Daria Mateescu. Un nume impunător care învăluie în mister o fată timidă. O voce plăpândă care suflă viață într-un microfon pe o scenă mai mare sau mai mică. Șatena de pe scenă încearcă să își mascheze emoțiile oferind încredere celor care o ascultă.
Daria Mateescu este un nume pe care îl citeam fără vreo emoție acum 5 ani pe ușa bibliotecii județene Nicolae Iorga din Ploiești: workshop de public speaking cu Daria Mateescu – intrarea liberă. Timidă cum eram, am zis că aici este de mine și că trebuie să vin neapărat să îmi înfrâng teama de a vorbi în public.
Am revenit cu un coleg de facultate și seara a fost o splendoare pentru toți cei prezenți. Fata asta, Daria, ne-a vorbit cu o voce tremurândă care inspira faptul că a citit mai mult decât îi tremură vocea. A fost o experiență de ținut minte și am învățat să fructific o parte din emoții atunci când vorbeam. Este dificil pentru timizi, dar util.
Adevărata natură a Dariei Mateescu
Într-o lume plină de extrovertiți, live-uri, video-uri de oriunde și voci care se ridică din neant pentru a transmite un mesaj, este esențial să ai curaj să deschizi gura și să vorbești în fața unei mulțimi. Depășirea unei temeri personale nu pentru a atinge succesul pe plan financiar, ci pentru a se exprima și mai ales, a ajuta pe cei ca ea, a devenit pentru Daria Mateescu o sursă de motivație și perseverență.
Mă entuziasmez repede și îmi pierd entuziasmul la fel de repede. Mă fascinează mintea umană și modul în care luăm decizii. Iubesc culorile, fie ele în natură, mâncare sau oameni, mă emoționez în momentele în care oamenii se adună pentru un scop comun. Îmi plac creatorii de lumi/obiecte ieșite din comun. Cred că fiecare om este capabil de mult mai multe decât crede. Și… detest coriandrul.
O fată care gândește în culori și care pictează ca formă de exprimare a culorilor din suflet și din minte, o fată îndrăzneață, aparent temătoare a încercat să schimbe lumea și în mare parte a reușit. Momentan lucrează ca Account manager într-o agenție de publicitate, iar în timpul liber participă la conferințe drept speaker sau moderator. De asemenea, mai scrie ebook-uri pentru companii din afara țării.
Studenta cu teamă de vorbit în public află de un concurs național de dezbateri, în timp ce ținea lecții de pictură pentru copii
Daria Mateescu este absolventă a Universității Româno-Americane, specializarea de licență Studii Economice Europene și masterat în Relații Economice Europene. Cu ajutorul unei burse de studiu oferită de France Business School a ajuns să studieze Business & Management în Clermont Ferrand, Franța, pentru 5 luni.
Dacă vorbim despre ce cursuri am urmat, lista e lungă și sper să nu se termine vreodată. În momentul de față fac un curs despre culori.
Din dorința de a demonstra că poate, Daria Mateescu s-a înscris la un concurs de dezbateri. A fost nevoie de doar un pas, teama de eșec, pentru a se mobiliza și a forma o echipă. A câștigat etapa finală și, odată cu asta, confirmarea pe care o căuta.
Este aleasă pentru poziția de Comisar de Mediu și Schimbări climatice la G8 G20 Youth Summit în Washington, apoi ca reporter NATO la Chicago NATO Summit. Continuă de asemenea să participe la schimburi de tineri în țară și în străinătate.
Momentele care m-au construit au fost tocatul urzicilor pentru pui, cu tataie. Acele câteva zile când ai mei rămâneau fără bani și inventasem un joc în care lăsam bani în geci ca să îi găsim și mergeam să cumpărăm un borcan cu mazăre și eram mai fericită ca în zilele normale. Întâlnirea unui om care să-mi arate că mitul lui Aristofan este cât se poate de real. Momentele cu prietenii și cu pisoiul meu, care a fost ca un membru al familiei. Sprijinul celor din viața mea, câștigarea câtorva concursuri, momentul când o fată a venit la mine plângând, după un discurs, mi-a mulțumit și m-a îmbrățișat, acela când am descoperit cafeaua neagră și când am terminat de citit “Micul prinț”.
Daria Mateescu: „Vorbitul în public ține de curaj, de autodepășire și de învingere a celor mai mari temeri”
Atunci când încrederea în sine este manifestată, o mulțime de oportunități apar ca din neant. Cine credea că o studentă timidă din România va ajunge în America să le vorbească tinerilor, să poarte discuții cu diverși președinți ai statelor membre G8 și G20, să scrie articole de la cel mai mare centru de presă din lume…
A înțeles că este nevoie doar de puțin curaj pentru a-și depăși limitele, și anume de a te oferi voluntar atunci când oamenii au nevoie de ajutor. Activistă convinsă, Daria Mateescu participă la proiecte de voluntariat pentru a schimba ideile preconcepute ale tinerilor.
În cadrul unui schimb obișnuit de tineri, Daria trebuia să participe la un curs de Public Speaking, însă trainerii au anunțat cu o zi înainte că nu mai pot veni. S-a oferit să țină acel curs, a mers super, vorba a umblat și în scurt timp ținea ateliere de vorbit în public în orașul natal, Ploiești.
Deși a studiat în Bucureșți și încă lucrează acolo, Ploieștiul a rămas în sufletul său. Orașul natal avea mai mare nevoie de ajutor decât capitala. În Ploiești nu se organizau prea multe seminarii, workshopuri, conferințe sau alte prezentări despre public speaking.
„Vorbim prea mult, ascultăm prea puțin”
Dorința de a ajuta, de a oferi cunoștințele sale elevilor și studenților care nu știu să vorbească în public este motivația din spatele workshopurilor de public speaking.
În școală, elevii învață prea multă teorie și fac prea puțină practică. Prezintă foarte rar proiecte sau idei în fața clasei și se exprimă cu dificultate.
Este imperios necesar să știm să vorbim, să ne exprimăm și să avem curajul să ne facem auziți în fața mai multor persoane. Nu totul se rezumă la bani, ci la interiorul sufletului nostru. Să ajuți tineri să se autodepășească, nu poate fi decât inspirațional, motivațional și extraordinar de altruist.
Pentru un oraș atât de mic și de cenușiu ca Ploieștiul, Daria Mateescu este un nume mare venit în sprijinul unei personalități puternice, altruiste și sincere. Fără artificii și ipocrizie, Daria face tot posibilul pentru ca tinerii din România să beneficieze de aceleași șanse cu cei din alte țări, care dețin cunoștințe și știu să le valorifice.
Vorbim prea mult, ascultăm prea puțin. Iar când vorbim, rar învățăm ceva. Ar trebui să nu uităm asta.
„Să criticăm mai puțin și să acționăm mai mult…”
Necăutând faima, ci gloria interioară și liniștea, Daria Mateescu dă înapoi comunității din sânul căreia a venit, celor cu care se aseamănă și pe care îi vrea ajunși sus.
Înainte de a seta țeluri înalte și lucruri de bifat în agendă, fiecare om ar trebui să știe ce se află în interiorul său. Cunoașterea interioară este calea de a atinge succesul și mai ales fericirea pe care ne-o dorim cu toții.
Același sfat pe care i l-aș da oricui vrea să fie fericit, în carieră sa și nu numai. Să se asculte. Să se gândească bine ce îi reprezintă, ce îi bucură, ce le place să facă și în timpul liber. Să uite puțin de societate și de ceea ce li se spune și să se înțeleagă cu adevărat. Să critice mai puțin și să acționeze mai mult. Ah, și să citească “Micul prinț”.
Într-o lume utopică, omenirea ar avea grijă de mediul înconjurător, ar înceta să se mai judece și să se lupte între ei, ar elimina procrastinarea și ar acționa exact când este nevoie. Pentru o astfel de lume militează această tânără care vrea să dea un exemplu din înfrângerea propriilor temeri sau folosirea lor în avantajul ei.
Întâlnirea cu Bookland Evolution
Conferințele Bookland sunt modalități de promovare a cărților și implicit a culturii, prin punerea pe scenă a unor personalități din cele mai diverse medii: scriitori, jurnaliști, antreprenori. Întâlnirile cu elevii și studenții au scos orele de română sau economie din normal și le-au adus în practică, în adevărata lume în care trăim.
Prea puțini tineri sunt conștienți de aptitudinile lor și de ceea ce pot face cu adevărat, cu succes, dar și cu satisfacție. Au nevoie de îndrumare în a-și căuta vocația, iar invitații Bookland vin pe scenă pentru a le da o lecție de viață.
Deși nu fusese în plan să modereze aceste conferințe, Daria și-a luat inima în dinți și a urmat sfatul din cartea “Nu mâncați niciodată singuri” – Keith Ferazzi, conform căruia o dorință neexprimată duce la pierderea unei oportunități. Oamenii trebuie să știe că tu îți dorești un anumit lucru.
Vorba “cere și ți se va da” chiar funcționează! Ok, nu mereu, dar cel mai rău lucru care se poate întâmpla e să primești un refuz, deci merită.
Lectura și-a recăpătat din popularitate, iar acest lucru nu poate fi decât un lucru bun pentru societatea în care trăim. Avem nevoie de oameni cerebrali care iau decizii în deplină cunoștință de cauză, indiferent de ce decizii vorbim.
Cred că promovarea activă a lecturii chiar schimbă perspective, dar cel mai bine le schimbăm prin puterea exemplului. De ceva timp am decis să ofer majoritar ca și cadouri cărți.
Filosofia de viață – găsește bucuria din/în tine
În timp ce ajută tinerii să își atingă potențialul, Daria Mateescu lucrează la interiorul său pentru a crea o mai bună variantă a sa. Lucrul cu tinerii nu este ușor, dar sigur aduce o mulțime de satisfacții care valorează mai mult decât o sumă de bani. Aceste momente de satisfacție aduc un plus de liniște și mulțumire în interior, știind, întărind ideea că ai făcut ceva frumos, ceva care îmbunătățește lumea.
Sper să reușesc să îi fac să aibă mai multă încredere în ei și să își exprime punctul de vedere mai des. Sper să prind ziua în care ne vom asculta cu adevărat unii pe alții și pe noi înșine. Vremurile sunt dure pentru visători, știi vorba aia.
Viitorul rămâne deschis unei persoane care știe să se ocupe de dezvoltare personală în timp ce își explorează latura artistică. În ființa Dariei, totul ține de exprimare, manifestarea unei conștiințe mai mărețe decât lasă de înțeles.
Știu că înclin să mă întorc puțin către partea mea artistică, să văd dacă s-a mai păstrat ceva acolo, știu că vreau să le vorbesc oamenilor în continuare despre comunicare și cărți, știu că vreau să descopăr și mai multe despre mintea umană și despre alte culturi, dar nu știu să îți spun cum voi face asta. Poate voi începe un blog, poate un canal de Youtube, poate voi picta în timp ce mă uit pe Netflix, poate voi scrie o carte… sau poate voi face un lucru complet diferit. Oricum, o să mai auziți de mine!
O picatura de puritate intr-un ocean de incultura si falsitate.Daca am medita putin la ceea ce incearca sa transmita aceasta tinara d-soara ar mai fi oare demonstratii prin piete,veste galbene,revolutii in numele unor false idealuri? Nu cred .De ce? Pt ca atunci ne-am da seama ca am redevenit oameni,fiinte superioare care vorbesc aceiasi limba si acced spre aceiasi Divinitate.
Multumesc pentru cuvintele frumoase! Sarbatori fericite!