Diverse

Descoperă Zanzibar cu Mudi, ghidul turistic care a învățat limba română în doar șase luni!

Astăzi voi aduce în fața dumneavoastră o altfel de poveste. O poveste care nu are în paginile sale o elită din România, ci un ghid din Zanzibar care simte și vorbește românește și care visează să ajungă într-o zi pe meleagurile noastre. Numele său – Muhammed Suleiman Yussuf, cunoscut de turiști ca Mudi.

 

Are 20 ani, s-a născut în Zanzibar în satul Jumbi, într-o familie cu cinci copii. Are doi frați, unul dintre ei lucrează deja și este căsătorit, celălalt este încă în școală, la fel ca sora lui mai mare, de 17 ani. Mezina familiei are doar doi ani și foarte curând va începe grădinița.

Tatăl său vinde în piață legume și fructe, iar mama a murit în urmă cu doi ani, la nașterea surorii sale. Interesant este că Mudi nu le povestește niciodată turiștilor săi despre asta.

Când mă întreabă despre mama, le spun mereu că mama mea nu lucrează. Nu pot să le spun că nu am mamă, deoarece eu nici acum nu pot să cred și să accept că mama mea a murit! Pentru că am iubit-o foarte mult și încă o iubesc. Este mereu în inima mea și de aceea nu pot spune că a murit. Mama m-a învățat multe lucruri în viață, în plus mama este Raiul familiei. Dumnezeu să o odihneasca în pace! Amin!

Și iată cum sufletul copiilor devine Raiul mamelor care se transformă în îngeri. Și cumva, Mudi are dreptate. Mamele nu mor niciodată. Ele doar se mută în inimile noastre, iar noi le trăim mai departe.

 

A învățat limba română, pentru inima lui

Mudi a fost mereu pasionat să studieze și să descopere limbile străine, considerând că acestea sunt un fel de ferestre către alte culturi și oameni cu care va putea comunica mult mai ușor și eficient. Engleza a studiat-o la școală, iar franceza a învățat-o în timpul liber, din proprie voință.

După finalizarea școlii, Mudi s-a gândit să își completeze educația cu niște cursuri în domeniul turistic. A devenit astfel un ghid special, care își face meseria din plăcere și cu multă dăruire.

De ce limba română? Deoarece înainte de a o studia, am cunoscut câțiva turiști români, vorbitori de limbă engleză, care mi-au plăcut foarte mult ca oameni. În plus, aveți o țară minunată pe care mi-aș dori să am posibilitatea să o vizitez într-o zi. Toate acestea m-au convins și mi-am dorit să știu comunica cu turiștii români, în limba lor maternă.

Gândit și făcut! În doar șase luni de zile, Mudi vorbea română, iar acum are zece elevi cărora le predă limba noastră de trei ori pe săptămână, în mod voluntar și gratuit, pentru „inima lui”, cum spune el.

Mudi a învățat limba română de la turiști, de pe internet și de peste tot unde a găsit cursuri. Se amuză fiindcă unii chiar gândeau că face asta deoarece are vreo iubită la noi.

Eu nu am avut niciodată iubită româncă și nici nu am fost în România, deși visez mereu să ajung acolo și cred că într-o zi am să ajung. Am învățat limba română în șase luni. Da, limba română este grea, dar eu vorbesc limba franceză și poate sub acest aspect, limba română nu a fost foarte grea pentru mine. Au aceleași rădăcini.

 

A fi ghid nu e doar o meserie

Pentru cei mai mulți, a fi ghid este o meserie care vine la pachet cu o serie de beneficii, dar și foarte mari responsabilități. De aceea, majoritatea ghizilor se plâng că este foarte obositor și stresant să ai aproape în permanență responsabilitatea unui grup de turiști.

Totuși, pentru Mudi, a fi ghid nu este doar o meserie, ci o bucurie și privilegiul de a intra în contact mereu cu alți oameni, cu alte culturi. Pentru el este interesant să afle mereu lucuri noi, să își facă prieteni, deoarece turiștii sunt oaspeți, nu doar „obiectul” muncii sale.

Mă bucur să fiu ghid turistic deoarece îmi place asta, dar și pentru că mă întâlnesc mereu cu oameni diferiți, de la care învăț mereu câte ceva nou. Să fiu ghid a fost visul meu din școală, de când eram copil!

Mudi știe să atragă turiștii, tocmai pentru că iubește ceea ce face. Are propria lui strategie de promovare pe care o pune în aplicare pe pagina sa de facebook, dar are și magnet la turiști, deoarece este cât se poate de firesc, de natural și deschis.

 

Câteva informații utile despre Zanzibar

Zanzibarul este un arhipelag situat lângă coasta de est a Africii și este alcătuit din insula principală cu același nume, Zanzibar sau Unguja cum îi spun localnicii și Pemba. Cuvântul Zanzibar provine din limba persană și se traduce ca fiind „coasta oamenilor negri”, iar Pemba se traduce „insula verde”.

Zanzibarul se află la aproximativ 6000 de kilometri de România, insulele fiind căutate atât pentru plajele și recifele minunate, cât și pentru destinația mai altfel, exotică.

Pe lângă plajele cu nisipuri fine, albe, insulele sunt pur și simplu înconjurate de recife vii, Zanzibar devenind astfel o destinație foarte căutată de cei care iubesc scufundările și viața subacvatică.

Despre insula Zanzibar, în urma unor descoperiri arheologice s-ar considera că ar fi fost populată de Homo Sapiens cu mai mult de 20000 de ani în urmă, dar ceea ce știm clar este că primii locuitori ai arhipeleagului au fost triburile Bantu, iar limba oficială este swahili.

Având o istorie foarte bogată și o prezență pe insulă atât de îndelungată, nu ne mai surprinde faptul că în Zanzibar există unul din cele mai incredibile mixuri etnice: africani, perși, indieni, arabi și mai nou, europeni.

Majoritatea locuitorilor, aproximativ 98% dintre zanzibarezi sunt musulmani, motiv pentru care este bine să reținem că în afara plajelor trebuie să avem mereu o ținută și un comportament decent.

Capitala insulei este Zanzibar, iar zona istorică a acesteia este Stone Town, o așezare foarte veche a Africii de Est, cunoscută și pentru coloniile de țestoase uriașe. Stone Town a fost declarat monument UNESCO și chiar dacă a fost reconstruit în secolul al XIX-lea, a păstrat zona veche cu străduțe înguste, prin care, turiștii sunt conduși către palate, moschei, clădiri cde patrimoniu ridicate în stil arab, dar și către câteva edificii culturale importante precum Catedrala Anglicană, Ruinele Templului Maruhui sau Casa Miracolelor.

Localnicii din Zanzibar sunt oameni calzi, primitori și onești. Salută mereu, se bucură de oaspeți și turiști, sunt prietenoși și sar mereu în ajutor dacă este nevoie de o informație, sfat sau orice altceva.

Deși Africa nu este recunoscută ca având o bună reputație în ceea ce privește siguranța, Zanzibarul este cu adevărat o excepție, iar asta probabil și pentru că ei sunt rupți cumva de restul continentului și și-au dezvoltat o cultură proprie, ca majoritatea populațiilor insulare din lume.

Pe lângă turism, Zanzibarul a mai fost cunoscut pentru comerțul cu fildeș, expediții pentru vânătoarea de animale exotice, sclavi și mirodenii, o rană încă sângerândă a celor de acolo. La ora actuală, Zanzibarul este recunoscut pentru mirodenii și turism.

Din punct de vedere turistic insula cuprinde mai multe părți importante: Stone Town despre care am scris mai sus și Nungwi care este este situat în partea de Nord a insulei și este mai mult o plajă destinată comerțului, deoarece aici nu există nici un recif. Urmează mai apoi plajele Matemwe și Kiwengwa – zone pline de corali și recife, destinate iubitorilor de scufundări, snorkeling în atolul Mnemba. Kizimkazi este o zonă de coastă, fără plajă, singuratică, populară pentru excursiile la delfini.

Zanzibar a devenit o zonă foarte cunoscută și tranzitată de către turiștii români, iar asta nu doar datorită frumuseților de aici, dar și a câtorva ghizi vorbitori de limba română de acolo, adevărate comori în ceea ce privește promovarea în online a zonei. Cu toții știm foarte bine că „Marketingul bun este mama vânzării!”.

 

Cuvânt de încheiere

Ce aș mai putea adăuga la acest reportaj care și pentru mine a fost oarecum surprinzător? Poate doar că, iată, uneori, nu depinde deloc unde ne naștem sau ce fel de condiție socială avem. Mai degrabă este important cât de mari ne sunt visurile și cât de largi ne sunt aripile pe care le deschidem.

Mudi este exemplul cel mai frumos al faptului că „nu pot”, chiar nu există! Exemplul de perseverență, autodidact și persoană care a înțeles că trebuie să investească în educația sa pentru a ajunge acolo unde își dorește. Și nu l-a oprit nimic! Nimic nu i s-a părut prea mult sau prea greu.

Pentru Mudi, a fi ghid nu înseamnă doar a primi turiști, ci a se educa în permanență despre fiecare turist în parte. De unde vin ei, ce tradiții sunt acolo, ce limbă vorbesc, iar asta, nu doar din curiozitate, ci pentru a putea fi o gazdă cât mai bună pentru „oaspeții” săi.

Oricât de grea i-a fost viața, el nu s-a plâns. Nu a spus nimănui ce poveri a dus pe umerii săi tineri, deoarece iată, la 20 de ani, duce viața unui „bătrân” înțelept. El a mers mai departe, iar când a simțit greutatea, a dus mâna la inimă, a vorbit cu ființa cea mai dragă din viața lui, mama (care s-a mutat în inima sa) și a găsit resursele necesare de a înainta.

Pe Mudi îl găsiți pe youtube, pe facebook și poate mulți deja l-ați văzut și la televizor, unde a fost invitat să dea interviu. Dacă vă gândiți vreodată să ajungeți în Zanzibar, să vă amintiți că aveți acolo o bucățică de Zanzibar românesc și un suflet de român care o să vă aștepte cu bucurie și emoție.

Tatăl său vinde în piață legume și fructe, iar mama a murit în urmă cu doi ani, la nașterea surorii sale. Interesant este că Mudi nu le povestește niciodată turiștilor săi despre asta.

Când mă întreabă despre mama, le spun mereu că mama mea nu lucrează. Nu pot să le spun că nu am mamă, deoarece eu nici acum nu pot să cred și să accept că mama mea a murit! Pentru că am iubit-o foarte mult și încă o iubesc. Este mereu în inima mea și de aceea nu pot spune că a murit. Mama m-a învățat multe lucruri în viață, în plus mama este Raiul familiei. Dumnezeu să o odihneasca în pace! Amin!

Și iată cum sufletul copiilor devine Raiul mamelor care se transformă în îngeri. Și cumva, Mudi are dreptate. Mamele nu mor niciodată. Ele doar se mută în inimile noastre, iar noi le trăim mai departe.

 

A învățat limba română, pentru inima lui

Mudi a fost mereu pasionat să studieze și să descopere limbile străine, considerând că acestea sunt un fel de ferestre către alte culturi și oameni cu care va putea comunica mult mai ușor și eficient. Engleza a studiat-o la școală, iar franceza a învățat-o în timpul liber, din proprie voință.

După finalizarea școlii, Mudi s-a gândit să își completeze educația cu niște cursuri în domeniul turistic. A devenit astfel un ghid special, care își face meseria din plăcere și cu multă dăruire.

De ce limba română? Deoarece înainte de a o studia, am cunoscut câțiva turiști români, vorbitori de limbă engleză, care mi-au plăcut foarte mult ca oameni. În plus, aveți o țară minunată pe care mi-aș dori să am posibilitatea să o vizitez într-o zi. Toate acestea m-au convins și mi-am dorit să știu comunica cu turiștii români, în limba lor maternă.

Gândit și făcut! În doar șase luni de zile, Mudi vorbea română, iar acum are zece elevi cărora le predă limba noastră de trei ori pe săptămână, în mod voluntar și gratuit, pentru „inima lui”, cum spune el.

Mudi a învățat limba română de la turiști, de pe internet și de peste tot unde a găsit cursuri. Se amuză fiindcă unii chiar gândeau că face asta deoarece are vreo iubită la noi.

Eu nu am avut niciodată iubită româncă și nici nu am fost în România, deși visez mereu să ajung acolo și cred că într-o zi am să ajung. Am învățat limba română în șase luni. Da, limba română este grea, dar eu vorbesc limba franceză și poate sub acest aspect, limba română nu a fost foarte grea pentru mine. Au aceleași rădăcini.

 

A fi ghid nu e doar o meserie

Pentru cei mai mulți, a fi ghid este o meserie care vine la pachet cu o serie de beneficii, dar și foarte mari responsabilități. De aceea, majoritatea ghizilor se plâng că este foarte obositor și stresant să ai aproape în permanență responsabilitatea unui grup de turiști.

Totuși, pentru Mudi, a fi ghid nu este doar o meserie, ci o bucurie și privilegiul de a intra în contact mereu cu alți oameni, cu alte culturi. Pentru el este interesant să afle mereu lucuri noi, să își facă prieteni, deoarece turiștii sunt oaspeți, nu doar „obiectul” muncii sale.

Mă bucur să fiu ghid turistic deoarece îmi place asta, dar și pentru că mă întâlnesc mereu cu oameni diferiți, de la care învăț mereu câte ceva nou. Să fiu ghid a fost visul meu din școală, de când eram copil!

Mudi știe să atragă turiștii, tocmai pentru că iubește ceea ce face. Are propria lui strategie de promovare pe care o pune în aplicare pe pagina sa de facebook, dar are și magnet la turiști, deoarece este cât se poate de firesc, de natural și deschis.

 

Câteva informații utile despre Zanzibar

Zanzibarul este un arhipelag situat lângă coasta de est a Africii și este alcătuit din insula principală cu același nume, Zanzibar sau Unguja cum îi spun localnicii și Pemba. Cuvântul Zanzibar provine din limba persană și se traduce ca fiind „coasta oamenilor negri”, iar Pemba se traduce „insula verde”.

Zanzibarul se află la aproximativ 6000 de kilometri de România, insulele fiind căutate atât pentru plajele și recifele minunate, cât și pentru destinația mai altfel, exotică.

Pe lângă plajele cu nisipuri fine, albe, insulele sunt pur și simplu înconjurate de recife vii, Zanzibar devenind astfel o destinație foarte căutată de cei care iubesc scufundările și viața subacvatică.

Despre insula Zanzibar, în urma unor descoperiri arheologice s-ar considera că ar fi fost populată de Homo Sapiens cu mai mult de 20000 de ani în urmă, dar ceea ce știm clar este că primii locuitori ai arhipeleagului au fost triburile Bantu, iar limba oficială este swahili.

Având o istorie foarte bogată și o prezență pe insulă atât de îndelungată, nu ne mai surprinde faptul că în Zanzibar există unul din cele mai incredibile mixuri etnice: africani, perși, indieni, arabi și mai nou, europeni.

Majoritatea locuitorilor, aproximativ 98% dintre zanzibarezi sunt musulmani, motiv pentru care este bine să reținem că în afara plajelor trebuie să avem mereu o ținută și un comportament decent.

Capitala insulei este Zanzibar, iar zona istorică a acesteia este Stone Town, o așezare foarte veche a Africii de Est, cunoscută și pentru coloniile de țestoase uriașe. Stone Town a fost declarat monument UNESCO și chiar dacă a fost reconstruit în secolul al XIX-lea, a păstrat zona veche cu străduțe înguste, prin care, turiștii sunt conduși către palate, moschei, clădiri cde patrimoniu ridicate în stil arab, dar și către câteva edificii culturale importante precum Catedrala Anglicană, Ruinele Templului Maruhui sau Casa Miracolelor.

Localnicii din Zanzibar sunt oameni calzi, primitori și onești. Salută mereu, se bucură de oaspeți și turiști, sunt prietenoși și sar mereu în ajutor dacă este nevoie de o informație, sfat sau orice altceva.

Deși Africa nu este recunoscută ca având o bună reputație în ceea ce privește siguranța, Zanzibarul este cu adevărat o excepție, iar asta probabil și pentru că ei sunt rupți cumva de restul continentului și și-au dezvoltat o cultură proprie, ca majoritatea populațiilor insulare din lume.

Pe lângă turism, Zanzibarul a mai fost cunoscut pentru comerțul cu fildeș, expediții pentru vânătoarea de animale exotice, sclavi și mirodenii, o rană încă sângerândă a celor de acolo. La ora actuală, Zanzibarul este recunoscut pentru mirodenii și turism.

Din punct de vedere turistic insula cuprinde mai multe părți importante: Stone Town despre care am scris mai sus și Nungwi care este este situat în partea de Nord a insulei și este mai mult o plajă destinată comerțului, deoarece aici nu există nici un recif. Urmează mai apoi plajele Matemwe și Kiwengwa – zone pline de corali și recife, destinate iubitorilor de scufundări, snorkeling în atolul Mnemba. Kizimkazi este o zonă de coastă, fără plajă, singuratică, populară pentru excursiile la delfini.

Zanzibar a devenit o zonă foarte cunoscută și tranzitată de către turiștii români, iar asta nu doar datorită frumuseților de aici, dar și a câtorva ghizi vorbitori de limba română de acolo, adevărate comori în ceea ce privește promovarea în online a zonei. Cu toții știm foarte bine că „Marketingul bun este mama vânzării!”.

 

Cuvânt de încheiere

Ce aș mai putea adăuga la acest reportaj care și pentru mine a fost oarecum surprinzător? Poate doar că, iată, uneori, nu depinde deloc unde ne naștem sau ce fel de condiție socială avem. Mai degrabă este important cât de mari ne sunt visurile și cât de largi ne sunt aripile pe care le deschidem.

Mudi este exemplul cel mai frumos al faptului că „nu pot”, chiar nu există! Exemplul de perseverență, autodidact și persoană care a înțeles că trebuie să investească în educația sa pentru a ajunge acolo unde își dorește. Și nu l-a oprit nimic! Nimic nu i s-a părut prea mult sau prea greu.

Pentru Mudi, a fi ghid nu înseamnă doar a primi turiști, ci a se educa în permanență despre fiecare turist în parte. De unde vin ei, ce tradiții sunt acolo, ce limbă vorbesc, iar asta, nu doar din curiozitate, ci pentru a putea fi o gazdă cât mai bună pentru „oaspeții” săi.

Oricât de grea i-a fost viața, el nu s-a plâns. Nu a spus nimănui ce poveri a dus pe umerii săi tineri, deoarece iată, la 20 de ani, duce viața unui „bătrân” înțelept. El a mers mai departe, iar când a simțit greutatea, a dus mâna la inimă, a vorbit cu ființa cea mai dragă din viața lui, mama (care s-a mutat în inima sa) și a găsit resursele necesare de a înainta.

Pe Mudi îl găsiți pe youtube, pe facebook și poate mulți deja l-ați văzut și la televizor, unde a fost invitat să dea interviu. Dacă vă gândiți vreodată să ajungeți în Zanzibar, să vă amintiți că aveți acolo o bucățică de Zanzibar românesc și un suflet de român care o să vă aștepte cu bucurie și emoție.

Distribuie
Scris de:

Ți-a plăcut articolul? Zilnic postăm noi exemple similare de succes! Urmărește-ne pe Facebook și nu rata reportajele noastre!


Implică-te și tu în Elita României! Intră pe Patreon și vezi cum și de ce să ne oferi sprijinul tău!

Become a Patron!

Va informam ca acest site utilizeaza cookies. Prin utilizarea acestui site, sunteti de acord cu utilizarea acestora. Va rugam sa va informati in prealabil despre datele colectate de acest site citind Politica de confidentialitate.