Sunt tinere, inteligente, frumoase, olimpice şi, cel mai important, fete cu idei. La 16 ani, Daria, Monica și Rania luptă nu doar pentru binele lor, ci pentru al întregii omeniri. Fetele din Ploieşti au şi un model de urmat – Greta Thunberg, cea mai cunoscută activistă pentru mediu din lume şi tânăra care nu a ezitat să-i pună la zid pe mai marii lumii.
Prin intermediul unui filmuleţ, Greta Thunberg le-a transmis şi românilor că îi vrea în lupta ei pentru apărarea Planetei. Într-un mesaj remis exclusiv agenţiei Mediafax, activista de 17 ani din Suedia le-a spus românilor că trebuie să fie uniţi împotriva tăierilor ilegale de păduri.
Mesajul fetei a venit în contextul celei mai mari tăieri ilegale de arbori din România – copaci de pe 340 de hectare aparţinând Ocolului silvic Sighet.
Fetele au peste 1000 de urmăritori pe social-media
Mesajul a fost recepţionat imediat în România, astfel că în plină pandemie tinerii din România au răspuns prezent şi au dat drumul la treabă. Aşa s-au născut şi la noi puncte de lucru ale Organizaţiei Fridays for Future – la Bucureşti, Timişoara, Cluj sau Sibiu.
În Prahova, reprezentanţii organizaţiei internaţionale sunt cele trei eleve de care vorbeam mai sus – Monica Ionescu, Rania Derweesh şi Daria Primăvăruş, toate colege de clasă în cadrul Colegiului Naţional “Mihai Viteazul” din Ploieşti. Fetele militează cu ardoare în sprijinul mediului, poluarea sau energiile regenerabile fiind puncte importante pe agenda lor.
Actualmente, doar 1,2% din bugetul României este alocat pentru mediul înconjurător, în condiţiile în care ţara noastră participă cu un procent de 2% pentru NATO. În ce priveşte energia regenerabilă, stăm puţin mai bine ca Ungaria, 24% faţă de 13%, dar sunt ţări care alocă peste 50% din buget pentru mediul înconjurător. Cazul Suediei.
Daria, Monica şi Rania au făcut o pasiune pentru politică, dar în sensul în care ele urmăresc aproape orice mişcare a celor de la butoane. În acelaşi timp, ele constituie o voce a celor care nu se pot exprima. Iar exemplul pe care ele îl dau este Turcia, unde preşedintele Erdogan a îngrădit drepturile cetăţenilor la opinie.
Fetele au chiar un blog – “Daily Dose of Millennial”, cu peste 250 de vizualizări zilnic, unde scriu inclusiv despre politicile statelor lumii. În scrierile lor, Daria, Monica şi Rania merg pe o ideologie centristă – pe echilibru, adoptând atât principii de dreapta, cât şi de stânga.
Mai au alţi 700 de urmăritori pe Instagram, unde de asemenea militează pentru un mediu curat. Fetele au adoptat idei moderniste şi în principal merg pe limitarea corupţiei şi pe influenţa Uniunii Europene asupra României – pe care o văd valoroasă. Prin intermediul platformelor online, ele inițiază proiecte prin care vor să atragă atenția asupra calității vieții.
Colabărăm cu Partidul Verde din România pentru a ne spune părerea şi a ne împărtăşi dorinţele. Dar noi luăm idei bune de la fiecare partid politic din ţară. În acelaşi timp, noi simplificăm chestiuni şi oferim paralele. Sprijinim democraţia directă, pentru că am văzut că nu există transparenţă în politica din România, fiecare dă vina pe celălalt pentru insuccese. De asemenea, milităm pentru referendumuri, de orice natură dacă e spre binele oamenilor.
Pe blogul lor, fetele scriu articole despre problemele de pe scena politică internațională, atrăgând atenția asupra opresiunilor care au loc în ţări precum Iran, Iraq, Turcia sau Siria, explicând pe larg situațiile acestor state, vorbind cu vocea celor reduși la tăcere. De asemenea, le preocupă și explică în termeni simpli politica statelor vestice, făcând-o accesibilă tuturor, „dizolvând” granițele.
Acestea constituie aspecte care ne afectează mult mai mult decât credem, și pe care le putem schimba, iar ele doresc să evidențieze acest fapt.
Daria, Monica şi Rania – vocea comună a României la Bruxelles în 2021
Pe lângă toate aceste proiecte realizate împreună, Daria, Monica şi Rania vor reprezenta cauza României în faţa Parlamentului European la Bruxelles, în martie 2021. Mai mult, inovația lor a fost recunoscută la ediția cu numărul 6 a Târgului de Idei de Afaceri în Săptămână Mondială a Antreprenoriatului.
Pentru Săptămâna Mondială a Antreprenoriatului am venit cu ideea unui serviciu social, a unei spălătorii care să funcţioneze pe bază de energie regenerabilă. În ţări super-dezvoltate, cum sunt şi Statele Unite, doar o mică parte din bugetul ţării merge către dezvoltarea sistemelor de energie regenerabilă. Spre exemplu, SUA alocă mai puţin de 10%, în vreme ce Emiratele Arabe undeva în jur de 0,1%…
Pandemia le-a oferit timp suficient pentru a pregăti următoarele acţiuni. Prima dintre ele se va derula pe 15 august, atunci când împreună cu alţi voluntari, Daria, Monica şi Rania vor manifesta public pe străzi. Fetele sunt tobă de carte şi laureate la numeroase concursuri, dar şi la olimpiadele naţionale.
În echipa lor se vorbesc nu mai puţin de 6 limbi – engleză, franceză, arabă, greacă, germană şi latină. Araba o știe la perfecţie Rania Derweesh – o fată cu dublă cetăţenie, româno-iordaniană. Ea a ales să reprezinte Iordania (ţara tatălui ei) la „Bismun Climate Change”, în noiembrie 2020, care se va desfăşura la Bucureşti.
Mai mult, în acest an Rania s-a calificat la Olimpiada Națională de Geografie şi este o piesă de bază în echipa de Debate a Colegiului la care învaţă. În liceu a participat la competiții de dezbateri academice, câștigând numeroase diplome. În baza acestora, ea a fost selectată în două proiecte internaționale Erasmus – în Spania şi România (la Ploieşti).
În acest moment sunt şanse limitate pentru elevii dotaţi din România. Eu, una, nu vreau să-mi irosesc CV-ul pentru o facultate din România. Dar trebuie să fac tot posibilul să mă întorc în ţară şi să ajut la redresarea acesteia. Eu îmi doresc să ajung europarlamentar la Bruxelles, după ce voi studia la o universitate de top din lume. Şi aici mă gândesc la instituţii din Canada, Australia sau Statele Unite.
Obiectiv până la toamnă – un ONG
Rania şi-a trăit copilăria în Emiratele Arabe Unite, unde monarhia autoritară și lipsa democrației îi inhibau numeroase drepturi fundamentale. Fiind discriminată din cauza apartenenței la sexul feminin, și-a dorit încă de când s-a mutat în Europa să se implice în politică, să aducă schimbarea și normalitatea de care ea nu a avut parte.
Lumea o privea foarte ciudat şi toţi îi explicau că locul unei femei este altul în societate. Asta în condiţiile în care ea a declarat sus şi tare, încă de la 11 ani, că vrea să fie Preşedinte!
Cu ajutorul mamei Raniei, care deţine o mică afacere în Ploieşti, fetele vor să înfiinţeze în cel mai scurt timp un ONG. Pentru asta, Rania şi Daria vor munci la firma mamei primeia în această vară, iar banii îi vor pune deoparte pentru visul lor pe care vor să-l numească ”Green Millenium”.
Monica Ionescu le sprijină pe colegele ei, dar nu dorește să se implice în proiectul cu ONG-ul. Ea vizează o carieră în magistratură, iar pentru asta intenţionează să studieze la Strasbourg. Ne-a spus că 90% nu vrea să rămână peste hotare, şi că vrea să pună umărul pentru o schimbare în România.
Poate doar calitatea vieţii de afară, recunoaşterea muncii la adevărata valoare, să mă facă să rămân în străinătate după absolvirea universităţii. În acest moment, eu văd nişte impedimente în justiţia românească, nu este corectă, iar cel mai grav este că oamenii legii de la noi sunt şantajaţi.
Ea a obținut numeroase premii întăi la olimpiadele județene și concursurile regionale de Limba și Literatura Română, în toți anii de gimnaziu și liceu, dar și la alte discipline precum Limba Franceză, Limba Engleză și Lingvistică. În acest an, ea s-a calificat la faza națională a olimpiadei de Limba Latină – suspendată, din păcate, din cauza pandemiei globale.
Daria Primăvăruş, „grecoaica” echipei
Tot olimpică este şi Daria Primăvăruş. Ea a obţinut numeroase premii 1 la concursuri și olimpiade școlare, iar în acest an s-a calificat la faza națională a olimpiadelor de Limba și Literatura Germană, dar și de Limba Greacă. Daria studiază, totodată, limba greacă în cadrul Comunităţii Elene din Prahova, fiind membră a acesteia de 7 ani.
Afirmându-se și în propria şcoală prin performanţele ei, şi Daria își poate duce mesajul mai departe, poate aduce o schimbare în lume şi, el mai important, poate reprezenta generația care vine din urmă.
Hobby-ul ei este de asemenea politica. Îi place sistemul ţărilor nordice, care au reuşit să ofere oamenilor un nivel ridicat de trai. Iar acest lucru, spune ea, pentru că aceste state au pus la punct măsuri foarte bune în sprijinul economiei. Daria crede că şi în România pot fi implementate anumite măsuri, pornind chiar din şcoli:
A dispărut din şcoli „Educaţia Civică”, o materie extrem de importantă în dezvoltarea unui copil. În plus, eu cred că este momentul ca în şcoli să se studieze urgent „Educaţia Climatică” – materie care deja se studiază în Italia şi, în scurt timp, şi în alte ţări. Sunt convinsă că nici în România nu va mai dura mult. La noi în acest moment se bate monedă mai mult pe introducerea educaţiei sexuale în şcoli. Nu suntem împotrivă, pentru că reprezintă un pas înainte pentru modernizarea României, dar să nu uităm şi de alte discipline extrem de importante.
Nu am vrut să încheiem discuţia noastră, la umbra unui platan dintr-o frumoasă grădină, fără a le întreba pe cele trei fete – activiste în cadrul organizaţiei internaţionale “Fridays for Future” – ce sfat au pentru clasa politică din România. Iar răspunsul a venit rapid, fără urmă de ezitare:
Vrem mai multă transparenţă din partea politicienilor noştri. Toate achiziţiile, toate proiectele, ar trebui să apară pe site-uri publice. Aşa vom şti ce se întâmplă cu noi şi ne va ajuta să ne facem o idee în perspectiva exercitării unui drept fundamental al omului – dreptul la vot.
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!