Sport

David Popovici este pe val: povestea adolescentului care a cucerit lumea natației

După performanţele răsunătoare obţinute în acest an în bazinul de înot, David Popovici a fost numit de presa internaţională „fenomen” sau „extraterestru”. Multiplu campion european de juniori, lui David îi place să rămână cu picioarele pe pământ. „Aceste cuvinte mă flatează, dar nu mă caracterizează”, spune liceanul pe care marile puteri ale lumii s-au bătut în această vară sa-l legitimeze şi să-i ofere o viaţă de lux.

 

David a început înotul pe la 4 ani şi jumătate, iar totul a devenit mai serios după şase ani, odată cu doborârea primului record – o performanţă ce stătea în picioare de 24 de ani! Component al clubului Steaua, de 8 ani el se antrenează cu Adrian Rădulescu, timp în care a doborât peste 60 de recorduri naţionale, europene şi mondiale de juniori. În anul 2019 a participat la FOTE – Festivalul Olimpic al Tineretului European, unde a devenit cel mai rapid înotător de 14 ani din istorie!

 

„Omul din Atlantis”, varianta românească

De departe, anul 2021 a fost cel mai bun din cariera sa: a devenit multiplu campion european şi a reuşit la pas calificarea în două finale olimpice la Jocurile Olimpice de la Tokyo.  La doar 2 sutimi de secundă a fost David Popovici de o medalie olimpică şi de a scrie o nouă filă în istoria nataţiei modiale. Chiar şi aşa, liceanul din România a ţinut prima pagină a celor mai celebre ziare sportive din Europa şi din lume.

După performanţele extraordinare de la Roma, unde a bifat cel mai rapid timp din lume, Gazzetta dello Sport l-a comparat pe David cu fostul „ţar” din nataţie – Alexander Popov. Modestia românului a ieşit, însă, în evidenţă odată cu întoarcerea de la Tokyo când, pe aeroport, a declarat, scurt, că este doar „un băiat care înoată repede“. Mulţi dintre noi s-au gândit atunci la un film celebru, în care David Popovici putea lejer să joace – „Omul din Atlantis”.

Da, de film am auzit de la părinţi. Despre cum m-a numit presa, am citit. Mi-a plăcut foarte mult la Roma, am mulţi prieteni italieni, iar complimentele italienilor m-au măgulit. Îmi doresc să fac cunoscut numele României prin ceea ce fac, adică prin înot, dar nu uit că sunt la început de drum. Da, sunt un băiat care înoată repede şi care ţine minte ce i-a spus antrenorul lui: nu lăsa succesul să îţi urce la cap şi înfrângerea să îţi coboare la inimă.

 

David Popovici, mai rapid decât campionul olimpic din 2016

În acest moment, David Popovici este mai rapid decât campionul olimpic din 2016, Kyle Chalmers. Până la Tokyo, era mai rapid chiar decât campionul olimpic, Caeleb Dressel. Ce poate fi mai frumos pentru un puşti din România, cu ambiţii mari şi o putere de fier? O medalie olimpică, cu siguranţă, dar vremea lui abia acum începe.

 “Să nu-l presăm cu dorinţele noastre, ele vor veni firesc. Este doar o chestiune de timp, David nu trebuie să simtă nicio presiune din partea noastră”, spunea Camelia Potec, preşedinta înotului românesc şi, totodată, fostă campioană olimpică.

O medalie olimpică este şi marele vis al lui David. Pentru asta s-a pregătit, recunoaşte bucureşteanul, care are nevoie de timp, răbdare şi pasiunea antrenorilor pentru a da marea lovitură.

Povesteşte că presiunea din exterior nu-l deranjează, pentru că are un plan bine pus la punct şi pe care l-a stabilit atent împreună cu antrenorul său. În 2021, obiectivul major a fost Campionatul European de juniori de la Roma, iar după calificarea la Jocurile Olimpice şi-a dorit să ajungă într-o finală olimpică. El a ajuns în două!

Spune, cu zâmbetul pe buze, că el practică acest sport din plăcere şi că, din această cauză, nu poate vorbi despre vreun sacrificiu făcut pentru că aşa ceva nu există.

 

Şi-a cumpărat o geacă din primii bani câştigaţi din înot

Lui David îi place efectiv să înoate, şi este foarte fericit atunci când simte susţinerea tuturor. Pe de altă parte, îi place la nebunie să îi bucure pe cei din jurul său.

Spune că nu a calculat niciodată câte mii de kilometri a înotat până acum la antrenamente, ci important este să atingă obiectivele trasate de antrenor pentru atingerea marilor performanţe. A stabilit primul său record naţional la vârsta de 10 ani, iar din primii bani câştigaţi şi-a cumpărat ce îi trebuia.

Ţin minte foarte bine primul meu record. Înainte de concurs cu câteva zile, am vorbit în vestiar cu antrenorul meu despre doborârea lui. Nu ştiu câţi m-au luat în serios atunci, dar eu mi-am văzut de ale mele. Am avut asta ca scop şi apoi mi-a plăcut tare senzaţia pe care ţi-o dă succesul, aşa că am tot repetat asta în ultimii 7 ani. Primii bani câştigaţi la un concurs de înot (la Târgovişte) au fost sub forma unui voucher, şi atunci mi-am cumpărat o cască de înot şi o geacă.

La Campionatele Europene de la Roma, din acest an, pe lângă cucerirea celor patru medalii, David Popovici a stabilit și trei recorduri mondiale la juniori, dar a mai reușit să stabilească si cel mai bun timp din lume în proba de 100 de metri în 2021. Nimic nu se compară, spune el, cu momentul când te afli pe prima poziţie a podiumului şi se aude imnul naţional. “Atunci sunt cel mai mândru că sunt român“, spune David, care aminteşte şi de munca de echipă, foarte importantă în acest sport.

Recunoaşte că s-a gândit mai demult că poate obţine aceste performanţe uluitoare la o vârstă atât de fragedă, pentru că a crezut în propriile forţe şi pentru că i s-a spus că are un potenţial extraordinar şi că este talentat.

 

Se trezeşte în fiecare zi la 5 dimineaţa!

Fără antrenorul său, David spune că nu ar fi reuşit ca acum să se vorbească despre el ca despre un mare campion. Cumva, el a simţit mereu că alături de antrenorul său va ajunge să realizeze ceea ce şi-a propus. Se declară de asemenea foarte norocos, deoarece mereu a avut în preajmă oameni care l-au influenţat pozitiv şi că datorită lor este sportivul şi omul de astăzi.

Odată cu aceste performanţe, David Popovici a început să primească şi oferte super-tentante, de la cluburi de prestigiu din întreaga lume, dar pe care le-a refuzat politicos.

Da, este adevărat, de ceva timp am primit oferte, nu neapărat din Europa, şi am fost cumva forţat de împrejurări să mă gândesc şi la ce vreau pentru viitor. Am decis să nu schimb ceea ce funcţionează pentru mine şi, personal, sunt convins că e cea mai bună decizie. Am cea mai bună echipă, cei mai buni părinţi şi cei mai tari prieteni!

Performanţele sale uluitoare au în spate o muncă titanică, dar şi eforturi, chiar dacă David nu recunoaşte. Iar aici ne referim la faptul că, o perioadă lungă de timp, el a fost nevoit să se trezească dimineaţa undeva în jur de ora 04.00. Din acest punct de vedere, acum a mai îmbunătăţit ceva – se trezeşte cu o oră mai târziu.

Are un program special, dar realizează acest lucru doar atunci când este întrebat, pentru că s-a obişnuit şi nu îl mai simte greu sau încărcat. Culmea, are timp pentru toate fiindcă, spune el, se cunoaşte foarte bine – în sensul că ştie când are nevoie de relaxare, singur, sau cu prietenii.

 

David Popovici: „Prima mea medalie, la 8 ani, e la fel de valorosă ca cele de la Roma!”

David recunoaşte că i-a plăcut apa dintotdeauna, apoi l-a întâlnit pe antrenorul care l-a propulsat rapid, fără să-şi dea seama, către primul campionat naţional. Nu are şi nu a avut în familie sursă de inspiraţie în ceea ce priveşte sportul. Deși tatăl său nu știe să înoate, părinții săi nu sunt statici, fac mișcare și au un stil de viață sănătos.

Părinţii l-au încurajat mereu în tot ceea ce a făcut, l-au îndrumat, i-au deschis orizonturile, iar el a ales ca atare. David Popovici a avut, însă, şi o mare încredere în capacităţile sale.

Pentru mine nu există mai puţină sau mai multă încredere în mine, ea există şi atât. Prima medalie obţinută, când aveam 8 ani, cu ştafeta clasei, e la fel de valoroasă ca cele de la Roma! Normal că sunt mulţumit când îmi ating obiectivele şi cred că puterea mentală e principalul meu atuu. În ceea ce-l priveşte pe domnu’ Adi, ştiu sigur că cea mai mare calitate a lui este vocaţia pedagogică, lucrează excelent cu copiii. Nu consider că a existat un moment în care să îşi dea şi mai mult interesul, m-a tratat exact la fel de când aveam 9 ani şi până în prezent.

David este cel mai bun exemplu de dăruire, talent şi abnegaţie pentru cei mici care vor să-i calce pe urme. A avut şi el ocazia destul de des să se întâlnească cu sportivi mai mici, cărora le arată că totul este posibil dacă îţi place ceea ce faci, dându-se ca exemplu chiar pe el.

 

S-a împrietenit cu Novak Djokovic la Tokyo

David spune că îi place enorm ceea ce face. I-a sfătuit de fiecare dată pe micuţii sportivi să nu înoate niciodată pentru a împlini aşteptările altora, ci să caute oamenii potriviţi. „Ei există şi fiecare îi va găsi, la un moment dat”, mai spune multiplul campion european de nataţie.

Pentru că este un tip foarte ocupat, David Popovici îşi planifică dinainte timpul liber, astfel încât să-şi îndeplinească micile plăceri: plimbările cu bicicleta în Bucureşti, karting, întâlniri cu prietenii şi cei dragi sau vizionarea de filme cu prietena lui.

David are mai multe amintiri frumoase de când s-a apucat serios de sport şi a început să viziteze lumea, dar cea care i-a rămas la inimă a fost întâlnirea cu favoritul său din tenis, Novak Djokovic, vara asta la Tokyo. Motivul? Super campionul din tenis l-a salutat în limba română (!), după ce l-a întrebat pe David din ce ţară este. Povesteşte că sârbul a procedat la fel cu toţi cei care se strânseseră în jurul lui, ca şi el, şi i s-a părut ceva incredibil ca Djokovic să ştie atâtea expresii şi cuvinte în limbi diferite.

 

Pastele bolognese, plăcerea lui nevinovată

Alimentaţia este un element extrem de important în viaţa sa. Nu ţine diete sau vreun regim anume, dar este foarte atent la ce mănâncă. Se abţine cât poate de mult atunci când vine vorba de mâncărurile lui preferate.

Într-un Top 3, felul favorit ar fi sushi, urmat de lasagna şi paste bolognese. Da, nutriţia a avut şi are un rol important în ascensiunea mea. De altfel, orice sportiv trebuie să ştie să mănânce sănătos şi corect, astfel încât să îşi asigure combustibilul de care are nevoie pentru toată munca pe care o depune. Există o reţetă perfectă, în care nutriţia joacă un rol major.

La 17 ani, pe care i-a împlinit chiar în ziua în care am purtat discuţia cu el, David Popovici are aproape tot ce-şi doreşte: un parcurs de succes, părinţi şi prieteni care îl iubesc, cel mai bun antrenor şi o frumoasă carieră în faţă. Un singur lucru îşi mai doreşte David acum, în afara unei medalii olimpice: să ajungă într-un simulator de gravitaţie zero!

David Popovici: „Nu am visuri neîmplinite, dar am un Bucket list. Şi ştiu că îmi voi împlini toate dorinţele.”

Să fii sănătos, David, să ne bucuri în continuare cu performanţele tale „extraterestre” şi să-ţi atingi toate obiectivele stabilite!

 

Performanţele lui David Popovici de până acum

Multiplu campion şi recordman naţional al României, David Popovici a doborât de două ori recordul mondial de 100 m liber, juniori, la Campionatele Europene de înot din 2021, de la Roma, Italia. Performanța l-a făcut pe Popovici să devină cel mai rapid om din lume în 2021, depășindu-l pe Kliment Kolesnikov.

David s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, fiind cel mai tânăr membru al echipei României. La vârsta de 16 ani, a obținut a patra poziție într-o finala olimpică, cu un timp de 1:44:68, la două sutimi de secundă de locul trei.

Campionatele Europene de înot (juniori):

Aur     2021 Roma   50 m liber

Aur     2021 Roma   100 m liber (record mondial)

Aur     2021 Roma   200 m liber (record mondial)

Argint 2021 Roma  4×100 m liber (ștafetă)

 

Festivalul Olimpic de Vară al Tineretului European:

Aur     2019 Baku    100 m liber

Argint 2019 Baku   50 m liber

Argint 2019 Baku   200 m liber

 

Sursa foto: Facebook David Popovici

Distribuie
Scris de:

Ți-a plăcut articolul? Zilnic postăm noi exemple similare de succes! Urmărește-ne pe Facebook și nu rata reportajele noastre!


Implică-te și tu în Elita României! Intră pe Patreon și vezi cum și de ce să ne oferi sprijinul tău!

Become a Patron!

Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.