Cristian Presură

La ora actuală, fizicianul Cristian Presură este unul dintre cei mai apreciați români din Diaspora. De 20 ani locuiește în Eindhoven și este angajat de concernul Philips să schimbe lumea în care trăim.

 

Munca sa a rezultat în descoperirea unui ceas inteligent care citește pulsul, exclusiv prin senzori optici. Este de fapt o îmbunătățire a unui aparat medical denumit pulsoximetru, care măsoară oxigenația și pulsul pacienților. Fizicianul a preluat senzorul pe baza căruia funcționează pulsoximetrul, l-a introdus într-un ceas și l-a adaptat pentru a măsura doar pulsul, fără saturația de oxigen.

În plus, Cristian Presură este autorul cărții „Fizica povestită”, o lectură obligatorie pentru orice pasionat de afirmații argumentate. Cartea-fenomen a fost premiată de către Academia Română și, așa cum declară unii critici, valorează cât cinci ani de studiu la facultatea de fizică.

Aflăm din interviul acordat Deliei Budurcă pentru emisiunea PORTRET că fizicianul de talie mondială a fost, în două rânduri chiar, corijent la fizică în liceu… Pur și simplu căuta rezolvări la problemele de fizică, altele decât cele prezente în manual, iar profesorul său nu putea accepta asta.

Mai aflăm ce este fizica pentru Cristian Presură, de ce e important să o înțelegem și să păstrăm viu copilul din noi. Primim învățăminte chiar din alte arii, de exemplu cum ne ajută gândirea critică să ne apropiem de Occident, ce ar trebui să însemne fericirea pentru noi, atuurile și minusurile României și românilor.

 

Iată doar câteva idei extrase din interviu:

 

Ce înseamnă fizica pentru Cristian Presură:

„Fizica este o cale de a te descoperi pe tine însuți. Rămâne pentru mine acea carte mare și foarte frumoasă a lumii în care trăim. Fizicianul este ocupat să găsească ce se întâmplă în îndepărtările spațiului cosmic, în același timp ce se găsește în lumea înconjurătoare.

Fizica m-a învățat să fiu întotdeauna critic. Am intrat în acest domeniu crezând că voi descoperi ce este realitatea. Fizica însă te învață o lecție dură, pentru că, de fapt, tu nu știi ce este realitatea.”

 

Vom putea vreodată să ne teleportăm?

„Teleportarea a fost deja realizată. Mai exact, o teleportare a informației din lumină. Încă nu suntem în stare să teleportăm obiecte. Legile fizicii la ora actuală nu interzic teleportarea, iar tot ceea ce nu interzice fizica se va realiza la un moment dat în viitor.

În esență, este posibil să fiu în două locuri simultan. În practică însă, nimeni nu a reușit. Deocamdată, nu ne explicăm de ce obiectele macroscopicce nu pot fi puse în superpoziție cuantică.”

 

Care este următorul pas în fizică

„După mine personal, fizica trebuie să iasă cumva din această lume exterioară și să contribuie la înțelegerea creierului.”

 

Punctul de inflexiune pentru Cristian Presură

„Un destin se construiește în general din micropuncte de inflexiune. Pentru mine, au fost profesorii. Profu de mate, Dragoș Constantinescu, m-a învățat cel de-al treilea punct esențial pentru a deveni fizician – să privești matematica ca pe un puzzle. Să descopăr cu mintea mea că orice problemă de matematică este un rebus pe care trebuie să îl rezolv.”

 

O idee excelentă, care poate revoluționa modul în care ne organizăm ziua de lucru

„Înainte să pui informații și cunoștințe în copil, trebuie să îi cureți sufletul. Pitagora, la celebra lui școală, trezea copiii dimineața, se plimba cu ei o oră și îi lăsa să mediteze. Ei singuri, cu gândurile lor, meditau asupra a ceea ce s-a întâmplat în ziua precedentă, asupra a ceea ce urmează să facă în ziua respectivă. După aceea mergeau la școală, iar seara aveau timp jumătate de oră să mediteze asupra a ceea ce învățaseră.

Sunt acele momente de pauză într-o zi pe care tu ți le acorzi numai ție, în așa fel încât să digeri informația pe care ai căpătat-o. Eu construiesc câteodată aceste momente artificiale. Am un telescop acasă și îmi iau 15-20 minute, nu doar să mă uit la stele dar și să mă gândesc la ce mi s-a întâmplat.”

 

Ce ar aduce din Olanda în România

„Aș transplanta ceea ce numesc eu profesionalism. Olandezii au o chestie. În momentul în care se apucă de o treabă, o fac bine. Aș transporta asta în spiritul românilor, dacă aș putea. Te-ai apucat să faci o stradă, ți s-a dat un anume buget, fă-o, și fă-o bine.

Spiritul balcanic are însă și avantajele lui. Imaginație, libertate și, a propos, românii în general sunt văzuti ca inventatori buni în străinătate. Olandezii fac un lucru bun dar trebuie să îi pui pe șina care trebuie. Românul iți mai sare de pe șină, doi pași la dreapta, doi pași la stânga, dar când ajunge acolo, descoperă o piatră!”

 

Multe alte idei interesante, în interviul video de mai sus, pus la dispoziție de către Delia Budurcă. Vizionare plăcută!

 

Foto credit: Octavian’s Photography Corner

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Tu ce părere ai?
Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *