Dan Culicovschi s-a născut la 25 martie 1963 în Ploieşti, unde şi domiciliază. Este licenţiat în filologie (franceză şi engleză), precum şi în jurnalistică. Este profesor de limba franceză la unul dintre cele mai bune colegii din ţară – “Mihai Viteazul”, şi reprezintă o voce inconfundabilă în istoria radioului din România. A comentat în total 226 de meciuri de fotbal şi unul de box – cel în care Doroftei s-a bătut pentru unificarea „Centurilor cu Diamante” cu Paul Spadafora.
În prezent, Dan Culicovschi este realizator de emisiuni la postul local Prahova TV – post controlat în trecut de Sebastian Ghiţă. Marea lui dragoste, însă, rămâne radioul. A pătimit multe pe stadioane, şi a acceptat bucuros să ne împărtăşească şi nouă din aventurile sale.
Cel mai bine m-am simţit pe stadionul din Galaţi. 22 de meciuri ale gazdelor am comentat în total, şi toate au fost câştigate de Oţelul! Eram considerat un talisman de către toţi cei de acolo, mai ales după trei meciuri câştigate în ultimul minut cu FC Naţional, Dinamo şi FC Braşov.
S-a dus în audienţă la Teoharie Coca Cozma
Dan Culicovschi şi-a făcut meseria cu mare dragoste pentru fotbalul care i-a adus atâtea satisfacţii. S-a întâmplat după ce Teoharie Coca Cozma (nn – fost director adjunct al actualei RRA) a acceptat să-l primească în audienţă pe profesorul cu rădăcini poloneze.
Ulterior, i l-a dat pe mână unui alt „clasic” – Dan Voicilă, ploieştean şi el, care l-a supus unor teste. Comentariul „la rece”. Aşa a ajuns Dan Culicovschi să se înregistreze pe casetofon, în faţa televizorului, cu ultimul sfert de oră ale meciurilor în care oltenii de la “U” Craiova au întâlnit Steaua şi Dinamo.
La puţin timp după, a avut prima sa intervenţie – ultimul sfert de oră la meciul dintre echipa sa de suflet, Petrolul, şi Poli Timişoara. 4-2. O săptămână mai târziu, pe 5 mai, debuta singur la microfon la meciul Petrolul – FC Argeş 1-1.
Dan Culicovschi a furat meserie de la „greii” radioului, cum ar fi Ion Ghiţulescu, Nicolae Secoşan, Dan Voicilă sau Sebastian Domozină. Trei nume i-au rămas la inimă..
Îmi plăcea să am fluenţa lui Secoşan, farmecul lui Ghiţulescu şi acurateţea lui Dan Voicilă. De la fiecare am învăţat câte ceva. Cel mai mult mă încânta Ghiţulescu – mereu folosea alte expresii pentru golurile lui Dudu Georgescu. Am cunoscut oameni de geniu ai radioului.
Un singur eveniment extra-fotbal a comentat în carieră: meciul de box de la Pittsburgh dintre „leul” Doroftei şi Paul Spadafora – pentru unificarea centurilor mondiale. Se întâmpla pe 17 mai 2003, alături de Adrian Fetecău, atunci când juraţii i-au furat victoria lui Leonard Doroftei. S-a terminat egal, dar practic ploieşteanul a câştigat atunci clar disputa cu adversarul său.
De la peştele de la Galaţi, la „blatul” de la Constanţa…
Jurnaliştii care veneau la Galaţi în acei ani de glorie ai Oţelului nu se întorceau acasă cu mâna goală. Nimeni nu a avut nimic împotriva ospitalităţii gălăţenilor, nici măcar cei din federaţie. Era recunoştinţa gazdelor pentru cei care trudeau să ofere microbiştilor amănunte despre bătălia de pe „dreptunghiul verde”.
La o aruncătură de băţ de Galaţi, însă, la Constanţa, avea să trăiască Dan cel mai jenant moment al unei echipe pe care el a comentat-o. Se întâmpla pe data de 18 aprilie 1998, în Sâmbăta Paştelui, când şi-a ocupat locul binecunoscut la microfon pentru a oferi amănunte de la „simulacrul” de meci de fotbal dintre Farul şi Universitatea Cluj.
Ardelenii au câştigat atunci cu 3-1 partida în care gazdele au simulat mai mult fotbalul. În semn de protest, la finalul meciului Dan Culicovschi a refuzat să desemneze jucătorul meciului în binecunoscuta anchetă radio.
Era 0-3 şi trebuia să marcheze şi Farul… Aşa spuneau şi spectatorii din jurul meu atunci! Se întâmpla pe final, când gazdele au marcat pentru 1-3 dintr-o lovitură liberă, la o fază la care Prunea (nn – atunci în poarta clujenilor) păzea mai mult…bara, ca să spun aşa. A fost jenant, mai ales după câteva zile când antrenorul lui U Cluj, Cornel Ţălnar, a ieşit cu o declaraţie de te apuca râsul…
Mare amator al zicalei „nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase”, Ţălnar a spus atunci că el iese definitiv din fotbal, „scârbit”, dacă cineva demonstrează că a fost blat la Farul. Jurnaliştii cu „coloană vertebrală”, ca şi Dan, au sărit în apărare. Mai întâi reportera TVR Anda Banu i-a luat o declaraţie care a fost difuzată pe larg în jurnalele sportive, pentru ca apoi unul dintre colegii lui de radio – Adrian Soare (actual realizator al emisiunilor matinale la radioul public) să-i ia un interviu amplu, difuzat în emisiunile sportive informative.
A doua zi, două cotidiane naţionale importante îi dădeau şi ele dreptate profesorului de franceză din Ploieşti, cu titluri sugestive: „Cozonac, pască, tort, blat!” (Emanuel Terzian, în ProSport) şi „De râsul lumii!” (Florin Caramavrov, în Sportul Românesc). Aşa s-a scris o pagină neagră din fotbalul românesc. Şi acum, Dan Culicovschi este convins că se fac blaturi în fotbalul nostru sau că unele meciuri se „trântesc” la pariuri.
Dan Culicovschi: Gică Popescu în locul lui Răzvan Burleanu!
Transmisia cu numărul 100 a sărbătorit-o…la Galaţi, iar gazdele i-au făcut un frumos cadou atunci şi au câştigat cu 7-0. La Galați, fotbalul spectacol şi buna dispoziţie erau acasă. Jurnalişti şi spectatori se bucurau împreună de un altfel de fotbal, mult mai plăcut.
Acum, e mai greu, iar de vină sunt şi cei care conduc în acest moment destinele fotbalului românesc. Dan Culicovschi ştie cine ar fi trebuit să fie în locul lui Răzvan Burleanu:
Din punctul meu de vedere, Gică Popescu e cel mai potrivit în acest moment. E unul din oamenii care ştiu perfect cu ce se mănâncă fotbalul şi că viitor ai dacă investeşti în copii şi juniori. Naţionala noastră de tineret e clădită pe jucători crescuţi în străinătate. O să ajungem şi la un turneu final cu ei, probabil în 4-6 ani.
Pentru Dan Culicovschi, cel mai mare fotbalist român din istorie rămâne Gică Hagi. I-a plăcut enorm şi de Gicu Dobrin, dar care nu a reuşit palmaresul Regelui.
Din afară îi place de Messi, pentru că intră perfect în combinaţii. Spune despre argentinian că este fotbalistul-artist, în vreme ce pe rivalul Cristiano Ronaldo l-a numit fotbalistul-atlet. La antrenori, în istoria fotbalul internaţional, primul îl vede pe Johan Cruyff, iar în România pe Mircea Lucescu.
De 34 de ani la catedră, şi mai vrea
Dacă ar fi să aleagă din nou, s-ar duce tot către radio. Dar nu ar renunţa sub nicio formă la catedră. Este de 34 de ani profesor, din care ultimii 30 la Colegiul “Mihai Viteazul” din Ploieşti.
Se gândeşte să continue şi după pensionare. Are, însă, o mare dezamăgire vizavi de elevii din ziua de astăzi:
Nivelul de cunoştinţe din generaţia mea este net superior faţă de cel al generaţiei actuale. Iar profesorii erau priviţi cu mult mai mult respect atunci! Din punctul ăsta de vedere, simt o mare tristeţe. Vă dau doar un exemplu, câte unii nu au auzit de Tudor Muşatescu…E posibil?
Fostul comentator radio este şi realizator, în colaborare cu Gheorghe Culicovschi şi Eugen Deutsch, al volumului de epigrame “Omagiu Francofoniei”, ediţie bilingvă româno-franceză, în pregătirea Anului Francofoniei 2006. Pentru toate scrierile sale a fost distins cu Diploma de merit a Uniunii Epigramiştilor din România.
La cariera de profesor nu ar fi renunţat niciodată, şi asta dintr-un motiv cât se poate de simplu. Doar aşa se poate bucura în tihnă de o lungă şi binemeritată vacanţă!
Epigrame, Dan Culicovschi
Echipei de fotbal Petrolul Ploieşti căreia, mai demult, Nelu Ionescu-Quintus îi scria: „Părea de necrezut / Dar azi vedem prin ei / Petrolul renăscut / Din propriul ţiţei!”
„Cum iar aţi renăscut,
Socot că ar fi cazul,
Ca, de la început,
Să nu mai “ardeţi gazul”!”
„Unuia care îmi reproşa că vorbesc tare:”
„De la dumnealui primesc
Reproşuri fără pereche;
De oriunde îi vorbesc
Constat că-i într-o ureche”
„Unei dame prea cochete:”
„Ca model de eleganţă,
Sunt convins că dânsa poate,
Când se schimb-ades la faţă,
Să ne dea pe toţi… pe spate!”
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!