu ce costuri de energie, sănătate și liniște sufletească?
Am ajuns să fac multe sacrificii, punând în balanță un curs sau o conferință și viața mea personală – vacanțe, timp petrecut cu familia. Greu să le faci pe toate – atât din punct de vedere financiar, cât și din cauza programului aglomerat. Nu mai e timp nici pentru ceea ce ar trebui să facă o mamă în educarea copilului ei: de exemplu gătit, bricolaj și alte aspecte interesante și utile pentru copil. De sport sau activități culturale nu mai vorbesc. Ajung acasă după ora 20, când e momentul temelor și pregătirea pentru somnul copilului, iar după asta începe celălalt job: articole, studiu, prezentări, planuri de tratament, discuții cu colegii din străinătate – legate de aspecte profesionale, evident. Este o alegere pe care o faci, un pariu cu tine. Fie te dedici carierei și poți să performezi, fie faci jumătate.
Își suportă integral din buzunarul propriu toate costurile de formare, conferințe sau cursuri. Firmele farmaceutice nu oferă sponsorizări. Cele care fac comerț cu produse pentru orodonție au medici agreați, care beneficiază de sponsorizări pentru a le promova produsele specifice.
În ceea ce privește prevenția, nu există interes, iar părinții nu sunt interesați de acest aspect. Motivele pentru care vin la cabinetul stomatologic sunt mai degrabă cauzate de urgențe.
Cu mare tristețe, dr. Bănică povestește că nu există o cultură a controalelor medicale periodice care să prevină afecțiuni sau să le depisteze într-un stadiu incipient.
Ne lipsesc un sistem medical care să funcționeze corect și o mentalitate sănătoasă legată de sănătate
Un alt aspect de mentalitate cu care se confruntă deseori în profesie este faptul că, între un tratament pe termen lung pentru sănătate și o reparație estetică, românii o preferă pe cea estetică. Este un mare deficit de cultură, care reflectă superficialitatea oamenilor
Ani de-a rândul au trăit într-o societate în care s-au promovat non valorile, în care e mai important să arăți bine, chiar dacă pe interior ești șubred. Este mai facil, e mai la îndemână să vopsești fațada ca să acoperi trăsăturile, decât să construiești temeinic, de la temelie. Văd asta în fiecare zi, adulți și părinți care preferă să investească mai degrabă în aspectul estetic decât în sănătatea pe termen lung.
Ne lipsește un sistem medical care să funcționeze corect, public larg educat, un sistem educațional modern în care să se facă cercetare, studii. Din păcate, oamenii nu aleg un specialist după criterii corecte – după CV, specializări, experiență. De multe ori acestea sunt înlocuite de reclama agresivă, fără acoperire, însă.
Îmi lipsește satisfacția profesională autentică fiindcă la noi recunoașterea profesională sau ascensiunea vin de obicei pe căi mai puțin oneste. Îmi lipsește publicul educat, care are încredere în specialiști. Îmi lipsește respectul pacienților pentru cei care se ocupă de sănătatea lor, respectul politicienilor și al mass mediei pentru această meserie care a fost împroșcată cu noroi în repetate rânduri. Îmi lipsește atmosfera de competitivitate reală, cursurile și conferințele care te mențin mereu la un nivel înalt, modestia. Aprecierea, disciplina, pasiunea pentru ceea ce faci, comunicarea. Simplitatea tuturor lucrurilor, opusă corupției și birocrației. Oameni care să aibă curaj, care să vorbească deschis, nu doar pe la colțuri, oameni care să se opună curentului, care fac lucrurile cu un scop mai înalt decât binele lor personal. Autostrăzile, marcajele pentru bicicliști în tot orașul, respectul în trafic semnalizarea și marcajele corecte. Fără drum, cum putem să avem o direcție?! Conducători inteligenți, patrioți și mai mulți români care să iubească România.
Dr. Marinela Bănică: „Speranța nu se primește, nu se păstrează, se creează și se dă mai departe!”
La fel ca noi toți, Marinela Bănică asistă neputincioasă la „hemoragia” de personal medical. E greu să convingi medicii să își păstreze speranța, să îi faci să rămână pe cei care vor să plece din țară.
Crede că oamenii care pun pasiune în ceea ce fac pot schimba lumea în bine. Nimic nu este mai important în această lume decât sănătatea copiilor, pentru că ei sunt viitorul, ei ne reprezintă și noi trebuie să-i ajutăm.
Putem să facem și copiii din România fericiți, măcar pentru o clipă! Dacă soarta ne-a dat această meserie, nu ne-a dat-o doar pentru noi, ci pentru alții. Speranța nu se primește, nu se păstrează, se creează și se dă mai departe! Eu mi-am dat demisia dintr-un sistem medical bolnav el însuși, muribund…. Am ales alternativa de a profesa după capul meu în clinica mea. Atunci când am constatat că nu am cu cine să fac un pact pentru schimbare, am renunțat la stat și am făcut cum cred eu că e mai bine… și e cel mai bine! Sunt în contact permanent cu colegii din SUA, Australia, Canada, Franța… asta mă menține pe linia de plutire. Cu fiecare eveniment educativ – conferințe, cursuri, workshop-uri – mai iau o gură de oxigen care îmi este suficientă pentru o perioadă…
Și totuși, Marinela conchide că doar în România, se simte acasă. Până la urmă, de ce să fugă de greu, când poate încerca sa învingă?
Fără să vreau am moștenit hotărârea moroșenească a tatălui meu și dorința de a face totul cât mai bine. Când mă gândesc la străbunicii care au trăit vremuri inimaginabil de grele sub ocupația austro-ungară, pe timp de război, simt că trăiesc vremuri privilegiate, în comparație cu chinul lor.
* Interviul cu Marinela Bănică a fost realizat de către Daniela Palade Teodorescu, Redactor-Șef Revista CARIERE
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!