România este mereu în sufletul lui Dan Claudiu Gavril, chiar dacă nu mai locuiește în țară. Din iubire de neam, limbă, cultură și mai ales de tradiții și obiceiuri, antreprenorul și-a folosit cunoștințele de IT pentru a crea ”Nuntă Tradițională”, portalul de promovare a tradițiilor românești.
Site-ul însumează o mulțime de articole ale unor cupluri care și-au realizat nunta respectând tradițiile străvechi și purtând costume populare. Conține o bază de date de furnizori de servicii și produse tradiționale, articole descriptive ale unor obiceiuri de nuntă din vechime, evenimente ce au legătură cu nunta tradițională.
Dan Claudiu Gavril este singurul din România care a creat un site unde să pună laolaltă povești reale, autentice, sub aprobarea și mirarea cuplurilor proaspăt căsătorite!
Proiectul ”Nuntă Tradițională” dorește să vă ajute să redescoperiți tradițiile și obiceiurile românești, prin intermediul articolelor despre nunți tradiționale, obiceiuri și tradiții românești, veșminte tradiționale, idei și sfaturi pentru organizarea unei nunți perfecte. Puteți regăsi, rezerva și recomanda furnizori de servicii de nuntă, localuri și produse tradiționale.
Pe lângă figura lui Dan Claudiu Gavril în mediul online, cine este de fapt omul din spatele acestui efort uriaș de a reînvia o mândrie națională aparent pierdută?
Întâlnirea cu Dan Claudiu Gavril
L-am cunoscut pe Claudiu când îmi căutam noi proiecte de copywriting. Am găsit online un anunț de căutare de redactor care să scrie despre tradițiile românești. Fascinată de cultura noastră și mai ales de tot ce înseamnă tradiții și obiceiuri, am zis să îmi încerc norocul cu un email dat la o oră târzie în noapte. Îmi amintesc că m-a contactat o persoană foarte politicoasă și la locul său.
Am recunoscut de la început accentul atât de plăcut de moldovean și a fost o plăcere să îl ascult chiar mai mult de o oră. Nu îmi amintesc prea mult din ce mi s-a spus, însă am înțeles că își iubește site-ul și înseamnă mult pentru el. Am fost convinsă că e un om serios care își respectă promisiunile și am simțit că voi fi respectată.
Am început să colaborăm. De fiecare dată am primit înțelegere din partea lui Claudiu, informații despre orice am avut nevoie și feedback la orice task cât de mic. Am înțeles în timp cât de frumos este ceea ce face pentru această țară, atât de hulită în alte locuri care nu ne cunosc tradițiile.
Conviețuirea dintre informatică și cultura românească
Născut undeva în anii ’80 în Fălticeni, Claudiu nu a uitat ce îi plăcea la România când era copil. De mic a învățat cât de importantă este educația primită de la familie și respectul pentru munca celuilalt. Și-a promis să îmbine două domenii total diferite: cultura românească și informatica.
Încă din școala primară am fost pasionat de tehnologie, în special de calculatoare, chiar dacă pe atunci era vorba despre versiuni foarte rudimentare. După ce am reușit “să stric” sistemul de operare de pe un calculator al firmei la care lucra tatăl meu (eram în clasa a patra dacă nu mă înșel), am căutat imediat soluții și nu m-am lăsat până nu am reinstalat sistemul de operare, desigur cu ceva indicații de la un prieten mai mare (mulțumesc Mihai).
Fascinația pentru tehnologie l-a definit încă din cele mai vechi timpuri, dacă pot spune așa. Și-a continuat aventura în liceu la clasa de informatică a Colegiului Național Nicu Gane din Fălticeni, și apoi la Facultatea de Informatică de la Iași.
În paralel, adolescentul Dan Claudiu Gavril se putea autonumi un mic afacerist! Și-a încercat norocul cu instalarea de sisteme de operare, software-uri sau jocuri, cu revânzarea de componente PC și sisteme de navigație. În facultate, a colaborat cu mai multe firme pentru administrare de rețele, servere și programare. A dezvoltat proiecte și chiar a înființat o firmă care oferă servicii de dezvoltare software, consultanță și branding online.
Se poate observa așadar ambiția și puterea, încă de la începutul vieții sale profesionale. A încercat lucruri noi fără să se teamă de greșeli, le-a luat ca pe provocări din care a avut ce învăța. Avântul tinereții și pasiunea pentru ceea ce realiza l-au făcut neobosit în încercările sale de a schimba lumea în care trăiește. Schimbând lucruri în firmele cu care a colaborat, de fapt s-a educat pe sine, s-a dezvoltat multilateral.
Și așa a apărut ”Nuntă Tradițională”…
Petronela și Dan Claudiu Gavril s-au decis să facă acest pas în momentul căsătoriei. Își doreau o nuntă autentică, românească, însă nu au prea avut de unde să se inspire. Claudiu îmi arată că, la vremea respectivă, majoritatea site-urilor de profil importau diverse obiceiuri de peste hotare. Așa că cei doi IT-iști s-au pus în fața calculatorului și au dezvoltat ei singuri platforma. Și a ieșit perfect!
În timp ce ne pregăteam nunta, am descoperit diverși producători de vestimentație tradițională, locații pitorești etc. Am început să punem bazele unei liste de furnizori de servicii din domeniu. Ne-a ajutat foarte mult că ne-am înscris și am beneficiat de diverse programe de startup de la Facebook, Microsoft sau Amazon, le suntem foarte recunoscători pentru ajutorul lor.
Un site de asemenea mărime și importanță nu se face peste noapte. Au fost necesare mii de ore de cercetare și colectare informații, cizelare, aranjare, încărcare date. De mare ajutor le-au fost două prietene, Alina-Aurora Ciocan și Ana Clinciu, care au contribuit cu redactarea primelor articole. Fără ele, proiectul nu ar fi fost gata atât de repede.
Acest proiect mă reprezintă din diverse aspecte. Țin mult la identitatea culturală românească. Îmi plac lucrurile curate și la locul lor, fără kitsch-urile regăsite peste tot în media în materie de nunți. Îmi acordă șansa în fiecare zi de a arăta străinilor obiceiurile și portul tradițional românesc.
Un proiect unic în peisajul online românesc
Prin ”Nuntă Tradițională”, cei doi soți încearcă să schimbe România. O Românie care a cam uitat de unde a plecat, dar mai ales spre ce să se îndrepte. Românii nu prea își mai amintesc cine au fost și ce îi face speciali în tezaurul mondial.
Site-ul promovează tradițiile românești pe plan național. Producători autohtoni de haine și accesorii tradiționale, cântăreți de muzică populară, locații de petrecere cu motive tradiționale – toți își au locul bine stabilit! Iar soții Gavril nu se opresc aici: vor să le arate străinilor că avem o identitate culturală de apreciat și nu doar reputația care apare în media în anumite țări.
Pentru început, vor traduce toate articolele, cel puțin în limba engleză. Își doresc să colaboreze cu statul pe partea de cultură, dezvoltare regională și promovarea tradițiilor și obiceiurilor românești peste hotare. Printr-un viitor site numit Port Ie (PortIe.ro) vor promova munca meșteșugarilor români în materie de haine tradiționale.
Idei de proiecte există întotdeauna, dar prefer să mă ocup de cele actuale pentru a le putea aduce la un nivel bun de funcționare, înainte de a începe altceva.
Deocamdată, sunt încă o echipă mică, se descurcă cum pot cu articolele, relația cu furnizorii de servicii și viitorii miri. Au însă planuri de extindere, tocmai pentru a crește proiectul și a-și îndrepta atenția mai mult către străinătate.
Când o afacere despre tradiții românești este controlată din îndepărtata Franță
Acum 7 ani, Claudiu și Petronela au decis să accepte o ofertă de job în sudul Franței. Nu le-a fost ușor, departe de familie și prieteni, însă treptat s-au integrat. Știm foarte bine că munca printre străini nu este ușoară. Barierele lingvistice sunt primul obstacol, iar oamenii nu au încredere unii în alții și le este greu să prindă curaj să se împrietenească. Pot trece ani grei până reușești să le demonstrezi că ești cinstit și ai suflet bun.
Dan Claudiu Gavril a înțeles aceste lucruri și le-a oferit francezilor respectul cuvenit. Mai ales, le-a oferit o bucată de suflet bun și mărinimos, arătându-le frumusețea meleagurilor de unde și-a început călătoria. Românii sunt oameni respectuoși și muncitori – asta a vrut să îi învețe despre noi și cred că a reușit.
Amândoi cresc pe plan profesional și personal, iar platforma lor îi face să se simtă în fiecare zi aproape de țară. Până la urmă, ce mod mai frumos de a păstra țara în sufletul lor, dacă nu arătându-le francezilor cât de interesantă este România?
Oricât de departe aș fi fost de casă, întotdeauna am fost recunoscător pentru ceea ce mi-a oferit familia și țara mea. Astfel, pot lucra oricând cu plăcere la un astfel de proiect, știind că pot oferi la rândul meu un sprijin tuturor românilor, prin păstrarea tradițiilor autentice românești și crearea unei imagini mai bune a României peste hotare.
Filosofia de viață a unui IT-ist îndrăgostit de țară
”Nuntă Tradițională” arată că România are o istorie frumoasă și obiceiuri care merită apreciate. Promovează turismul și meșteșugarii locali. Claudiu îmi spune că francezii sunt plăcut surprinși de frumusețea veșmintelor tradiționale, de obiceiurile noastre de nuntă, de nenumăratele proiecte culturale.
Se spune că oamenii din IT pot fi reci, îndepărtați de Dumnezeu și dezinteresați de propria țară. Petronela și Dan Claudiu Gavril sunt exact opusul. Sunt iubitori de frumos, de tradiții și obiceiuri, de portul românesc. Sunt doi oameni calzi, cu suflete mari, pentru care munca la calculator sau distanța de țară nu i-au făcut să uite cine sunt, de unde vin și mai ales motivele pentru care ar trebui să fim mândri de originea noastră și de valorile culturale.
Oricât de mici și neînsemnate ar putea părea proiectele voastre, dacă au un scop nobil și sunt realizate cu pasiune, vor fi întotdeauna apreciate! Luați exemplul lui Claudiu, care crede în proiectul său ca un adolescent care știe că va deveni cineva în scurt timp și că se va diferenția detașat de cei din generația sa.
Respectă pentru a fi respectat. Nu aștepta să ți se dea, muncește pentru a-ți oferi singur.
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!