1 milion de euro a investit până acum ploieşteanul Gabriel State în afacerea sa – lanţul de cofetării Ana State, cel mai sonor brand în domeniu din Prahova şi, în acelaşi timp, unul dintre cele mai apreciate din ţară. Unicitatea acestei afacerii o reprezintă calitatea – minunăţiile dulci create de „artiştii” lui Gabi sunt naturale: fără conservanţi, cu unt în loc de tradiţionala margarină şi fructe în loc de E-uri.
La 50 de ani, ploieşteanul Gabriel State are tot ce-şi poate dori: o soţie minunată (care dă şi numele lanţului de cofetării), doi copii extraordinari şi o afacere de mare succes.
De la brutar la PastryChef Gabriel State
Nimic nu anunţa cariera sa de excepţie, care timp de 20 de ani a fost… brutar! Cântărea 142 de kilograme şi, la un moment dat, şi-a spus că trebuie să-şi schimbe viaţa.
În paralel cu maratonul său pentru pierderea în greutate, a început să-şi clădească şi afacerea – cu sudoare multă, cu ore în şir visând la ziua în care să aibe propriul laborator de prăjituri, dar şi cu locaţii în care să-şi valorifice „minunăţiile”.
Au fost luni întregi în care nu am putut dormi noaptea, după o zi de muncă încheiată undeva pe la miezul nopţii… Dar aceste momente m-au şi ajutat. Aşa mi-au venit ideile de noi combinaţii de gusturi, de arome, de noi prăjituri.
De la 10-15 sortimente de prăjituri, la început, Ana State are acum în portofoliu nu mai puţin de 180 de produse. Piesele de rezistenţă sunt torturile pictate, pe care nu le mai face nimeni în Ploieşti!
Anul trecut, a angajat special o fată din mâinile căreia ies adevărate capodopere – fostă elevă a Colegiului de Artă “Carmen Sylva” din Ploieşti. Tot ea, împreună cu o echipă bine sudată, se ocupă de candy-baruri pentru cele mai selecte evenimente din oraş, şi nu numai! Aici e vorba, însă, de munca în echipă – formată acum din 106 angajaţi, marea majoritate foarte tineri.
1 milion de euro a investit până acum PastryChef Gabriel State în afacerea sa, din care 100.000 de euro fonduri nerambursabile. 25.000 de euro au costat doar panourile fotovoltaice din laborator.
A ocolit, însă, să spună şi cât a investit pentru dezvoltarea sa profesională – pentru că ploieşteanul-artist în prăjituri nu ratează niciun mare eveniment internaţional.
„Mai mult decât un dulce!” – sloganul imperiului Ana State
Vorbesc sau ţin legătura cu mulţi oameni în domeniu. Unul din ei reprezintă pentru mine As-ul din mânecă! E vorba de Gustavo, un artist în dulciuri din Germania de 75 de ani. De la el am învăţat foarte multe, şi încă mai învăţ! Spre exemplu, îmi doresc enorm să cunosc cea mai bună tehnică de modelare a zahărului.
Dacă pentru cofetării a găsit repede un nume – Ana State, în schimb Gabi s-a gândit mult la un slogan care să fie în acelaşi timp simplu, dar care să exprime şi cel mai bine gustul şi rafinamentul prăjiturilor sale. Aşa s-a născut „Mai mult decât un dulce!”, slogan pe care l-a descoperit împreună cu fiica lui, Oana Gabriela.
În vârstă de 29 de ani, Oana este absolventă de medicină, dar atracţia pentru prăjituri şi torturi a fost mai puternică. Asta a făcut ca, la finalul anului trecut, medicinista să deschidă Cofetăria „Mai mult decât un dulce!” în Bucureşti, în Cartierul Militari.
În ce-l priveşte pe mezinul familiei, Alexandru, acesta este în clasa a 12-a, un elev eminent al unuia dintre cele mai apreciate colegii din ţară – “I.L. Caragiale” Ploieşti. În puţinul timp liber, Alex lucrează şi el pentru afacerea familiei – ca de altfel şi cei doi fraţi ai lui Gabi.
După terminarea liceului, Alex se va îndrepta către chimie alimentară, pentru că afacerea are mare nevoie de un specialist în domeniu. Ca de altfel şi alţi tineri, pe care îi vom învăţa aici meseria de cofetar sau patiser, în parteneriat cu AJOFM Prahova.
La cofetăriile Ana State vine… Saddam Hussein!
Gabriel State preferă să investească în formarea de specialiști în interiorul afacerii. În parteneriat cu AJOFM Prahova, sunt recrutați tineri absolvenți care sunt școliți ca patiseri sau cofetari.
De asemenea, în firma lui de ceva timp lucrează şi doi asiatici – doi băieţi sub 30 de ani, din Bangladesh. Sunt printre cei mai muncitori oameni, iar la Ploieşti au fost primiţi ca acasă – li s-au pus la dispoziţie casă, masă şi alte facilităţi.
Sunt doi băieţi extraordinari! Genul de oameni în care îţi poţi pune nădejdea. Din acest punct de vedere, am de gând ca 10% dintre angajaţi să fie asiatici. Avem un parteneriat cu AJOFM Prahova şi suntem extrem de mulţumiţi.
La începutul lunii martie, în laboratoarele cofetăriei Ana State vor lucra alţi doi băieţi din Bangladesh – nimeni alţii decât fraţii celor care lucrează în prezent aici. Iar pe unul dintre ei îl cheamă…Saddam Hussein!
Secretul succesului: materii prime naturale şi perfecţionare continuă
Gabi spune că secretul succesului îl reprezintă calitatea materiei prime. În laboratorul său, se lucrează exclusiv unt (de producție autohtonă) chiar dacă acesta s-a scumpit şi a ajuns acum să coste 50 de lei/kg.
În afacerea sa nu există cuvântul margarină. De asemenea, foloseşte ouă pasteurizate din motive de siguranță alimentară, ciocolată belgiană, unt de cacao și fructe.
Pentru că aspectul prăjiturilor și torturilor este foarte important, la Ana State se folosesc coloranți naturali, chiar dacă sunt mult mai scumpi decât tradiționalele E-uri. Puțini știu, de exemplu, că un flacon de 40 de grame de colorant natural costă 150 de lei – față de 10 lei, cât costă varianta profitabilă pentru producător, dar care dăunează grav sănătății consumatorilor!
Gabriel State ţine mult să fie prezent la diverse evenimente internaţionale, unde vin şi predau lecţii cei mai tari cofetari din lume. Pentru a ține pasul cu exigențele tot mai mari ale clienților, Gabi a urmat numeroase cursuri de specializare în Franța, Germania sau Italia. Şi nu sunt deloc ieftine – între 700 şi 1000 de euro pentru 2-3 zile!
Am învățat de la cei mai buni maeștri cofetari să fac produse de top, care au câștigat premii internaționale. Acum, acestea pot fi savurate și la Ploiești. Am început să înlocuim zahărul cu stevia, un îndulcitor apreciat pentru că nu are calorii, nu are carbohidrați și are indice glicemic zero. Vrem să arătăm că dulciurile pot fi și sănătoase.
Înghețată “italiano-vero” şi lecţii deschise pentru clienţi
Clienții fideli ai cofetăriilor Ana State au fost cuceriți în sezonul estival trecut de gustul înghețatei artizanale preparate de Gabi, care a fost în Italia să afle secretul gelateriei adevărate. În reţetele sale minune, el foloseşte lapte și fructe, fără conservanți sau emulgatori (care măresc termenul de valabilitate până la 24 de luni). Pentru că este naturală, înghețata lui Gabriel State se poate consuma doar în câteva zile!
Gabi și soţia sa, Ana State, au planuri mari. Ei construiesc un laborator ultramodern şi unic, dintr-un anumit punct de vedere: aici, clienții vor avea posibilitatea să urmărească live cum se prepară produsele delicioase. Tot aici vor fi școliți și viitorii cofetari.
Clientul va putea vedea pe viu cum preparăm dulciurile, iar laboratorul va avea și un punct de desfacere, direct la sursă. Colaborăm deja cu o şcoală de arte şi meserii pentru a forma cofetari adevărați, care lipsesc acum de pe piață. Îmi doresc să le împărtășesc chiar eu tainele pasiuniii pentru dulciurile de calitate.
Ca orice om, Gabi State are şi hobby-uri. Printre acestea, pescuitul. Cea mai tare captură a lui de pescar a fost o ştiucă de aproape 11 kilograme! Îi place să arunce cu lanseta în locuri cât se poarte de sălbatice, la Dunăre, unde să fie „mângâiat” de briză şi… ţânţari.
Gabriel State, implicat în proiecte umanitare
Când încă era pe băncile şcolii şi, probabil, nu se gândea că va fi un as al cofetăriei, Gabi State visa să se facă preot. Îi plăcea enorm ideea de a se pune în slujba semenilor, de a-i ajuta şi de a fi foarte aproape de Dumnezeu. Pentru că nu poate ajunge mereu la biserică, are în casă un colţişor numai al lui unde se roagă pentru el şi familie.
Simte dragostea divină la orice pas şi de fiecare dată priveşte spre Cer în semn de mulţumire. Şi pentru că nu vrea să rămână dator, dă şi el mai departe pentru semenii lui. Actualmente este implicat în câteva acţiuni caritabile, dar nu vrea să se laude cu asta. O face din suflet, cu dragoste şi de fiecare dată când simte asta.
A fost extrem de activ în cadrul proiectului umanitar – Masa săracilor. În bucătăria unei case parohiale, câţiva inimoşi ploieşteni pregătesc zeci de pachete cu mâncare gătită pentru familii defavorizate, care abia au ce pune pe masă. În aceste pachete şi-au făcut loc şi delicioasele prăjituri de la Cofetăriile Ana State.
Nu prea există odihnă pentru mine. Iar în vacanţe abia de curând am reuşit să plecăm din nou, după ani buni. Nu mă uit la ceas, muncesc până noaptea târziu. Dacă vroiam să lucrez doar 8 ore pe zi, mă angajam la stat…
Gabriel State inovează mereu, pentru desfătarea papilelor gustative ale clienţilor săi. Prăjitura sa preferată este cea indiană, cu infuzie de ceai și bergamotă, un fruct celebru mai ales pentru nuanța de parfumuri.
De la el am aflat că la modă acum este mousse-ul de ciocolată, pentru care foloseşte ingrediente din Belgia și Franța. Sunt scumpe, dar calitatea face diferența. Iar acest lucru l-a propulsat printre cei mai buni din România!
Lasă un răspuns
Tu ce părere ai?Lasă un comentariu!